Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sýrie údajně přijala ruský návrh, aby odevzdala chemické zbraně

Sýrie údajně přijala ruský návrh, aby odevzdala chemické zbraně

10.09.2013 13:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Sýrie údajně přijala ruský návrh, aby dala své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu a zabránila tak plánovanému americkému útoku na Damašek. Podle agentury Interfax to dnes řekl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. "Absolvovali jsme včera (v pondělí) velmi přínosné jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a on přišel s návrhem ohledně chemických zbraní. Večer jsme s ruskou iniciativou vyslovili souhlas," citovala agentura Interfax Mualima.

Šéf syrské diplomacie prý souhlasil, protože realizace návrhu "by odstranila důvody pro americkou agresi". Spojené státy obviňují Asadův režim z chemického útoku na povstalecké oblasti u Damašku, při němž podle Washingtonu přišlo 21. srpna o život více než 1400 lidí. Moskva v pondělí navrhla, aby Sýrie vydala chemické zbraně a umožnila jejich zničení. 
 
Rusko nyní společně se Sýrií pracuje na konkrétním a účinném plánu, jak by mohlo mezinárodní společenství získat kontrolu nad chemickými zbraněmi, jimiž Damašek disponuje. Řekl to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskva přitom teprve v pondělí světu oznámila, že režimu Bašára Asada navrhla, aby chemické zbraně vydal a umožnil jejich zničení.

"Ruská strana v současné chvíli pracuje na přípravě účinného, jasného a konkrétního plánu, a proto doslova v tomto okamžiku kontaktujeme syrskou stranu," uvedl Lavrov na tiskové konferenci po setkání s libyjským ministrem zahraničí Muhammadem Abdalem Azízem. 

 
Spojené státy obviňují Asadův režim z chemického útoku na povstalecké oblasti u Damašku, při němž podle Washingtonu 21. srpna přišly o život stovky lidí. Prezident Barack Obama se proto snaží přesvědčit spojence a americké zákonodárce, aby podpořili odvetný vojenský úder na Sýrii.

Záměr Moskvy označil Obama za možný průlom a formálně jej přivítala i syrská vláda. Podpořila jej také Čína a Írán. Izrael naproti tomu plán hodnotí skepticky a "obezřetně" se k němu staví rovněž Francie. Jednoznačné odmítnutí ruské iniciativy zaznělo z řad syrské opozice, která ji označila za "politický manévr".

Šéf ruské diplomacie dnes naznačil, že plán, jak donutit Damašek k odevzdání chemických zbraní, vzešel z kontaktů s USA. Mluvčí ruského prezidenta pak upřesnil, že o této věci hovořil Vladimir Putin s Obamou během summitu G20 v Petrohradě minulý týden. "Nejde o výhradně ruskou iniciativu. Vychází ze setkání, jež jsme měli s našimi americkými kolegy, ze včerejšího (pondělního) vyjádření Johna Kerryho, který řekl, že úderu se lze vyhnout, pokud se tento problém (chemických zbraní) vyřeší," uvedl ruský ministr.

Americký ministr zahraničí Kerry v pondělí prohlásil, že syrský prezident Asad může odvrátit vojenský zásah proti své zemi, pokud do týdne odevzdá chemické zbraně mezinárodnímu společenství. Zároveň ale Kerry vyslovil pochyby o tom, že by takový scénář vůbec mohl nastat.

Podrobnosti chystaného plánu Lavrov nesdělil, veřejnost se podle něj detaily dozví "brzy". Finální verzi dohody bude Rusko ladit společně s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Syrský arzenál chemických a biologických zbraní je dlouhá desetiletí považován za jeden z největších na Blízkém východě, režim však jeho vlastnictví poprvé přiznal teprve loni v červenci. O přesném množství chemických zbraní nejsou bližší informace. Jde údajně o velké zásoby yperitu, sarinu, ale i nervových plynů VX a tabunu uložených na desítkách míst po celé zemi.

(Zdroj: Interfax, čtk, Reuters, Bloomberg)


Čtěte více:

Kerry: Sýrie může útok odvrátit, ale neudělá to. Asad: Musíme se připravit na nejhorší
09.09.2013 13:35
Americký ministr zahraničí John Kerry v pondělí řekl, že Sýrie může př...
Rusko chce dát syrské chemické zbraně pod dohled, Sýrie návrh vítá
09.09.2013 19:15
Sýrie se dnes ocitla pod tlakem Ruska, OSN a Británie, aby předala své...
Obama připustil ruské řešení syrské krize, dál chce tlačit na Asada
10.09.2013 7:52
Americký prezident Barack Obama označil ruskou snahu přimět Bašára Asa...

Váš názor
  • mAMON
    11.09.2013 8:44

    neni jedno co za kozojeb otravil plynem 1400 lidi?Tady u nás se otravilo methanolem 60 lidi a cela republika chtěla pozavirat všechny lihovarníky.aniž by zjištovala kdo je viník .A o březinovi nemluvě ten ktere s tim už vůbec neměl nic společného.Jenže u cizích je to jedno tebe se to netýka .Zeptej se židu jestli maji radi němce a to přitom byl hitler rakušan
    pb
    • pb
      11.09.2013 8:55

      s tím se dá vice méně souhlasit, není jedno, který kozojeb to zvěrstvo udělal, bude dobře, když se podaří těm kozojebům zabavit tyto zbraně a dál se pokusit prokázat, který z nich to udělal, ale není dobré jen tak na některého z nich střílet od pasu
      mamon
      • Re: pb
        11.09.2013 9:16

        Nechtěli střilet jen tak na někoho .Byly stanovené konkrétní cíle.a to že tam system postavil živí cíle je jen dukaz toho že něco tají.Ale to že amici nezasáhli dle mého je strach jde o to že nemohou vědět co v těch skladech je .Co když tam budou ty chemické nebo popřipadě atomové zbraně ,připadna raketa by je odpálila.
        pb
  • mAMON
    11.09.2013 8:44

    neni jedno co za kozojeb otravil plynem 1400 lidi?Tady u nás se otravilo methanolem 60 lidi a cela republika chtěla pozavirat všechny lihovarníky.aniž by zjištovala kdo je viník .A o březinovi nemluvě ten ktere s tim už vůbec neměl nic společného.Jenže u cizích je to jedno tebe se to netýka .Zeptej se židu jestli maji radi němce a to přitom byl hitler rakušan
    pb
  • pokud
    11.09.2013 8:07

    nebudou bolševici, teroriské a Asad náležitě potrestáni, budou si všichni podobní myslet, že vlastnit a používat chemické zbraně na bezbranné obyvatelstvo je dovoleno.
    Jesse
    • Re: pokud
      11.09.2013 8:25

      amerikanofile, ani nevíš, jak se to tam semlelo, ale hlavně už soudíš
      mamon
      •  
        11.09.2013 8:30

        Vím jak se to mezi těmi kozomrdy semlelo. Nejsem slepej. Takže patřím do té poloviny lidstva, která považuje teror za zločin. Opravdu si myslíš, že je Arabský poloostrov studnice míru a pokroku?:-)))
        Jesse
        •  
          11.09.2013 8:34

          nauč se číst, nic takového ani náznakem jsem nenapsal
          mamon
  • Jak usměvavé
    11.09.2013 5:37

    kdo ještě věří Rusům. Asi jako věřit na jejich demokracii. Stejně jako jejich volby, kde leští kliky střídavě Putin-Medvěděv. Medvěděv-Putin. Putin-Medvěděv. Medvěděv-Putin. Těm může věřit jen mentální retárd.
    Stehlíková
    • Re: Jak usměvavé
      11.09.2013 8:16

      věřit kterékoliv velmoc, může jen mentální retard, a to včetně Ruska a USA, velmoci vždy hájí své zájmy, že někoho chrání je jen kouřová clona, která má zastřít rozšiřování jejich vlivu
      mamon
  • Syrie se dohodla s Rusy.
    10.09.2013 17:32

    Přes 1400 usmrcených plynem, kteří umřeli daleko hůře než kdyby byli zastřeleni a jede se dál jako by se vůbec nic nestalo. Nikdo není zodpovědný a nikdo nebude potrestán. Naoko se zničí nějaké staré zásoby sajrajtu, který je nelegální a Rusové Asadovi prodají něco novějšího a účinějšího, zatímco zdejší amíkobijci zase ukazuji prstem na ty zlé Amíky. Rusové se dohodli s Asádem - Urrrráááááááá.
    A dokud slunce z nebe neservali
    • Re: Syrie se dohodla s Rusy.
      11.09.2013 8:22

      když zmizí z mapy světa další země s arzenálem chemických zbraní bude jen lépe, obzvláště, jde-li o zemi nestabilní s velkým rizikem, že se jich zmocní teroristé
      mamon
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m