Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama: Systematickou strategií udeříme proti radikálům v Sýrii

Obama: Systematickou strategií udeříme proti radikálům v Sýrii

11.09.2014 8:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy se nebudou rozpakovat udeřit v Sýrii proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS). V noci na dnešek to prohlásil americký prezident Barack Obama. Také řekl, že do Iráku vyšle 475 amerických vojenských poradců, kteří se ale bojových operací nezúčastní. Americká armáda prozatím podniká nálety na radikály z IS v Iráku.

"Dal jsem jasně najevo, že dopadneme teroristy, kteří ohrožují naši zemi, ať jsou kdekoli," řekl Obama v projevu. „To znamená, že se nebudu rozpakovat podniknout akci proti ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě, nyní vystupuje jako IS) v Sýrii, stejně jako v Iráku," prohlásil.

Obama vysvětlil, že tento postoj vychází z jádra jeho prezidentských principů. "Pokud ohrozíte Ameriku, nenajdete nikde bezpečí," dodal.

Šéf Bílého domu rovněž oznámil, že USA posílají do Iráku 475 vojáků, kteří budou pomáhat s výcvikem a vyzbrojováním iráckých a kurdských jednotek. Nově tak bude v Iráku podle DPA působit asi 1500 amerických vojáků. Zhruba 750 z nich je nasazeno k ostraze amerického velvyslanectví v Bagdádu. Obama zapojení amerických jednotek do bojových operací v Iráku opakovaně vyloučil.

Americká strategie boje proti IS, kterou Obama obyvatelům USA představil, má celkem čtyři body. Prvním z nich jsou systematické letecké údery nejen v Iráku, ale i Sýrii. Dalším je pak zvýšení podpory pro síly, které s islamisty bojují na zemi. Součástí tohoto kroku je vyslání amerických instruktorů do Iráku. Třetím bodem je nadále využívat protiteroristickou infrastrukturu, aby se podařilo teroristy odříznout od zdrojů peněz, nebo zlepšit práci tajných služeb. Posledním bodem je humanitární pomoc, v jejíž distribuci chtějí USA pokračovat.

Obama také řekl, že Washington bude v tažení proti IS úzce spolupracovat s novou iráckou vládou a že USA budou stát v čele široké mezinárodní koalice, která proti islamistům vzniká.

Americký prezident chce nově cvičit a vyzbrojovat umírněné syrské povstalce, kteří bojují proti tamní autoritářské hlavě státu Bašáru Asadovi i proti radikálům z IS. Vyzval proto zákonodárce, aby novelizovali příslušný zákon, který by to umožnil.

List The New York Times (12,24 USD, -0,97%) již ve středu uvedl, že demokratičtí senátoři pracují na zákonu, který by armádě USA výslovně povolil cvičit zahraniční jednotky pro boj proti radikálům z IS. Zatím podle DPA není jisté, zda by se tento výcvik konal například přímo v Sýrii. Reuters nicméně s odvoláním na vysokého vládního činitele uvedl, že Saúdská Arábie poskytne k výcviku syrských rebelů své území.

Zdroje: čtk, The New York Times, DPA




Čtěte více:

Obama hodlá zatočit s „korporátními dezertéry“
25.07.2014 12:40
Barack Obama zaútočil na korporátní dezertéry amerického byznysu. Zatí...
Obama: Nemůžeme kontrolovat Putinovo uvažování. Naším úkolem je chránit to, co je správné a spravedlivé
04.08.2014 8:55
Spojené státy si za své historické účasti v misích na řešení válečných...
Obama povolil letecké údery na obranu Irbílu a shazování zásob
08.08.2014 10:45
Americký prezident Barack Obama povolil cílené letecké údery v Iráku v...
Obama zahájil bombardování islámských radikálů v Iráku
08.08.2014 15:45
Spojené státy začaly s cílenými leteckými údery na pozice islámských r...

Váš názor
  • úvaha
    11.09.2014 15:48

    Snažím se přeložit si Mubarakovy výroky do srozumitelné řeči. "Pokud ohrozíte Ameriku, nenajdete nikde bezpečí," Koho myslel tím "Ameriku". Její obyvatele nebo jen zájmy úzké skupiny bohatých Američanů ? Proč mu nevadí ohrožení milónů Američanů pod hranicí bídy, ve slamech v New Orleansu, indiánů v rezervacích nebo rozpadajícim se Detroitu, nebo násilí a drogy v ulicích ? Proč země, s tak mohutnou armádou a technologickou převahou snad ve všech zbraňových systémech má více jak 150 vojenských základen po celém světě ? Zřejmě místní blízké okolí základen ohrožuje Ameriku - tedy zájmy Ameriky. Co to jsou ty tzv. zájmy ? Zamysleme se. Já si odpovídám: Suroviny, laciná pracovní síla, odbytiště zboží, ochrana a prosazování anglosaského životního stylu - tedy v konečném důsledku peníze a moc. Tedy USA dělá přesně to co dělaly všechny říše světa v historii. Osobní otázka. Je to i v mém zájmu a zase osobní odpověď : Zřejmě ne. I když, jak tady čtu pro některým se to líbí.
    petr
    • Re: úvaha
      11.09.2014 16:28

      anglosaský životní styl mi vyhovuje. Tobě ne? Proč tedy píšeš do complu v klidu svého domova a nejedeš kopat fazole do Peru v nadmořské výšce 4.000 m nad mořem?:-)) Nebo lovit ryby na Donu v zimě a mrazu, abys nasytil doma hladové krky?
      Jesse
  •  
    11.09.2014 10:24

    A to od kedy americké zákony platia na celom svete? To je svetový egocentrizmus. " Americký prezident chce nově cvičit a vyzbrojovat umírněné syrské povstalce, kteří bojují proti tamní autoritářské hlavě státu Bašáru Asadovi i proti radikálům z IS. Vyzval proto zákonodárce, aby novelizovali příslušný zákon, který by to umožnil." Myslím, že by bolo vhodné prijať zákon na rozpútanie vojny v amerike... Za všetko čo sa tam deje, je zodpovedný nositeľ "nobelovej ceny za mier" Barack Obama a USA - zločinecký štát...
    jářku
    •  
      11.09.2014 15:13

      Jelikož se z OSN stala žvanírna úchyláckejch diktátoru, zvolili USA velice rozumnou strategii "Silnější pes jebe" a jsem velice štasten, že ten pes jsou USA a ne Rusko, Írán nebo Čína.
      ..
      •  
        11.09.2014 16:03

        Tedy podle tebe je vše v pořádku. Tedy až bude Čína nejmocnější zemí světa, tak podle práva silnějšího budeme všichni na celém světě s radostí jíst rýži tyčinkama, vzývat Kung Pao, operovat si došikma oči a žlutě přibarvovat pokožku. Doma pak potajmu, aby to nikdo neviděl muchlovat českou máňu a baštit vepřové s knedlíkem a chlazeným pěníkem.
        vávra
        •  
          11.09.2014 16:25

          USA nejednají právem silnějšího, i když to tak na první pohled vypadá. Jednají právem rozumějšího. Jednoduše zváží, co je pro danou situaci výhodnější. Prostě se pak neserou a jednají. Chápeš? jednají !! A kdo to dnes umí? Odpověď si jistě najdeš sám.
          Jesse
    •  
      11.09.2014 10:56

      V zasade souhlasim s tim egocentizmem USA a hlavne jak si vykladaji a sami sobe odsouhlasuji sve pravomoci zasahnout proti komukoliv (i kdyz IS samozrejme nefandim) na cizim zvrchovanem uzemi bez souhlasu ciziho statu! A zurnalistum a "svobodnym" mediim, kteri nas tak intenzivne masiruji tento "demokraticky pristup" vubec nevadi. Co US udelala v Lybyi a vsude jinde na svete? Jen rozpoutala mistni obcanske valky, ktere slouzi zbrojnimu prumyslu USA t.j. jeho prezidentskym sponzorum. Takze hura s US nasim demokratickym odposlouchavacim vzorem zalozeny na dolarech...
      Ebo
      •  
        11.09.2014 14:48

        Nebyli to v Líbii spíš Frantíci ? Kádáfí prý odmítl financovat soudruha francouzského kandidáta na prezidenta Šárkoziho. Tak to v Líbii pěkně rozjebali a teď můžou společně s amíkama hledat Kádáfího II , který ve své zemi udélá pořádek. Podobné to bude na Ukrajině . Velmocenské choutky EU Ukrajinu rozloží , může za to Putin a kdo to dá do pudu se ještě netuší. Možná náš Zeman, Sobotka a Zaorálek. Možná by se k něm mohla přidat paní Jourová .
        Karel IV
        •  
          11.09.2014 14:52

          Aby to dal někdo do richtigu, musí se napřed EU rozpadnout. Nechci ten masakr vidět. Asi se odstěhuju do Mexika nebo do Skotska :-))
          Jesse
      •  
        11.09.2014 14:38

        Podej si ruce s HUMLEM. Ten taky ví , že si "dvojčata" zničili Amíci s pomocí CIA sami . Asi pro podporu vlastního stavebnictví . Obamu moc nemusím , ale chápu jeho slova coby prezidenta USA " pokud někdo bude ubližovat Americe (Američanům) " bude zničen. Kéž bychom měli takového prezidenta . Nemá jej ani žádná jiná Evropská země. Až se Evropa dostane do průseru , díky své EU politice ,budou to zase jen a pouze AMÍCI , kteří budou povoláni k pomoci.
        Lenin
        •  
          11.09.2014 14:50

          Moje řeč !! Stupidita některých evropanů nabírá nebezpečné úrovně. Největší z nich - Hájek, Vuml, Vyvadil... ti mají přesné důkazy o tom, jak CIA nastražila nálože přesně do místa, do kterého se trefili ti arabáči s Boeingama:-))) Dám krk, že mají i fotografie, jak tam ty tuny náloží montovali na chodbách a do kanceláří a kromě Hájka to nikdo ze zaměstnanců neviděl :-))))) A když letěli arabáči, ta si stopli do okýnka a praporkem navigovali místo, kam se mají trefit :-))))) No co chceš po těch kokotech konspirátorech, oni s tím mozkem musí nějak dožít :-)))
          Jesse
          •  
            11.09.2014 15:05

            No nevim, ted´bych se připojil k US, jako IS vraždící organizace jako nacisti za 2. světové ... Jinak Asada by měli nechat na pokoji, co vím tak nestřílí jako IS ... nechává lidi pokojně žít ... To už je od US špatné ...
            tl555
            •  
              11.09.2014 15:06

              Osobně bych vzal RPG a bi a bi IS do hlavy ... pryč s něma ...
              tl555
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university