Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - ČNB dnes pravděpodobně revoluci nepřinese

Rozbřesk - ČNB dnes pravděpodobně revoluci nepřinese

25.09.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Dnešní zasedání ČNB pravděpodobně nepřinese revoluci. Čísla z české ekonomiky zatím nejsou daleko od toho, co centrální banka načrtla v poslední srpnové prognóze. Vývoj ekonomiky byl ve druhém kvartále mírně pod prognózou - 2,7 % meziročně namísto 2,8 %. Na druhou stranu ale inflace míří vzhůru o něco málo rychleji. Její dynamika na úrovni 0,6 % meziročně je sice stále hluboko pod cílem centrální banky, na druhou stranu jak v červenci, tak v srpnu se inflace pohybovala zhruba 0,2 procentního bodu nad srpnovou prognózou. Dosavadní česká makročísla by tedy neměla srpnovou prognózu výrazně ohrozit.

Trochu jinak je to s externími předpoklady prognózy. ČNB podle našeho názoru počítala v srpnu ještě s daleko růžovějším vývojem ekonomiky u našich hlavních obchodních partnerů. Růst v eurozóně na úrovni 1,5 % pro tento rok a 2 % pro rok příští se zdá ve světle posledních čísel nadhodnocený. Podle našich odhadů poroste ekonomika eurozóny v tomto roce pouze o 1 %, zatímco v příštím o 1,5 %.

Na tomto zasedání ale pravděpodobně ČNB pod vlivem horšících se čísel z eurozóny svoji rétoriku výrazně nezmění. Ponechá si holubičí orientaci, ale nečekáme, že změní slovní formulaci vyjadřující ochotu intervenovat proti koruně alespoň do začátku roku 2016. Větší věci se mohou dít až při listopadovém zasedání ČNB - to bychom měli mít k dispozici další čísla zpochybňující externí předpoklady centrální banky a ukazující na pomalejší růst ekonomiky v druhé polovině roku. Bankovní rada proto může v listopadu zvažovat další oslabení intervenčního kurzu (ke kterému ale podle nás nesáhne) a eventuálně přistoupit k dalšímu natažení intervenčního závazku.

Region

Regionální měny včera vůči euru vesměs posilovaly. Forint opět předčil své protějšky a posílil o 0,3 %. Forintu patrně pomáhaly i detailnější informace o plánované konverzi cizoměnových půjček (zejména hypoték domácností). S tímto problémem se Maďarsko potýká dlouhodobě a centrální banka se zavázala poskytnout na konverzi prostředky z rezerv (současné odhady hovoří o 9-11 mld. eur) s tím, aby předešla tlaku na oslabení forintu, který by se dostavil při tržní konverzi.

Dnes bude v centru pozornosti zasedání ČNB. To by sice podle našeho názoru nemělo přinést žádné zásadní novinky, nicméně bude jistě zajímavé vyslechnout si komentáře ČNB k nárůstu vnějších (protiinflačních) rizik.

Eurodolar

Rostoucí pesimismus uvnitř eurozóny, který potvrdila i včerejší data v podobě německého indexu Ifo (propad na rok a půl stará minima), doběhl nakonec i společnou evropskou měnu. Připočteme-li k tomu všemu na jedné straně holubičí rétoriku prezidenta ECB Draghiho a na straně druhé v podstatě neutrální vyjádření ze strany členů FOMC není divu, že kurz eurodolaru sestoupil až ke kritické hranici podpory na úrovni 1,276. O tuto důležitou technickou úroveň se dnes bude bojovat a to především na pozadí amerických dat - týdenních z amerického trhu práce a zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Pokud se však na konci seance dostane pár EUR/USD pod 1,276 otevře se cesta k další ztrátám (eura).

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Index Ifo pokračuje v poklesu, nálada v Německu se zhoršuje
24.09.2014 10:08
Index podnikatelského klimatu sestavovaný německým institutem Ifo se v...
Prodeje nových domů v USA v srpnu +18 % !
24.09.2014 16:07
Prodeje nových domů v srpnu 2014 se vyšplhaly na 504 000, což je překv...
Trh nemovitostí v USA vystřelil dolar k hranici 1,2780 EURUSD
24.09.2014 16:41
Eurodolar se dnes po většinu dne obchodoval okolo svého včerejšího záv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university