Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koalice slibuje růst důchodů a minimální mzdy, daně v příštím roce měnit nehodlá. Těžební limity a dostavbu Temelína zváží

Koalice slibuje růst důchodů a minimální mzdy, daně v příštím roce měnit nehodlá. Těžební limity a dostavbu Temelína zváží

13.12.2013 10:13, aktualizováno: 13.12. 15:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vznikající trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL slibuje zvyšování důchodů i minimální mzdy. Zruší většinu zdravotnických poplatků. Od příštího roku plánuje snížit DPH na léky, knihy, dětskou výživu a pleny. Jestli by za tím účelem zkoušela proti vůli EU prosadit třetí sazbu DPH, z návrhu dnes představené koaliční smlouvy nevyplývá. K dodržení nejvýše tříprocentního deficitu veřejných financí má vést lepší výběr daní i hledání úspor ve státní správě.

Předseda sociální demokratů Bohuslav Sobotka uvedl, že smlouva představuje hlavně principy a trendy, řada bodů je obecná. "Není to programové prohlášení vlády, není to soupis konkrétních návrhů zákonů," řekl novinářům. Dohodu charakterizoval jako program zásadní změny. Sobotka zmínil hospodářskou politiku, způsob hospodaření státu a postup vlády při prosazování změn. "Nechceme permanentní revoluce, nechceme permanentní chaotické reformy," zdůraznil Sobotka.

"My jsme rádi, že to máme za sebou, bylo to dlouhé a úmorné. Jsem v životě tak dlouho nejednal, normálně jednám 30 minut," komentoval vznik dohody šéf ANO Andrej Babiš. Stát je podle něho v rozkladu a funguje setrvačností. "Dáme si záležet na tom, abychom plnili, co jsme si řekli," uvedl Babiš. Všechna ministerstva, které budou zástupci hnutí spravovat, budou podle něho "brutálně šetřit".

Koalice v padesátistránkovém dokumentu slibuje, že v příštím roce nebude měnit daně. Jakékoliv změny s daňových zákonech chtějí dát k připomínkování veřejnosti. Od roku 2015 plánuje koalice zvýšit zdanění hazardu, zavést sníženou sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a dětskou výživu. "Pro financování této změny koalice zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015," uvádí se podle ČTK v dokumentu. O sektorové dani mluvila ČSSD ve volebním programu s tím, že by se mohla týkat bank a firem z oblasti energetiky a telekomunikací. 

Postupně od roku 2015 chtějí koaliční partneři zvyšovat slevu na druhé a další dítě a prosadit porodné i na druhé dítě. Obnoví také slevu pro pracující důchodce a důchody bude od roku 2015 pravidelně zvyšovat o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Potvrdily se také dřívější kuloární informace, že koalice hodlá zrušit druhý důchodový pilíř.

Dále koalice zruší koncept superhrubé mzdy a solidární přirážky. Místo toho zavede druhou sazby daně z příjmů fyzických osob tak, aby dopad na rozpočet byl neutrální. Minimální mzda by se podle dokumentu měla zvyšovat tak, aby se postupně přiblížila 40 procentům průměrné mzdy.

Trojkoalice zruší poplatky za recept a návštěvu ambulance a nebude znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici. Zachován zůstane poplatek za pohotovost. Propad v příjmech chce kompenzovat navýšením zdrojů ze státního rozpočtu, především zvýšením plateb za státní pojištěnce.

Veřejné investice chce vznikající vláda směrovat především do zateplování budov, zadržování vody v krajině, dopravní a veřejné infrastruktury a také do sociálních a zdravotních služeb reagujících na stárnutí populace. 

Koalice plánuje posílit zdroje Státního fondu dopravní infrastruktury tak, aby se výše celkových zdrojů přiblížila dvěma procentům HDP. Mýtné vláda zavede jen tam, kde to bude účelné.

Předseda ČSSD a favorit na post premiéra nové české vlády Bohuslav Sobotka na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že by se Česká republika mohla v příštím roce připojit k fiskálnímu paktu Evropské unie. Tento krok by měl být součástí snahy příští vlády posunout zemi blíže k hlavnímu proudu EU.

Zdrženlivější byl Sobotka opět k možnosti vstupu České republiky do eurozóny. „Přijetí eura bude vyžadovat širokou politickou podporu,“ uvedl dnes s tím, že eventuální termín pro přijetí eura musí být "věrohodný".

Těžební limity a dostavbu Temelína zvážíme

Rodící se vládní koalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL chce do dvou let definitivně vyřešit otázku těžebních limitů. Zvážit chce i dostavbu Temelína. Podle finální verze koaliční dohody bude budoucí vláda dostavbu jaderné elektrárny podporovat pouze v případě, že to bude pro ČR hospodářsky výhodné. Prošetřit chce také vyplácení podpor fotovoltaickým elektrárnám a revidovat systém podpory obnovitelných zdrojů. 

Na postoji k diskutovanému prolomení těžebních limitů se tři strany jednající o budoucí vládě zatím neshodly. "Co se týká prolomení těžebních limitů v severních Čechách, je třeba vést další diskusi, a to jako součást definování naší energetické a surovinové politiky s definitivním řešením v horizontu příštích dvou let," řeší tuto otázku finální verze koaliční smlouvy. Území poškozené těžbou slibuje dokument revitalizovat a přeměnit na plnohodnotnou krajinu. 

Zatímco postoj k Temelínu není v koaliční dohodě jednoznačný, jiné to je u druhé jaderné elektrárny Dukovany. "Za důležité rovněž považujeme zajištění provozu JE Dukovany i po roce 2025," stojí v koaliční smlouvě, která připouští i eventuální dostavbu nového bloku. 

Rok 2025 přitom bude pro dukovanskou elektrárnu kritický. Základní třicetiletá životnost sice stávajícím jaderným reaktorům vyprší už v letech 2015 až 2017, o prodloužení životnosti o deset let však pochybuje jen málokdo. S prodloužením životnosti o 20 let by však Evropská komise mohla mít problém. 

Hlavním bodem energetické části koaliční smlouvy je modernizace českého průmyslu, která má snížit jeho energetickou náročnost. Ta by se měla snižovat také u veřejných a soukromých budov. "Podpoříme proto jejich masivní zateplování. Použijeme přitom prostředky získané obchodem s emisemi, prostředky Evropské unie i prostředky národní," píší strany v koaliční smlouvě. Ekologizace by se měla dotknout také teplárenství a kombinované výroby tepla a elektřiny. 

Tři koaliční strany kromě toho chtějí zvýšit bezpečnost dodávek energií a diverzifikovat zdroje energetických surovin, hlavně ropy a zemního plynu. V základním vládním dokumentu pak slibují i podporu rozvoje inteligentních rozvodných sítí, modernizaci elektrorozvodné sítě a snížení ztrát v sítích dálkového vytápění.
  
Vznikající vláda se zavazuje zachovat zelenou naftu pro zemědělce a postupně dosáhnout potravinové soběstačnost v základních potravinách.

Složení vlády

Po dohodě na programu vládní trojkoalice nyní mohou naplno začít debaty o rozdělení ministerstev. S dosavadním návrhem ČSSD nesouhlasí lidovci. Chtějí tři ministerstva místo dvou a zřejmě i jiné zaměření. ČSSD jim nabídla kulturu a zdravotnictví.

Lidovci by podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše měli mít v koaliční vládě jen dvě ministerstva, a ne tři, jak požadují. ANO je s návrhem na rozdělení resortů, který předložila ČSSD, spokojené. Podle neoficiálních informací ČTK by ANO mohlo mít sedm postů, kromě financí také dopravu, spravedlnost či obranu. Babiš dnes připustil, že by mohl být zároveň ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. 

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes ze své zahraniční cesty vzkázal, že není s nabídkou na rozdělení postů ve vládě spokojen. "Do vlády vůbec jít nemusíme. Hrozí totiž, že pak budeme hrát roli užitečného idiota," uvedl Bělobrádek. Lidovci ale chtějí tři ministerstva nebo jiné resorty. Usilují především o ministerstva práce a zemědělství.

"Myslíme si, že KDU má nárok na dva resorty, tak to vychází podle hlasů voličů," řekl novinářům Babiš. Uvedl, že chce změnit praxi z minulosti, kdy si pro sebe nejmenší strana trojkoalice vyjednala velké množství resortů. "Vadí mi tradice, že ten nejmenší vždycky určuje pravidla hry. Můžeme se bavit i o menšinové vládě," připustil Babiš.

ČSSD ale chce i nadále vyjednávat o trojkoalici. "Pokládal bych za paradoxní, kdyby ta jednání skončila na dohadování o tom, kdo bude mít kolik ministrů ve vládě či kdo bude mít jakého ministra," řekl novinářům Sobotka. Ministerstva prý vnímá jako nástroj vládní politiky, na jejímž obsahu se strany shodly. Sobotka doufá, že se dohoda nad personáliemi, která se začne dojednávat příští týden, podaří. "Pokud by se nepovedla, musí sociální demokracie zvažovat i jiné varianty," dodal bez upřesnění šéf ČSSD..

(Zdroj: ČTK, MfDnes)


Čtěte více:

Sněmovna schválila v prvním čtení rozpočet 2014 se schodkem 112 miliard korun
06.12.2013 15:45
Sněmovna v prvním čtení schválila příjmy, výdaje a schodek státního ro...
Sektorová daň možná bude, ANO ustoupí ČSSD. Ve hře zatím banky
06.12.2013 16:18
Budoucí vláda zřejmě zavede v Česku sektorovou daň. Ta se má týkat pře...
Komerční banka, Erste: Potenciální dopad bankovní daně v ČR (komentář)
09.12.2013 14:07
Vznikající vládní koalice jedná o možném zavedení domácí sektorové dan...
Koaliční dohoda: Sektorová daň zůstává možností, změny nejdřív v roce 2015
11.12.2013 8:11
Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci dořešili sporné body programu ...
Rusnokův tým by o těžebních limitech rozhodovat neměl, žádají poslanci
11.12.2013 19:46
Sněmovna se možná připojí k výzvám, aby vláda v demisi pod vedením pre...
Koalice chystá konec 2. pilíře. Sektorová daň může od roku 2015 vynést 4 miliardy
12.12.2013 9:28
Nová vládní koalice zruší "Nečasův" 2. pilíř důchodového systému a poč...
100 eur za megawatthodinu z nového Temelína není nereálné, říká šéf ČEZ (+komentáře)
12.12.2013 11:25
V případě, že se stát rozhodne podpořit garantovanou cenou výstavbu no...

Váš názor
  •  
    13.12.2013 12:04

    Hm a co normální občan, ať si to zacvaká Andrej ze svého, když jsem v mínusu, tak nerozdávám, bych chtěl vidět v Agrofertu. No a segregace rodin podle počtu dětí to je také síla od té pidistrany.
    Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      13.12.2013 12:29

      Raději budu žrát rohlíky a párky z Agrofertu, než ty slizy z dovozu. To bych viděl na Babiškovi jako výhodu, nikoliv opak. Nevím co ty lidi vlastně chtějí :-) Jde o to, že stát je opravdu v rozkladu a NIC se zde už nedělá, pouze dotuje, podporuje, tuneluje... bez kontroly... ze setrvačnosti. Babiš má prostě pravdu. Není rozdíl mezí řízením firmy a řízením státu. Lemrám Babišovy slaova vadí z prostého důvodu - tradiční politické strany totiž přicházejí o pohodlný job. 20 let dělali hovno, jen žrali a za nic neodpovídali. Vyrojily se zde kasty, které si své příjmy vylepšovali přímo ze státní kasy a NIKDO za to odpovědnost nenese !!! A korunu tomu nasadili tím, že o sobě prohlašují, že jsou pravicové, dospělé, odpovědné a pod... slovní průjmy !! Prostě zaběhnutým stranám to nevoní a bojí se odejít do "civilu", protože se tam neuživí.
      Jesse
      •  
        13.12.2013 12:48

        hm a proř myslíš, že chce Kurčík z Agrofertu zdražovat, páč ty umělé ingredience jsou všechny z dovozu, mrkni se na složení jejich výrobků a stejné to bude se zbytkem, bych čekal, že když jako ve firmě, tak začneme s tím, že řekne, laskavě si važte každého kdo platí daně a buďte rádi, že z těch daní máte důchody, placené silnice atd a zatím, přidáme důchody, (mimochodem stejně bude každý brblat že 140 korun je prd a mají pravdu jen v rozpočtu to zase bude zásek ), zdravotnictví bude zase zdarma, a ještě dáme tamhle a tamhle...
        Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        13.12.2013 12:47

        zapomněl jsi dodat, že nejen politici, ale ty firmy, které byly na jejich "know how" napojeny -ty to budou mít velmi obtížné. Firmy , které nebyly v minulosti závislé na státních zakázkách teď mají konečně šanci uspět a být více ziskové, ty druhé ....to bude bankrotů :-)))
        AMN
  •  
    13.12.2013 10:45

    Takovejch 80 jard výdajů, příjmy pouze v mlze. Tohle přeci nemůže dobře dopadnout.
    razit
    •  
      13.12.2013 11:15

      Souhlasím, nemůže jedině , že by každý třetí úřednik šel za mříže a přestalo se ktotálně krást.
      Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university