Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom má nadosah kontrakt na dva reaktory v Jordánsku. V tendru vede nad Arevou

Rosatom má nadosah kontrakt na dva reaktory v Jordánsku. V tendru vede nad Arevou

29.10.2013 13:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jordánské království se po Spojených arabských emirátech stane druhou zemí Blízkého východu, v níž bude jádro využíváno pro výrobu energie. V soutěži o dodavatele prvních reaktorů na jordánském území si tamní vláda vybírá ze dvou kandidátů: ruského Atomstrojexportu, který spadá pod státní korporaci Rosatom, a francouzsko-japonského konsorcia Areva-Mitsubishi Heavy Industries. Podle včerejšího oznámení šéfa Jordánské komise pro jadernou energii Khaleda Touqana má v závěrečné fázi tendru navrch ruský zájemce.

Ruská nabídka, v jejímž rámci Atomstrojexport Jordáncům dodá tlakovodní reaktory VVER-1000, získala v čích Jordánců preferovaný status, a má tak nejlepší šance na vítězství. S upravenou a výkonnější verzí VVER-1000 se Rosatom uchází i o zakázku na dostavbu Temelína. V tuzemském tendru předložila nabídku také Areva. Zadavatel, společnost ČEZ, ji nicméně vyřadil už v předběžné fázi, proti čemuž se Areva chce bránit všemi prostředky.

 
Krom toho, že poskytnou potřebnou technologii, Rusové výstavbu elektrárny z poloviny zaplatí a poté ji budou i provozovat. Projekt sestává ze dvou reaktorů, z nichž každý bude disponovat výkonem 1000 MW. Náklady se odhadují na 10 mld. USD. Rosatomu v elektrárně připadne 49% podíl, zbytek bude vlastnit jordánský stát. Konkrétní schéma financování bloků, které mají vyrůst u města Zarká na severozápadě země, zatím známo není.

Smlouva o výstavbě by mohla být podepsána do dvou let, kdy by už měly být dokončeny studie proveditelnosti a vhodnosti vybraného místa. První reaktor by měl být spuštěn v roce 2020. Zdroje deníku Kommersant však tvrdí, že tento termín se s velkou pravděpodobností nestihne. Mechanismus, který by Rosatomu zaručil minimálním míru výnosnosti (jako například garantovaná výkupní cena ze čtyř plánovaných bloků v Turecku), prý zatím sjednán není.

Jordánský ministr energetiky a přírodních zdrojů oznámil, že pro království, které dováží 97 % spotřebovávané energie, se jedná o strategicky významný projekt, který pomůže omezit závislost na zemním plynu z nestabilního Egypta a snížit náklady na jeho dovoz. V zemi se nachází dosud neprobádaná ložiska uranu.

Jordánský energetický dovoz loni dosáhl částky odpovídající zhruba 20 % HDP. V roce 2009 země vyrobila 14,3 TWh elektřiny, většinou v paroplynových zdrojích, a dalších 0,4 mld. TWh dovezla. Kvůli nepokojům v Egyptě a nedostatečným dodávkám se loni výroba elektřiny z plynu na celkové produkci podílela jen 25 %. Třetinu elektřiny Jordánsko vyrobilo z těžkého topného oleje, další třetinu z dieselu a zbytek dovezlo.

Šestimilionová země nyní disponuje kapacitou 2400 MW a do roku 2015 bude potřebovat dalších 1200 MW. V době dokončení prvního bloku v Zarká by se potřebný výkon měl vyšplhat na 8000 MW. Dovoz elektřiny zajišťuje Egypt a Sýrie. V poslední době je posilováno propojení sítí s Izraelem.

Těžkým úkolem pro konstruktéry jaderných bloků bude vyrovnat se s všeobecným nedostatkem vody, který Jordánsko dlouhodobě sužuje. Roční spotřeba činí 1500 milionů kubíků, zatímco vodní zdroje poskytují jen 900 milionů kubíků vody.

Ve výběrovém řízení na dostavbu Temelína zůstávají česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Definitivní rozhodnutí o vítězi tendru mělo podle původních plánů padnout v září. V polovině srpna ale generální ředitel Daniel Beneš uvedl, že dříve plánované termíny dokončení tendru na výstavbu dvou nových bloků naplněny nebudou. S ohledem na současnou obtížnou situaci v energetice, kdy se nevyplatí stavět nízkoemisní zdroje bez jakékoliv formy podpory, ČEZ prý potřebuje, aby byly nejprve regulatorní a legislativní podmínky investice konkrétněji definovány. Rozhodnutí o Temelínu bude prý posunuto v řádu let.

(Zdroje: Xinhua, Kommersant, ČTK, WNA)


Čtěte více:

ČEZ prý vyloučil Arevu z tendru na Temelín za kritéria, která nesplnili i jiní. Soudní žaloba ve vzduchu
21.05.2013 11:10
Vleklým soudním sporem může podle regionálního zástupce francouzské sp...
ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na dostavbu Temelína, soud vyhověl Arevě a vydal předběžné opatření
22.10.2013 14:54
Energetická firma ČEZ (513,6 CZK, 0,75%) nemůže uzavřít smlouvu s příp...
Francouzské Arevě díky jaderným aktivitám stouply tržby
24.10.2013 21:48
Francouzské jaderné skupině Areva stouply v prvních devíti měsících ro...

Váš názor
  • Nejlepším příkladem je Iran...
    29.10.2013 18:49

    Tobě nedochází že se snaží hlavně zamaskovat obohacováni uranu na vývoj jaderných zbraní. Takový Jemen se opravdu zajímá o poslední světové technologie ve všem. A blbci jim to žerou. Ted' ještě KLDR a možná i Syrie. A dodávat a stavět jim to budou machři co postavili Černobyl :o))
    svatá prostoto
    • Re: Nejlepším příkladem je Iran...
      29.10.2013 19:20

      Machři, co postavili Černobyl, machři, co postavili Three Mile Island nebo machři, co postavili Fukušimu. Všechny velké společnosti zabývající se konstrukcí a stavbou jaderných reaktorů (snad jen kromě Francie) už za sebou mají své jaderné přešlapy. Otázkou je to, zda si z toho vzaly ponaučení a musíme uvést, že ano. A navíc je důležité uvést, co za haváriemi stálo. I když černobylské reaktory RBMK-1000 nebyly konstrukčně na výši, za havárií stála lidská chyba kombinovaná s chybami vedení ruských provozovatelů jaderných elektráren. Před havárií přešly JE pod správu jiného ministerstva, než tomu bylo původně a to pochybilo ve vedení pracovníků, kteří si zvykli, že některé věci mohou porušovat. Odborníci většinou uvádí srovnání s řidiči jezdícími na červenou. Ti si zvykli, že po každém přestupku nemusí nutně následovat trest. K něčemu podobnému došlo i v tehdejším Sovětském svazu. Zřejmě si z toho ruské společnosti vzaly ponaučení a nyní mají bezpečnostní požadavky na jaderné reaktory přísnější než třeba Američané. Podobná havárie se již na reaktorech jejich konstrukce nestala, a to jich po světě nemají zrovna málo. Navíc reaktory RBMK-1000 stále ještě fungují v Leningradské jaderné elektrárně, Smolenské a Kurské. Jeden z Leningradských byl donedávna odstaven a probíhaly na něm opravy, ale již je opět (nebo během velmi krátké doby bude) spuštěn. Na tomto příkladu vidíte, že i černobylský typ reaktorů je možné provozovat bezpečně a bez vážných havárií.
      Proficak
  •  
    29.10.2013 16:54

    Je škoda, že spousta evropských zemí se odvrací od jádra. Možná by si v tomto ohledu měly vzít příklad ze zemí blízkého východu jako Saudská Arábie, Pákistán, Egypt a další, kde se v současnosti projevuje velký rozmach jaderného průmyslu. Vzhledem k dlouhodobé udržitelnosti, ekologičnosti provozu a stability dodávaného výkonu není v současnosti vhodnějšího zdroje elektrické energie. Alespoň nás může hřát u srdce, že Česká republika se i nadále snaží udržet si i přes německý tlak jaderný průmysl a dokonce jej rozšiřovat v podobě dostavby JE Temelín.
    Horpak
    •  
      30.10.2013 11:06

      Jak dopadnou Němci to se ukáže až za několik desetiletí. Bohužel je pravda, že se při své dobré ekonomické situaci stali příliš pohodlnými a nejsou ochotni nést žádné riziko. Je otázka, jak dlouho jim to vydrží, ceny pro malé odběratele rostou a ne málo. Dostavbu Temelína je třeba pečlivě zvážit, spotřeba elektrické energie stagnuje, ale určitě nemá cenu prodlužovat životnost některých uhelných elektráren víc, než je zdrávo. Pro dostavbu také mluví narůstající význam elekřiny v dopravě. Pokud elektromobily získají dominantní postavení (a to se během 50 let bude muset stát), rázem budeme potřebovat dvakrát větší produkci elektrické energie. Takže nové temelínské bloky určitě uplatnění najdou.
      CorAngar
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data