Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volba prezidenta: Poslední z průzkumů dává navrch Zemanovi. Kampaň rozdmýchala spor o Benešovy dekrety

Volba prezidenta: Poslední z průzkumů dává navrch Zemanovi. Kampaň rozdmýchala spor o Benešovy dekrety

21.01.2013 9:36, aktualizováno: 21.1. 10:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předvolební průzkum agentury ppm factum, podle něhož zatím většina voličů těsně preferuje na post prezidenta Miloše Zemana (SPOZ), jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga (TOP 09) nepřekvapil. Domnívá se totiž, že za aktuálním většinovým výsledkem Zemana stojí stranická podpora sociálních demokratů a komunistů. Prezidentský kandidát a ministr zahraničí to o víkendu řekl na mítinku v Ostravě.

Podle průzkumu agentury ppm factum by Zemana v druhém kole volilo 53,7 procenta lidí, zatímco Schwarzenberga 46,3 procenta voličů. O své volbě je ale definitivně rozhodnuta jen zhruba polovina občanů, kteří hodlají volit.

Šetření prováděly také agentury STEM a CVVM, výsledky ale chtějí oznámit až po volbách. Průzkumy před jejich prvním kolem počítaly s tím, že do finále se se Zemanem dostane další expremiér Jan Fischer, který nakonec skončil s poměrně velkým odstupem až třetí.

"Uvidíme, jak to dopadne. Předpokládám, že prozatím má Miloš Zeman většinu, neboť se za něho postavila ČSSD a tak jasně se pro něho vyslovila KSČM," uvedl Schwarzenberg.

Dodal, že doufá, že opravdoví sociální demokraté pochopí, že Zeman není sociálně demokratický politik. "Víme, že je to pokračovatel (prezidenta) Václava Klause. Jiří Dienstbier to bylo něco jiného, to byl opravdový sociální demokrat," řekl Schwarzenberg, který se dnes v Ostravě ohradil i proti vystupování prezidenta Klause a jeho syna Václava Klause ml. vůči jeho osobě.

Václav Klaus mladší se Schwarzenbergovi mimo jiné posmíval za neznalost hymny a rovněž označil jeho otce za člověka, který osnoval plány na likvidaci II. republiky. Schwarzenberg dnes uvedl, že postoje Klausových jsou pochopitelné.

"Teď se jeví, že oproti tomu, co Miloš Zeman tvrdil, že jde o ideologický střet, že jde o střet pravice a levice, ne o to nejde. Jde o to, jestli systém Václava Klause, který vyvrcholil teď tou amnestií všech bývalých lumpů, bude pokračovat a za to ručí Miloš Zeman," uvedl Schwarzenberg, který Zemana označil za Klausova spoluhráče.

 

Spor o Benešovy dekrety

O víkendu se mezi oběma prezidentskými kandidáty i dalšími účastníky českého politického rozhořela plamenná diskuse na téma Benešových dekretů. Na počátku sporu byly výroky šéfa české diplomacie Schwarzenberga, které vyvolaly dojem, že dekrety zpochybňuje. Na adresu poválečného odsunu Němců řekl, že „to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu.“

Ministr svoje slova, že dekrety již dvacet let nejsou platné a že z dnešního pohledu by tehdejší vláda i prezident Edvard Beneš skončili před tribunálem v Haagu, později mírnil slovy, že měl na mysli, že jsou pouze neúčinné, vyvolal bouři nevole. Přesto se ale nevyhnul slovnímu protiútoku prezidenta Václava Klause.

"Že si něco takového pan Schwarzenberg dlouhodobě myslí, vím už dávno. Že si s tímto svým názorem dovolí vystoupit ve volební kampani na českého prezidenta, jsem nečekal," řekl prezident v rozhovoru pro Novinky.cz. "Asi byl zvyklý, že mu vždy všechno prošlo, ale já mu tento výrok prominout nikdy nemohu,“ dodal.

Prezidentský protikandidát Miloš Zeman využil Zemana slov šéfa české diplomacie hned při dalším televizním vystoupení v debatě televizi Prima Family a o Schwarzenbergovi řekl, že „mluví jako sudeťák“, protože prý fakticky označil Beneše za válečného zločince. V Haagu totiž, sídlí mezinárodní tribunál proti válečným zločincům, uvedl Zeman a dodal, že ministra zahraničí již dále nerespektuje jako svého soka v prezidentské volbě.

První kolo prezidentských voleb vyhrál Zeman s 24,21 procenta hlasů, druhému Schwarzenbergovi dalo hlas 23,40 procenta voličů. Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 25. a 26. ledna.

(Zdroj: ČTK, ppm factum, Právo)


Čtěte více:

Financial Times: Evropa uvítá Klausův odchod s úlevou, bez ohledu na jeho nástupce
11.01.2013 11:16
Ať vyhraje volby kdokoli, nového českého prezidenta uvítá Evropa s úle...
V boji o hrad se utkají Zeman a Schwarzenberg. Klaus mluví o debaklu pravice
14.01.2013 8:30
Finalista prezidentských voleb Karel Schwarzenberg (TOP 09) nehodlá př...
Koho chcete za prezidenta? (anketa)
14.01.2013 13:23
Nečekaně silně úspěšný finišmen Karel Schwarzenberg vyzve průběžně pap...

Váš názor
  •  
    21.01.2013 16:03

    Nechápu co tu ještě děláš? Jdi 5 metrů za čáru a zůstň tam.
  • možná budu volit Karla
    21.01.2013 13:22

    Podle vyhrocených reakcí by se mi docela zamlouvalo, kdyby se hrozby na adresu Švarcíka vyplnily. Proč... Já bych ty sudety všem suděťákům vrátil. Hledám za tím několik důvodů - Klausova rádoby vlastenecká kasta by utrpěla ideologickou porážku / sudety by jistě časem dostaly jinou a bezesporu lepší podobu, plevel a špína z ulic by zmizely, cikáni by si museli rozmyslet, jestli se mají chovat slušně...(možná by se nastěhovali k proletariátu do Prahy, což by uvítalo 9 milionu obyvatel) a republika v pohraničí by vzkvétala:-)))
    Jesse
    • Re: možná budu volit Karla
      21.01.2013 14:38

      Váš popis ráje pod německou nadvládou je vskutku působivý. Už jsem ho někde viděl. Ještě jste zapomněl na jeden takový drobný důsledek oné změny hranic. Osobně bych se postaral o to, aby policie vystopovala pana Schwarzenberga, Vás a všechny další občany ČR, kteří se na této změně podíleli, abyste mohli dostat šibenici za vlastizradu, protože nic menšího byste na triku neměli. Morální plevel jako Vy se nechal "vzkvétat" během Druhé republiky, což byla příprava na likvidaci suverenity, svobody a demokracie na celém území, a jen blázen se z vývoje za Druhé republiky může nepoučit.
      • Lumídku
        21.01.2013 14:47

        Tak ty se nám chceš starat o spořádanou rómskou komunitu sám za peníze všech daňových poplatníků? Možná sis nevšiml, že němci dnes už neharaší zbraněmi... a na rozdíl od cajzlů umí v pohraničí pracovat. Stačí si vyjet 5 metrů za hranice a ten rozdíl tě musí praštit do kebule. Jinak nemám rád minulost... což není moje chyba, ale chyba zbabělých pražských politiků, kteří před Hitlerem utekli. Můj pohled na civilizovanou společnost do toho nemíchej. Vy češi jste začali v Praze proti němcům bojovat až den po kapitulaci, vy hrdinové !!
        Jesse
        • Re: Lumídku
          21.01.2013 16:57

          Co do téhle debaty pořád opakovaně vtahujete Rómy? Co to s nimi má společného? O Rómy se bohatými dotacemi už desítky let starají naše státní orgány, což nás může štvát, ale bráníme se tím potenciálně ještě horším věcem. Ale co jiného by dělali ti Vaši senzační Němci? Také by je zahrnovali penězi, částečně asi těmi, které by získali Vámi navrhovanou krádeží nemovitostí v našem pohraničí. Nebo by měli Němci nějaké kouzelné finální řešení? Šťastné komory? Opravdu si myslíte, že Němci mají tak senzační úspěchy ve vylepšování života Rómů? Já neříkám, že Češi jsou obzvláště hrdinové nebo něco podobného, protože si to o většině z nich nemyslím. Nemluvím o těchto věcech proto, že jsou v této niti zcela off-topic. Tenhle článek je o majetkovém uspořádání v československém pohraničí po II. světové válce a já obhajuji spravedlnost a řešení v souladu s právem a s vůlí vítězných mocností a na těchto faktech nemohou Vaše primitivní xenofobní útoky na adresu Čechů vůbec nic změnit, protože právo nakládat s pohraničím nezávisí na Vašem osobním hodnocení kuráže českých obyvatel, nýbrž na právních paragrafech.
      • Co je to Lumídek
        21.01.2013 14:41

        ...homosexuální hmyz ,... teda brouček?
        db
  •  
    21.01.2013 13:04

    Jedn za osumnáct, druhý bez dvou za dvaqcet. Nerad bych se dočkal, že nějaký nesveprávný dědek, který je náhodou prezidentem (protože nikdo lepší do toho ovčína nechtěl jít ) a protože už je nesvéprávný nejen podle zákona, ale fakticky. Dal amnestii sudetským němcům. U církví se to stalo ty dostali i to co nikdy neměly. Že jsem s rodinou nezaložil loni církev mohl jsem letos restituovat.
    Homo
    •  
      21.01.2013 13:13

      Loni bylo pozdě. K oficiální registraci jako církev potřebuješ 10.000 členů a deset let musíš působit na území ČR. Jinak pár lidí si na založení církve živnost založilo a nežijí si úplně špatně.
      ..
  •  
    21.01.2013 12:52

    protoze znam toho slintala Zemanovyho osobne,tak volim jasne Karla,ktereho uznavaji ve svete a ktery nas bude daleko lepe reprezentovat.Pral bych Vam sedet v hospudce u piva s tim buranem Zemanem a poslouchat ty jeho slinty....to je neskutecne,kam se ten svet riti...
    Vata
  • Presidentská volba
    21.01.2013 12:14

    Jako občan ČR nevolím cizáky a to Karel je. Nejen podle jména, ale především svými názory!!!
    občan České republiky
  • Zeman = Klaus č.2
    21.01.2013 10:22

    Nechci za prezidenta arogantního Klause č. 2. Volím Karla !
    Henry
    • Re: Zeman = Klaus č.2
      21.01.2013 17:01

      Zajímavé, já volím Miloše Zemana hlavně proto, že je nejlepší aproximací Klause č. 2, kterého jsem mezi kandidáty našel.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data