Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cena vepřových půlek v USA na dvouletém maximu. Růst táhnou i Číňané

Cena vepřových půlek v USA na dvouletém maximu. Růst táhnou i Číňané

13.06.2013 15:45
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jedna z mála komodit, které se v poslední době na trzích daří, je vepřové maso. Zdražující hovězí, krátkodobý nedostatek vepřů na porážku a měnící se jídelníček Číňanů vyhnaly ceny vepřových půlek v USA na dvouletá maxima.

Červnový kontrakt na dodávku vepřového na chicagské komoditní burze se začátkem týdne vyšplhal na 99,2 centu za libru (0,45 kg). To je nejvyšší úroveň nejkratšího kontraktu od srpna 2011.

Cena stoupá vytrvale už dva měsíce, hlavně kvůli nečekaně velké poptávce amerických domácností. Obzvlášť silnou vepřovou rally chicagský parket zaznamenal v pondělí, kdy zobchodované objemy dosáhly ročního maxima. Růst cen navázal na zprávu z minulého týdne, podle níž čím dál víc spotřebitelů dává kvůli ceně přednost vepřovému před hovězím. Od začátku letošního roku vzrostla velkoobchodní cena hovězího o 5,3 %, a je teď téměř dvakrát vyšší než cena vepřového. Srpnové vepřové půlky v pátek navázaly na předchozí šňůru a uzavřely o 65 centů výš na ceně 95,175 centu za váhovou libru.

Rostou také ceny uvnitř zpracovatelského řetězce, zejména u výkupu za hotovost, což podtrhuje převis poptávky nad nabídkou. Za menším počtem chovných prasat, která jsou k dispozici jatkám, stojí loňské katastrofální sucho na americkém Středozápadě, jež omezilo reprodukční poměry, vysvětluje Rich Nelson z brokerského domu Allendale.

Zdražování napomáhají sezónní faktory. Prasnice přes léto vrhají nižší počet mláďat a do toho přichází růst poptávky v grilovací sezóně. Rekordně vysoké ceny hovězího v supermarketech jsou dalším aspektem tlačícím velkoobchodní cenu nejbližšího substitutu výš. Maloobchodní ceny vepřového zůstaly zatím nedotčeny. Podle ministerstva zemědělství klesly v dubnu o 1,4 %, jelikož rostoucí domácí poptávku kompenzuje pokles exportu.

Další událostí, která pomohla růstu cen vepřového, je velká akvizice čínské potravinářské společnosti Shuanghui International Holdings , která se dohodla na koupi americké firmy Smithfield Foods, největšího producenta vepřového masa na světě, za zhruba 4,7 miliardy dolarů (94 miliard Kč).

Transakce pravděpodobně přispěje ke zvýšení vývozu amerického vepřového do Číny, která je největším světovým spotřebitelem tohoto masa. Akvizici jednomyslně schválily správní rady obou podniků, ještě ji ale musí odsouhlasit regulátoři a akcionáři firmy Smithfield. Společnost Shuanghui slíbila, že zachová nynější aktivity, pracovní sílu i vedení firmy Smithfield.

Čína je nyní třetím největším trhem pro vepřové z USA. Dovoz amerického vepřového do Číny se za necelé desetiletí téměř zdesetinásobil. Poptávku po kvalitních zahraničních potravinách na čínském trhu podporují skandály kolem kvality domácí produkce. Čínské úřady během prvního čtvrtletí zadržely přes 900 lidí za to, že prodávali zkažené, falešně označené či nepovoleným způsobem upravené maso. Podle státní tiskové agentury Nová Čína podezřelí například prodávali maso, do kterého injekčně vpravili vodu, aby bylo těžší, anebo vydávali maso krys, lišek či norků za jehněčí.

Afér, které podkopaly důvěru zákazníků v produkty domácí provenience, zažila Čína nepočítaně. Patřilo mezi ně vepřové s růstovým hormonem, olej "recyklovaný" z domovních odpadů či sušené mléko pro děti kontaminované melaminem, organickou sloučeninou využívanou při výrobě průmyslových hnojiv.

(Zdroje: WSJ, Xinhua, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university