Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odkup PPF - kdy a jak využít šance k

Odkup PPF - kdy a jak využít šance k "arbitráži" na akciích O2 CR?

08.12.2014 7:29
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Začátkem prosince skupina PPF odstartovala druhou vlnu odkupu akcií od minoritních akcionářů. V jejím rámci tak investorům, kteří akcie O2 drží nepřetržitě od 15.8.2014 do dne vypořádání převodu, tj. 27.2.2015, nabídla (a až do 16. 1. 2015 nabízí) možnost prodat maximálně 200 ks akcií za cenu 277,15 Kč. To při současné ceně 251,2 Kč představuje prémii více než 10 %.

I proto se investorům nabízí atraktivní příležitost, jak realizovat okamžitý zisk. Pro klienty Patria Finance, kteří se k přijetí nabídky PPF odhodlají, to následně znamená několik nezbytných administrativních kroků.

Prvně klient musí vyplnit „Žádost o převod CP a Potvrzení Účastníka o přijetí pokynu“. Vyplněný dokument je následně nezbytné zaslat buďto mailem na info@patria-direct.cz nebo poštou na adresu společnosti (Patria Finance, a.s., Jungmannova 24), případně jej vyřídit osobně. Na základě přijaté žádosti budou klientům akcie na evidenčním účtu zablokovány, k samotnému převodu cenných papírů dojde ke dni vypořádání 27. 2. 2015. V tento den nejdříve budou mít klienti disponibilní prostředky z realizovaného prodeje. V případě splnění všech náležitostí je pak klientovi potvrzená Žádost o převod CP a Potvrzení Účastníka o přijetí pokynu zaslána na jeho korespondenční adresu.

Dalším krokem je vyplnění dokumentu „Oznámení o akceptaci“. Oba vyplněné dokumenty pak společně s ostatními požadovanými přílohami (např. plná moc s úředně ověřeným podpisem pro případ, že je nabídka přijata prostřednictvím zmocněnce) musí klient sám doporučeně odeslat na adresu společnosti PPF, tak aby ona vše nejpozději do 16:00 posledního dne (16. 1. 2015) platnosti nabídky odkupu obdržela.

(Pozn. veškeré náležitosti i s podrobným návodem přišly klientům Patria Finance na jejich emailové adresy. Zároveň jsou dostupné na webové stránce PPF. Akcionáři O2, kteří nejsou klienty Patria Finance, řeší akciový odkup se svými brokery a výše uvedené kroky se na ně nevztahují!)

Pochopitelně se nabízí otázka – vyplatí se celý, administrativně náročný proces realizovat?

Bez ohledu na vnitřní hodnotu akcie (ve které se investoři názorově rozcházejí) je patrné, že se akceptace odkupní nabídky vyplatí takřka všem akcionářům. Důvodem je rozdíl mezi odkupní a tržní cenou v hodnotě necelých 26 Kč. V zásadě tak na trhu existuje prostor pro jistou formu arbitráže. To v podstatě znamená, že investor může prodejem akcií za odkupní cenu (277,15 Kč) a následným nákupem stejného počtu akcií na trhu zvýšit své bohatství, aniž by se jakkoliv změnila jeho situace.

i) Je však třeba zdůraznit, že se za stávající tržní ceny vyplatí nabídku PPF přijmout až od 17 ks akcií O2*. Důvodem jsou poplatky spojené s celým procesem, které broker za převod akcií v rámci Centrálního depozitáře cenných papírů musí zaplatit (jsou účtovány klientovi). Než-li převod méně než 17 ks akcií, výhodnější variantou by bylo prodat akcie za stávající kurz na BCPP (a zaplatit klasické obchodní poplatky). Účtovaný poplatek za převod je fixní tzn., jeho výše se nemění s počtem převedených akcií. Za spodní hranici pro akceptaci nabídky odkupu lze tedy označit úroveň 17 ks akcií.

ii) Horní hranice je pevně stanovená samotnou nabídkou PPF na 200 ks. Celkově se tak současná nabídka odkupu vyplatí realizovat od 17 ks s tím, že celkový zisk z „arbitráže“ bude přímo úměrně růst s celkovým počtem převedených akcií.

Analytik Patria Finance Tomáš Tomčány investorům i s ohledem na hospodářské vyhlídky operátora doporučuje zúčastnit se odkupu. „S ohledem na fundament společnosti O2 CR a nejistotu ohledně nastavení dividendové politiky, vnímáme nabízenou cenu 277,15 Kč za kus jako atraktivní pro minoritní akcionáře, kterých se nabídka týká. Těmto akcionářům doporučujeme účastnit se výkupu. Naše aktuální cílová cena činí 230 Kč/akcii, doporučení „redukovat“,“ uvedl Tomčány.

Pokud se pak investor k odkupu odhodlá, neměl by příliš otálet. Konečným datem pro nabídku je sice 16. leden, nicméně PPF si vyhradila právo odmítnout další akceptace nabídky na koupi akcií v případě, kdy souhrnná jmenovitá hodnota odkoupených akcií dosáhne výše 1 % základního kapitálu společnosti O2 Czech Republic a.s.

* Za situace, kdy investor Žádost o převod CP a Potvrzení Účastníka o přijetí pokynu podá elektronicky či poštou. Spočtená hodnota nepočítá s transakčními náklady (poštovné, čas).




Čtěte více:

Vstřícné gesto PPF otevírá prostor k redukci pozic na O2
19.11.2014 16:50
1. O2 CR rozhodla o uzavření smlouvy o termínovaném úvěru až do částky...
O2 CR by si mohla půjčit až 31,8 mld. Kč od syndikátu bank (+ komentář analytika)
26.11.2014 8:55
Společnost O2 by si mohla kvůli finanční asistenci pro mateřskou PPF v...
PPF dnes zahájila odkup akcií O2 od drobných akcionářů
01.12.2014 9:48
Ode dneška mohou drobní akcionáři O2 nabídnout své akcie majoritnímu v...

Váš názor
  •  
    08.12.2014 9:58

    je zajímavé sledovat jaký účinek má na stádo akcionářů i celkem neutrální článek..okamžitý byť ne velký pokles ,vlivem panikářů a zase návrat.je to tak, pro každého krysaře von hammeln není těžké vodit toto stádo za nos.
    bob
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m