Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok o koruně: Po exitu čekejme výkyvy. Možná i oslabení

Rusnok o koruně: Po exitu čekejme výkyvy. Možná i oslabení

16.01.2017 15:04, aktualizováno: 16.1. 15:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Až Česká národní banka ukončí své intervence proti koruně, bude česká měna zřejmě hodně rozkolísaná. Teoreticky by mohla i oslabit. Uvedl to guvernér ČNB Jiří Rusnok. Centrální banka ovšem zasáhne, pokud dojde k závěru, že výkyvy jsou nepřiměřeně velké, řekl také v rozhovoru na internetovém portálu Seznam Zprávy.

„My skutečně nevíme, nikdo neví, jaký bude vývoj kurzu (po ukončení kurzového závazku). Pravděpodobně na začátku hodně rozkolísaný, než se ustálí v nějaké nové hladině,“ prohlásil Rusnok. Existují důvody pro to, aby kurz mírně posílil. Jsou ale i důvody pro to, aby mohl "teoreticky nebo prakticky oslabit", uvedl také.

Meziroční inflace v Česku se v závěru loňského roku vrátila na 2 procenta. Po čtyřech letech tak splnila cíl ČNB. Ekonom ČSOB Jan Čermák s hlavním ekonomem Patria Finance Janem Burešem odhadují, že konec intervencí proti koruně může přijít už v letošním druhém kvartále.

Rusnok nejnověji upozornil, že aktuální data pro rozhodování o konci intervencí tak podstatná nejsou. Důležitý je především trend v celkovém vývoj inflace.

„Máme tady inflaci, která, zdá se, se nějakým způsobem etabluje na té odpovídající, žádoucí úrovni pevně, nejenom nějakým výkyvem," prohlásil Rusnok. „Absolutní úroveň ale takový význam nemá. „Podstatný je trend a jeho ukotvování… v celkovém vývoji," prohlásil také.

To, zda už je „čas brzdit“ – tedy uvolnit kurzový závazek – chtějí mít centrální bankéři nejdříve „silně" potvrzeno. O kurzu budou tudíž rozhodovat na základě nové prognózy. Ta ukáže, zda jsme na udržitelné trajektorii inflace v budoucnu, uvedl také Rusnok. Vypínat intervence způsobem „brzda - plyn“ banka nechce, zopakoval také.


Čtěte více:

Noví v bankovní radě ČNB. Kdo jsou Oldřich Dědek a Marek Mora?
10.01.2017 13:22
Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady Čes...
Rozbřesk – Konec intervencí ČNB proti koruně může přijít již v druhém kvartále 2017
11.01.2017 9:13
Po včerejší vyšší inflaci jsme se rozhodli posunout náš odhad ukončen...
Rozbřesk: Intervence ČNB polevují. Pátek 13. smolným dnem Polska?
13.01.2017 9:07
Dnes v pátek třináctého a shodou okolností přesně na roční výročí sníž...

Váš názor
  • pan Rusnok a jeho melody young boys vibe netuši
    17.01.2017 13:46

    co dělaji a jak z toho ven, jejich kvalifikace je tristni nekteří z rady vůbec krom CNB nikde nepracovali nebo maji za sebou katastroficke vybuchy jako poradci, ministři a premieři a to i desetileti zpětně viz ničitel Ferarri a nebo Europoslanec ... Pokud pan Rusnok nevi co s tim tak at mi brnkne já mu to povim, ta jejich vymyšlena inflace na spotřebnim koši jehož složeni je k smichu je zaležitost dočasna po blokaci hypotek a krizi v aut průmyslu která nas čeka budeme v deflaci jen to hvizdne a jestli si pan Rusnok mysli že 10 milionu lidi je nějaký pupek světa tak se myli spekulanti tu naši zemičku a měničku schlamstnou jedna radost a kdyby náhodou padlo euro byl bych hodne zvědav co by s těma miliarda v euro pan Rusnok dělal ... Měna posili a to skokove a bude to mazec pro firmy které nebudou zajištěne pak teprve teoretiky muže začit měna oslabovat ale smysl to nemá protože kurz Euro-CZK by měl byt někde hluboko pod 20 kč jak je možné že v MB bere dělnik 40 litru a ve VW ten stejný koncern to stejne auto ta stejná cena bratru 130 litrů ... silá ekonomika a kupni sila lidi pujde ruku v ruce s rustem mezd a s rustem měny bohužel Euro nemělo nikdy vzniknout vezou se na něm staty jako Portugal, Španěl, Itale, Řek. kteří maji ekonomiky na urovni Bangladeše a stejně dluhů a nemakačenkovstvi tedy produktiviy práce ...
    martík
    • Re: pan Rusnok a jeho melody young boys vibe netuši
      17.01.2017 14:09

      Soudruzi si zvykli privatizovat majetek, potom natahovat různé penězovody a teď si přivlastnují výnosy. Intervence je zakonzervování na určitou dobu levné pracovní síly, vysokých zisků vývozců především zahraničního kapitálu za minimálního použití vědecko technického pokroku. Uměle vytvořený nedostatek pracovní síly a pokus o dovezení levné pracovní síly a tím zvýšení tlaku na co nejmenší mzdy. Naše slavná vláda plánuje a hospodaří bez problému s předem jasnou sumou a hodnotou koruny. Těm co ví jaké jsou a budou intervence, kdy bude zrušena ta lumpárna bude mít dost na několik generací.Jednoduše tenhle zločin posune lidi, stát o desetiletí dozadu.
      Homo
      •  
        17.01.2017 14:28

        Udělej si v hlavě jasno. Nedostatek pracovní síly tlačí mzdy nahoru ty mysliteli.
        ..
        •  
          17.01.2017 14:35

          aha tak kdy bude mit ten delans v MB. stejny plat jak ve VW když je to stejna firma stejen auto a stejna cena toho auta :-) dvojtečko ty seš lama rama tululum
          martík
          •  
            17.01.2017 14:38

            Za tvého života určitě ne. Nejspíš nikdy.
            ..
    • Re: pan Rusnok a jeho melody young boys vibe netuši
      17.01.2017 14:02

      ČNB za týden natiskla čtvrt bilionu (to je asi tak přebytek platební bilance za rok a půl) a furt je v klidu. Na rozdíl od spekulantů, kteří si můžou tisknout vlastní peníze leda když hrají monopoly, ČNB si je tiskne na skutečném trhu. Spekulanti si nejspíš vzali příliš velké sousto a místo slupnutí se udáví.
      ..
      •  
        17.01.2017 14:34

        dvojtečko všichni vime že tve názory jsou na urovni mateřske školy :-)pokud aspon trochu umiš čist a psat tak si mužeš dohledat jak skončili podobne atrakce podobne katastrofy ala CNB :-) a odpovim ti dobre ne ... kolik ještě natiskne CNB korun, když za 14 dni 250 miliard ? kolik jich bude do 2 čtvrtleti dalšich 1000 nebo 2000 miliard dokažeš si představit že bude mit CNB třeba rezervy za 3000 miliard korun ?:-) při kurzu 27za Euro. to je pouhých 110 milirad euro tj. mysliš že spekulanti nemaji těch peněz daleko daleko vic třeba ještě 5-6x ?:-) pořád nikde nevidím názor natož u Tebe co bude dělat CNB s 110-150 miliardami Euro a hlavne jak zlikviduje tu ztratu když to Euro pujde na 22-23 kč tj 600 milard ztráta jen poklesem ceny rezerv nedej bože kdyby euro lehlo tak to budou jen virtulani papirky protože je tiskne virtualně tj nepujde s nima ani zatopit..... neměj iluze že ti fiškulni v CNB. vědi co čini a maji na to znalosti - uved přiklady v dějinách koruny české kdy někdo učinil nějaké světove či epochalni ekomonomické rozhodnuti či čin- pokud neberu tunelovani a katastrofu stoleti rozkradenou kuponovku ....
        martík
        •  
          17.01.2017 14:41

          Za 110 -150 milirad Euro si ČNB koupí nějakou pěknou německou fabričku Siemens, VW nebo něco podobného a bude pobírat dividendy. Případně si je nechá, počká až přistoupíme k Euru a pak je jako nepotřebné daruje vládě a ČR bude bez dluhů.
          ..
          • Dvojtecko tobe chybi elementarni znalosti fungovani bank. systemu
            18.01.2017 10:00

            Tvoje znalosti jsou na urovni clenu melodi cnb boys tedy velmi tristni- cnb ma rezervy na urovni 40% HDP timto tempem se dostane na 80%HDP Velmi RYCHLE a tam to vzdali svycari JENZE rezervy svycaru uz jsou na 110 % HDP... Jasne ze spekulanti budou muset koruny prodat jenze kdyz masivne vrhnou na trh desitky miliard kc pak se zacne kurz propadat a cnb nezbude nic jineho nez opetovne intervenovat a pak buh s Kocorkovem a kurz na 30 kc za euro nebo na 23 behem nekolika dni ci tydnu a masivni ztraty vsech napric sektory bude to legrace a melodi boys nemaji ani schopnosti ani znalosti a ani nastroje co s tim snad jen zaporne uroky ale ani tomu neverim.... je to podle prislovi kdo cim zachazi tim se i spali. Nicmene tuto hru na monopoly odnesou obycejni lide, bohuzel klucici z cnb potrestani nebudou hlavne - sici stroj a levny hypotekar bojici se deflace kteri to pri sve naivite spiskali....
            martík
            • Martiku tobě chybí orgán určený k myšlení
              18.01.2017 12:48

              Sám nevíš co plácáš. Máme rezervy ve výši 40% HDP. Možná budeme mít 80% no a co? Švýcarsko má rezervy ve výši 110% HDP (jak sám píšeš) . Je snad Švýcarsko nějaká zbídačená a rozvrácená země? Srovnej s Venezuelou, která má rezervy ve výši 0se Zimbabwe nebo Ukrajinou. Takže mít vysoké rezervy je pozitivní věc. Pokud to spekulanti přepísknou bude Kč oslabovat a ČNB bude intervenovat na druhé straně. Opět říkám no a co? ČNB bude prodávat Eura za 28 vydělá a spekulanti prodělají kalhoty. S tím nemám problém a chápu že ty jako spekulant ho mít můžeš, ale na tom že proděláš kalhoty to nic nezmění.
              ..
              • dvojtecko tobe chybi daleko vic :-))) si ekonomicky ignorant a nedouk
                18.01.2017 20:03

                A kazdym textem co pises ukazujes svoji ekonomickou nahotu tak jinak- o tom ze devizove rezervy jsou dajn vime vsichni a tyto rezervy musi odpovidat HDP proc a nac si nastuduj pouzij pana google pokud to zvladnes , pokud ani to neumis pouzivej selsky rozum--- Svycari ty tvoje intervence ktere dle tebe muzou trvat libovolne dlouho zabalili na 80% HDP bohuzel v nich skryte pokracuji a uz jsou na 110% Svycarsko-bohata prosperujici fungujici zeme s tradici cokolady, hodinek a bankovnictvi !!! Kurz 20 kc za 1 Svyc frank tomu dav vahu proti tomu silne zaostala ekonomika bananoveho Kocourkova tedy Cesko se svym auto prumyslem 2. Jakosti a ted to hlavni tady vubec nejde oto co chce CNB co chcou spekulanti co chces ty co chci ja - i zde na patri mas renomovane clanky ruznych lidicek viz dnes z pera nejake analyticky a byv poradce singerka zebse CNB riti do pruseru a to by ti melo signalizovat ze se tve fantasmagorie udavane za nejaky tvuj odborny nazor nepotkavaji s realitou a budoucnost ukaze jak si se mylil pricemz se modlim abys byl jen nejaky prostoduchy studentik nebo duchodce a ne treba majitel firmy se 100 zamestnanci bez kurzoveho zajisteni... msf
                martík
                • Re: dvojtecko tobe chybi daleko vic :-))) si ekonomicky ignorant a nedouk
                  18.01.2017 20:39

                  Zkus vynechat urážky soustřeď se na věcnou diskuzi. Švýcaři mají NB propojenou s rozpočty kantonů, byl tam tedy silný politický tlak na to aby ztráty nepřesáhly únosnou míru. V tomto má ČNB volné ruce. Naše rezervy nejspíš ani zdaleka nedosáhnou 70% HDP, protože jaksi spekulanti chápou, že jsme banánistán a další půlbilion maximílně bilion intervencí je vyděsí a začnou své pozice zas zavírat. Mít v CZK zabetonované peníze na 10 let nikoho neláká (na rozdíl od CHF) A buď v klidu zaměstnanců jen 98 :-).
                  ..
                  •  
                    18.01.2017 22:04

                    Jasne ty kantone politicky tlak na zruseni a proto jsou dnes na 110% ty nejsi podnikatel ale ekonomicky diletant a tve zamestnance lituji firma secu travu a jezdim s mocuvkou :-))) spekulanti si nas natrou na chleba jasne tu psal dnes byvaly poradce Singrovky ze he to pruser kdyby nebyl nebude o tom psat to jen tobe podobni kurzovne nezajisteni pseudopodnikatele budou placat ze to dela cnb alias spolek zkrachovalcu dobre spekulanti nas rozsekaji na kasi ver si cemu chces tak to bude nebo dpis uz je...
                    martík
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data