Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

20.10.2014 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR
Pražská burza si v závěru týdne oddechla od výprodejů, když po 5 poklesech v řadě v pátek index PX dokázal růst o velmi solidních 2,8 %.

Elektrárenská společnost ČEZ v pátek na velmi nadprůměrném objemu, který překročil 1 mil. kusů, připsala 1,3 % na 580 s denním minimem na 575,10 a maximem na 585,60 .

Hvězdy pátečního dne ale musíme hledat ve finančním sektoru. Nevídaný 5,4% růst na 484,40 předvedla Erste bank, která měla, kromě pozitivního sentimentu, k dobru i včerejší vyšší závěr ve Vídni. Komerční banka po ranním růstu obchodovala po většinu dne kolem 4630 , v závěrečné aukci ale jednoznačně dominovali kupci, kteří titul vytáhli výše o 3,2 % na 4695 . Za bankami příliš nezaostal ani VIG, který získal 2,3 % na 968,50 .

Defenzivní tituly obchodovaly smíšeně – O2, které po středečním propadu stále hledá stabilní úroveň, rostlo o 5,7 % na 274,80 , Pegas Nonwovens připsal 1 % na 625 a Philip Morris klesnul o 0,3 % na 9969 .

Mediální skupina CETV rostla o 1,5 % na 51,50 a Fortuna přidala 1,8 % na 116,50 . NWR v pátek obchodovalo beze změny na ceně 0,60 .

Evropa
Na začátku týdne pokračoval výprodej na evropských trzích, které se zmítaly v bouři vysoké volatility a zhoršujících se výhledu další budoucnosti a tím den po dni nabíraly skokové ztráty. Poslední den minulého týdne se však trhy probudily s odhodláním zastavit negativní vývoj a to se jim podařilo. Růst z první poloviny obchodování se ještě více rozšířil s příchodem výsledků z USA a také tamních makrodat.

Akcelerace růstu byla nejvíce patrná na německém DAXu, který ve čtvrtek otestoval hranici 8350 bodů a v pátek růstem o 3,12% se dokázal vyhoupnout na 8850 bodů. Na tomto výsledku se nejvíce podílely automobilky v čele s VW, jehož akcie rostly o 5,13 %. Dařilo se také bankám, které v čele s ING přidaly v průměru 3,6%, když akcie ING rostly o 5,46%, poté co UBS zvýšilo své doporučení pro akcie této nizozemské finanční skupiny.

Díky zastavení poklesu ropy se také do hry zapojily akcie z energetického sektoru, který si v rámci Stoxx 60 připsal růst o 3,9%. E.ON a RWE rostly o 3,5%, Total přidal 3,7 % a Royal Dutch Shell uzavřel silnější o 4,67 %. Celkově DAX uzavřel prakticky na úrovni, kde končil předminulý týden. Stoxx 600 pátečním růstem snížil týdenní ztrátu na přijatelnou hodnotu 1%.

USA
Poslední obchodní seance minulého týdne přinesla na Wall Street nákupní objednávky a ty se zejména zaměřily na společnosti, které reportovaly dobré výsledky, ale také na sektor oil & gas. Tento sektor byl díky poklesu cen ropy v posledních dnech pod velkým prodejním tlakem. Dobré výsledky společnosti Schlumberger a informace od společnosti, že klesající cena ropy nebude mít výrazný dopad na jejich aktivity vrátil investory k nákupům společností zajišťující těžbu a pronájem ropných ploch. Pohyb cen hliníku vytlačil zpět ceny společnosti Alcoa. Finanční instituce povzbudily výsledky Morgan Stanley. Výborné výsledky zaznamenaly společnosti General Electric a Honeywell. Pokles naopak zaznamenaly akcie společnosti Chiquita, která odmítla nabídku na převzetí ze strany Cutrale-Safra. Celkově index S&P přidal 1,28%, Dow Jones rostl o 1,63% a Nasdaq rostl nejméně, když jeho přírůstek činil 0,97%.

Asie
Asijské akcie vstupují do nového týdne na pozitivní notě a následují tak páteční příklad z Wall Street. Pozornost investorů je nasměrována na vývoj v Číně. V Číně dnes začíná plenární zasedání Komunistické strany Číny. Investory bude zejména zajímat, zda místní soudy dostanou větší autonomii na lokální administrativě.

Po pátečním závěru na více jak čtyřměsíčním minimu dnes index Nikkei 225 koriguje velkou většinu předchozích ztrát a končí den na nejvyšších hodnotách za poslední týden. Slabší jen pomáhá růstu exportně orientovaných firem. Sentimentu pomáhá také informace, že japonský státní penzijní fond – největší na světě – navýší alokaci do akcií a zvýší tento poměr na 25% aktiv fondu. Australský benchmark ASX 200 uzavřel na nejvyšší hodnotě od 1. října letošního roku a roste již tři seance v řadě.

Čínský Shanghai Composite dnes, stejně jako Nikkei 225, koriguje předchozí ztráty. Nálada investorů je však před úterním zveřejněním údajů o HDP velmi opatrná.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m