Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ostrý konflikt Zemana se Sobotkou: Děkuji za vaši práci. Já dnes nepodávám demisi

Ostrý konflikt Zemana se Sobotkou: Děkuji za vaši práci. Já dnes nepodávám demisi

04.05.2017 16:33, aktualizováno: 4.5. 17:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Na Pražském hradě vznikl v úvodu dnešní schůzky závažný konflikt mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem. Sobotka dorazil na schůzku s hlavou státu bez demise svého kabinetu, Zeman však nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda demisi přinesl. A tak k němu také promluvil.

Prezident Sobotkovi sdělil, že očekával demisi, takže mu poděkoval za dosavadní práci a požádal ho, aby vláda plnila dál svou roli, dokud nebude jmenována nová. Sobotka opáčil, že přišel diskutovat o aktuální situaci. Zarazilo ho, jak Pražský hrad ke schůzce přistoupil, nebylo to podle něj nutné. Záznam celého incidentu bude brzy dostupný na odkaze níže.

Sobotka předpokládá, že prezident bude jeho demisi chápat jako konec celého kabinetu, nikoliv jen premiéra. Dokument chce doručit v polovině května písemně, jako to učinili už předchozí premiéři Petr Nečas (ODS) nebo Jiří Rusnok. Účinnost demise podle něj bude k polovině května.

Prezident Sobotkovi vyčetl, že způsobil krizi. Podle Sobotky však krizi zapříčinil ministr financí Andrej Babiš (ANO) tím, že nevysvětlil okolnosti kolem svého podnikání a majetku. "Krizi nevytvořila rezignace předsedy vlády, tuto krizi vytvořil problém místopředsedy vlády Andreje Babiše, vláda fungovala velice dobře," řekl Sobotka.

Zeman Sobotku na úvod schůzky odkázal k mikrofonu a vybídl, ať se vyjádří. Sobotka uvedl, že neví, k čemu by se měl vyjádřit, protože přišel diskutovat s prezidentem. Zeman opáčil, že jeho vyjádření bude delší. "Ještě včera (ve středu) mě sekretariát předsedy vlády informoval, že premiér chce přijet na Hrad podat demisi, proto jsme připravili obvyklé aranžmá, které probíhá při všech demisích vlád," uvedl.

Zeman poté přednášel proslov, jako by demisi převzal. "Takže mi, vážený pane premiére, dovolte, abych vám poděkoval za práci, kterou jste vykonal v čele vlády," uvedl Zeman. Sobotku také vyzval, aby vláda jako obvykle plnila dál své úkoly, ale nepřijímala žádná strategická rozhodnutí. Sobotkovi popřál mnoho úspěchů, zdraví a životní pohody.

Sobotka prohlásil, že přišel na Hrad k politickým konzultacím o aktuální situaci. Uvedl, že nebyl předem informován o tom, jaký ceremoniál byl připraven, a kritizoval způsob, jakým byl přijat. "Situace pro Českou republiku není jednoduchá, zaráží mne způsob, kterým Hrad přistoupil k této schůzce," řekl.

Vystoupení premiéra Bohuslava Sobotky po setkání s prezidentem Zemanem:

"Je to skutečně zbytečné a domnívám se, že to poněkud znevažuje tuto závažnou situaci (...). Doufám, že si uvědomujete vážnost problému," řekl Sobotka o způsobu, jakým byl přijat. "Taková už je česká politika i v těch nejvyšších patrech," dodal. Sobotka netrvá na tom, aby byl jmenován premiérem nové vlády. Sociální demokracie je podle něj připravena sestavit kabinet na základě současné koalice, její podmínkou ale je, aby ve vládě nebyl Babiš.

Oba politici se po ostré výměně názorů před novináři odebrali na plánovanou schůzku. Ještě před Sobotkou prezident Zeman přijal na Hradě vicepremiéra a šéfa lidovců Bělobrádka.

 

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se shodl s prezidentem Milošem Zemanem na tom, že nechtějí vznik úřednické vlády ani vypsání předčasných voleb. Bělobrádek to řekl novinářům po schůzce se Zemanem na Hradě. Vicepremiér by si také přál co nejrychlejší podání demise vlády, aby se současná situace mohla rychle vyřešit. Nechává to ale na premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Bělobrádek se před novináři také vyjádřil k nahrávkám Andreje Babiše, označil je za skandál, pokud by byly autentické.

"Shodli jsme se, že úřednická vláda na takto krátkou dobu nedává příliš smysl a že by měla co největší část vlády dovládnout z toho důvodu, aby se neměnili členové vlády na takto krátkou dobu, aby se mohly dotáhnout věci, které jsou teď rozjednány jak na vládě, tak ve Sněmovně," řekl Bělobrádek. Se Zemanem se shodují i v tom, že půl roku před řádnými volbami nemá smysl vypisovat předčasné volby, a to i kvůli technickým problémům, které by to přineslo.

(Zdroj: čtk, čtk live, ČT, Reuters)
 
 
 
 

Čtěte více:

Babiš odpověděl Sněmovně. Sobotkovi to stačit nebude, čeká
28.04.2017 14:41
Ministr financí Andrej Babiš doručil dopis, ve kterém vysvětluje na žá...
Sobotka: Celá vláda podá demisi. Z Babiše bych odvoláním učinil mučedníka
02.05.2017 13:55
Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že tento týden skončí celá česká vlá...
Demise vlády: Babiš a Chovanec dnes u Zemana, předčasné volby nikdo nechce
03.05.2017 10:34
Premiér Bohuslav Sobotka svým rozhodnutím podat kvůli pochybnostem o p...
Babiš: Zeman demisi přijme, vládu vést nechci. Chovanec: ČSSD ani Zeman nestojí o úřednickou vládu
03.05.2017 16:50
Prezident Miloš Zeman přijme demisi vlády, kterou mu má ve čtvrtek pře...

Váš názor
  • A co když
    06.05.2017 18:03

    Sobotka si opravdu dojednal se Zemanem pohovor a veřejně si chtěl porovnat a vyjádřit vlastní názor s názory prezidenta, aby věděl jaké kroky podniknout a případně prodiskutovat podmínky demise. Zeman si to naaranžoval tak aby Sobotka vypadal jako ten kdo nejedná čestně. Po několika minulých Zemanových podrazech a lhaní je to docela pravděpodobná verze. Zeman si za to může sám. Stačí se podívat na kauzy Šlouf, Peroutka, Mynář a koho si chová jako mluvčího, který občas říká my o vlastních aktech.
    Senior
  • A co když
    06.05.2017 18:01

    Sobotka si opravdu dojednal se Zemanem pohovor a veřejně si chtěl porovnat a vyjádřit vlastní názor s názory prezidenta, aby věděl jaké kroky podniknout a případně prodiskutovat podmínky demise. Zeman si to naaranžoval tak aby Sobotka vypadal jako ten kdo nejedná čestně. Po několika minulých Zemanových podrazech a lhaní je to docela pravděpodobná verze. Zeman si za to může sám. Stačí se podívat na kauzy Šlouf, Peroutka, Mynář a koho si chová jako mluvčího, který občas říká my o vlastních aktech.
    Senior
  • A kdo četl a ví co nesl Sobotka nebo
    06.05.2017 12:49

    Na čem se s Zemanem dohodli. Zeman, už několikrát odsouzený lhář, si zase jako obvykle něco vymyslí, aby si nahrál od svých fandů předvolební body a rudá garda mu věří. Kdo se dobře podíval na jeho chování při rozhovoru, jeho chytrou poznámku o mikrofonu a šermování holí a nakonec odchodu zatímco jeho oponent stále mluví, jen dokazuje že na svém hulvátsví neubral, jen o tom mluví. Toho vyslat někam mezi normální lidi je ostudou národa.
    ..
  • Začínám Sobotku
    05.05.2017 12:06

    podezírat, že jeho tanečky kolem výkladu ústavy jsou maskovacím ústupovým manévrem. Předpokládám, že koalice nechtěla svou vládu shodit a podání demise znějící jen na osobu premiéra byla vědomá s cílem dosáhnout obětování muže za muže - Sobotka za Babiše. Zeman to asi zamítl a páč samotná demise premiéra nijak ústavně nezaručuje výměnu ministra financí bez dohody s prezidentem, Sobotka vyjednávací neúspěch zakryl do sporu o výklad ústavy, aby měl v ruce argument pro stažení demise.
    kadanfm
  •  
    05.05.2017 10:39

    tak šaškárna měla očividně úspěch :-) Ten slizský mamlas už neví co by udělal.
    vikeza
    • Babiš není mým favoritem
      08.05.2017 0:24

      ale takhle se vyjadřovat o ministru a členu vlády by ses přeci jen neměl. Ale jinak máš naprostou pravdu. Za pár dní ta pravda stejně vyleze na světlo denní. Tak jako tak. Dej na má slova.
      Sára
  •  
    04.05.2017 22:36

    ...twl mne se nechce ani koukat na to video, stačí, že jsem si to přečetl...zase bych špatně spal a ty bubáci by mne strašili ....z holích lebek mi naskakuje husí kůže, to raději s ním husí játra.)
    Nostradamus
  • Když Sobotka
    04.05.2017 21:28

    tenkrát nesl na Hrad návrh složení vlády, měl v něm chyby. Za vinu to dával sekretariátu. A i dnes sekretariát hraje svou roli při setkání na Hradě.
    kadanfm
    • Re: Když Sobotka
      05.05.2017 8:31

      Zeman dobře věděl, že se Sobotka na základě faktu, že chce Zeman opět porušit ústavní zvyklosti a přijmout místo demise vlády jen demisi Sobotky, rozhodl včera demisi nedávat, ale dle jeho slov se to dozvěděl až ráno v 7, kdy prý lidé spí a proto se rozhodl sehrát tu nedůstojnou frašku....
      Velkamedvědice
      •  
        05.05.2017 8:50

        ale důstojnou. Sobotka je póvl a měl by už konečně zmizet do propadliště dějin. Sám má máslo na hlavě, ale to samozřejmě nevidí.
        vikeza
        • Kdyby jsme to maslo zvazili a provnal
          06.05.2017 17:35

          tak, co do mnozstvi toho masla Zeman urcite vyhraje. To si pis ! Kolikrat jiz byl soudem odsouzen ale necha za sebe mluvit Ovcacka a krouti se jako had.
          ..
        • Vikeza
          05.05.2017 9:04

          Sobotku ať vezme čert. Čeho tou fraškou dosáhl? Jestli tohle je důstojné chovaní hlavy statu, sorry jako, pri vší úctě, pak si díky lidem jako Ty a Ricochet nic jineho než žumpu nezasloužíme. Obdivovat takový primitivismus včetně opětného nerespekovaní ustavnich zvyklosti hlavou státu...Co pak chcem po obycejnych lidech.
          Velkamedvědice
          • VM
            05.05.2017 9:23

            Měli bychom být objektivní a uznat, že trapně se zachovali oba. Sobotkovi lze silně vyčítat, že měl plná ústa demise a nic. K variantě o odvolání jen premiéra bych podotkl dvě věci. Jednak se tak nestalo a pokládat na prezidenta presumpci viny není spravedlivé. Druhak pokud byl o tom Sobotka přesvědčen a Zemana nepochybně zná, měl tohle předpokládat na začátku a necukat na poslední chvíli. Premiér je svým ústavním postavením srovnatelně důležitý jako prezident, tak proč o důstojnosti mluvit jen v případě prezidenta?
            kadanfm
            • Re: VM
              05.05.2017 9:32

              Opravdu chápu, Sobotku se nezastávam..Ta demise byl asi nejhorší krok...Stydím se za oba
              Velkamedvědice
              • VM
                05.05.2017 9:42

                Divadlo kvůli Babiše je opravdu velice trapné. Právě jsem se podíval do ústavy a z článků 62 a 73 vyplývá, že prezident může přijímat demisi jen premiéra nebo vlády odděleně. Tak nějak se mi zdá, že když Sobotka na tiskovce mluvil, že se bude držet ústavy a že si nechá její výklad ještě odborně posvětit, že je to právě on, kdo by se s ústavou měl seznámit.
                kadanfm
                • Re: VM
                  05.05.2017 9:53

                  V minulosti vždy šla celá vláda..
                  Velkamedvědice
                  •  
                    05.05.2017 10:28

                    Nevolím ČSSD a Sobotka mi připadá jako předseda dost slabý, tentokrát však stojím za ním. Řekl bych, že je celkem čestný chlap a právě proto bojovat proti podrazákům jako je Babiš a Zeman asi nezvládne. Pánbůh s námi, jestli bude Zeman dál presidentem a Babiš premiérem.
                    LOLa
                    • Bubu
                      05.05.2017 10:49

                      I s Tebou souhlasím!!! S jedinou výhradou...Jak je možné, ře pochopil, co je Babiš zač, až před volbami, kdy mu hustě klesli preference...Jinak jsem zvědav na znovu otevření případu Bureš, kdy dal soud přednost výpovědi podplacených stbáku před důkazy ústavu..
                      Velkamedvědice
                      • Re: Bubu
                        05.05.2017 10:51

                        Asi si tu čestnost vybudoval teprve nedávno...
                        kadanfm
                  • VM
                    05.05.2017 10:20

                    To je možné. Třeba politické síly v minulosti žádaly demise celých vlád, možná byla změněna ústava (min. o jedné důležité změně vím). Podezírám Sobotku, že se na svůj krok pečlivě nepřipravil a bylo mu to dáno k vyžrání. Trapný premiér neznající ústavu (a neschopný přinést správně napsaný seznam navrhované vlády) a mstivý prezident. Oba k pláči.
                    kadanfm
                    • Re: VM
                      05.05.2017 10:41

                      Nevím, zda jsi povoláním právník,...ale každopádně v posledních dnech byl několikrát presentován na to, co se děje názor ústavních právníků a tam jasně, kromě jediného názoru, vychází, že ústava a pak i praxe říká, že když jde předseda, jde vláda...ač nemusím Sobotku, tak výstup prezidenta byla maximální ubohost i v kontextu, co se událo, že o tom věděl, apod...pro mne ideálně nový premiér (ale nevím jaký) a hlavně nový prezident:)
                      wommi
                      • wommi
                        05.05.2017 11:19

                        Právník nejsem. Přečetl jsem si názor Kysely, který se často objevuje ve sdělovacích prostředcích jako vykladatel ústavy. Jeho názor je čistě politický a dle mého navíc polovičatý. Za chybějící půlku jeho politického názoru považuji popis či rozbor toho, zda v minulých případech politické situace byly takové, aby využití odvolání pouze premiéra dávalo smysl. Jiná skutečnost, a dle mého závažnější, je taková, že ústava je nejvyšší zákon, který dává práva a povinnosti. Pokud se prezentujeme jako společnost postavená především na právním řádu, měli bychom především dodržovat znění zákonů. Názor Kysely bych považoval za správný (polovičatě), pokud by ústava nebyla v této záležitosti jednoznačná. To však není tento případ (dle mého) a proto považuji uvedený názor ústavního právníka za skoro nebezpečný (kdo jiný by měl lpět na znění zákonů než právník či ústavní činitelé?).
                        kadanfm
  •  
    04.05.2017 21:22

    Si vždycky říkám, že už mě v naší vládě nic nemůže překvapit. To co vyprodukoval Sobotka je zase o level výše.
    Duben
  • Babiš ustoupí,
    04.05.2017 21:05

    páč odhaduji, že za daných okolností nemají obě strany jiná východiska. Sobotka za pár měsíců skončí jako poradce nějakého podniku nebo v Bruselu.
    kadanfm
  •  
    04.05.2017 20:49

    Pan prezident se choval k obrazu svému. ;-)
    Harp.
  •  
    04.05.2017 19:47

    Čemu nerozumíte, Zeman se toho dne podivně kýval, Sobotka drmolil jako vždy. Důležité je že abdikoval a že kleslo zlato. Co lepšího si přát. Když se daří, tak se daří.
    Radek
  • Kocourkav
    04.05.2017 16:55

    opravdu jsme dosáhly statusu - kocourkov ??
    Eda
    • žádný kocourkov
      04.05.2017 18:11

      tohle co předvedli je totální žumpa naprostý odpad
      Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m