Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Předvolební online rozhovor: Lídr Svobodných Petr Mach na Patria.cz - odpovědi čtěte zde

Předvolební online rozhovor: Lídr Svobodných Petr Mach na Patria.cz - odpovědi čtěte zde

24.10.2013 17:00
Autor: Redakce

S blížícím se termínem předčasných voleb vyzval portál Patria.cz čelní představitele politických stran k účasti na online diskusi s potenciálními voliči (nejen) z řad investorů. Online rozhovory by se měly spíše než politických otázek dotýkat především témat z oblasti ekonomiky a finančních trhů.

Po na ekonomiku, efektivní správu či EU orientovaných zástupcích Strany zelených (rozhovor zde), Občanské demokratické strany (zde), Hnutí ANO (zde) a KDU-ČSL (zde) přijal pozvání k online diskuzi také lídr strany, která chce nabídnout i referendum o vystoupení z EU. Strany, která se v minulosti pohybovala relativně daleko za hranicí vstupu do Sněmovny, letos ale některé předvolební průzkumy naznačují odstup menší.

Méně státu, více občanům. To je základní heslo Strany svobodných občanů, v jejímž čele stojí ekonom a politik Petr Mach. Svobodní jsou pro nízké daně, rušení nespravedlivých dotací, které kazí tržní prostředí. Chtějí zrušit sedm konkrétních daní. Politická moc má být podle Svobodných omezena. Ústava by měla podle Svobodných obsahovat limity pro výši daní a zákaz zadlužování státu, jako je to např. ve Švýcarsku…

To jsou některé z oblastí programu Svobodných, na které upozorňuje Petr Mach. Zajímá Vás víc k těmto tématům, chcete slyšet odpovědi na témata jiná? Petr Mach Vám odpoví dnes od 14:00 v online rozhovoru na Patria.cz. Jako obvykle je možné otázky pokládat již od ranních hodin.

MachIng. Petr Mach, Ph.D., český ekonom a politik, předseda Strany svobodných občanů. Vystudoval obor statistika-ekonometrie a obor finance na Vysoké škole ekonomické v Praze. Byl dlouholetým spolupracovníkem Václava Klause a ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku. V roce 2009 tuto spolupráci ukončil, založil Stranu svobodných občanů a stal se jejím předsedou.

V současnosti vyučuje ekonomii na Vysoké škole finanční a správní a na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze. Zabývá se otázkami daní, deficitu a dluhu a měnovou teorií a politikou. Je autorem knih Úskalí evropské integrace (2002) a Jak vystoupit z EU (2010) a mnoha odborných i populárních článků.


Váš názor
  •  
    24.10.2013 15:11

    Ještě jednou dobrý den, zajímal by mne Váš pohled na činnost antimonopolních úřadů včele s antimonopolním úřadem EU a současné pojetí ochrany hospodářské soutěže. Děkuji!
    Kateřina
  •  
    24.10.2013 14:54

    Jaký je váš pohled na "zdravou" energetickou politiku ČR a "podporu" obnovitelných zdrojů - nejen v rovině dotační, ale i legislativou apod.?
    JoN
  •  
    24.10.2013 14:21

    Jaký je váš postoj k tuzemskému kapitálovému trhu, investicím retailu na něm i v zahraničí, zdanění dividend, vkladů, podílů ve fondech,.... Vaše představa o právní úpravě v této oblasti?
    JoN
  •  
    24.10.2013 14:19

    Dobrý den, Vámi navrhovaná úprava lidového veta v programu: Neobáváte se, že česká společnost není připravena na takovou úpravu? (podobně jako je sporná myšlenka daňových přiznání, které se v českém podhoubí mohou zvrtnout v hon na čarodějnice pouze u těch názorově odlišných) Že 40tisícihlavá zájmová skupina může poměrně reálně blokovat legislativní proces? Umíte si představit tuto aplikaci na zákon o státním rozpočtu například? Díky za reakci.
    JoN
  •  
    24.10.2013 14:18

    Pracoval jste nekdy, nebo jen ucite? Jestli vite jak to vubec v soukromych firmach chodi, kdyz chcete ridit stat...
    chk
  • Názor
    24.10.2013 13:40

    Dobrý den. Poprosil bych Vás o názor na tuhle pasáž z článku z Econimistu. Platilo by to i pro CR? Když ne, tak pak proč ne. Děkuji. "Among those who want out, there is talk of finding an accommodation by which Britain would leave the EU but still trade freely with it (the equivalent of eating in a restaurant but not paying the cover charge). Some Eurosceptics suggest Britain could join Norway in the European Economic Area. That would leave it bound by EU regulations that it would be almost powerless to shape—a situation many Britons, especially Eurosceptics, would find intolerable. Others hope Britain might get the same deal as Switzerland, which is a little further removed but gets good access to the single market. It wouldn’t: the EU already regrets giving Switzerland the Swiss option, so it is scarcely likely to give bigger, more troublesome Britain the same deal. Again, disappointment and a referendum beckon." (http://www.economist.com/news/leaders/21567940-british-exit-european-union-looks-increasingly-possible-it-would-be-reckless)
    sazkar
  •  
    24.10.2013 13:37

    Dobry den, ziji 2 roky v Nemecku a jsem rad, ze diky nasemu clenstvi v EU jsem byl usetren veskere pristohovalecke byrokracii. Vetsina veci, ktere prosazujete ve svem programu mi prijdou rozumne, jedina vec, ktera mi vadi, je prave pristup k EU. Dokazete mi vysvetlit, jakym zpusobem by se zmenil muj status v Nemecku, pokud bychom vystoupili z EU? Nemate pocit, ze byste tim zkomplikoval zivot lidem, kteri jsou zamestnani v zahranici. Tito lide jsou podle me ve velke mire vasi potencionalni volici. Diky a preji prijemny den! Ladislav Brezina
    Ladislav Brezina
  •  
    24.10.2013 12:28

    Švýcarský soud ukázal, jak se má jednat s podvodníky a zloději. Nestálo by za zvážení pozvat do činné služby v Čechách, na omezenou dobu Švýcary. Během půl roku dokázali vysvětlit a názorčně zařadit Českou privatizaci. Jak myslíte že by se vypořádali s Amnestií, církevními restitucemi, aférou Kasa,Pandury a mnoha dalšími. Nemyslím vlastní rozsudek, ale dovedení před soud.
    Homo
  •  
    24.10.2013 11:56

    Často slýchávám, strana svobodných občanů je ok, akorát mně vadí jejich striktní odmítání EU. Opravdu nepřipouštíte možnost dalšího vývoje ČR v rámci EU? Nehodláte aspoň mířit svá negativní stanoviska vůči EU? Jaký bude váš postoj v případě posílení EU a vstupu ČR do eurozóny?
    sanin
    •  
      24.10.2013 11:57

      Místo mířit jsem chtěl napsat mírnit
      sanin
  •  
    24.10.2013 11:50

    Dobrý den, od stran mě odpuzuje časté porušování vnitrostranické demokracie, jak jsme mohli pozorovat na nedávných příkladech sociální demokracie, spoz, ODS. Jak je to s touto záležitostí u vás, a jak je zajištěno, aby k tomu ve vaší straně nedocházelo? Tím spíš, že strana svobodných občanů je vnímána jako strana Petra Macha?
    sanin
  •  
    24.10.2013 11:38

    Dobrý den,zajímalo by mne, jak vnímáte rozdíl (pokud existuje) mezi politikou Strany svobodných občanů a klasickou konzervativní politikou (řekněme "thacherismem") v ideologické rovině. Prosím o pokud možno konkrétní vysvětlení. Děkuji. Přeji vám i sobě, ať se konečně dostanete do parlementu.
    Kateřina
  • Dobrý den,
    24.10.2013 11:25

    Dobrý den, když zavřu obě oči a zapomenu, že jste "obdivovatelem" Klause, tak vaše kategorické myšlenky, intelekt a vize na vývoj naší země jsou mně blízké. Pokud se do sněmovny dostanete - a budete muset hlasovat i pro zákony, které vám nejsou příliš blízké - výměnou za podporu vašeho bytˇ jen jediného vámi navrhovaného zákona - který to bude ? Co je u vás 1.naprostou prioritou a 2. prioritou reálně prosaditelnou ? V jakém pásmu vidíte kursové rozpětí - pokud dojde "k nucenému "přijetí Kč za EURO - a pokud vyhraje volby levice v jakém horizontu jim "vydrží" emitovat dluhopisy/eurobondy. Děkuji za odpověď.
    AMN
  •  
    24.10.2013 11:14

    Dobrý den pane Machu, jsem rád, že vaše strana existuje a nemusím volit nejmenší zlo. Mám dvě otázky: 1) Souhlasím s nedotknutelností soukromého vlastnictví a vyvlastňování ve veřejném zájmu bych spíše nepodporoval, ale trochu se obávám že v případě liniových staveb by mohlo dojít ke skupování pozemků ze strany spekulantů a že by bylo dost složité tyto stavby postavit....co s tím? 2) Z programu plyne, že se stavíte spíše negativně k mýtnému na silnicích, ale podle mě právě mýtné umožní, aby každý zaplatil přesně za to, co spotřebovává....?
    Jiří
  •  
    24.10.2013 10:25

    Dobrý den, budu volit vaši stranu a budu rád, když získáte, alespoň 5%, ale i tak asi budete stejně jen do počtu a tak mám jednu otazku=== při volbě zákonů, který bude v rozporu s vašim volebním programem budete hlasovat: a) vždy proti b) nebudete hlasovat c) budete pro, jen aby zákon prošel
    pavel1234
  • jsem sympatizant
    24.10.2013 9:51

    Dobrý den, vaše vize jsou bezchybné, ale schází mi větší výběr lidí u Svobodných. Naprostou většinu mediálních vstupů obstaráváte vy sám a tak nevím, kdo by obsadil posty důležitých ministerstev, poté sloučených ministerstev v jedno smysluplné... nikoliv těch naprosto zbytečných, které by se i dle mého soudu měly okamžitě zrušit. Nechci hned a tady, abyste své spolehlivé lidi vyjmenovat (může být), ale proč je v předvolebních kampaních (i příštích) nepředstavíte veřejnosti? To je podle mne deficit, který voliče odrazuje. Dělá to dojem, jako byste byl na všechno sám. Přeji vám větší politický vliv a hodně štěstí.
    Jesse
  •  
    24.10.2013 9:26

    Dobrý den, pane Machu. Jste liberální stranou, prosazující svobodu a zodpovědnost zároveň jednotlivce. Jak zareagujete na slova, která padla zde na Patrii ve včerejším rozhovoru: „Liberálům je jedno, že se rozšiřuje rozzuřená vrstva těch, kteří na dno dopadli. Ti pak ale volí extremisty. Nám to jedno není. Chceme, aby se u střední třídy posilovala stabilita a vztah k majetku, aby si i ti nejchudší mohli říci, že něco málo vlastní. Pokud něco máte, nejste pro ostatní společnost radikální hrozbou – jako ti, kteří už nemají co ztratit.“ Děkuji.
    Martina
  •  
    24.10.2013 9:25

    V programu máte mj. zrušení daně z příjmů fyzických osob. Kde konkrétně chcete na tato opatření vzít zdroje? Pokud z rušení některých úřadů, dojde na naplnění těchto opatření až poté, co si zdroje jinde uvolníte?
    P.K.
  •  
    24.10.2013 9:22

    Jak se chcete postavit k držení fiskální politiky na uzdě? Míníte prosazovat uzákonění vyrovnaného rozpočtu?
    Michal
  •  
    24.10.2013 9:21

    Přijetí eura, EU, Schengen, NATO. Co ano, co ne a proč. Pokud z ano do ne, tak jak?
    Tono
  •  
    24.10.2013 9:20

    Přeji hezký den pane doktore, chtěl bych se Vás zeptat na projekt Evropské unie. Doopravdy byste byl raději mimo Evropskou unii nebo byste spíše uvítal zreformování celé Unie? Evropa si po století válek užívá relativního klidu. Není tento klid zásluhou Evropské unie? Sám k ní mám mnoho výhrad ale na druhou stranu jsem rád, že tu něco takového je. Jaký by byl podle Vás optimální stav? Děkuji moc za Váš názor.
    Kapi
  •  
    24.10.2013 9:19

    Chcete zrušit minimální mzdu. Pokud budou lidé pracovat za mzdu, která nepokryje jejich životní náklady, budou žádat o sociální dávky. Podle mne je toto nespravedlivá dotace podnikateli, kterému je cena práce dotována z kapes všech ostatních, kteří přispívají na sociální dávky. Otázka: Jak byste tedy pane Machu zařídil, aby v případě zrušení minimální mzdy nebyla tato nespravedlivá dotace poskytována? Chtěl byste to například zrealizovat zrušením všech sociálních dávek?
    Karel
  •  
    24.10.2013 9:19

    Cituji: Svobodní jsou pro nízké daně, rušení nespravedlivých dotací, které kazí tržní prostředí. Moje otázka: Živnostníci dostanou 3x tolik důchodu z odvedené koruny na sociální pojištění, než zaměstnanci. Podle mne je toto nespravedlivá dotace. Otázka: Co uděláte pro to, aby byla tato nespravedlnost odstraněna?
    Karel
  •  
    24.10.2013 9:18

    Dobrý den pane Machu, mám 2 otázky: První hypotetickou. Pokud byste mohl plně rozhodovat o řízení státu, jaká ministerstva byste zachoval a jaká byste úplně zrušil (pokud možno s krátkým komentářem). Druhá trochu osobní. Milton Friedman, Ron Paul, Peter Schiff, Nigel Farage. Který z těchto pánů je Vám sympatický a proč. Děkuji a přeji vše dobré do voleb :)
    Ondřej
  •  
    24.10.2013 9:15

    Zdravím, méně státu, více občanům zní hezky. Jak toho chcete dosáhnout z pozice strany, která bude podle průzkumu velmi ráda, pokud získá alespoň nutných 5 procent hlasů? Předpokládám, že existující politické struktury na vaše teze příliš slyšet nebudou.
    David H.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university