Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střelbu v Kyjevě prý přikázal Janukovyč, podílet se mělo Rusko. To se pře s NATO

Střelbu v Kyjevě prý přikázal Janukovyč, podílet se mělo Rusko. To se pře s NATO

03.04.2014 15:38
Autor: ČTK

Příkaz ke střelbě do demonstrantů v Kyjevě, která si vyžádala přes sto mrtvých, vydal v únoru ukrajinskému ministerstvu vnitra a tajné službě SBU prezident Viktor Janukovyč. Oznámila to ukrajinská agentura Unian s odvoláním na slova generálního prokurátora Oleha Machnyckého. Na demonstranty prý stříleli příslušníci pohotovostních policejních jednotek Berkut, kteří používali odstřelovačské pušky a automatické zbraně. Zatčeno bylo devět z nich. Na přípravě masakru na kyjevském náměstí Nezávislosti se podílelo 26 agentů ruské kontrarozvědky FSB, uvedl zároveň šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko. Rusko podle něj rovněž na Ukrajinu dopravilo velký objem výbušnin. Ukrajina žádá Rusko oficiálně o vysvětlení. Mluvčí ruské FSB ukrajinská obvinění odmítl.

Podle prokuratury byla palba proti demonstrantům na náměstí Nezávislosti vedena z hotelu Ukrajina, přítomnost odstřelovačů na několika dalších místech vyšetřovatelé prověřují. Stejně tak se prošetřuje podezření, že na střelbě ostrými náboji se podíleli i členové komanda Alfa, které je pohotovostní jednotkou tajné služby. Vyšetřování krvavého incidentu v centru Kyjeva podle agentury Unian komplikuje fakt, že dřívější vedení generální prokuratury důkazy o aktivitách silových struktur v kritických dnech kolem 20. února zničilo. 

Kolem 20. prosince podle Nalyvajčenka v centrále ukrajinské SBU působilo dvacet agentů ruské FSB, dalších šest přijelo v lednu. "Máme vážné důvody se domnívat, že právě tito lidé se podíleli na plánování a realizaci takzvané protiteroristické operace," uvedl. "Žádáme ruskou stranu o sdělení, co tam ti lidé dělali. Chceme znát jejich jména a hodnosti," dodal. Mluvčí ruské FSB ukrajinská obvinění šmahem odmítl. "Ať taková prohlášení zůstanou na svědomí těch, kdo je pronášejí," řekl mluvčí v Moskvě agentuře ITAR-TASS. 

Ukrajinská televize 5 kanal dnes oznámila, že v souvislosti s vyšetřováním střelby na náměstí Nezávislosti bylo zadrženo devět příslušníků jednotek Berkut včetně jednoho z velitelů. Právě oni údajně stříleli na neozbrojené demonstranty z odstřelovačských pušek. Důvodem palby byla podle vyšetřovatelů snaha krýt ústup policie před postupujícím davem opozičních aktivistů.

Podle agentury Unian dala prokuratura pokyn k zadržení dalších čtyř osob, které se na únorové střelbě podílely. Všichni zadržení byli údajně příslušníky "černé roty" Berkutu, jednotky určené pro speciální operace. Řadoví členové Berkutu údajně pokyn ke střelbě ostrými náboji nedostali. 

Ruský ministr zahraničí Lavrov dnes uvedl, že ruské jednotky, soustředěné při hranicích s Ukrajinou, se vrátí do kasáren po skončení vojenských manévrů. Konstatoval rovněž, že Rusko očekává od států NATO vysvětlení zvýšené přítomnosti aliančních sil ve východoevropských státech. Podle Lavrova odporuje platným dohodám.

Ruské jednotky mají podle Lavrova právo volně operovat na svém území včetně příhraničních regionů. "Jednotky u hranic s Ukrajinou se po ukončení vojenského cvičení vrátí do míst své trvalé dislokace," řekl ruský ministr.

Lavrov upozornil, že jeho úřad očekává od NATO vysvětlení zvýšené přítomnosti aliančních sil ve východní Evropě. "Ve vztazích mezi Ruskem a NATO platí určitá pravidla," poznamenal ministr. "Jde hlavně o římskou deklaraci, která stanoví, že NATO nesmí posilovat vojenskou přítomnost na území východoevropských států. Očekáváme odpověď, která bude vycházet z úcty k dohodnutým pravidlům," řekl Lavrov.

Aliance v minulých týdnech posílila ochranu vzdušného prostoru v Pobaltí a Polsku, na Balkánském poloostrově hlídkují radarové letouny AWACS. USA vyslaly šest stíhaček do Pobaltí a 12 jejich strojů F-16 je nyní Polsku.

Ministři zahraničí NATO zároveň požádali vrchního velitele evropských sil aliance, aby do 15. dubna předložil základní plán posílení pozemních, vzdušných i námořních sil ve střední a východní Evropě.

Lavrov dnes rovněž varoval Spojené státy před porušením mezinárodních dohod, které upravují tonáž bojových lodí operujících v Černém moři a omezují dobu jejich manévrování v regionu. V Černém moři se nyní nachází několik amerických plavidel a další americké lodě jsou podle zdrojů Pentagonu na cestě. 


Váš názor
  • Chvilka poezie pro všechny Putinofily
    03.04.2014 22:13

    http://www.youtube.com/watch?v=3H9uFziCZxg
    sgt.Mike
  •  
    03.04.2014 16:11

    Nesmysl, neměl důvod, zato rebelové ano.
    Juniper
    • nemel tu ideologii
      03.04.2014 20:19

      Ten důvod u sociopatů, jakým je Janukovič, je viditelný na 100 honů. Nesnesl, že mu prudce klesla popularita, že se na něj provalily miliardové defraudace, otočil politiku o 180 st. než sliboval před volbami. Obyvatelstvo začalo drhnout rypákem o zem a tento papaláš se začal naparovat jako mocipán z dob CCCP. No a lidi se ozvali... Janukovič dostal strtach, že přijde o moc a zachoval se identicky jako každý uzurpátor moci totalitních režimů. Když to nepochopí bázliví češi, tak ukrajinci si na hlavu srát nenechají. Rozkaz střelby do lidí optikou tupého bolševika je zcela logický postup.
      Jesse
      • Re: nemel tu ideologii
        03.04.2014 20:41

        Jasiku, ty zase jedeš.Nechej se vyšetřit, ty skutečně ztrácíš pojem reality tohoto světa.Žiješ v jakémsi světě zoro mstitele a tvoje mysl není s to chápat o co vlastně se jedná.Začínáš být směšný.Na poli ekonom.rozhledu je to lepší a toho se drž i když......Jinak skutečně budeš časem pro smích přítel
        "přítel"
    •  
      03.04.2014 19:40

      Jaký nesmysl, až vystřízlivíš z ruské vody, vyplň si přihlášku do KGB. Zase chčije... a chčije......
      Zdeněk
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data