Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarský soud: Exmanažeři Mostecké uhelné jsou vinni a půjdou za mříže

Švýcarský soud: Exmanažeři Mostecké uhelné jsou vinni a půjdou za mříže

10.10.2013 14:43, aktualizováno: 10.10. 16:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Soud ve švýcarské Bellinzoně uznal vinnými Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause i Oldřicha Klimeckého. Uložil jim tresty vězení nepodmíněně od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Kraus a Koláček byli ihned zadrženi. Ostatní nejsou přítomni v soudní síni.

Bývalé manažery Jiřího Diviše a Marka Čmejlu poslal za po podvod a praní špinavých peněz do vězení na 46 resp. 48 měsíců. Antonín Koláček má strávit za mřížemi 52 měsíců, toho soud navíc uznal vinným i z porušení povinností při správě cizího majetku. Oldřicha Klimeckého pak soud poslal do vězení na 37 měsíců za opakované praní špinavých peněz a Petra Krause na 16 měsíců.

Obžalovaní svorně požadovali zproštění viny ve všech bodech a uvolnění prostředků zablokovaných ve Švýcarsku. Švýcarské úřady jim - stejně jako již zesnulému Luboši Měkotovi - zablokovaly peníze, akcie a další aktiva v hodnotě asi 660 milionů švýcarských franků (cca 13,9 mld. Kč). Z této sumy by mohla ČR získat 3 mld. Kč, soudě dle dřívějšího návrhu švýcarské prokuratury. Dalších šest miliard korun by pak měly získat zpět nástupnické firmy MUS. Advokát Marek Procházka, který u soudu zastupuje stát, sice neočekával, že by soud ČR takové odškodné přiklepl, jsou prý ale i další možnosti, jak se k nim dostat a o peníze chtějí advokáti bojovat žalobami u dalších švýcarských soudů.

Bývalí manažeři a majitelé MUS Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus čelí obvinění také v ČR. Viněni jsou ze zneužití informace a postavení v obchodním styku při privatizaci firmy v roce 1999. Svým jednáním měli od ČR získat akcie za zjevně nepřiměřenou kupní cenu. Podle žalobce tím státu způsobili škodu přes 1,6 miliardy korun. V úterý rozšířilo ministerstvo financí trestní oznámení v celé kauze. Obvinění prý totiž kontrolovali firmu o rok dříve, než veřejně prohlašovali. Tato informace přitom měla zásadní význam na výši nabízené kupní ceny a také na rozhodování české vlády, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Vizitky obžalovaných v kauze MUS 
 
Marek Čmejla (46) - Vystudovaný kybernetik a někdejší člen kapely Tichá dohoda zahájil svou manažerskou dráhu ve finanční skupině Newton, kterou v roce 1994 založili další dva obvinění Petr Kraus a Antonín Koláček. Podle médií sehrála společnost Newton podstatnou roli při skrytém nákupu akcií mosteckých dolů. V roce 2001 Čmejla svůj podíl v Newtonu prodal a stal se manažerem Appian Group, která nedlouho poté ovládla strojírny Škoda Holding. V roce 2010 koupil Čmejla spolu s Jiřím Divišem a dalšími dvěma osobami dopravně strojírenskou Škodu Transportation. Čmejla, jenž v současnosti žije v Monaku, figuruje ve statutárních orgánech několika českých firem. Kromě Škody Transpotation se jedná například o společnost Loterie Korunka nebo společnost Cartex. 

Dnes byl soudem uznán vinným z podvodů a praní špinavých peněz a odsouzen ke čtyřem letům vězení a k peněžitému trestu. Do soudní síně se dnes nedostavil.


Jiří Diviš (57) - V roce 1979 emigroval tento bývalý basketbalista do Švýcarska, kde vystudoval práva a začal pracovat v investičním poradenství. V 90. letech v Česku zastupoval švýcarskou společnost Investenergy, která skupovala akcie MUS pro Appian Group. V letech 1998-2002 byl členem dozorčí rady MUS. Coby vrcholný manažer Appianu byl Diviš v roce 2003 vyslán do dozorčí rady Škoda Holdingu a v roce 2010 se stal jedním ze čtyř spolumajitelů Škody Transportation. Bydliště má v Monaku. Jeho jméno figuruje ve statutárních orgánech několika českých firem (například Loterie Korunka). Podle švýcarské prokuratury byla pro aktivity obžalovaných v kauze MUS klíčová právě Divišem založená společnost Investenergy vytvořená ve Fribourgu, přes kterou šly peníze na soukromé účty obžalovaných. 

Dnes byl soudem uznán vinným z podvodů a praní špinavých peněz a odsouzen na tři roky a deset měsíců a k peněžitému trestu. Do soudní síně se dnes nedostavil.


Jacques de Groote (86) - Bývalý vysoký manažer Světové banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF). V lednu 2003 týdeník Ekonom napsal, že Grooteho působení v MMF bylo problematické, a že kvůli němu tato organizace přijala ustanovení o střetu zájmů. V polovině 90. let byl zakladatelem Appian Group, která ovládla MUS, a v jejímž čele Groote stál podle dostupných informací do jara 2003. Fakt, že se o privatizaci dolů začala zajímat švýcarská policie, souvisel podle Mladé fronty Dnes s udáním, které na Grooteho pro jeho údajný milionový dluh podala švýcarská společnost Conseil Alain Aboudaram. De Grooteovi navrhla prokuratura na rozdíl od ostatních dva roky vězení podmíněně. Dnes dostal u soudu pouze peněžitý trest.


Oldřich Klimecký (73) - Někdejší generální ředitel MUS, jenž řadu let zasedal ve statutárních orgánech vlastníka mosteckých dolů. Figuroval také v orgánech Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí či FK Baník Most. V současnosti už stojí mimo byznys. Dnes byl uznán vinným z podvodů a praní špinavých peněz a odsouzen ke třem rokům a jednomu měsíci a k peněžitému trestu. Do soudní síně se dnes nedostavil.


Antonín Koláček (54) - V roce 1994 stál spolu s Petrem Krausem u vzniku finanční společnosti Newton Financial Management Group. O rok později usedl Koláček do představenstva MUS, do něhož se dostal coby vrchní personalista Komerční banky, která v důlní firmě vlastnila podíl. Postupně se stal nejvlivnějším manažerem MUS a byl rovněž generálním ředitele Appian Group. V roce 2005 spolu s nedávno zesnulým manažerem Měkotou získali každý čtyřicetiprocentní podíl v dolech, který posléze prodali Pavlu Tykačovi. Poté postupně odešel ze světa byznysu a věnuje se buddhismu a dalším duchovním naukám a cestování. Založil také například Dům osobního rozvoje Maitrea v Praze nebo waldorfskou mateřskou školku. Před lety média odhadovala výši jeho majetku na osm až devět miliard korun. Během svého závěrečného slova věnoval hlavní prokurátorce zdobenou svíčku a porcelánovou sošku anděla. "Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný," řekl tehdy prokurátorce. 

Koláček byl dnes uznán vinným z podvodů a praní špinavých peněz a odsouzen ke čtyřem letům a čtyřem měsíců vězení a k peněžitému trestu. V případě Koláčka a také Krause, kteří byli přítomni, soud nařídil jejich okamžité zadržení.


Petr Kraus (46) - V roce 1994 stál spolu s Antonínem Koláčkem u zrodu společnosti Newton Financial Management Group, která se zabývala obchodováním na finančních trzích a souvisejícím poradenstvím. Právě Newton sehrál podle tisku důležitou roli při ovládnutí MUS. Kraus je je prostřednictvím společnosti Eurogate, Ltd. jediným akcionářem holdingu Newton i v současnosti. Mimo jiné je členem dozorčí rady brněnské vysoké školy Newton College a do jeho majetku patří Hřebčín Favory na Benešovsku, který se zabývá chovem starokladrubských koní, a je předsedou správní rady Nadačního fondu Erudikon. 

Dnes byl uznán vinným z podvodů a praní špinavých peněz a odsouzen ke třem letům vězení, z toho k jednomu roku a čtyřem měsícům nepodmíněně, a k peněžitému trestu. V případě Krause a také Koláčka, kteří byli přítomni, soud nařídil jejich okamžité zadržení.


Poznámka:
Prokuratura původně navrhla Koláčkovi, Čmejlovi, Krausovi, Divišovi a Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně a vysoké peněžní pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Pro Belgičana Jacquesa de Groota žaloba žádala dva roky vězení podmíněně a pokutu.


Luboš Měkota (1957-2013) - V případu byl obžalován i miliardář a bývalý majitel TV Metropol a Pětka Luboš Měkota, který ale letos v březnu náhle zemřel ve věku 55 let. Soud proto jeho kauzu v květnu odložil. Bývalý manažer MUS byl jedním z 50 nejbohatších lidí v Česku a kromě dvou televizních stanic vlastnil podle médií také vysokou školu. Měkota většinu svého profesního života pracoval v mostecké důlní společnosti - mj. byl revírníkem, šéfem odborů, personálním ředitelem společnosti, později ve firmě zastával nejvyšší manažerské funkce, byl generálním ředitelem i předsedou představenstva. V roce 2005 spolu s Antonínem Koláčkem získali každý čtyřicetiprocentní podíl v dolech, který posléze prodali Pavlu Tykačovi. 

(Zdroj: čtk, ČT)


Čtěte více:

Prokurátorka: obžalovaní v kauze MUS vystavěli
01.07.2013 11:44
Švýcarská prokurátorka dnes před soudem v Bellinzoně v závěrečné řeči ...
Švýcarská prokuratura chce pro exmanažery MUS pět let vězení a peněžité tresty
01.07.2013 15:45
Švýcarská prokuratura žádá pro exmanažery Mostecké uhelné společnosti ...
Obžaloba v kauze MUS citovala Havlova slova o mafiánském kapitalismu
04.07.2013 12:55
Slova bývalého českého prezidenta Václava Havla o mafiánském kapitalis...

Váš názor
  • Facka
    10.10.2013 16:21

    čekému soudnictví a vůbec českému "státu"
    Chudas
  • 4 roky
    10.10.2013 16:11

    měli by soudci kurva poděkovat ,to je zase fraška.Za ty prachy bych si to šel taky odsedět.i za min.
    pb
    • Re: 4 roky
      10.10.2013 16:23

      jo, jo, je to fraska....tech miliad co ziskali je to vysmech....aspon veskery majetek nechat propadnou
      abc
      • u nas
        10.10.2013 16:37

        to resi nekolik let a vysledek 0. Ve svicarku 5mes a je jasno, to je úlet. Prisli o nejakych 12 nebo 13 mld, to je slusny ne :-)?
        franc
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data