Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Zaorálek přinese energii, Chovanec jednotu." Premiér Sobotka končí v čele ČSSD

15.06.2017 8:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek opustí funkci předsedy ČSSD. Vedení nejsilnější vládní strany se ujme jeho dosavadní statutární zástupce, ministr vnitra Milan Chovanec. Lídrem pro říjnové sněmovní volby se na Sobotkův návrh stal šéf české diplomacie, místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Sobotka zůstane premiérem a jedničkou na kandidátce jihomoravské sociální demokracie. Po volbách počítá ČSSD se svoláním mimořádného sjezdu, který vybere nového předsedu.

Po zhruba dvouhodinovém jednání grémia Sobotka svoje rozhodnutí vysvětlil tím, že nese odpovědnost za pokles preferencí ČSSD a musí na to reagovat. "ČSSD splnila slovo voličům, přesto v popularitě zaostává," konstatoval Sobotka. Ze strany podle svých slov cítil neklid, rostoucí kritiku a malou důvěru v budoucnost. "Místo toho, aby se plně soustředila na získávání voličů a prosazovala vlastní programová témata, zabývá se stále dokola vnitřními problémy," řekl.

Sobotka hodlá dokončit mandát premiéra, velmi silně podporovat Zaorálka i Chovance a soustředit se na svou kandidaturu v Jihomoravském kraji. Dobrý výsledek v regionu by podle něj mohl ČSSD pomoci v celostátním měřítku. "Jsem připraven podporovat ČSSD, nebudu na rozdíl od mých předchůdců vytvářet jakékoliv alternativní projekty," uvedl Sobotka o své budoucnosti ve straně. Odmítl spekulace o trojvládí v ČSSD a hodnocení, že taková forma vedení strany může krátce před volbami ještě víc oslabit sociální demokraty.

Zaorálek doplnil, že plnou odpovědnost za výsledek voleb už převzal. "My všichni víme, jak triumviráty v Římě skončily, přejímám plnou odpovědnost za výsledek socdem v říjnových volbách, nehodlám se o ni s nikým dělit," uvedl. Novináře požádal o dva dny hájení před sobotní programovou konferencí strany, kde by ho ústřední výkonný výbor měl pověřit vedením kampaně.

Premiérův krok označil Zaorálek za projev vysoké politické kultury. Nepamatuje si, že by v minulosti strana řešila nelehkou situaci podobným způsobem nad jednacím stolem. Chovanec doufá, že Sobotka bude v týmu, který vyhraje volby. Je připraven udělat maximum pro to, aby se sociální demokracie sjednotila. "Pevně doufám, že dneškem končí hádky a zaobírání se sebou," řekl.

Chovanec očekává, že sociální demokracie po podzimních volbách do Sněmovny uspořádá mimořádný sjezd, kde zvolí řádného předsedu. Novinářům řekl, že v sociální demokracii není tolik kvalitních lidí, jako je Sobotka, takže by se pro něj měla najít důstojná role, pokud by se ČSSD účastnila skládání příští vlády.

Zaorálek podle Sobotky přinese energii, Chovanec jednotu

Kombinovat funkci předsedy strany, volebního lídra a premiéra je podle Sobotky na jednoho člověka až dost. Od Zaorálka, který by místo něj měl být hlavní tváří předvolební kampaně, si slibuje novou energii, nápady a větší nasazení. Vedení strany podle něj bylo v názoru na řešení jednotné a nebudou se v něm objevovat kolize.

Vedení strany se ujme ministr vnitra Chovanec z titulu své funkce statutárního místopředsedy ČSSD. "Jeho úkolem bude zorganizovat sociální demokracii, soustředit se na její sjednocení a na volební tým. Je to určité rozdělení sil. Doteď to bylo tak, že jsem to vše musel řešit jako předseda strany sám, teď se odpovědnost rozdělí na více lidí," uvedl Sobotka při odchodu z jednání grémia ČSSD, které změny schválilo.

Rozhodnutí je podle něj v pořádku a mělo by ukázat, že strana nestojí na jednom člověku. "Pro nás jsou důležité hodnoty, program," řekl Sobotka. Zaorálek by měl přinést dynamiku a nové nápady. "Bylo složité kombinovat funkci předsedy strany, volebního lídra a předsedy vlády. Pro jednoho člověka toho bylo až dost," připustil Sobotka.

Věří, že nové uspořádání stranického vedení nebude vyvolávat kolize. Jedná se podle něj totiž o výsledek dohody a projev lepší politické kultury, než která panovala v sociální demokracii v minulosti. "Kdy se různě bojovalo a tajně hlasovalo," řekl. Sobotka připomněl, že podobně jako nyní Chovanec se sám v minulosti ujal vedení ČSSD po odstoupení Jiřího Paroubka. Zda by se měl sejít mimořádně sjezd a zvolit nové vedení, záleží podle něj hlavně na volebním výsledku a náladě v ČSSD po volbách.

Na Chovancovi a Zaorálkovi bude podle Sobotky i další osud kampaně, včetně volebního manažera Jana Birkeho, o jehož setrvání ve funkci se též spekulovalo. "To bych nechal na panu Zaorálkovi a Chovancovi, aby se ujali role, kterou jsem jim předal. Je na nich, aby udělali změny, pokud budou cítit, že jsou nezbytné," řekl Sobotka.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters)

 

Čtěte více:

Ostrý konflikt Zemana se Sobotkou: Děkuji za vaši práci. Já dnes nepodávám demisi
04.05.2017 16:33
Na Pražském hradě vznikl v úvodu dnešní schůzky závažný konflikt mezi ...
Premiér Sobotka: Nerezignuji kvůli výkladu ústavy Zemanem. Návrh na odvolání Babiše dorazil na Hrad
05.05.2017 10:40
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude podávat demisi, protože prezide...
Sobotka chce termín přijetí eura, bojí se vedlejších efektů „vícerychlostní Evropy“
16.05.2017 14:33
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes vyslovil pro to, aby si Česká ...
Sobotka: Chceme, aby MF hlasovalo s managementem ČEZ pro dividendu 33 korun
05.06.2017 16:48
Tuzemská vláda požaduje po ministerstvu financí, aby na valné hromadě ...

Váš názor
  • 15.06.2017 10:55

    Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    KOKODÁK
  •  
    15.06.2017 10:31

    Strany, které se podíleli na vládách od roku 1989 jsou nedůvěryhodné a tudíž nevolitelné. A to bez výjimek.
    volby
  •  
    15.06.2017 10:11

    Oba bez jazykovych znalosti. Chovanec mozna nemá ani maturitu a titul Bc. vystudoval podezřele rychle. To opravdu nemá sociální demokracie lepší lidi.
    MIG
  •  
    15.06.2017 10:08

    Jak teďka určit který je za 18 a který bez dvou za 20.
    Homo
  •  
    15.06.2017 10:07

    ...to si moc nepomohli, Chovanec s diplomem za půl roku z Plzenský fakulty, ten druhý má ke slovu diplomat daleko, nemají kde brát, ty relativně perspektivní vyštípali...socani letos konec a budou se hrabat ze dna jako kdysi ods...a stále dluží a nic se neděje...
    Nostradamus
  • Super tečka :-)
    15.06.2017 10:01

    Opravdu zdařilá tečka za působením českých politiků, posledních 100 let, tak do dalších 100 let s nějakými inteligenty, manažery a českým Silicon Valley, tyhle ani do muzea voskových figurín, byli jsme před Rakouskem budeme i po Opoziční smlouvě
    rob
    • Re: Super tečka :-)
      15.06.2017 10:49

      Proto, aby byla naděje na zlepšení je třeba: 1. přímá volba politiků s možností jejich předčasného odvolání opět přímo 2. hmotná odpovědnost politiků a to i za minulá období 3. přijetí zákona o obecném referend Vzor máme na západ - švýcarský systém.
      politik
      •  
        15.06.2017 10:58

        ...kdo to schválí a odhlasuje a uzákoní?? ...smutné
        Nostradamus
        •  
          15.06.2017 11:22

          Máš pravdu. Tohle není v zájmu většiny politiků. Nicméně existuje jedna strana, která to v programu má.....
          politik
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data