Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koaliční dohoda: Sektorová daň zůstává možností, změny nejdřív v roce 2015

Koaliční dohoda: Sektorová daň zůstává možností, změny nejdřív v roce 2015

11.12.2013 8:11, aktualizováno: 11.12. 11:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci dořešili sporné body programu a dohodli se na koaliční smlouvě. Dokument by mohli zástupci stran ve čtvrtek podepsat a v pátek zveřejnit, uvedl po zhruba pětihodinovém koaličním jednání předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Strany vznikající koalice se v úterý dohodly na úpravách daní i zdravotnických poplatků, větší změny jsou však podle informací ČTK i v preambuli, kapitole zemědělství, obrany či v ustanoveních o státní službě.

Koalice se nakonec shodla na zrušení poplatku za návštěvu ambulance a za recept, platit se bude za pohotovost. "A otevřeli jsme cestu k tomu, aby se znovu nezaváděly poplatky za pobyt v nemocnici," řekl Sobotka. Změny má vykompenzovat nová úhradová vyhláška.

U daní vznikne nově druhá snížená sazba DPH, ve které budou léky, knihy, dětské pleny a dětská výživa. "Budeme chtít, aby tyto položky, které jsou i jmenované ve smlouvě, byly zařazeny do pětiprocentní sazby DPH," poznamenal Sobotka. Přesná výše snížené DPH ale v koaliční smlouvě obsažena nebude.

Nemělo by se zvyšovat zdanění fyzických ani právnických osob, zůstává otevřená otázka sektorové daně, kterou by platila jen některá odvětví. Daně by se měly měnit nejdříve od roku 2015.

Součástí koaliční smlouvy by podle Sobotky mělo být také opatření, které zamezí zneužívání daňového systému u živnostníků, kteří dlouhodobě neplatí daně a pohybují se ve ztrátě. Koalice bude chtít podle Sobotky obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy v ČR. 

Všechny tři strany vznikající vlády mají podle LN s odvoláním na první návrh koaliční smlouvy podporovat dostavbu Temelína i prodloužení životnosti elektrárny Dukovany za rok 2025. V případě Temelína chtějí strany nejprve prověřit výhodnost stavby pro ČR.

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka půjde koalice cestou úspor. "Děkuji kolegům, že se nám podařilo najít průnik diametrálně odlišných volebních programů," řekl novinářům Faltýnek. Sociální demokracie vedle vyšších daní pro právnické osoby navrhovala také zavést sektorovou daň. Faltýnek bez podrobností řekl, že tato záležitost je v koaliční smlouvě také řešena.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvítal, že se podařilo do smlouvy prosadit snížení daňové zátěže pro rodiny, což byla lidovecká priorita.

Podle Sobotky se jednání protáhlo do noci především proto, že ANO i lidovci přišli na jednání s mnohými návrhy na upřesnění. Znovu se zástupci koalice nad textem sejdou ve čtvrtek, aby dokument podepsali. "Budeme chtít, aby koaliční smlouvu podepsali nejen předsedové koaličních stran, ale aby svůj podpis připojili všichni koaliční poslanci," uvedl šéf ČSSD.

Až koaliční smlouvu odsouhlasí také orgány jednotlivých stran, začne koalice jednat o rozdělení resortů a obsazení ministerstev tak, aby mohl Sobotka do konce roku předložit prezidentovi návrh na jmenování vlády. Lidovci nejsou spokojeni s nabídkou větších koaličních partnerů - post vicepremiéra a dva resorty. „Nám určitě nestačí tři místa, chceme tři ministerstva. Ještě nikdy v historii se nestalo, aby i sebemenší strana v koaliční vládě dostala jen dvě ministerstva,“ řekl pro Právo jeden z lidoveckých vyjednavačů. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro list uvedl, že KDU-ČSL bude chtít získat některé ze čtyř ministerstev: školství, zemědělství, práce a sociální věci nebo průmysl a obchod. Nyní jsou mu nabízeny zdravotnictví a kultura plus post vicepremiéra.

Z dosavadních vyjednávání v koalici vyplývá, že ČSSD by ve vládě měla získat osm míst, ANO sedm a KDU-ČSL tři místa, z toho dvě ministerstva. ANO by mělo získat finance, MMR, ministerstvo dopravy, životního prostředí a spravedlnosti. ČSSD by měla dle informací Práva obsadit vnitro místopředsedou strany Milanem Chovanecem. Školství by měl vést senátor ČSSD Marcel Chládek, ministerstvo zahraničí by měl řídit místopředseda strany Lubomír Zaorálek, kterého ale Zeman také odmítá, stejně jako kandidáta ANO Stropnického na ministerstvo obrany. dle listu chce předseda strany Sobotka do vlády také Jiřího Dienstbiera, kde opět může nastat střet s prezientem Zemanem. Na MPO chce dle infromací listu Sobotka dosadit ekonomického experta strany Jana Mládka. 

Nad aktualizovaným textem koaliční smlouvy se sejdou vyjednávači ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL opět ve čtvrtek odpoledne. Změny dojednané v úterý dnes lidovci a ANO zašlou předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, jeho tým pak připraví finální verzi textu a ve čtvrtek ji předloží k definitivnímu posouzení.

Když čtvrteční jednání skončí shodou, měly by o víkendu smlouvu odsouhlasit orgány stran a počátkem příštího týdne podepsat poslanci. Například z lidoveckého tábora ale už zaznívají hlasy, že by víkendová celostátní konference KDU-ČSL smlouvu v dojednané podobě schválit nemusela, protože její podoba jde v některých bodech proti programu strany. Čtvrteční jednání stran o konečné podobě textu by mělo být od 13:00 ve Sněmovně. V podvečer by pak mohl zamířit Sobotka na Hrad informovat prezidenta Miloše Zemana.
 
(Zdroj: čtk, ČT, Právo, MfD)

 


Čtěte více:

Sněmovna schválila v prvním čtení rozpočet 2014 se schodkem 112 miliard korun
06.12.2013 15:45
Sněmovna v prvním čtení schválila příjmy, výdaje a schodek státního ro...
Sektorová daň možná bude, ANO ustoupí ČSSD. Ve hře zatím banky
06.12.2013 16:18
Budoucí vláda zřejmě zavede v Česku sektorovou daň. Ta se má týkat pře...
Komerční banka, Erste: Potenciální dopad bankovní daně v ČR (komentář)
09.12.2013 14:07
Vznikající vládní koalice jedná o možném zavedení domácí sektorové dan...

Váš názor
  • no tak nejlepší bude
    11.12.2013 12:45

    když bude vše opět zadarmo, nejen zdravotnictví. Jinak logicky - když to tam nebude přes poplatky tak se to tam naleje z daní. Vždyť tam chybí ročně 5-10 mld. Takže je to blbost a populismus. A věc která by smysl měla, a to zdanění nehoráznýách bank které ročbně vykážou 50-70 mld zisku a velkou část z toho vysypou zahraničním akcionářům, to nic, to se nechali ulobbovat. Fuj Bo
    Bo
  •  
    11.12.2013 12:22

    Na internetu jsem četl,že Bělobrádek si jel pro členství, snad v zednářské loži. Jestli ano, tak jsem zvědav jaké noty si přinesl. Abychom se nedočkali ještě nějakého překvapení.
    Homo
    • No tak nejlepší bude
      11.12.2013 12:45

      když bude vše opět zadarmo, nejen zdravotnictví. Jinak logicky - když to tam nebude přes poplatky tak se to tam naleje z daní. Vždyť tam chybí ročně 5-10 mld. Takže je to blbost a populismus. A věc která by smysl měla, a to zdanění nehoráznýách bank které ročbně vykážou 50-70 mld zisku a velkou část z toho vysypou zahraničním akcionářům, to nic, to se nechali ulobbovat. Fuj
      Bo
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university