Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na dostavbu Temelína, soud vyhověl Arevě a vydal předběžné opatření

ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na dostavbu Temelína, soud vyhověl Arevě a vydal předběžné opatření

22.10.2013 14:54, aktualizováno: 22.10. 16:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Energetická firma ČEZ (513,6 CZK, 0,75%) nemůže uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Krajský soud v Brně vydal v pondělí na návrh francouzské Arevy předběžné opatření. ČTK to dnes řekl soudce krajského soudu Petr Pospíšil. ČEZ firmu Areva z tendru vyloučil, jeho postup posvětil letos v červenci i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Společnost se ale odvolala k soudu. 

Vítěz výběrového řízení za několik set miliard korun zatím vyhlášen nebyl. V tendru po vyřazení Arevy zůstávají česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. 

"Nutno zdůraznit, že vydané předběžné opatření nijak nepředjímá výsledek řízení ve věci samé," uvedl Pospíšil. Předběžné opatření v minulosti vydával ve stejném případě i ÚOHS. Úřad ČEZ nechal dál posuzovat nabídky zbylých dvou účastníků. Na druhou stranu ale firma nemohla uzavřít smlouvu s vítězem. 

Stejná situace panuje i nyní. Pospíšil dnes ČTK potvrdil, že soud vydal předběžné opatření stejného rozsahu, jaké vydal už dříve ÚOHS.
Podle dřívějších informací Areva s podáním žaloby požadovala pozastavení zadávacího řízení, popřípadě uložení zákazu zadavateli uzavřít v tendru smlouvu s vybranou firmou. 

ČEZ rozhodl o vyřazení Arevy z tendru loni v říjnu s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti ale firma nezveřejnila. Areva se proti svému vyloučení u ÚOHS opakovaně neúspěšně bránila. Tvrdila například, že první rozhodnutí ÚOHS bylo založeno na nedostatečně zjištěném skutkovém stavu a nesprávné právní analýze. Předesílala také, že se v případě neúspěchu u antimonopolního úřadu obrátí i na soudy.

Ve výběrovém řízení na dostavbu Temelína zůstávají česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Definitivní rozhodnutí o vítězi tendru mělo podle původních plánů padnout v září. V polovině srpna ale generální ředitel Daniel Beneš uvedl, že dříve plánované termíny dokončení tendru na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín splněny nebudou. S ohledem na současnou obtížnou situaci v energetice, kdy se nevyplatí stavět nízkoemisní zdroje bez jakékoliv formy podpory, ČEZ prý potřebuje, aby byly nejprve regulatorní a legislativní podmínky investice konkrétněji definovány. Rozhodnutí o Temelínu bude prý posunuto v řádu let. "Nelze nyní říci, zda to bude o rok, nebo dva," dodal Beneš před měsícem.

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let

Tisk již v květnu přinesl spekulace o tom, že francouzskou Arevu údajně ČEZ vyřadil z tendru o dostavbu Temelína kvůli nesplnění stejných kritérií, v nichž vyhořely i MIR.1200 a Westinghouse. Mělo přitom jít o tak důležitá kritéria, jako jsou termíny a podmínky kontraktu. „Pokud jsou uniklé informace správné a MIR.1200 a Westinghouse dostaly za termíny a podmínky kontraktu pouze tři body, respektive jeden bod z možných 20, tak je to naprosto šokující, jelikož to přímo souvisí s vyloučením a potenciální diskriminací Arevy,“ řekl v květnu HN Thomas Epron, zástupce společnost Arevua pro střední a východní Evropu. Již tehdy potvrdil připravenost Francouzů hnát celou věc před soud poslední možné instance. Soudní řízení by se přitom kvůli složitosti kauzy mohl protáhnout až na několik let.

Základní údaje o zájemcích o dostavbu JE Temelín 
  
Areva (z tendru vyřazena)
-------------------------

- Skupina Areva vznikla v roce 2001 sloučením francouzských společností Framatom (založena v roce 1958) a Cogea (založena v roce 1976). 

- Firma, jež sídlí v Courbevoie u Paříže, je podle svého tvrzení největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů. Od 70. let postavila nebo právě staví již 102 reaktorů v 11 zemích světa, z nichž 91 je stále v provozu. 

- Kromě jaderného strojírenství se zabývá i výrobou paliva pro atomové elektrárny a vybavením pro distribuci a přenos energie. 

- Vlastníkem Arevy je francouzský stát. Skupina má přes 46.000 zaměstnanců, výrobní kapacity má ve 40 zemích a obchodní zastoupení ve stovce zemí světa. V roce 2012 vykázala tržby ve výši 9,342 miliardy eur (přibližně 240,4 miliardy Kč). Hrubý provozní zisk (EBITDA) skupiny činil 1,007 miliardy eur (přibližně 25,9 miliardy Kč). 

- Areva pro Temelín nabízí reaktory nazvané EPR, což je nová generace vysoce výkonných tlakovodních reaktorů. V současnosti staví takové reaktory čtyři: dva v Číně, po jednom ve Finsku a Francii. 

- Společnost ČEZ Arevu vyřadila z tendru na dostavbu Temelína loni 5. října s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Areva se proti svému vyloučení u ÚOHS opakovaně neúspěšně bránila, v pondělí ale Krajský soud v Brně vydal na návrh Arevy předběžné opatření, podle něhož ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru.


MIR.1200
--------

- Jedná se o konsorcium české firmy Škoda JS s ruskými společnostmi Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom. 

- Konsorcium nabízí nové tlakovodní reaktory MIR.1200 (dříve AES-2006). Tento nový typ reaktoru, vyvinutý firmami Atomstrojexport a Gidropress, který má základy v předchozích reaktorech VVER, je v současnosti v provozu v Číně, budují se i v Rusku a Indii. 

Atomstrojexport - Společnost se sídlem v Moskvě, kterou kontroluje státní agentura Rosatom, vznikla v roce 1998 spojením společností Atomenergoexport a Zarubežatomenergostroj. Realizuje mezivládní dohody o výstavbě objektů jaderné energetiky v zahraničí. K hlavním projektům společnosti patří jaderné elektrárny Kudankulam (Indie), Tchien-wan (Čína), Búšehr (Írán) nebo například Mochovce (Slovensko). Atomstrojexport se dále podílí na budování jaderných kapacit v Turecku, Bělorusku, Bangladéši nebo na Ukrajině. Předchůdci firmy se podíleli i na budování jaderných elektráren v bývalém Československu (Jaslovské Bohunice). 

Gidropress - Ruský státní výrobce systémů pro jaderné reaktory. Připravuje také projektové práce pro realizaci jaderných elektráren a výrobu zařízení pro jaderné elektrárny, založené na technologii tlakovodních reaktorů VVER. Firma, která byla založena v roce 1946 a sídlí v Podolsku, se podílela podle vlastních údajů na výstavbě reaktorů v celkem 18 jaderných elektrárnách v Rusku, Arménii, Finsku, Bulharsku, Maďarsku, Česku, Slovensku a Číně. Je rovněž součástí ruské státní agentury Rosatom. Nyní se spolupodílí na většině hlavních zakázek firmy Atomstrojexport. 

Škoda JS - Plzeňská firma se již přes 50 let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. K hlavním projektům společnosti v současnosti patří obnova systému kontroly a řízení jaderné elektrárny Dukovany, podílí se také na dostavbě jaderné elektrárny Mochovce. Kromě inženýringu se zabývá i výrobou pohonů řídících tyčí reaktorů a kontejnerů pro transport a skladování vyhořelého jaderného paliva. Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, vykázala v roce 2012 čistý zisk 247 milionů korun, tržby 4,98 miliardy korun a zaměstnávala asi 1200 lidí. Trvale ziskový podnik vlastní ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ.


Westinghouse
------------

- Přední světová firma v oblasti jaderné energetiky. Staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a je například lídrem v čínské jaderné energetice. Od roku 2006 ji ovládá japonský konglomerát Toshiba. 

- Společnost Westinghouse Electric Company založil v roce 1886 v Pittsburghu americký vynálezce George Westinghouse - sám autor asi stovky patentů. V 90. letech firma prodělala velké organizační změny a stala se spíše mediální korporací. Obnovená společnost Westinghouse Electric Company byla založena v roce 1999 a nyní sídlí v Cranberry Township v Pensylvánii. Firma má přibližně 14.000 zaměstnanců. 

- Westinghouse je mimo jiné výrobcem jaderného reaktoru takzvané třetí plus generace AP1000, který nabízí i pro Temelín. Na technologiích Westinghouse je podle firmy založeno 50 procent ve světě fungujících jaderných elektráren. 

- Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína (řídící systémy) a dodával do Temelína také palivo. V červenci 2011 Temelín plně přešel z paliva Westinghouse na palivo od ruské společnosti TVEL.


(Zdroj: ČTK, ČEZ, ÚOHS)


Čtěte více:

ČEZ prý vyloučil Arevu z tendru na Temelín za kritéria, která nesplnili i jiní. Soudní žaloba ve vzduchu
21.05.2013 11:10
Vleklým soudním sporem může podle regionálního zástupce francouzské sp...
Temelín, nebo zpětný odkup akcií ČEZ? Goldman Sachs po náčrtu scénářů radí akcie koupit
16.07.2013 12:53
Trh je vůči akciím ČEZ nespravedlivým pesimistou a cena na 8letém dnu ...
Šéf strategie ČEZ: Podpis dostavby Temelína se zpozdí o rok a půl. S poplatky na OZE je konkurenceschopný
22.07.2013 11:10
Tuzemská energetika ČEZ odloží podpis smlouvy s vítězem tendru na dost...
ÚOHS zamítl odvolání Arevy proti vyloučení z tendru na Temelín
26.07.2013 9:36
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamít...
ČEZ výsledky za 2Q nezklamal. Navýšení cílů zhatilo riziko odpisů. Rozhodnutí o Temelínu nemusí být ani napřesrok
13.08.2013 8:26
Energetický gigant ČEZ za druhý kvartál snížil ziskovost meziročně o 1...
Elektřina se na 7měsíčním vrcholu dlouho neohřála. Tíží ji nejisté vyhlídky a německé volby
19.09.2013 16:28
Od konce ledna nevídané ceny elektřiny na německé burze, které do včer...
Areva se brání proti svému vyloučení z tendru na Temelín u soudu. Chce vydání předběžného opatření
23.09.2013 11:34
Francouzská Areva se bude proti svému vyloučení z tendru na dostavbu j...
ČEZ čekají nové politické boje. Temelín ano, ale bez státních garancí, říkají favoriti voleb
16.10.2013 11:58
Většinový vlastník společnosti ČEZ (465 CZK, -0,85%), kterým je český ...

Váš názor
  • kdo bude stavet temelin to rozhodne Zeman
    22.10.2013 21:31

    jako ve vsem ostatnim po nekolika slenkach inspirace prijde nas pan prezident na to ze nejlepsi JE stavi Rusove a urci on kdo to bude stavet. Vyber nevyber. Vzdyt byl zvolen vsemi lidmi. Jen aby se strana nesouci jehoo jmeno vubec dostala do PS. Ale to nevadi - vsechno rozhoduje on.
    xxx
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university