Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: Revoluce ve světové energetice. Obnovitelné zdroje už převálcovaly uhlí

Fidelity: Revoluce ve světové energetice. Obnovitelné zdroje už převálcovaly uhlí

16.03.2017 20:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína investuje do alternativních zdrojů energie v současnosti dvakrát více než USA. Peking zároveň zastavil stavební práce na přibližně dvou stovkách plánovaných uhelných elektráren. I když jsou veřejné služby považovány za defenzivní, stabilní a z hlediska příjmů výhodný sektor, klasická podoba tohoto odvětví se bude výrazně měnit, říká analytička Wen-Wen Lindroth ze společnosti Fidelity International.

Navzdory politickému programu Bílého domu, který se snaží regulaci ochrany životního prostředí omezit, vzroste důraz na obnovitelné zdroje, a to na úkor výroby energie z fosilních paliv, říká také expertka. „Ani případné odstoupení USA od zlomové Pařížské dohody o ochraně klimatu by nemuselo mít zásadní význam,“ dodává. Mohlo by sice nepatrně zpomalit růst obnovitelných zdrojů, ale dlouhodobá globální trajektorie je již dávno nastavena a podporuje ji technologický pokrok.

Každý den je v USA instalováno více než půl milionu nových solárních panelů. Naopak výroba elektrické energie z uhlí zaznamenává ve Spojených státech dlouhodobý strukturální pokles. V současné době je už nejvýznamnějším americkým energetickým zdrojem zemní plyn. Finanční podpora obnovitelných zdrojů je zakotvena v americké legislativě, která bude platit minimálně do roku 2020, a toto odvětví je nejsilnější v republikánských státech, které jsou zpravidla největrnější. „Neúprosně rotující lopatky větrných turbín (spolu s pracovními místy, jež představují) utnou jakýkoli politický pokus o svou demontáž,“ upozorňuje Wen-Wen Lindroth.

Obnovitelné zdroje předstihly v roce 2015 uhlí na pozici nejvýznamnějšího přispěvatele k nové globální energetické kapacitě. Spojené státy na tomto poli ostře soupeří s Čínou, která se rychle staví do úlohy budoucího lídra oboru a již nyní každoročně investuje více než 100 miliard dolarů do své domácí zelené energetiky (více než dvojnásobek obdobných výdajů Spojených států). V zahraničí přitom vydává více peněz než Spojené státy na takové projekty, jako jsou větrné farmy, solární a vodní elektrárny či výroba lithia pro baterie elektromobilů. Do roku 2020 hodlá Čína investovat dalších závratných 363 miliard dolarů do domácí čisté energetiky. Čínská vláda už také zastavila stavební práce na přibližně dvou stovkách plánovaných uhelných elektráren, potenciálně představujících zhruba 105 gigawattů energetické výrobní kapacity. To je výrazně více než třeba úhrnná energetická kapacita Británie ze všech zdrojů dohromady.

fid  

(Zdroj: Fidelity Investments)

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Fidelity: Fed v roce 2017 zvýší úroky o 0,75 bodu
23.12.2016 11:12
Analytici investiční společnosti Fidelity International se domnívají, ...
Fidelity International: I rok 2017 přinese investicím překvapení, ale o některých tématech je nutné přemýšlet
28.12.2016 16:43
Jak si vedly investice v roce 2016? A jaký to bude mít vliv na rok 201...
Fidelity o trzích na prahu růstu sazeb: zranitelné dividendy, vítězná energetika
15.01.2017 8:59
Co historie říká o aktuálním okamžiku? Návratnost akciového trhu obvyk...

Váš názor
  • To už je Apríla?
    17.03.2017 3:57

    Zdroje světové energie: ropa, uhlí, plyn - 85%, hydro - 7%, atom - 6%, solár, vítr - méně než 2%. Tento poměr se bude měnit přístích 20 let jen minimálně. Statistiku zkreslují někdy elektrárny spalující dřevo, neboť dřevo je vedeno jako "obnovitelný zdroj". Stránky EIA žádný podobný graf ani čísla neobsahují. Tedy čistá fantasmagorie.
    Dan
    • Re: To už je Apríla?
      17.03.2017 15:54

      Jenom bych si Vás dovolil upozornit na několik nepřesností. Zdroje světové energie (celková nabídka primárnich paliv) - 2014 ropa, uhlí, plyn (31.3+28.6+21.2 =81.1 %), Hydro 2.4%, jádro 4.8%, biopaliva a odpad 10.3%, Ostatní (geotermál, slunko, vítr) 1.4%. Z vašeho dalšiho textu, ale plyne, že jste asi nemyslel celkovou energii ale spíše podíl paliv na celkové vyrobené elektřině. U ní to bylo v roce 2014 takto ropa, uhli, plyn (4.3% + 40.8% + 21.6% = 66.7%, hydro 16.4%, jadro 10.6%, ostatni (geotermal, slunko, vitr) 6.3%, kde pomer solar + vitr + geotermal vuci bipalivum je cca 2:1 Zdroj www.iea.org Key World Energy Statistics. Co se týče grafu na EIA, tak ten existuje minimalne prava strana predikci, staci když se kouknete na Annual Energy Outlook 2017, table: Electricity Supply, Disposition, Price, and Emissions. Historie (levá strana) odpovídá skutečnosti což lze ověřit na stránkach iea.org. Co se týče článku, tak ten celkem přesně popisuje co se na trhu děje a co se bude dít, dle dnes dostupných, oficiálních a veřejných informací. Před tak silným komentářem bych doporučil alespoň trochu času na ověření. Děkuji
      • tak jsem si to dohledal
        17.03.2017 17:31

        kdyz uz jste to radil a bojujete srdnate za tu green energy, tak jsem si to overil... je to klasicky mix hoax + fake news... obn. zdroje nepredstihnou uhli v USA drive jak v r.2029 takze minuly cas urcite ne... ale maji to dobre zaobalene/namixovane.. chvili jsou to USA, chvili Cina, pak je to je to global... pak zase je to nova kapacita a tipuji, ze to bude teoreticka, jak spravne dodal diskuter prede mnou... :-) viz. bombasticky clanek nedavno, ktery rotoval nejen ceskymi medii... a jaka je tedy realita 2017 alespon pro USA? ANNUAL ENERGY OUTLOOK 2017 table 8 - electricity supply eia.gov - 2017 total net electricity generation by fuel nat. gas 1385 coal 1250 renewable 649 takze asi tak :-)
        neo029
    • Re: To už je Apríla?
      17.03.2017 13:29

      Odkud čerpáte ten údaj o 2%? První co našel goolge: https://yearbook.enerdata.net/#renewable-in-electricity-production-share-by-region.html Např. za rok 2015 renewables v Čině už byly na 25%, z toho solar a vítr 4,1%. Byl jsem překvapený z Rumunska 17,2% ze solaru a větru, oproti 3,4% v ČR.
      SN
    • Re: To už je Apríla?
      17.03.2017 7:07

      Autoři těchto vědecky - populárních článků často zaměňují "instalovaný výkon" a "vyrobenou energii". Tj je možné, že cituje instalovaný výkon solárů (tj maximální výkon při optimálním slunečním svitu) a výrobu z konvenční elektrárny...
      ABe
      •  
        17.03.2017 16:00

        Pravdou je, že autoři článků o energii a energetice často zaměňují jednotky výkonu a energie tedy pricip kapacity a výroby,nicméně v tomto článku tomu tak není. Váš komentář je tedy poněkud zbytečný.
        • rika to spravne
          17.03.2017 17:06

          uz minule nejen na Patrii probehl podobny oslavny clanek, jak zelena energie predbehla uhli... bylo to vsak v teoretickem instalovanem vykonu - ne v realnem vykonu ... btw sahodlouze jste to tu vyjmenoval, ale i z Vasich cisel neplyne nic jineho nez zminuje prvni prispevek... zelene zdroje jsou stale minorita... navic velice sezonni a nepredvidatelna minorita, casto dotovana z kapes danovych poplatniku :-)
          neo029
          • Re: rika to spravne
            17.03.2017 17:32

            Nevim na jaky oslavny clanek narazite. Nicmene pravdou zustava, ze investice do nove instalovane kapacity v obnovitelnych zdrojich byly v roce 2015 vyssi nez do uhli, plynu a ostatnich fosilnich paliv. Na to neni nic oslavneho, ale pouze to konstatuje stav. Muj prispevek je o tom, ze pred tim, nez neco komentuju, tak si alespon zjistim presne info. Pokud se nekdo v podilu splete tak jako autor, tak to nepusobi prilis duveruhodne nemluve o tom, ze clanek komentuje elektrinu a autor celkove primarni zdroje. Graf, ktery nazvakl fantasmagorii ji neni a rozhodne naznacuje vyraznou zmenu podilu obnovitelnych zroju na energetickem mixu. Me vubec nejde o to, jestli je uhli dobre a obnovitelne zdroje zle nebo naopak, ale o to, aby diskuse vychazele ze spravnych cisel a faktu a ne z histerickych vykriku. Energeticky mix at uz na jakekoliv urovni se vyrazne meni a misto v nem maji vsechny zdroje a podle vsech politik a predikci to budou prave obnovitelne zdroje, ktere budou nahrayovat primarne uhli...
            • omlouvam se
              17.03.2017 18:12

              ale hysterickymi vykriky se jedine nazvat ten clanek a Vase reakce... jak uz jsem upozornoval vyse... jedna se o mix ruznych faktu s bombastickym titulkem "REVOLUCEEE...." - doslova jsou to hrusky a jablka se zelenou polevou - ktery ma vzbudit zdani, jak uz je to tady, jak je to fajn... vsechno zakoncene jakymsi pidi grafem od EIA, ktery ale miri do r. 2050 ... vsiml jste si vubec, ze ani neodzrojovali ten titulek a komentovali ho jedinou vetou uprostred clanku?! vypocet, o kolik musi renewable prekonat instalovanou kapacitou uhli, aby uhli dorovnali ve skutecne vyrobene kapacite... to necham uz jen na Vas... :-)
              neo029
            • uz by jste do toho
              17.03.2017 18:01

              zeleneho lejna nemel vrtat... a omluvte se prispevateli vyse... mel samozrejme pravdu ten oslavny vykrik z titulku "Obnovitelné zdroje už prevalcovaly uhli" = Obnovitelné zdroje předstihly v roce 2015 uhlí na pozici nejvýznamnějšího přispěvatele k nové globální energetické kapacitě.... je to samozrejme ten fake z minula... :-) http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-obnovitelne-zdroje-energie-loni-podle-vykonu-prekonaly-uhli List Financial Times upozornil, že se data vztahují k instalovanému výkonu, ne ke skutečné výrobě elektřiny. Instalovaný výkon elektráren udává maximální možnou produkci elektřiny v elektrárně. Kolik skutečně elektrárna vyrobí je však rozdíl. Větrné a solární elektrárny nemohou produkovat elektřinu neustále jako uhelné elektrárny, ale v závislosti na počasí. Vyrobí tak ročně méně elektřiny, i když je jejich instalovaný výkon stejný nebo vyšší.
              neo029
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení