Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Draghi z ECB opět zamává holubičími křídly

Rozbřesk - Draghi z ECB opět zamává holubičími křídly

04.12.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Americký dolar válcuje svět. Včera díky přiostřující rétorice z Fedu na frontě s eurem zdolal hranici 1,23 dolaru za euro, na které se naposledy pohyboval na začátku léta 2012. V té době byly ale důvody stojící za sílou dolaru zcela jiné. Euro-krize dosahovala svého vrcholu a napětí ve španělském a italském bankovním sektoru ohrožovalo samotnou existenci eurozóny. ECB byla nucena reagovat na rychle se rozevírající rozpětí mezi německými výnosy na jedné straně a periferními výnosy na straně druhé de facto neomezenou zárukou za periferie (OMT). Ta v srpnu 2012 obrátila náladu na periferních trzích a zastavila také rychlé zisky amerického dolaru.

Dnes není síla dolaru důsledkem krize v eurozóně, ale prostého rozevírání se nůžek mezi výkonem Ameriky a zbytkem vyspělého světa, především pak eurozónou. Díky vylepšujícím se číslům z amerického trhu práce se dostává poprvé za více než osm let v USA do hry zvyšování úrokových sazeb - k tomu v USA naposledy došlo v létě 2006. Na druhé straně v eurozóně dnes šéf ECB Mario Draghi potvrdí zcela opačný směr. Slabá domácí poptávka a inflace nutí ECB k vymýšlení nových možností, jak dostat peníze do ekonomiky. Na rozdíl od roku 2012 tedy síla dolaru a slabost eura není daná panikou a okamžitým strachem z nejčernějších scénářů. Na trzích proto nemusí zdaleka tak lehce dojít k obratu. Éra silného dolaru a levnější ropy se pro tuto chvíli zdá být trvalejším fenoménem.

Region

Polská centrální banka sice po dvou měsících překvapení “doručila” očekávané rozhodnutí a ponechala úrokové sazby beze změny, ale zlotý včera přesto posiloval a dostal se až na čtyřměsíční maxima. Na tiskovém prohlášení se příliš mnoho nezměnilo a optimismus patrně vyvolaly komentáře guvernéra NBP Belky, který uvedl, že listopadová data rozhodně podporují pozitivnější očekávání ohledně dalšího ekonomického vývoje, i když tato změna je pouze mírná. Jinak bankéři zopakovali, že v případě zhoršení ekonomického vývoje jsou připraveni zasáhnout. Kurzy koruny s forintem se vůči euru včera měnily pouze málo.

Dnes je hlavní událostí zasedání ECB, které by však podle nás spíše než na kurzy regionálních měn (i když ty mohou také mírně posilovat) mohlo mít dopad na dluhopisy. Nicméně otázkou je, nakolik se podaří šéfovi ECB Draghimu svými holubičími komentáři trh přesvědčit.

Eurodolar

Kombinace slabých evropských čísel (zejména indexů PMI), dobrých amerických dat (především ISM a ADP report) a především přiostřující se rétoriky Fedu (včera Fischer a Plosser) způsobila, že kurz eurodolaru spadl během posledních dvou seancí z 1,25 na 1,23.

Svoji roli samozřejmě hrají i formující se očekávání před dnešním zasedáním ECB. Nemyslíme si sice, že by prezident Draghi oznámil další kolo expanze - tedy spuštění nákupu dluhopisů (ať již podnikových či vládních), ale bude spíše udržovat trh v napětí pokračující holubičí rétorikou.


Čtěte více:

Santa Claus rally je tu – jaké akcie nakupovat?
03.12.2014 16:55
S blížícími se Vánocemi se začínají plnit obchodní domy zákazníky, kte...
Výrobce airbagů Takata odmítá nařízení rozšířit svolávání airbagů na celé USA
04.12.2014 8:24
Japonský výrobce airbagů Takata odmítl ve středu požadavek amerického ...

Váš názor
  • nadpis
    04.12.2014 10:09

    tentokrát se vám povedl. Dokonale vystihuje vše :-)
    Jesse
  • Jedina cesta k úspechu, ale 2 voľb
    04.12.2014 10:04

    Jedina cesta k uspechu pre EU je prestat zachranovat dolar, lebo to aj tak nejde, prestat sa hrat na politikarcenie, nezatvarat si rusky trh, inak europa sa vyludni. Je potrebne urobit Europsku revoluciu, ale nie zamatovu. Vyhadzat zdegenerovanu slachtu a vyhnat americanov z europy v ratane ich vojenskych zakladni. ak nie, V4 by sa mala priradit do euroazijskeho zoskupenia. jedine tak sa moze zachranit. Polsko ked nechce, nech si ostane pri anglosasoch, oni ch znovu poslu do lagrov, a kacer donald tusk sa vyznamena za genocidu vlastneho naroda. CSOB - mate divny pohlad na veci vsetko nepojde podla matematiky. nezahrnujete faktor bulharskej konstanty... ak neviete co to je, studujte. sklada sa z troch aspektov. Inak nadpis je presny. A vyjadruje posratost EU aservilnost a aprostituciu voci USA. Pozrite sa na statny dlh USA. Uz davno USD nemal byt univerzalnou menou... A tak to bude! ide len o to, ci na to zas a znovu doplati Europa lebo patri do NORD WORLD aj ked od celeho NORD WORLD ju deli OCEAN zo vsetkych strán. Nikoho za tym oceanom nezaujima osud ludi v Europe , len ich vlastny zaujem. prajem Vam pekny den a Vas americky sen ... jet o sen uvedomte si .
    jářku
    • Re: Jedina cesta k úspechu, ale 2 voľb
      04.12.2014 10:42

      Co tě vlastně žere na americkém dluhu? Když jim ti blbí čínani půjčují tak proč se nezadlužit. Vadí ti, že když půjčili čínani američanům už nemají peníze na půjčování rusákům?
      ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.