Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Co znamená konec “Ladovské zimy” pro ekonomiku?

Rozbřesk – Co znamená konec “Ladovské zimy” pro ekonomiku?

23.12.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Bývaly časy, kdy našinec touto dobou řešil otázku, zdali Vánoce budou na sněhu či na blátě. Zdá se však, že globální oteplování toto zajímavé téma pro společenskou konverzaci dlouhodobě smetlo ze stolu, neboť při nočních prosincových teplotách nad deset stupňů a minimu srážek se není o čem bavit. Ponechme teď stranou neplodnou diskuzi o tom, zdali za říjnové teploty v prosinci může člověk (skleníkové plyny) a pojďme se v čase vánočním lehce zamyslet nad tím, co eliminace “Ladovské zimy” jakožto ročního období může znamenat z ekonomicko-finančního hlediska.

Sezónní nástup topné sezóny na zalidněné severní polokouli byl samozřejmě tradiční pozitivní impuls pro energetická odvětví a na to navázané komodity převážně fosilního charakteru. Neexistence zimy samozřejmě těmto odvětvím krutě nepřeje, což je samozřejmě vidět nejenom na skomírajících cenách uhlí, plynu a ropy, ale dokonce i na tvrdých makroekonomických datech. Například podzimní údaje o průmyslové výrobě v největší ekonomice světa - v USA - jsou již negativně ovlivněny slabým výkonem energetického sektoru a dalších utilit. Tyto sektory resp. ti nejchytřejší v nich v TOP managementu pak budou muset zvažovat to, zdali negativní nabídkový šok v podobě teplých zim je dočasnou či permanentní záležitostí.

Odchod zimy jakožto ročního období má však své jednoznačné hospodářské klady. Sektor, který z takového vývoje může asi nejvíce profitovat, je stavebnictví, neboť při teplotách vysoko nad nulou se dá nepřetržitě stavět. Pozitivní impulz teplého zimního počasí se v podobném duchu projeví i v dopravě, přičemž asi to největší plus lze čekat v maloobchodě. To, co totiž spotřebitelé ušetří na složenkách za ceny energií, mohou utratit v obchodech, což zvedne tržby a HDP.

Až si tedy sportovně založené rodiny budou po Vánocích balit na hory místo lyží horská kola a pohorky, nemusí to nutně znamenat pro ekonomiku jen újmu. Konec konců po hezké pěší silvestrovské procházce lze stejně dobře posedět a utrácet za jídlo a pití na venkovní zahrádce jako po lyžovačce v aprés ski baru.

Region - forex
Polský zlotý včera trochu zastavil své nedávné zisky a stabilizoval se v okolí 4,25 EUR/PLN - což je poměrně silná technická bariéra. Na měnovém páru se kromě blížících se svátků mohla odrazit varování guvernéra Marka Belky, který si myslí, že některé banky nemají kapacitu ustát novou bankovní daň. Podle jeho názoru sice nedojde k bankrotům, ale budou muset omezit poskytování úvěrů a část dodatečných nákladů se budou snažit přenést na klienty.

Koruna mezitím stále zůstává na dostřel od intervenční hranice 27,00 EUR/CZK. V posledních dnech se také trochu stabilizovaly basis swapy a díky tomu přestaly padat hlouběji pod 27,00 EUR/CZK forwardové kurzy.

Dluhopisy
Stabilizace cen ropy a zisky akcií začaly pomalu vyhánět investory z nadhodnocených německých bundů. Výnos desetiletého bundu vyskočil zpátky nad 0,60 %. Po prvotní negativní reakci na volební výsledek se relativně stabilizovaly i španělské trhy - desetiletý výnos stagnoval pod 1,80 %. Vzhůru šly i výnosy na delším konci americké křivky, která zdá se pomalu brzdí zploštěním nastartovaným na začátku listopadu.

Komodity
Cena ropy se včera stabilizovala v okolí 36 USD za barel. I tak zůstává cena černého zlata na dostřel od 11letých minim a včerejší pohyb není ještě žádnou zárukou, že si investoři nebudou chtít otestovat ochotu jít krátkodobě ještě níž.


Váš názor
  • Mýtus
    23.12.2015 9:33

    Sníh v tuhle dobu byl spíš vyjjímka. Zima teprve začíná. Na sk webu mají graf se sněhovou pokrývkou snad od 1950 v BA . A nějaká pokrývka byla 20x za 65 let. V 70-80 byl sníh snad jen jeden rok.Od 50 do 60 2x.
    Ford
    • Re: Mýtus
      23.12.2015 13:02

      Já si pamatuju, že když sem chodil do školy, tak na vánoční prázdniny bylo vždycky metr sněhu, naše slepá ulice téměř neprůjezdná a na jejím konci obrovský několikametrový bunkr. To teda dnes rozhodně nehrozí...
      qwer
    • Re: Mýtus
      23.12.2015 10:07

      Tak nám pan Čermák s panem Burešem předvedli analytickou klasiku, tedy nutkání vyjadřovat se ke všemu a každou anomálii zpracovat formou scifi románku o konci světa, nevyhnutelném zániku. Pamatuji, jak zde ostatně již někdo zmiňoval, že v osmdesátých letech jsme o vánocích šli na noční disco jen v tričku, keckách a džínové bundě. Skutečně k pousmání je jejich výplod o přínosu pro stavebnictví. Pokud budeme stavět i přes zimu, pánové, tak by nám měla stavební výroba vzrůst o 10-15 %. Bude ale dlouhodobě poptávka po takových nadkapacitách? Navíc z technického hlediska by hrubá stavba měla tzv. vymrznout, což se dnes neděje již z toho důvodu, že čas jsou peníze a proto novostavby dnes vykazují značné závady v neustále se objevujících puklinách, posuvech či dokonce pohybech celých staveb. Noví majitelé pak mají v domě každý rok nějakou rekonstrukci či opravu. Jsem zvědav, co budou tito pánové psát, až začne opět mrznout.
      jiri
    • Re: Mýtus
      23.12.2015 9:39

      Nehledě na to, že v roce 1775 byla u nás stejná teplota jako dnes. Lidé rádi dají na pověry, ale asi jim neušlo, že pan Lada maloval zasněženou krajinu v únoru, podle pranostiky "únor bílý, pole sílí":-)) BTW: listopad skončil teprve včera...
      Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m