Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Premiér Sobotka: Nerezignuji kvůli výkladu ústavy Zemanem. Návrh na odvolání Babiše dorazil na Hrad

Premiér Sobotka: Nerezignuji kvůli výkladu ústavy Zemanem. Návrh na odvolání Babiše dorazil na Hrad

05.05.2017 10:40, aktualizováno: 5.5. 11:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude podávat demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít pouze premiér. Takový výklad by podle Sobotky nevyřešil příčinu vládní krize, za kterou označil skandály vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Očekává, že ho Zeman v souladu s ústavními zvyklostmi bez odkladu odvolá. Doručení návrhu na Hrad potvrdil mluvčí vlády s tím, že Babiš má být odvolán k 9. květnu. Že Zeman možná nebude jednat tak rychle, jak premiér a ústavní experti předpokládají, však naznačil jeho mluvčí.

Sobotka řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

Pokud by vláda demisi v polovině května podala, mohlo to podle Sobotky umožnit vládu rekonstruovat, a to už bez účastni ministra financí Andreje Babiše. „Byl jsem osobně připraven v takové rekonstruované vládě nebýt. Byl jsem připraven do čela takové vlády podpořit jiného sociálního demokrata.“

Podle premiéra ale začal prezident Zeman veřejně interpretovat ústavu v rozporu s dosavadními zvyklostmi a dosavadní praxí z minulých let. „Prezident republiky začal tvrdit, že s demisí premiéra nekončí celá vláda a že demise znamená, že se vymění pouze předseda vlády. V takové situaci ale moje demise nedává žádný smysl,“ uvedl na brífinku Sobotka.

Záznam ranní tiskové konference premiéra Sobotky

Premiér v rozhovoru pro Blesk.cz dále uvedl, že vedení ČSSD za ním podle jeho slov stojí a je sjednocená. Také řekl, že prezident Zeman v posledních dnech zjevně "kope za Babiše". Sobotkův mluvčí poté na twitteru sdělil, že návrh na Babišovo odvolání byl doručen na Hrad.

Ovčáček naznačil zdržovací taktiku Hradu

Ministr financí Babiš mezitím podle agentury Reuters označil premiérovo jednání za porušení koaliční smlouvy. Také médiím sdělil, že stále nevidí důvod ke svému odchodu, a že si počká na rozhodnutí prezidenta ohledně svého odvolání.

Na tahu je tedy Hrad. Podle prezidentova mluvčího Sobotka mění názory takřka každou hodinu. Hrad proto podle něj raději počká, zda si svůj "přemet" nerozmyslí. Ovčáček to uvedl na twitteru. V dalším příspěvku na twitteru poznamenal, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. "Zoufalý premiér se právě snaží stáhnout do bahna celou republiku," napsal.

V rozhovoru pro Českou televizi mluvčí prezidenta svá slova potvrdil a dodal, že prezident Zeman v pondělí bude na návštěvě Libereckého kraje a poté odlétá do Čínské lidové republiky. Naznačil tak možnou zdržovací taktiku Hradu. To je však kontroverzní podle ústavních expertů, kteří se domnívají, že prezident by měl jednat bez zbytečných odkladů.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters)

 

Čtěte více:

Ostrý konflikt Zemana se Sobotkou: Děkuji za vaši práci. Já dnes nepodávám demisi
04.05.2017 16:33
Na Pražském hradě vznikl v úvodu dnešní schůzky závažný konflikt mezi ...

Váš názor
  • Nostrodamus
    17.05.2017 16:08

    "... pochybuji, že nějakéku mamlasovi....." Nostrodamus. Už jsi zase rozohněný - zase se ti pletou písmenka. Já ti ani nemohu odpovědět, protože jsi chráněný. Moje odpovědi na tvoje chytračení jsou mazány. To je to tvoje férové diskutování. Jak u vás na schůzi. Tak si víš co.
    Mamlas
  • Klaus ml.
    15.05.2017 11:26

    Kde jste byli, svatouškové, když Sobotka s Babišem přijímali majetková přiznání, EET, zákaz kouření ve vlastní hospodě, zákaz zabíjaček, kontrolu topenišť, chození v reflexní vestě, zostřenou inkluzi a pamlskovou vyhlášku ve školách, fízlácké registry, kontrolu internetu a kontrolu myšlení? Mlčeli jste. Když jsme se na rozdíl od Maďarů smířili s kvótami uprchlíků – chválili jste vládu jako proevropskou. Když se tu rozjela válka policistů Sobotkových a Babišových, fandili jste v novinách spíš těm druhým, že bojují proti korupci. Nebo se pletu? Vesele jste spolu vládli, vyhrávali ve Sněmovně jedno hlasování za druhým a člověk při sledování vašich zákonů a skokovém růstu nadřazenosti státu nad občanem jen skřípal zuby (maximálně občas něco napsal). Babiš byl miliardář a oligarcha a majitel médií dávno předtím, než jste s ním šli vládnout. Dávno naznačoval, že by nejradši vládl autokraticky. Líbilo se vám to a podporovali jste to. Jeho firmy braly miliardy na dotacích a pobídkách, obchodovaly se státem. Pokud se dá věřit médiím, tenhle penězotok se výrazně za vaší společné vlády „vylepšil“. Mlčeli jste. A co se teď změnilo? Blíží se volby. Premiér Sobotka předvedl odvážný a správný tah (ze svého pohledu) – vyhodil vládu do luftu a lehce přepsal politickou mapu. Změnil tím těžkou pozici, neboť jeho strana prochází přelomovou ideologickou změnou, opouští klasického levicového voliče s nízkým příjmem a nízkým vzděláním a míří na městského liberálního voliče, vysokoškolský „proletariát“, minority, pachatele dobra a „neziskový“ sektor… Kopíruje světový vývoj západního světa a tento krok museli dříve či později udělat. Z některých hledisek to přišlo příliš brzy – nejdisciplinovanější starší voliči jsou otřeseni. Přecházeli k ANO, které jim minimálně verbálně nabízelo jejich staré jistoty. Z jiného hlediska to přišlo pozdě – s podobnou politikou již ve městech loví TOP 09, STAN, část lidovců, zelení a vypadalo to, že sociální demokraté přijdou k tomuto stolu pozdě. Ale Sobotka minimálně naznačil, že se boje o dominanci mezi tímto typem voličů aktivně zúčastní. No a tak tu máme volební kampaň již maličko s předstihem. Napíšu k tomu asi tolik: Řada politiků nemá veřejnosti naprosto co nabídnout, kromě ukazování prstem na někoho jiného. To je nejsmutnější obrázek dnešních dní. Protože změna znamená pozitivní podporu nějakého programu. Podporu někoho, komu dáte silný mandát. Alespoň pokud žijete v demokracii. Změna není skandovat, že by Franta neměl kandidovat. Pokud žijete v diktatuře, pak je samozřejmě snaha o negativní řešení – „ať odstoupí Jakeš a celé politbyro a jdou do háje“ – jediné možné řešení. Ale pokud byla sobotkovsko-babišovská vláda diktátorská nebo k diktatuře vedoucí – proč jste neprotestovali od prvního dne? A vy všichni mediální krasoduchové nezvonili na poplach? ...celý článek na Novinkách
    Nostradamus
    • Re: Klaus ml.
      16.05.2017 15:41

      Tuhle zoufalost fakt Klaus vyplodil? Míval lepší sloh, i když obsah si udržel úroveň žumpy, podle toho by to sedělo.
      ..
    • Re: Klaus ml.
      16.05.2017 15:31

      Proslov hodný doby Husáka nebo Putina, ale na toho jsi moc krátký. Na pětihodinový kázání nemáš. Stejně je zajímavé jak, čím delší projev tím více o ničem. O pravdě se nemusí diskutovat, tam je to daný.
      Klutz
    • Re: Klaus ml.
      15.05.2017 14:06

      Když když když. Ty se zamysli nad jiným rčením - a sice o tom "....posledním stéble co zlomilo velbloudovi hřbet, nebo jak dlouho se chodí s džbánem až se ...,nebo že můžeš oblbovat všechny lidi na chvílí a několik lidí pořád, ale oblbovat všechny lidi napořád nemůžeš" Ještě nějaké otázky ty mudrci ?
      ..
      • N
        15.05.2017 22:13

        O metodách mladého Klause škoda mluvit. Stačili lži, co uveřejňoval na webu před Volbami Karla. Naposledy mě dostal, kdyý udělal udavače s mladého prostějovského aktivisty, který odmítal ustupovat politickým praktukám a už třikrát vyhrál?? A kde byl, on, když to všechno věděl??
        Velkamedvědice
        • Re: N...VM
          16.05.2017 11:03

          ...maldý Klaus rovněž nemá můj hlas a čisté ruce...a kdo je nahoře má? ...jen jsem sem zkopíroval článek,protože odkazy mažou, kde to bylo vcelku hezky popsané shrnuté...nikde jsem nechválil ano či minfina, jen to beru jako menší zlo oproti tomu, co se tu dělo posledních 26let...mají jako jediný tu starou pavučinu, chobotnici či kmotry, je jedno jak to nazveme, šanci nahradit, byt určitě jinou pavučinou, přesto věřím ale že přeci jen průhlednější...jinak tam nikdo tuto sílu a moc nemá a blízké budoucnosti ani mít nebude...,,mí,, Piráti to mají do sněmovny daleko..GL
          Nostradamus
          •  
            16.05.2017 12:03

            jj..Tak nás obírali o svobodu
            Velkamedvědice
        • Re: VM
          15.05.2017 23:53

          paní velká medvědice, při veškeré úctě, pěkně se vám to v tý Vaší hlavě mele. Moje jasno v hlavě říká, že ten ansámbl co máme v parlamentu nám tu naší třetí světovou nevyhraje. Poslouchal jsem krasořečníky všech stran i hnutí a bylo mi z nich špatně. Je to černý jako bota a přesto je to bílé. Několik málo obhajovatelů z ANO mluvilo alespoň věcně a nekroutilo věty jako hadr od pomyjí. Hnacím palivem obhájců demokracie je jednoznačně strach o korito a bídných 100 000 a hlavně o malé i velké domů. Pro mě je AB podnikatelem, který se daleko lépe živil jako podnikatel než jako politik a tím opravdu ani není. Přesto bych ho rád viděl jako premiéra. Jeho práce s financemi jako minfina ušetřily státu miliardy. Že by si je posílal domů v dotacích jistě nevěříš ani ty. Odposlechy jsou dobré, když je potřeba někoho pošpinit, ale velmi špatné, pokud jsou použity k podvodům. Sobotka je mrtvý muž. Strana za ním stojí pevně a neochvějně, protože všichni ostatní vědí co šéfa po volbách čeká. Se stejnou rozhodností ho pak popraví, jako kdysi Paroubka.
          lime
          •  
            16.05.2017 9:21

            Vzdycky, kdyz zacnes s tou svou agitkou za lepsi zitrky s abbem, ronim slzy. Vysperkujes-li ji vsak hamotinou typu "korito", ptam se, na koho vlastne cilis.
            Hruškovec přelahodný
          • Lime
            16.05.2017 0:15

            Těžko říct, proč mluvíš o tomhle....Já mluvil o to, že Klaus ml. v postatě říká fakta, ale sám neudělal, v podstatě taky nic, i když se mu to nelíbilo. I ostatní mé argumenty vůči Klausovi jsou naprosto relevalentní a mohl bych je doložit. V neposlední řadě nečelit zlu, protože mu dosud nebylo čeleno je hloupost. A teď k té problematice. Ano není politická strana, ale reklamní produkt , dobře kočírovaný a záložený právě jen na tom, že zbytek parlamentu tvoří taky šmejdi a to šmejdi, kteří už všechny vytočili. Psát znovu podrobnější fakta nemá smysl, jsi tak naštvaný na politiky, že je nechceš vidět a číst. A ty nevyvratitelné a prokázané, za které se mu nic nestalo.jako ja Čapí hnízdo, nepřiznaných 30 milionů, k čemuž se sám přiznal atd. prostě ignoruješ. Neřád vytlačí neřády. Nikdy neodpoví frajer na nic, jen odvede řeč a začne útočit na Kalouska teď Sobotku. Je tak trapný, že odmítá připustit, pokud dluhopisy jsou Kalouskovou chybou, což nejsou že i on se díky ní obohatil . Nebo klip, kde se naparuje, jak už dal třikrát socialně slabším 5000, že on drobnější nenosí..A nijak to nesouvisí s tím, že nemám rád Sobotku ani socany.....Hodím Tě sem odkaz, kde opět na nic neodpoví a míchá páté přes deváte, viz emise investor, fyzická osoba atd. Kolikrát mu věcný oponent doloží jeho lež a jak pěkně vysvětlí tu o zákoné optimalizaci a jak se mění v nezákonou agresivní..Zkus si to poslechnoout a nemysli na socany /vím ty nechceš připusti ani tu optomalizaci
            Velkamedvědice
            • Re: Lime
              16.05.2017 0:47

              A neposlední řadě, všechny ty pakárny co Klaus vypočítává vznikly i za vlády ANO...
              Velkamedvědice
              • Lime
                16.05.2017 9:53

                Ten odkaz mi mažou... Dám ti ho, až tady budeš. Jen poznámku ještě k práci minfina, i když sem ti to už psal. Není všechno zlato, co se třpytí, i když tady bez zasadních výhrad...Stejně jako si nechceš připustit, že to obírani svobody, o kterém Klaus piše je za spoluvlády ano, obdobně tozpočet neskončil v deficitu jen proto, že bylo pizastaveno 70% investic!!! A za druhé se bahtomadily vevyužité peníze z EU!! Pokud je odpočítáš, rozpočet zůstal v deficitu...
                Velkamedvědice
      •  
        15.05.2017 14:11

        ...musíš odepsat na Novinky či panu Klausovi osobně, ale pochybuji, že nějakéku mamlasovi s dvěma .. odepíše...
        Nostradamus
  • Před časem
    11.05.2017 19:36

    jsem se díval na nějaké informace o britském parlamentu a na záznam jeho jednání s urážkou tehdejšího premiéra Camerona (Doggy Dave zněla, ale neumím posoudit, jak moc je to urážlivé). Autor urážky byl během chvíle vykázán ze zasedání a pokud jsem správně pochopil, jeho trest platil pro několik dalších zasedání včetně poměrného snížení platu (v podstatě účinek podobný ztrátě mandátu). Vůbec to tam mají celé poněkud jinak.
    kadanfm
    • Re: Před časem
      11.05.2017 19:47

      Správně je dodgy, což už je zřejmější.
      kadanfm
  • Jednou možná
    11.05.2017 18:53

    nastane paradox (až hlavy vychladnou a čas paměti otupí) a při budoucí případné ústavní krizi se bude na Zemana vzpomínat jako na svérázného politika, který svými počiny nepřímo, např. skrze ÚS nebo jen odbornou diskuzi, napomohl vnést více světla do ústavních pořádků. Vedlejším účinkem, který nastal už teď, je zvýšený zájem širokých mas o ústavu, kterou by asi nikdy jindy v životě nepřečetli. Jak se praví, na všem špatném je vždy něco dobré. Na nastávající prezidentské volby jsem opravdu zvědav, stejně tak na jejich důsledky a očekávatelné ohlížení se zpět a srovnávání. Když dva dělají totéž, není to totéž.
    kadanfm
  • Hygge
    11.05.2017 15:32

    Ještě ráno jste si stěžoval: "Ostatně skryté narážky a výhrůžky Kadáfího považuji skutečně už za vrchol nechunosti.. Opravdu vysoká politická kultura .. Trapné". A teď taková Vaše série podivných příspěvků na zesnulého Kaddáfího.
    kadanfm
  • Chudák Kalka
    11.05.2017 13:09

    I přes její snahu zmenšit počet protestujících je to pořád protest proti jejím oblíbencům Zemanovi a Babišovi. To jak se chovají a jednají mohl vidět celý národ na přenosu z PS stejně jako zoufalé snahy pár pomatenců z ANO a KSČM, snažících se zase zahrát celou tu komedii do autu. Nejhezčí na tom jsou její řeči jak ona Zemana nepodporuje. Ano lžou a kradou všichni jen Babiš je spasitel. Co ten asi ví na Emana. Ostuda celé Evropy. Všichni se pletou jen Kalka to yná a ví. Ta už taky vytahuje založenou rudou knížku.
    ..
  • Včera jsem
    11.05.2017 11:48

    si pročítal nějaké rozbory k ústavě. V jednom rozsáhlém jsem narazil na polemiku kolem odvolání předsedy vlády. Autorka uváděla, že věta v ústavě "(Prezident) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády..." je vadná, protože ústava demisi (jen) předsedy nezná. Odůvodnila to argumentem, že autor ústavy si chtěl větu gramaticky zjednodušit a správně tedy by měla být o malinko delší: "(Prezident) jmenuje předsedu a jmenuje a odvolává další členy vlády..." Argumentovat gramatickým zjednodušením kvůli jednoho slova z tisíců je fakt síla a nedivím se, že když u nás existuje takový stupidní přístup k ústavě, že vznikají ústavní krize doprovázené planoucími emocemi.
    kadanfm
  • ČT24 !!!
    11.05.2017 11:18

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/217411000370510/ ...PĚKNÁ PASÁŽ S PITHARTEM 38:00-48:00 ZAJÍMAVÉ OBVZLÁŠTĚ OD 41:30...
    Nostradamus
  • Kompetenční žaloba k ÚS
    11.05.2017 8:05

    Jak dopadl první pokus (o guvernéra ČNB)? Viz: https://www.epravo.cz/top/clanky/guverner-cnb-zacatek-7309.html?mail
    Harp.
  • VM a menšina
    10.05.2017 22:43

    "Myslim, že jsme v menšině. Bohužel, češi intriky milují." "Snad víš, co je to většina." Snad poznáváš své věty a jejich obsahem se zařídíš...
    kadanfm
    • Re: VM a menšina
      10.05.2017 22:49

      Že jsem v menšině neznamená, že budu držet hubu. Nevím tedy v co doufáš. Nenařizuju Tib koho volit
      Velkamedvědice
      •  
        10.05.2017 22:51

        A např ustava platí pro všechny, i pro většinu. Dobrou noc.
        Velkamedvědice
        • Být v menšině
          10.05.2017 23:21

          a nedržet hubu bývá nezřídka nepříjemné. Většina takové nemá ráda...
          kadanfm
          • Kadáfí
            11.05.2017 7:02

            Ostatně skryté narážky a výhrůžky Kadáfího považuji skutečně už za vrchol nechunosti.. Opravdu vysoká politická kultura .. Trapné
            Hygge
            • Re: Kadáfí
              11.05.2017 10:50

              Z tvého příspěvku pár stránek zpátky: "Ale nakonec možná i Vy časem pochopíte, že na Vaše právní stanoviska tady opravdu není nikdo zvědavý. GL".
              kadanfm
              •  
                11.05.2017 10:54

                To vzkazuješ potaýmo od Rychetského po Wagnerovou. Pouze je respektuje.
                Velkamedvědice
                • VM
                  11.05.2017 11:09

                  Poněkud lehce nesrozumitelný příspěvek, ale pokud naznačuješ, že na názory od Rychetského po Wágnerovou nejsem zvědavý, pak mi křivdíš, páč já s nimi třeba nesouhlasím, což není to samé, jakože na ně nejsem zvědavý.
                  kadanfm
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení