Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína: Roste riziko kolapsu, chytří investoři hledají cestu ven

Čína: Roste riziko kolapsu, chytří investoři hledají cestu ven

18.05.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínské finanční trhy se nikdy více nepodobaly kasinu než právě v současné době. V posledních týdnech vzrostly obchodní objemy v této zemi na astronomické úrovně a Číňané sází na všechno možné. Během jednoho dne minulého měsíce například zobchodovali tolik oceli, kolik by stačilo na postavení 178 082 Eiffelových věží a dost bavlny na to, aby vyrobili alespoň jedny rifle pro každého obyvatele této planety. Tato aktivita ale není způsobena pouze tím, že Číňané jsou hráči. Přispívá k tomu i vládní politika, která zvyšuje náchylnost ekonomiky k tvorbě bublin. Může tak docházet k splasknutí bublin na některých trzích, na jiných jsou ale bubliny zase nafukovány.

Problémem je záplava likvidity, která se přesouvá z jednoho trhu na druhý. Tato likvidita byla vytvořena po roce 2008, když se vláda snažila utlumit dopady finanční krize. Nyní ale objem peněz značně převyšuje množství dostupných investičních příležitostí, protože v čínské ekonomice existuje obrovské množství nadbytečných kapacit. Nerovnováha se stále zvyšuje a minulý rok vzrostl objem celkových úvěrů v ekonomice čtyřikrát rychleji než HDP. Nové peníze zaplavují realitní trh i finanční aktiva. Minulé léto vytvořily bublinu na trhu akciovém, ta ale zase rychle praskla. Nyní tato likvidita táhne nahoru ceny nemovitostí ve velkých městech.

Vláda se ale nesnaží o obrat, svou úvěrovou politikou sice zvyšuje tempo růstu produktu, ovšem také financuje zombie společnosti a podporuje spekulace na komoditních a dluhopisových trzích. Investoři navíc místo fundamentu sledují spíše vládní prohlášení, protože právě vláda má v ekonomice stále rozhodující slovo. Před bublinou na akciovém trhu tak vrcholní představitelé hovořili o přednostech investování do akcií, nyní zase vychvalují vlastnictví domů a bytů. Došlo rovněž ke zvýšení poplatků na komoditních trzích a zkrácení obchodních hodin, a to se projevilo určitým uklidněním situace. Zabránit vzniku dalších bublin ale může pouze ochlazení úvěrového trhu a ponechání volného prostoru pro pokles cen na některých trzích.

Pravděpodobnost toho, že se v Číně budou opakovat devadesátá léta v Japonsku či rok 2009 v USA je nyní malá. Důvodem je právě vysoká likvidita. Riziko kolapsu na trhu s investičními aktivy ale roste každým dnem a chytří investoři hledají cestu ven. Dříve či později přijde chvíle, kdy vláda už nebude schopna udržet tlak a pokračovat v podpoře úvěrového trhu a udržovat kurz měny na současných úrovních.

Autorem je Christopher Balding.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Asahi nemá zájem o další značky SABMilleru; kupec pro „Plzeň“ se tak dále hledá
17.05.2016 14:45
Jednou z podmínek spojení SABMilleru a AB InBev bylo odprodání určitéh...
Aktivita na americkém realitním trhu v dubnu příjemně překvapila
17.05.2016 14:45
První dubnová data ze zámořského stavebního sektoru potěšila. Počet no...
Levná ropa zasadila luxusu na Blízkém východě tvrdou ránu
17.05.2016 15:42
Co má společného černá kapalina nevalného pachu jako je ropa s vyšper...
Americký průmysl po slabém prvním čtvrtletí začíná růst
17.05.2016 15:29
Duben přinesl americkému průmyslu růst výroby o solidních 0,7 procenta...

Váš názor
  • Nějak mmi to nesedí
    25.05.2016 9:54

    Chytří investoři do Číny pořád proudí. Kde udělalo tiskové ideologické oddělení chybu?:-))
    Jesse
    • Re: Nějak mmi to nesedí
      30.05.2016 9:43

      Milý Jessi, máš tam chybu ty. Oni tam neproudí ale prudí. Jejich výrobky prodávají jen Vietnamci a ted' v Rusku. Jinde je nenajdeš. Možná ve Venezuele. Podívej se co za vozy, počítače nebo techniku se prodávají v Číně. Proč si nekupovat raději dobré originály, než falšované napodobeniny z Číny. To kupují z falešné solidarity jen soudruzi.
      Boušel
    • Re: Nějak mmi to nesedí
      26.05.2016 22:41

      No, já jsem před 5ti lety platil yuan (při návštěvě Číny) 2.50 Kč. Dnes po každoročním "poklesu" čínské ekonomiky budu platit 4.20 Kč, Takže opravdu, opravdu velký sešup čínské ekonomiky. Vysvětlí mi to někdo ? Jako důchodce bych si ze svého důchodu (pracoval jsem já blbec 47 let) nezaplatil v Číně ani nájemní byt. A teď si představte, jak by to dopadlo, kdyby šla čínská ekonomika nahoru a ne dolu, jak se nám snaží všichni nabulíkovat ... :-)
      bwalker
    • Re: Nějak mmi to nesedí
      25.05.2016 10:00

      o))) jestli nedostali chybný oběžník...
      el mrcoch
  • Jak může někdo psát takové lži
    18.05.2016 16:32

    Vždyt' pan przident zasadil s čínským prezidentem dvoulaločník stepilý a ten jen vzkvétá. S podporou nás všech a našeho pana prezidenta takové pomluvy překonáme a po boku s Čínou konečně tu prohnilou USA pohřbíme, jak nám ukazoval náš další veliký přítel Nikita Chruščev.
    mn
    • Re: Jak může někdo psát takové lži
      20.05.2016 23:19

      Vodpal a nesnaz se tady sirit tu svou komouskou ideologii. Divim se, ze te tu nechaji. K akciim jsi ještě nikdy nic kloudného nenapsal.
      hm
      • Jak jsem to moh napsat, kdyz sem to nepsal
        21.05.2016 0:39

        hm ...?
        hm
  • Kdepak je asi Xilooud.
    18.05.2016 16:20

    Ten by nám to vysvětlil jak to je doopravdy a doložil nezvratitelnými argumenty že je to jen propaganda CIA, která zase chce podrazit důvěru v nejsilnější ekonomii světa a která chce odradit investory z obav jak Čína posiluje a válcuje USA pod svými koly pokroku. A že my se nemáme čeho obávat ted' pod novým guvernérem ČNB pečlivě prověřeným a dosazeným dokonce naším prezidentem. Je to jen retorika sloužící záměrům našich nepřátel. To same jsem take už tolikrát slyšeli od těch samých o Kubě, KLDR, Brazilii a dokonce o Venezuele. A všechny tyto země jen vzkvétají navzdory všem těm kecům
    Jářku
    • Re: Kdepak je asi Xilooud.
      24.05.2016 12:37

      Jařku, tobě asi vypláchli mozek kyselinou. Bohužel to bude nevratný poškození. Je třeba se s tím smířit.
      Žíža
    • Re: Kdepak je asi Xilooud.
      20.05.2016 22:43

      Počet čínských turistů v ČR loni vzrostl o 25 % a dál prudce roste. Čínští turisté loni utratili na svých výletech v zahraničí 253 miliard Dolarů, což je více jak turisté USA, Německa a Anglie dohromady. Opravdu : "Velmi, velmi,.." chudá Čína !!! Její turisté rozhází po světě za rok více jak USA, Anglie plus Němci dohromady !
      xiluodu
      • Asi sis nevšim
        21.05.2016 0:05

        Tak Čín'anů je mnohokrát víc než Anglánů, Němců a Američanů dohromady. On když vyrazí Putin na nákupy tak taky utratí daleko víc než všichni český turisti dohromady. Navíc za spoustu věcí ani neplatí - jako třeba za Krym. Ale jsem rád, že jsi se neztratil. Rád čtu ty tvoje blafy. Takové se jinde nenajdou.
        Jářku
        • Re: Asi sis nevšim
          21.05.2016 0:46

          Co to meleš pod mým jménem? To už ti došla fantazie při vymýšlení stále nových nicků? Když jeden bohatý Putin vyrazí na nákupy, utratí víc než všichni čeští turisti dohromady, tak by podle tebe měli Číňani v porovnání s bohatými Anglány, Němci a Američany utratit daleko míň.
          Jářku
          • Počet Číňanů
            23.05.2016 23:25

            Tak Číňanů není "mnohokrát" víc než občanů USA,Anglie a Německa dohromady. USA = 320 mil, Německo 83 mil, Anglie 60 mil. Doromady skoro 500 mil, Číňanů je 1300 mil, tedy asi 2,4 krát více. To není - "mnohokrát". Co je na tom obdivhodné je to, že před 35 lety Čínu svíraly obří hladomory, pohromy a bída všeho druhu. Dnes má nejvíc miliardářů na světě a její turisté utratí za dovolené v zahraničí obří sumy. Skoro zázrak, který svedlo místní komunistické vedení. Před nimi to nikdo nedokázal s tak obřím počtem lidí. Občané Číny proto své vedení plně podporují.
            xiluodu
            • Re: Počet Číňanů
              25.05.2016 8:45

              No vidíš že to vidíš. Jen ti nedochází že Čínské ekonomii se začalo dařit a začala vzkvétat jakmile opustila komunistický styl trhu a přesedlala na kapitalismus. Do té doby, jak jsi správně uvedl tam byla jen bida a svrab. Stejně jako u nás si ale pojistila že u koryt zůstali ti samí staří komunisti. Proto si s nimi tak dobře rozumí i náš sadař dvoulaločníků ztepilých. Kuba se už poučila a vyměn'uje Rusy za Amíky a další na řadě bude Venezuela. Tam už to komunisti taky dovedli na buben. O KLDR nemá cenu se zmin'ovat. Ti už raději neotvírají za hranicemi ani restaurace aby jim lidi neutíkali. Napiš zase něco at' je tu větší sranda.
              mn
              • Schopnosti
                25.05.2016 11:18

                Já nejsem žádný obdivovatel socialismu nebo komunismu, jediné co hodnotím jsou slušné výsledky a je mi úplně jedno, kdo jich dosáhl. Ono to období "bídy" v Číně za vlády Mao Ce-tunga nebylo také úplně špatné. Proč ?? Obří čínská civilizace stará 5000 let se dostala v období 1800-1950 na kolena, kdejaký mrňavý evropský státeček /Anglie, Portugalsko,.../ tam masově vraždil, znásilňoval a kradl. /Třeba opiové války/. Čína byla vojensky i ekonomicky bezbranná , i když měla více obyvatel jak Evropa s USA dohromady. Teprve předseda Mao vytáhl Čínu na pozici světové velmoci, na kterou by si mohl troufnout leda nějaký šílenec. 1950 porazil USA v Koreji, 1962 napadl Indii, 1969 SSSR,..... 1964 měla Čína atomovou bombu, 1970 družici, 1972 atomovou ponorku. Ano, díky tomu obyvatelstvo trpělo, peníze šly do armády. Ale bylo to nutné. Bez toho by dnes byla Čína jenom lokajem a pucflekem USA. A to by nebylo dobré.
                xiluodu
            • Re: Počet Číňanů
              23.05.2016 23:32

              uráááá
              Velkamedvědice
  • Možná
    18.05.2016 8:54

    Pomalým, ale jistým ústupem ze suverénní mocenské a ekonomické dominance USA ve světě se stále častěji objevují takovéto články. Možná se mýlím, ale není to spíše snaha vytáhnout bubáky na ekonomického a geopolitického konkurenta, znejistit investory v Číně, vyvolat paniku a pod. aby se investoři znovu otočili raději k dolaru a USA?
    trumf
    • Re: Možná
      18.05.2016 14:21

      Proč strašit lidi aby investovali a podporovali nejsilnější ekonomiku světa a dolar ? Ty jsi z těch co raději budou strašit a snažit se obracet lidi aby podporovali Rusko s jejich expanzní politikou drženou prodejem zbraní, ekonomikou na kolenou a nikým nechtěným rublem, který se brodí bahnem. Náš pan prezident dobře ví s kým se kamarádit a podporovat. Ted' když má všude, i v ČNB svoje kamouše tak se namáme čeho bát a budeme zase budovat a spět k zářivým zítřkům.
      mn
    • Re: Možná
      18.05.2016 9:00

      Christopher Balding, PhD Associate Professor PhD, Political Economics, University of California at Irvine Fields:Political Economics
      ..
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university