Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fúzí Net-a-Porter (Richemont) a Yoox vzniká lídr na trhu online luxusu

Fúzí Net-a-Porter (Richemont) a Yoox vzniká lídr na trhu online luxusu

31.03.2015 11:16
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Konkurenční společnosti v oblasti luxusního módního online retailu dnes oznámily, že se dohodly na vytvoření Yoox Net-a-Porter Group, ve které bude mít Richemont, jehož vlajkovou lodí je klenotnická značka Cartier, 50% podíl. Yoox souhlasil s koupí Net-a-Porter za akcie v hodnotě 719 miliónů eur. Nově vzniklá společnost bude kótována na italské burze a povede jí zakladatel Yoox Federico Marchetti. Zakladatelka Net-A-Porter Natalie Massenet bude předsedkyní představenstva. Yoox plánuje po transakci navýšení kapitálu o 200 miliónů eur. Cílem pro nově vzniklou společnost je získat nové akcionáře a zároveň prostředky pro další expanzi. Richemont od transakce očekává jednorázový zisk ve výši 316 miliónů eur.

Konkurence na trhu online luxusního retailu v poslední době značně sílí a to zvláště na trzích v Asii a v USA. Prodeje na online platformy přesouvají obchodní domy s luxusním sortimentem, jako jsou Harrods, Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman nebo Printemps, ale i Amazon.com vytváří speciální sekce věnované luxusu. Například americký obchodní dům specializovaný na luxus Neiman Marcus koupil v září internetový portál s luxusní módou a doplňky Mytheresa.com. Nově vzniklá společnost Yoox Net-a-Porter bude mít na trhu tak podstatně větší váhu. Podle Marchettiho, který nově vzniklou společnost povede, se jedná o jedinečnou fúzi dvou průkopníků na online trhu s luxusem, kteří radikálně tento trh mění již od roku 2000.

Akcie Yoox v Miláně již včera rostly o 10 %. Při této hodnotě akcií má pak 50% podíl Net-a-Porter právě hodnotu již zmíněných 719 miliónů eur. Dnes akcie Yoox připisují již téměř 13 %. Aby byla zaručena nezávislost skupiny Yoox Net-a-Porter bude podíl Richemontu na hlasovacích právech omezen na 25 % a současně bude mít zakázáno prodat polovinu podílu v příštích třech letech. Akcie Richemont včera vzrostly o 0,1 %, hodnota společnosti tak k včerejšímu datu činila 45,9 miliard švýcarských franků.

 Vývoj ceny akcií Yoox

yoox chart.png
Obchod s luxusem na online platformách se vyvíjí o něco pomaleji než v ostatních odvětvích retailu. Dnes tak vznikl největší online obchod s módním luxusem na světě. Úspěchu Yoox Net-a-Porter Group nahrává i to, že zatímco v kamenných obchodech podle průzkumů spotřebitelé luxusu preferují prostředí jedné značky, na internetu je tomu právě naopak a dávají zde přednost multibrandovému prostředí.

Dohodu musí ještě na červnové valné hromadě potvrdit akcionáři Yooxu a pokud se tak stane, bude platná s účinností od září tohoto roku. Jak uvedl JP Morgan, fúze by měla mít strategicky hlavně pozitivní dopad, protože byznys obou společností se dobře doplňuje a příliš se nepřekrývá. Poptávka po luxusním zboží na internetu také roste, koneckonců nákupy na internetu šetří čas. Pokud ovšem zákazníci vracejí příliš mnoho zboží, vydělá takový obchod velmi málo nebo nic. Zároveň online luxusní maloobchod není prozatím příliš ziskové odvětví. Provozní marže Yoox i Net-a-Porter se pohybuje na úrovni kolem 5 %. Současně se ale jedná o velmi rychle se rozvíjející segment protože luxusní značky začaly prodeje přesouvat online až v relativně nedávné době. Stále tak v průměru prodeje na internetu činí 8 % u bot a kabelek a pouze zhruba 5 % z pohledu celkových tržeb v odvětví luxusu.

Zdroj: Reuters, BBG


Čtěte více:

Project Syndicate: Jak udržet neudržitelnou eurozónu
30.03.2015 17:00
Když byla zřízena eurozóna, její tvůrci měli vizi postupného vývoje k ...
Rozbřesk - ECB v pasti likvidity
31.03.2015 9:10
Německá meziroční míra inflace včera povylezla na hodnotu 0,3 %, přes...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data