Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OPEC přiznává: Nekonvenční těžba nás ohrožuje

OPEC přiznává: Nekonvenční těžba nás ohrožuje

09.11.2012 17:26
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Technologie těžby ropy a plynu z břidlicových formací výrazně mění situaci na globálním trhu, uvádí se v nové ročence OPEC. Ropný kartel tak vůbec poprvé přiznal, že nekonvenční ložiska v zemích jako Kanada či Austrálie pro něj představují vážného konkurenta. Zároveň snížil prognózu poptávky po ropě s tím, že kvůli zhoršeným perspektivám světové ekonomiky spotřeba neporoste tak rychle, jak analytici kartelu dřív předpokládali. Cenu svého produktu v nejbližších letech vidí kolem úrovně 100 USD za barel.

„Vzhledem k výraznému nárůstu severoamerické produkce ropy a plynu z břidlic je nyní jasné, že tyto zdroje by ve střednědobém a dlouhodobém horizontu mohly hrát stále důležitější roli při vytváření nabídky, která nepochází ze zemí OPEC,“ uvádí se ve zprávě dvanáctičlenné organizace.

Podle nových propočtů by ropa z břidlic měla do roku 2020 ke globální nabídce přidat 2 mil. barelů denně, což odpovídá současné těžbě Nigérie. Ta je členem kartelu a zároveň největším africkým exportérem ropy.

Klíčem k úspěchu Spojených států, které kráčí v čele břidlicového boomu, bylo zdokonalení procesů hydraulického štěpení a horizontálních vrtů, které zpřístupnily dosud obtížně využitelné zásoby v břidlicových horninách.

Od začátku roku vzrostl výstup vrtů v Severní Dakotě o téměř třetinu, v Texasu o 19 %, v Oklahomě o 11 %. Dovoz surové ropy do Spojených států ve stejném období klesl o 11 %. Země nyní těží 6,68 mil. barelů denně, což je nejvíc od roku 1995. Podle Kyla Coopera z konzultantské firmy IAF Advisors by do pěti až deseti let mohla těžba dosáhnout 9 až 10 mil. barelů denně, což odpovídá současné produkci Saúdské Arábie a Ruska, dvou globálních lídrů. Výkonný ředitel ropného koncernu ConocoPhilips Ryan Lance dokonce předpověděl, že severní Amerika se do roku 2025 stane v ropě soběstačnou.

Zpráva OPECu představuje částečnou změnu postoje vůči potenciálnímu konkurentovi. Ještě na červnovém zasedání kartelu ve Vídni se ropní ministři k otázce břidlicové revoluce vyjadřovali skepticky. Generální tajemník organizace Abdulláh al-Badrí reportérům sdělil, že ropa z břidlic kartel neohrozí, jelikož rostoucí poptávka snadno vstřebá vyšší těžbu. „Zas tak moc nás to netíží,“ prohlásil al-Badrí.

Z nové ročenky je patrný jiný tón. Vinou zhoršujících se vyhlídek světové ekonomiky, zejména v recesí stižené eurozóně, bude svět pravděpodobně potřebovat méně ropy, což znamená i menší mocenskou páku pro OPEC. Ten nyní obstarává zhruba třetinu globální produkce a drží 80 % konvenčních zásob ropy.

OPEC nyní přepokládá, že celosvětová poptávka po ropě se do roku 2016 dostane na 92,9 mil. barelů denně, což oproti předchozí prognóze představuje redukci o 1 mil. barelů denně. Do roku 2035 by se poptávka měla vyšplhat na 107 mil. barelů denně. Loni činila 87,8 mil. barelů denně.

Těžba v zemích mimo kartel by do čtyř let měla vzrůst o 4,2 mil. barelů na 56,6 mil. barelů denně, hlavně díky kanadským roponosným pískům a ložiskům v Brazílii a Kaspickém moři. Proto OPEC počítá, že poptávka po jeho produkci klesne pod současnou úroveň těžby, a to na 29,7 mil. barelů denně. Nevyužité kapacity kartelu by tak do dvou tří let měly překročit 5 mil. barelů denně. Z toho vyplývá, že bude stále důležitější, jestli se členové dokážou dohodnout na kvótách a při těžbě zachovají zdrženlivost. Roli policisty zatím sehrává Saúdská Arábie, avšak vzhledem k rychle rostoucím kapacitám Iráku a dosavadní neochotě ostatních členů podřizovat se diktátu kartelu bude udržování rovnováhy čím dál obtížnější.

OPEC také zvýšil očekávanou cenu ropy. Nyní předpokládá, že jeho typ OPEC-B-D se bude ve střednědobém horizontu prodávat za 100 USD/barel (dřív 85-95 USD/barel). Kvůli inflaci by do roku 2025 měla cena vzrůst na 120 USD.

(Zdroj: OPEC, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data