Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kauza MUS podle Le Temps - Praha je potěšena, švýcarská prokuratura označuje verdikt jako silný signál

Kauza MUS podle Le Temps - Praha je potěšena, švýcarská prokuratura označuje verdikt jako silný signál

11.10.2013 10:50
Autor: ČTK

Švýcarská prokuratura označila čtvrteční verdikt soudu v Bellinzoně za silný signál, Praha je jím potěšena, uvedl dnes v souvislosti se soudním rozhodnutím v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) švýcarský list Le Temps. Podle něj soud vyšel vstříc obžalobě. Server Romandie píše o rozsudku v gigantické aféře podvodů spojené s privatizací české důlní společnosti.

Pět bývalých majitelů a manažerů bylo odsouzeno k nepodmíněným trestům vězení, zatímco šestaosmdesátiletý Belgičan Jacques de Groote k podmíněnému peněžitému trestu. Romandie připomíná, že všech šest obžalovaných bylo v zásadě uznáno vinnými z praní špinavých peněz a z podvodů, ze kterých pak ve Švýcarsku prali "astronomické sumy".

Le Temps zdůraznil, že federální trestní soud z velké části vyšel vstříc obžalobě. Tribunál potvrdil, že obžalovaní skutečně využili privatizace MUS, aby se ilegálně obohatili a využili švýcarského finančního systému k vyprání části ilegálně získaných peněz.


List připomněl vyjádření švýcarského generálního prokurátora Michaela Laubera, podle něhož "toto rozhodnutí není vítězstvím, ale silným signálem, že Švýcarsko netoleruje praní špinavých peněz".

Le Temps také napsal, že české ministerstvo financí ihned verdikt ocenilo a vyzdvihlo hlavně nepodmíněné tresty vězení. V narážce na předcházející vyjádření odsouzených uvedl, že Češi, kteří "věřili ve švýcarskou justici" dávali nad rozsudkem najevo překvapení a zklamání. List také zdůraznil velký zájem o kauzu v České republice a "početné české novináře, kteří na rozsudek přijeli".
 
Deník citoval z prohlášení předsedy tribunálu Jeana-Luka Bachera, který řekl, že "v tomto mimořádně složitém kontextu nebylo snadné určit fakta". Zdůraznil však, že porušení zákona, kterým se ve své řeči zabýval, jsou jen "drastickým výběrem" a "nepatrnou částí" toho, co bude uvedeno v písemném rozsudku. Přesto soudce věnoval dvě hodiny tomu, aby vylíčil prvky, o které se tribunál při svém verdiktu opíral, poznamenal Le Temps.


Čtěte více:

Švýcarská prokuratura chce pro exmanažery MUS pět let vězení a peněžité tresty
01.07.2013 15:45
Švýcarská prokuratura žádá pro exmanažery Mostecké uhelné společnosti ...
Obžaloba v kauze MUS citovala Havlova slova o mafiánském kapitalismu
04.07.2013 12:55
Slova bývalého českého prezidenta Václava Havla o mafiánském kapitalis...
Švýcarský soud: Exmanažeři Mostecké uhelné jsou vinni a půjdou za mříže
10.10.2013 14:43
Soud ve švýcarské Bellinzoně uznal vinnými Jiřího Diviše, Antonína Kol...

Váš názor
  • zajímavé je
    11.10.2013 10:55

    že češi dostali ve schweizu vysoké tresty za 15 let starý delikt, kdežto de groote jen PODMÍNĚNÝ peněžitý trest?
    kraken
    • Re: zajímavé je
      11.10.2013 18:10

      Kdyby si to Češi vyřešili sami a nezkoušeli krýt zloděje tak se to do Sweizu ani nemuselo dostat ty chytrej. Swiss soudy několikrát vyzývaly naše aby jim poslaly informace, ale u nás se to vždycky zametlo pod koberec. Tak proto - můžeme jen poděkovat že se o to zajímaly.
      nesoudce
    • Re: zajímavé je
      11.10.2013 10:59

      Nejsme soudci, ale víc by mě zajímalo, jak vztekle musí nad rozsudkem kopat kolem sebe Klaus :-)) Jeho životní ideály a manýry se hroutí...
      Jesse
      • bože
        11.10.2013 11:15

        co s tím má klaus. podívej se na tu absurditu toho rozsudku. země která je založená stovky let na ukrývání peněz před cizími jurisdikcemi soudí takhle přísně východoevropany? a co ty tisíce amíků, němců a francouzů kteří tam perou peníze... Za 15 let to nikdo nevyšetřil, a teď najEdnou CIZÍ jurisdikce bude soudit co se stalo v jiné zemi před 15-20 lety??? Kde to jsme?
        kraken
        • Re: bože
          11.10.2013 11:26

          tohle přece nebyl klasický případ ukrývání peněz... např. pod tajným heslem uložení osobních financí, bankovní tajemství a pod... čímž je švýcarský bankovní systém známa chválen za svou diskrétnost. Čeští tuneláři se pokusili tento systém zneužít, nikoliv využít a to se zákonitě vyšetřovatelům, justici i politikům nemohlo líbit. Jiným českým klientům takové zásahy nehrozí, i když mají ve švajcu také konta. Případ MUS byl veskrze kriminální a jméno Klause jsem použil symbolicky, nikoliv jako spolupachatele, ale spíš jako ideově spřízněného, nic víc nic méně...
          Jesse
          • víš
            11.10.2013 11:36

            kolik takovýchto privatizací proběhlo všude po světě? a většina z těch lidí bankuje ve svýcarsku a jsou v pohodě. tohle je jen plácnutí do vody, aby ukázalo světu, jak jsou poctiví, když jde o staré delikty v cizí zemi, ovšem pokud jde o cizí státní příslušníky (stará xenofobie švýcarů vůči celé východní evropě) a hlavně o to, jak se dostat k cizím penězům... ale daňové kauzy, což je případ tunelování státních rozpočtů ve prospěch švýcarského, anebo peníze politiků snad všech zemí světa z úplatků, které jsou taky ve velkém ukryté ve švýcarských bankám založených právě na přikrývání kriminálních kauz, to je to o čem mluvím a co mi na tom vadí.
            kraken
            • Re: víš
              11.10.2013 12:08

              Jde taky o to, že na tento případ někdo upozornil, podal oznámení, pak je těžší si toho nevšímat, než u případů, kde nikdo netlačí. Jinak určitě je pro ně snazší si udělat jméno na bezvýznamných zlodějích z východu než na někom kdo má moc a kontakty třeba v Německu. To ale nic nemění na tom, že si to zasloužili, a že alespoň někdo odnese rozkrádačku našeho státu.
              viga
            • Re: víš
              11.10.2013 11:52

              Vím, ale zase oba nevíme, kolik už švýcarská justice podobných případů řešila. Nestačí si myslet, že pokud jsme v minulosti nebyli z pochopitelných příčin o švýcarském právním prostředí informováni, tak nemůžeme tvrdit, že kauza MUS je exemplární a něčím ojedinělá. To bych si nikdy nedovolil. Neznalost není argument... Známe snad soudní případy z Anglie, Číny, Austrálie, Peru, USA... a kdekoliv jinde? No vidíš, a co když stejně tak trestají své občany? A já myslím, že určitě ano.
              Jesse
              • causa je exemplární a ojedinělá
                11.10.2013 12:12

                to švýcaři sami přiznávají...nesoudili zatím nic podobného, a podle mě ani nikdy nebudou... nesoudili dokonce ani diktátory z afriky, kteří u nich bankovali, a na které byl mezinárodní zatykač, leda jim sebrali peníze... nesoudili nikoho z němců, francouzů, belgičanů,amíků, kteří u nich bankují....mě to pplně šokovalo, jak si vyšlápli na čechy. pokaždé když tam jsem pracovně tak je mi tam nepříjemně, jak se koukají na cizince z východní evropy
                kraken
                • Re: causa je exemplární a ojedinělá
                  11.10.2013 12:17

                  V něčem máš pravdu. Ale ruku na srdce, nezasloužíme si tak náhodou jejich odtažitost vůči nám? Buďme sebekritičtí. Co si mohou dovolit např. jiní cizinci u nich a co u nás... Jak se chováme a ctíme tradice a jak oni? Jsme prostě odlišní mentalitou a od toho se pak odvíjí vše ostatní. Podle mne mají důvod být před námi ostražití. Ne kvůli tobě a mě, ale kvůli našim spoluobčanům, kteří nám už ve světě udělali ostudy dost.
                  Jesse
                  • my můžeme být tak odtažití a stojí to za to.
                    11.10.2013 13:33

                    vzpomeň si na zdrogovanýho švýcara který dojel v protisměru z boleslavi až do prahy, zavřela se kvůli němu celá dálnice, a co my? vydali jsme ho domů, aby ho tam soudili. to by mě zajímalo, kolik dostal, doma.
                    bob
                    • Re: my můžeme být tak odtažití a stojí to za to.
                      11.10.2013 13:45

                      to nevím, ale zase vím, že si ve švajcu třeba vůbec nevrznou cigáni, arabové, islamisté, zelení a jiné "netradiční" sociální skupiny, což je ke cti místního obyvatelstva. Kéž bychom byli z 10% i my tak spravedliví... Jinak se ale dostáváme z roviny tunelářů veřejné kasy do prostředí narkomanů a dopravních přestupků :-))
                      Jesse
Aktuální komentáře
08.05.2024
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)