Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtyři lekce, které jsem se o penězích naučil už jako dítě

Čtyři lekce, které jsem se o penězích naučil už jako dítě

12.02.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Už toho bylo hodně napsáno o tom, co učit děti o penězích. Rád bych se s vámi podělil o to, co jsem se jako dítě o penězích naučil já a co učím i svoje děti. Za prvé, důležitá je tvrdá práce. Jako typický teenager jsem chtěl mít své peníze a chodit ven s kamarády (byla to ještě doba před internetem). Nicméně se ode mě očekávalo, že budu pracovat v rodinném podniku, a to bez odměny. Stále si pamatuji, jak jsem si na tuto krutost stěžoval u večeře. Můj otec ukázal na můj talíř a řekl: „To je tvá odměna.“

Pak mi jednou otec navrhl, abych si našel vlastní zaměstnání, abych věděl, co to znamená vydělávat si peníze. Učinil jsem tak a pracoval jsem na lince v továrně osmihodinové směny v kuse. Byl jsem tak unavený, že jsem se skoro nemohl hýbat. Otec se usmíval, když jsem u večeře usnul a já jsem pochopil, že měl pravdu. Chtěl jsem dosahovat dobrých výsledků ve škole, abych se takové práci už nemusel věnovat. Vyšlo to a dnes si myslím, že to byla jedna z nejdůležitějších zkušeností v mém životě.

Za druhé: Důležité jsou úspory. Jako dítě jsem neustále slyšel, že musím spořit, protože nikdy nevím, co budoucnost přinese. K tomu jsem poslouchal: „Úroky musí platit banka tobě a ne ty jí“ nebo „dluhy jsou zlo“. Tato víra ve mně zakořenila a já ji předávám svým dětem. Vzal jsem je do místní spořitelny a otevřel jsem jim tam účet, kde si spoří peníze, které dostávají třeba od prarodičů. Ukazuji jim, kolik dostali na úrocích (dnes to moc není).

Za třetí, důležitý je rozpočet. Když jsem vyrůstal, moji rodiče platili vše v hotovosti. Vždy mi říkali, kolik co stojí a jak dlouho na to museli pracovat. Se svými dětmi to dělám stejně, aby pochopily, že nic není zadarmo. Pokud něco chtějí, musí na to mít peníze. Rád používám platební karty, ale i při tom dětem zdůrazňuji, že jde o peníze, které se musí vydělat. Když můj syn něco chce, přepočtu mu to na odpracované hodiny a ptám se ho, zda to za to stojí.

Za čtvrté, úročení. Neustále zdůrazňuji, jak je důležité začít s úsporami brzy. Čím více se investuje a čím dříve začneme, tím lépe. Přijde čas, kdy už nebudeme schopni pracovat a vydělávat peníze a pak musíme mít z čeho žít. Proto je tak důležité dávat stranou část z toho, co vyděláme. Je dobré udělat si z toho zvyk a vše pak bude v pořádku. Opak platí pro ty, kteří utratí vše, co vydělají.

Nemohu se dočkat, až budou naše děti nezávislé a my jim řekneme, že všechny naše úspory hodláme utratit či darovat na dobročinné účely. Tou dobou už ale budou vědět, že si nemají stěžovat a radši mají zabrat, spořit a investovat.

Autorem je George Papadopoulos, který spravuje peníze zámožným rodinám a jedincům.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Rozbřesk - Řekové se nedohodli, na čem se chtějí dohodnout
12.02.2015 9:10
Řecké drama pokračuje. Řecký ministr financí se po šesti hodinách jedn...
Průmysl v eurozóně zakončil rok stagnací
12.02.2015 11:31
Výkon průmyslu v eurozóně nebyl ani na konci loňského roku příliš dobr...
Křehké příměří dohodnuto, ukrajinský index + 6,4 %
12.02.2015 11:25
Po celonočním maratonu jednání bylo nakonec v Minsku dosaženo dohody o...

Váš názor
  • Další story
    13.02.2015 10:38

    M. Dušín.... Lidi to chtějí, dobře se to čte....
    Lloyd
  •  
    12.02.2015 17:24

    Cha cha cha to bylo před dobou než CML rozhodl, že úroky v bance nebudou, ted by se k tomu ukládání mělo říkat dětem, nedávej tam vše neboť je to černá díra a nidky nevíš zda se ti něco vrátí :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Peníze
    12.02.2015 15:42

    Jednou jsem někde četl, že nejlepší peníze jsou ty vlastní. Toto stačí. Dluhy jsou vždy špatná věc z jakéhokoli úhlu pohledu.
    KONTO
    • Re: Peníze
      12.02.2015 17:12

      Možná jsi slyšel jiné pravidlo - "nejlepší peníze jsou takové, které zbytečně neutratíš"... Mohu potvrdit, že je to jediné smyslupné pořekadlo, které znám a řídím se jím. Vyplácí se vrchovatě:-))
      Jesse
      • džesie
        12.02.2015 17:42

        o) Když sedíš v tom nostopu do zavíračky, tak platíš mytím nádobí?
        Velkamedvědice
        • Re: džesie
          12.02.2015 17:45

          žííííš s tebou ta taky nemají doma lehký, co?:-)) V nonstopu přece zavíračka není, ty trdélko, to by pak nebyl nonstop :-)))))))))
          Jesse
          • Muheeeeeeheeeeee jesse tys toho medveda sejmul
            16.02.2015 18:42

            Ty woe ten velkohuby medved je ale samsula prej zaviracka v nonstopu muuuuuuuuheeeeeeehe ja snad spadnu z postele to je vetsi for nez ziskat formular A38 v barve zelene :-)))) Kdyby ten velkohuby medved nekdy dojel do Korzara tak ho v tom nonstopu pak vemem kryglem kofoly po kebuli jenze to von neeeee on radsi bude kverulantsky kdakat tady na patrii medvede medvede ty jsi nestastnik :-)))) Tak pravil legendarni opaleny investor ze zamrzleho greenlandu muhheeeeeeheeee
            martík
          • džesie
            12.02.2015 17:49

            V tom je ten vip, víš? Michoddm. Chuck Noris to dokázal.
            Velkamedvědice
            • Re: džesie
              12.02.2015 18:04

              Na Chucka nemám, nezkoušej to :-))))
              Jesse
    • Re: Peníze
      12.02.2015 15:57

      Bez dluhů by nebyla průmyslová revoluce ani zámořské objevy. A technologicky bysme byli nejméně 100 let pozadu. Svět bez dluhů je svět bez peněz.
      ..
      •  
        12.02.2015 17:15

        Mno, zas to není pravidlem. Třeba Baťa se nikdy nezadlužil a vybudoval impérium. Založil si totiž svou vlastní podnikovou banku a když potřeboval na rozvoj firmy finance, měl je v zásobě a nikomu úroky nesplácel. Byl svobodný a to se komunistům a židům nelíbilo. Proto ho nemohou cítit ještě dnes. Ono to jde bez dluhů, jenom chtít.
        Jesse
        • To jsou pohádky
          13.02.2015 9:52

          z krabičky.... Bata si první penize půjčil a bylo to na uplatky aby dostal zakázku na vojenskou výstroj. Miluji ty kliše ....
          Lloyd
        •  
          12.02.2015 17:39

          V létě 1895 byl veškerý majetek Baťů zastaven na splátky a směnky, které už nebylo možné platit. Začaly jim hrozit žaloby ze stran věřitelů. Přišla krize a Baťovi zjistili, že jsou na dně. Když Antonín odešel na vojnu, tak se Tomáš ujal vedení podniku. Pokusil se zbavit dluhů ...
          ☺lolek☺
          •  
            12.02.2015 17:46

            Jo a pak obul polovinu zeměkoule:-))
            Jesse
            •  
              12.02.2015 17:48

              ... psal jsi, že Baťa se nikdy nezadlužil. A to prostě není pravda.
              ☺lolek☺
      •  
        12.02.2015 16:09

        to jen proto, ze nic jineho v lidech neprobudilo vuli.. alepenize jako takove nebo jejich vidina jeproste past, do ktere se snazis nekoho lapit a sjadnat obchod, ze vymenou za toto on udela tamto.. ale mne prijde, ze kdyby meli vsichni vysokou uroven vzdelani a tak nejak jednotnou, ze by se mohli rozhodovat uplne bezvlivu penez. zcela je zanedbat.. taky proc ne, vysoce vzdelana spolecnost by si jiste dokazala technologicky poradit s obzivou, bydlenim, zdravim a dalsimi vecmi, ktere nas jen zdrzuji od skutecneho intelektualniho a dalsiho technologickeho rozvoje. misto tajnych sluzeb by byly verejne sluzby a spolecnost by byla zcela uprimna a transparentni, nesobecka. a takova spolecnost bysi umela hlidat isvoji demografii, jejiz prubeh taky stoji za leckterymi problemy.. to ale penezi nikdynedocilime. jen vuli.. a kdo z nas ma odhodlani uplatnovat v zivote svou vuli eticky, aby tim neposkozoval sve okoli.. asi to neni pro cloveka zvladnutelne, kdyz jsme porad u penez..
        Azb
        •  
          12.02.2015 16:18

          Nevidím nic špatného na uzavírání obchodů ani na penězích. Perverzní může být jen touha po nich, ale peníza jeko takové nejsou špatné, jako nejsou špatné sirky, cukr nebo oxid uhličitý. Bez obchodu a směnování by nebyla možná lidská specializace akaždá rodina ještě lovila mamuty a spala v jeskyni.
          ..
          •  
            12.02.2015 16:24

            tak to kazdopadne. ale vse je to jen energeticka bilance.. a tak jak je system nastaveny je priserne mnoho energetickych ztrat.. a kde je vule je redukovat? vem si treba analogii se supravodivosti, tam snad ztraty ani neexistuji, ovsem je nutne prijit na to k cemu pripodobnit podminky, za kterych efekt funguje.
            Azb
    • Re: Peníze
      12.02.2015 15:55

      ja mam takovy napad misto pujcek davat dary bez naroku navraceni.. ale to kdybych nekde rekl nahlas, tak me asi zabijou.. ale v podstate jde o to dokonale odhadnout benefit takove insvestice a pokud tva analyza byla spravna, nemusis utraceneho kapitalu litovat. v opacnem pripade jsi smiren s neuspechem. to kazdy subjekt prinuti na individualni urovni nedelat spatne investice. tzn. v priapde vztahu nemecka a recka, reci by nyni nemuseli nic splacet a nemci by sipotvrdili, jak byli pitomi :D ono ve finale je vysledek stejny i se systemem dluhu, ovsem v systemu daru nebude prostor pro vzajemne nevrazivosti, nebot dar je dobrovolny a neni nutno jej vracet. naopak, reci nemecku podekuji za snahu a priste oni neco daji nemcum.. a vysledkem je, ze se utho lidi nepomlati, protoze nekdo sev minulosti dohodl snekym, ze se bude vracet nejen jistina, ale i ourok, kterej se sebere jako kde? ale mozna prirodachce, aby se mezi seboulidi vymlatili.. kdovi..
      Azb
      •  
        12.02.2015 17:12

        S timhle tedy nesouhlasim. Dej někomu něco zadarmo jako dar a nebude si toho vážit. akorát to zničí a zplundruje. Když někdo po něčem touží, tak si má na to ušetřit, aby si toho vážil.
        Matys
        •  
          12.02.2015 17:40

          no, chapu tuto poznamku.. chce to dospet do nejakeho stavu, kdy ten vyznam bude clovek ci spolecnost chapat. napr. deti, z autobusu vyberou kladivka na rozbijeni skel nebo rozsekaj autak na sracky a rehtaj se tomu, bezdomovci ci pochybne existence, nedbaje vyznamu zodpovednosti a ohledu vuci ostatnim (ktereho se jim treba dostalo malo nebo vubec) vytrhaji koleje, draty a strhnou okapy.. chci to pripodobnit k nezkusenosti ci neochote uvedomit si dusledky, ktere se diky propojeni vseho se vsim vrati vnejake jine forme (zakon zachovani velicin, napr. energie ve spolupraci se zakonem akce a reakce).. takze tochce projit nejakou vychovou, coz pri dnesnich technologiich neni nemyslitelne.. vem si treba dokumentarni film nebo co muze udelat nastupujici virtualni realita, diky ktere mozna lidi budou mit jeste min casu na vse ostatni, pokud se 3d helmami budou moct prezentovat zkusenosti, ktere clovek jinak nema sanci zazit.. kdyz si vemes nejaky masivni kapital, tak je to vlastne jakoby cista energie, tak je jasny, ze v rukou ktere nevim co stim, k cemu jeto dobre a mozne vyuzit, tak to klidne bouchne a nadela to zkazu.. anebo to nebouchne, ale neukociruje se vse podle planu.. zde se da pak snadno pripodobnit ke korupci.. ovsem kdyz se budou lidi nutit do neceho nasilim, vzdy se vzprici nebo jiny problem, ze se neciti vsichni sobe rovni - ro je problem, ktery se extremne podcenujem ovsem je nadruhou stranu takrka neeliminovatelny, proto se musi najit nejaka forma, ktera bude akceptovana a lidi do uceni se zodpovednosti pujdou dobrovolne a ne pod bicem, diky kteremu nakonec takovou vychovou zcela pohrdnou. je to komplexni tema no, nejde to obsahnout jednim odstavcem..
          Azb
          •  
            12.02.2015 18:09

            jinak nekdo kapital treba zneuzije i vedome. a co se tyka vztahu veritel - dluznik, i kdyz nemecko recky jen "pujcilo" jak je videt, vubec si tim nekoupili zadnou zaruku, coz je vlastne ta nejvetsi hruza.. takze proc takovy system bez realnych, vzdy fungujicich zaruk vubec provozovat.
            Azb
  • hmm
    12.02.2015 14:32

    a pointa?
    Azb
    • Re: hmm
      12.02.2015 15:48

      Že měl otce despotu, zničené dětství a všechno přepočítává přes peníze.
      Velkamedvědice
      •  
        12.02.2015 16:02

        no, takovy otec despota dokaze byt silnym inhibitorem harmonickeho vyvoje. citlivejsi povaha bude sline polarizovana a ovlivnena. leckdo si najde unikovou cestu (ktera ovsem nemusi byt mnohdy vubec konstruktivni a muze prenaset frustraci nadalsi neboha individua) anebo zdrhne od rodicu, coz se muze ukazat ve vhodnem okamziku jako krok spravnym smerem. nekdo zustane a snasi to..
        Azb
    • Re: hmm
      12.02.2015 15:48

      Že měl otce despotu, zničené dětství a všechno přepočítává přes peníze.
      Velkamedvědice
      • to VM
        12.02.2015 16:07

        Ani ty CP nepořizuješ pro pobavení, ale opět pro finanční prospěch.
        KONTO
      • to VM
        12.02.2015 16:04

        Částečně máš pravdu, ale dovedeš to představit nějak bez peněz. Bez nich to v podstatě vůbec nejde. Vždy musíš najít nějakou protihodnotu. Začalo to u feudálů a my s tím již nic nenaděláme.
        KONTO
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m