Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V boji o hrad se utkají Zeman a Schwarzenberg. Klaus mluví o debaklu pravice

V boji o hrad se utkají Zeman a Schwarzenberg. Klaus mluví o debaklu pravice

14.01.2013 8:30, aktualizováno: 14.1. 9:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Finalista prezidentských voleb Karel Schwarzenberg (TOP 09) nehodlá před druhým kolem vybírání hlavy státu opustit vládní funkce. S premiérem Petrem Nečasem (ODS) se chce příští týden sejít kvůli dalšímu postupu. Někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman (SPOZ) ocenil podporu, kterou mu pro finále vyjádřilo vedení jeho bývalé strany, otupilo to předchozí hrany. ČSSD tím podle něj dokázala, že je opravdu levicovou stranou. Zeman a Schwarzenberg to včera uvedli v Otázkách Václava Moravce České televize.

Samotné první  kolo o tom, která osobnost usedne na Pražský hrad, nerozhodlo. Zvítězil Miloš Zeman (SPOZ) s 24,21 procenty hlasů, kterého do druhého kola doprovodí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 23,40 procenty hlasů. Zeman vyhrál v osmi krajích, Schwarzenberg v šesti včetně Prahy a úspěšnější byl i v krajských městech. Třetí se ztrátou několika procent skončil poražený favorit prvního kola Jan Fischer (16,35 %). Šance obou na zvolení prezidentem jsou poměrně vyrovnané - rozdíl mezi nimi je 41 tisíc hlasů. Volby provázel slušný zájem voličů, i když se odhadoval ještě vyšší. K prezidentské volbě nakonec přišlo 61 procent voličů, což je číslo srovnatelné s účastí ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Výsledky prvního kola volby prezidenta ČR

volby.jpg


zdroj: ČSÚ

"Vážím si stanoviska sociální demokracie a myslím si, že tím dokázala, že je opravdu levicovou stranou," uvedl Zeman k sobotnímu doporučení, aby voliči ČSSD zvážili podporu Zemanovi. "Věřím, že právě toto prohlášení vedení sociální demokracie v čele s panem (Bohuslavem) Sobotkou některé předchozí hrany z obou stran otupí," dodal.

Kritikou Zemana nešetřil před prvním kolem prezidentských voleb kandidát a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, který skončil až čtvrtý. Zeman uvedl, že nehodlá ovlivňovat, koho si sociální demokraté vyberou na březnovém sjezdu do svého vedení.

Schwarzenberg před prezidentským finále neopustí ani své místo v čele TOP 09. "Vůbec žádnou žádnou rezignaci nenabídnu prozatím, ale musím se s ním (Nečasem) poradit o postupu příštích deseti dní, to je na každý pád nutný," uvedl Schwarzenberg ke svému nejbližšímu vládnímu angažmá. Své aktivity ministra zahraničí omezovat nemusí už kvůli tomu, že "kampaň se dopoledne nedělá, protože všichni lidi jsou v práci".

Později se na Schwarzenbergově facebookovém profilu objevila informace, podle níž by v případě vítězství ve stranické kariéře nepokračoval a byl by nadstranickým prezidentem. Neusiloval by prý ani o funkci čestného předsedy TOP 09, protože hlava státu by ani tímto způsobem neměla být propojena s jakýmkoli politickým uskupením.

Klaus: Volby jsou dominantní výhrou levice

Prezidentské volby jsou podle prezidenta Václava Klause debaklem pravice a strašlivou prohrou pro ODS. Podle něj dominantně vyhrála levice. Klaus dnes při Jizerské padesátce ale novinářům také řekl, že je rád, že do finále postoupili politici. Utkají se v něm expremiér Miloš Zeman (SPOZ) a vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Klause potěšilo, že do finále postoupili politici, tedy expremiér Miloš Zeman (SPOZ) a vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Klaus voličům žádné doporučení nedal.

"Tyto volby byly největším debaklem pravice v historii postkomunistické éry, čímž velmi trpím. Samozřejmě, že to byla strašlivá prohra ODS a dominantně vyhrála levice. Jsem z toho smutný a mám pocit, že je s tím třeba něco udělat," uvedl Klaus, který ODS zakládal a byl jejím prvním předsedou. Kandidát občanských demokratů, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, skončil předposlední se ziskem zhruba 2,5 procenta. 

Svět vyzdvihuje proevropskou orientaci obou kandidátů

Ve druhém kole českých prezidentských voleb se střetnou dva proevropští kandidáti. V reakci na výsledky prvního kola to vesměs připomínají zahraniční média, která jinak zdůrazňují odlišnosti obou postupujících. 

Češi svým výběrem Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga podpořili proevropštější politiku, napsal americký ekonomický deník The Wall Street Journal (WSJ) a připomněl, že oba muži přislíbili usilovat o další evropskou integraci.

To by znamenalo výrazný posun po Václavu Klausovi, který často káral Brusel za to, že si přivlastňuje pravomoci, které podle něj mají mít členské státy, napsal WSJ. Dodal také, že i nynější vláda premiéra Petra Nečase je vůči další integraci EU vlažná.

List napsal, že i přes rostoucí hněv nad korupčními skandály vládnoucí elity a přes rozhořčení nad rozsáhlou amnestií Václava Klause, si protiestablishmentoví kandidáti nevedli tak dobře, jak se předpovídalo.

Pánové Zeman a Schwarzenberg neztráceli čas a hned na sebe zaútočili. Karel Schwarzenberg řekl, že Miloš Zeman reprezentuje minulost, a ten kontroval tím, že vyčetl Karlu Schwarzenbergovi nepopulární škrty nynější vlády, napsal WSJ.

Deník The New York Times také píše, že Zeman i Schwarzenberg jsou stoupenci evropské integrace, takže se očekává, že příští prezident nabídne rozhodný odklon od protievropských výroků Klausovy éry.

Tip: Koho chcete za prezidenta? Hlasujte v nové anketě zde.

(Zdroj: ČSÚ, ČTK, ČT, WSJ)


Váš názor
  •  
    14.01.2013 17:10

    Volbu nevnímám, jako porážku pravice. Považuje - li p. Klaus za jedinou pravicovou stranu ODS, tak její kandidát na prezidenta p. Sobotka může být s výsledkem voleb velmi spokojen. Vždyť získal asi 2,5 x více hlasů, než se obecně očekávalo!
    Achjo...
  •  
    14.01.2013 15:41

    K čemu je prezident, co furt chrní a není mu rozumět...
    Mart
    •  
      14.01.2013 16:03

      a kčemu je prezident se sklonem k alkoholu - mírně řečeno
      Kapi
    •  
      14.01.2013 15:50

      Karel jezdí už nějakej pátek po světe a všichni mu rozumí moc dobře.. zatímco Vaškovi nerozumí celý svět
      Kapi
  •  
    14.01.2013 15:00

    Týden se nebudu holit, na nebe nebudu se dívat - neb nemám koho volit, nemohu ani zpívat. Pak malého bechera si dám a dorazím k volbám. Volit budu raději toho spáče než sráče
    oradapoisson
  • chvilka poezie
    14.01.2013 14:56

    Týden se nebudu holit, na nebe nebudu se dívat, neb nemám koho volit, nebudu ani zpívat. Pak raději zvolím toho spáče, než toho sráče.
    oradapoisson
  • lidi nehádejte se
    14.01.2013 14:19

    Hlavně že nepostoupil ruphejův kůň a oblíbená želatina husákovské normalizace Fischer. To je plus těchto voleb.
    Jesse
  •  
    14.01.2013 13:26

    Kdo chce posílit vliv Kalouska, tak ať volí KOKTU
    Bobo
    • Bobo nemel nesmysly
      14.01.2013 13:34

      Kdyby Schwarcík vyhrál, rezignoval by zároveň na ministra zahraničí a předsedu TOP09. Následoval by pád této kariéristické tlupy idiotů v čele s Kalouskem i husou Lanšáglovou, protože by pro voliče toto mafiánské uskupení ztratilo na atraktivitě... hlavně díky odchodu Schwarcíka... chápeš? Pro politické rozložení sil by nastala nová situace. Ve finále by svitla naděje na vznik jiné pravicové strany. Třeba už konečně opravdu pravicové.
      Jesse
    •  
      14.01.2013 13:33

      Jsem-li nucem vybrat si mezi vlivem Kalouska a vlivem Putina volím s čistým svědomím vliv Kalouska.
      ..
      •  
        14.01.2013 13:41

        To, že se vzdá funkce, ale neznamená,že se vymaní z jeho vlivu
        •  
          14.01.2013 13:52

          špatně, znovu. Důležitý bude jeden aspekt. Tím byla obliba Schwarze a on byl zase předseda TOP09. Lidi volili TOP převážně proto, že byl švarcík předseda a ne proto, že byl ministrant Kalousek. Jde o stranu, o logo! Voliči už nebudou mít důvod tuto stranu volit, což je vynikající zpráva pro celou zemi. To co společnost zrovna potřebuje nejméně je existence těchto několika desítek neomalených kačerů a hus semknutých kolem jednoho intrikána... TOP09 je právě příčinou poslednách turbulencí na politické scéně. Volba Schwarcenegra na Hrad by mnohé vyřešila.
          Jesse
      •  
        14.01.2013 13:36

        S tím Kalouskem vopatrně. Posilování rekatolizace v ateistické společnosti má stejně zhoubné následky, jako posilování komunismu.
        Jesse
        •  
          14.01.2013 14:08

          Máš pravdu, že obliba KOKTY byla příčinou úspěchu TOP 09. To že opustí stranu ale ne to, že se vymaní z vlivu Kalouska, když doteď mu zobal z ruky.
          •  
            14.01.2013 14:13

            Mno, posuď sám následky... když švarcík odejde z TOP, tak pro voličský nezájem se Kalousek so příštího parlamentu nedostane, potažmo nebude muset Kalouskovi z ruky zobat, prostě Kalousek nebude mít co prosazovat:-) O to tu jde.
            Jesse
            •  
              14.01.2013 14:21

              už jsi viděl Kalouska někomu zobat z ruky? Ten má kolem sebe takové mafiánskofinanční impérium, že už to půjde těžko nějak zvrátit, snad jedině revolucí. Např. naposled si koupil Dobeše za 800 000 000 údajně pro sport. Jak vélký? spíše jak malý díl z toho nakonec dostanou sportovci?
              mamon
              •  
                14.01.2013 14:26

                asi jsem situaci popsal nesrozumitelně... tedy upřesňuji, že jsem měl na mysli Švarcíkovo zobání z Kalouskovy ruky, nikoliv obráceně:-))
                Jesse
                •  
                  14.01.2013 14:30

                  v tom případě nemůže dojít k žádné změně, natož ke vzniku nové pravicové strany
                  mamon
  • komunisti dobre vedi proc .......
    14.01.2013 12:45

    oni budou podporovat Zemjana ve druhem kole. Ten jim bude zase na revanc smetat klauzy se stolu a zametat cesticku do vlady. Zatim to ale vypada, ze ti, kterym to jen trochu mysli tomu zabrani. Staci se podivat na volebni mapu a kdo koho volil v kole 1. Lide ve mestech a vzdelani versus vidlakum a ciganskym oblastem. Nechme to na mladych. At si zvoli jaky chteji stat a jak pokracovat. Bylo by zajimave kdyby dnes stali proti sobe K.Gotwald s T.Batou. Druhe kolo by asi nemuselo byt - vysledek by byl vsem jasny. Kdo asi dnes ma blize ke kteremu z tech dvou vyse zminenych ?
    sakisan
    • Re: komunisti dobre vedi proc .......
      14.01.2013 13:15

      No ti mladí vdělaní již nám to ukázali v minulých volbách ( Pouč bábu,)a pak jen v úžasu zírali co s nimi ti jejich vyvolení provádějí.No a podle stylu vyjádřování to vypadá že k těm vidlákům ty patříš nepochybně.S tím Baťou jsi také úplně mimo.Ten by ty dnešní volby vyhrál jednoznačně,poněvadž je o něm obecně známo že nesnášel zlodějny a úplatkářství a byl znám také svým sociálním cítěním,Tedy vlastnostmi o kterých ta dnešní soldateska ani neví že existují.Pokud chceš být alespoň trochu objektivní tak si přečti tohle. http://bajnar.blog.idnes.cz/c/315843/Proc-jsem-nevolil-Swarzenberga.html#t2
      Mira
    • Re: komunisti dobre vedi proc .......
      14.01.2013 12:48

      Budhažel, v naší zemi žijí i staří voliči. A jejich děcka té inteligence taky moc nepobrali :-)))
      Jesse
  •  
    14.01.2013 12:19

    odchazim...s heslem...ZEMAN NA HRAD...presvedcive :D
    OPTIMISTA
  • nejlepsi ukazkou je pohled na to
    14.01.2013 12:05

    koho voli obcane zijici delsi dobu v cizine a kteri se vyznaji a vidi jak se dela slusne politika. Urcite neni nahodou ze vsichni kdo ziji at v Australii, USA, Kanade, Argentine nebo v zapadni Evrope volili bez vyjimky pana knizete a ne byvaleho komunistu, ktery zase zebra komunisty o podporu. Skoda ze to nejde nastolit komunisty na 1 rok, aby si lide vzpomneli co komunisti dokazi a jaky jsou. Jenze ti by zase zrusili ostatni strany, jako kdyz se dostali v minulosti k moci a zase by meli tech 99.98%, zatimco cely narod na ne tajne nadaval :o)). Volte Zemana - ten delal vetsi ostudu nes Klaus.
    Sakisan
    • Re: nejlepsi ukazkou je pohled na to
      14.01.2013 12:23

      Dnes s Tebou Saki souhlasím. Nikomu tu nevadí, že ten vulgární demagog je společně s arogantním narcisem jsou otové opoziční smlouvy. Smlouvy, která definitivně otevřela cestu ke korupci a mafiánství v politice. To tam klidně mohl zůstat jeho kamarádský parchant...
      Velkamedvědice
      •  
        14.01.2013 12:34

        Uplně s vámi souhlasím, Na té druhé straně mě , ale vadí taky kopec a nejvíc Kalouskova strana a její loudkový předseda.A teď co je horší Rakušák na hradě, nebo demagog, o kterém se ,ale ví, že nekrade.
        Homo
        •  
          14.01.2013 12:50

          Zeman si nenakradl, ale umožnoval krást svým kamarádům. Jemu jde jen o to vyrovnat se V.K. a kvůli tomu klidně zaprodá republiku Putinovi.
          ..
          •  
            14.01.2013 12:51

            ano, ješitnost těm dvěma je vrozena
            Jesse
  • První dáma dcera nacisty??????????
    14.01.2013 12:01

    Tohle chcete na hradě. Sympatický »kníže« a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (75) se ve své prezidentské kandidatuře hlásí k odkazu pravdy a lásky v duchu bývalé hlavy státu Václava Havla (†75) a nikdo by jej nemohl podezřívat z extremistických názorů. Rod Schwarzenbergů, z něhož pochází, navíc aktivně odporoval nacistům a kvůli tomu jim byl také obstaven majetek. Jinak tomu ale bylo u jeho vyvolené, Therese rozené Hardeggové (72). Její příjmení neslo skvrnu ohavné minulosti. „Můj otec byl nacista,“ říká nyní bez obalu Therese, která má šanci na to, stát se naší první dámou. Její tatínek, hrabě Johannes Hardegg, totiž obdivoval Adolfa Hitlera a stal se velitelem jednotek SA.
    plejer
    • Re: První dáma dcera nacisty??????????
      14.01.2013 12:08

      Tak tak... stejný původ (dělnicko-rolnický) má i soudruh Zemák. Z chudé dělnické rodiny se vypracoval za pomoci tlupy komunistických kriminálních živlů až na pracující inteligenci. Že toho v životě nakecal spoustu, to už víme :-))
      Jesse
      • a ješte je třeba dodat,
        14.01.2013 12:13

        že Zeman už dvakrát úmyslmě na Vysočině šlápnul do mraveniště a vloni najaře olizoval žáby, proto má teď z toho takový jedovatý jazyk
        mamon
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m