Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu

10.08.2017 17:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. Na twitteru to uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová ČTK řekla, že žádost souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se má žádostí zabývat 18. srpna, vyplývá z pozvánky na jednání. Faltýnek serveru Seznam Zprávy řekl, že o žádosti policie ví.

"Dnes jsem obdržel od policie žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to poslance A. Babiše a poslance J. Faltýnka," napsal Hamáček. "V té žádosti je uveden i důvod, ale já nejsem oprávněn obsah té žádosti komentovat, protože s obsahem se musí nejprve seznámit členové mandátového a imunitního výboru," dodal pro ČTK. Potvrdil také, že Sněmovna by se měla žádostí zabývat na své nejbližší schůzi, která začne v úterý 5. září.

Zenklová doplnila, že v případu zatím nebyl nikdo obviněn. Předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek pro Seznam Zprávy uvedl, že o žádosti policie ví a vydání se nebude bránit. Reakci předsedy hnutí ANO Babiše ČTK shání.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

(Zdroj: čtk, ČT, ČRo)

 
 

Čtěte více:

Další nahrávka: Přibyl, Babiš, informace ze spisu Berreta i Šlachta ministrem
08.05.2017 14:18
Na internetu se objevila další nahrávka, která má zachycovat šéfa hnut...
Hrad: K odvolání Babiše je nutné vypovězení koaliční smlouvy
08.05.2017 19:47
Návrh na odvolání ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše je po...
Zeman jmenoval ministrem financí Pilného a děkoval Babišovi
24.05.2017 17:22
Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě odvolal Andreje Babiše (A...
Babišova MAFRA možná půjde na burzu
25.05.2017 8:49
Nečekanou spekulaci ohledně osudu mediální domu MAFRA vlastněného šéfe...
„První blok ČEZ určitě zvládne ze svého.“ Babiš tlačí na budování jádra
02.08.2017 18:07
Určitě chceme urychlit výstavbu nového bloku v Dukovanech a následně i...
Pražská burza maže včerejší ztráty, ČEZ po negativním komentáři Babiše k jádru stagnuje
03.08.2017 10:24
Pražská burza otevírá růstem o 0,5 procenta a maže tak včerejší ztráty...

Váš názor
  • Senátor Kubera
    01.09.2017 9:45

    "Vždy mě dojímá, když odborníci komentují něco, o čem je beznadějné se dozvědět dostatek informací, aby to komentovat mohli. A i kdyby měli k dispozici spis, pokud nejsou státním zástupcem, policistou nebo soudcem a nejsou v právních záležitostech zběhlí... vůbec bych si nedovolil věc komentovat. Ale policie to má dobře zpracované a už s ohledem na volby by si to nedovolila. Určitě nepůjde o jednokolové soudní řízení a může se táhnout roky. Babiš samozřejmě má peníze, aby najal nejlepší advokáty, třeba i zahraniční, takže to určitě bude velký právní boj."
    ..
  • ach joo
    23.08.2017 15:24

    Citoval jsem pouze názor Válkové. To je vše. A proč se ozývají hlasy, které vyzývají lidi k ozbrojování? Samozřejmě odpověď je jednoduchá. Každý, kdo sleduje mezinárodní dění ví, že to s tímto případem naprosto nesouvisí. Nelze to napsat tak, jak bych si přál. Tak snad projde alespoň toto. Policii a armádě není dovoleno chránit naše vnější hranice.
    Sparťan
    • Re: ach joo
      23.08.2017 19:45

      "... Policii a armádě není dovoleno chránit naše vnější hranice. Sparťan"....Tak si je musi ochranit obcane sami. Vasnosto voni jsoeu tedy hlava.
      ..
      •  
        23.08.2017 20:09

        ".. Policii a armádě není dovoleno chránit naše vnější hranice. Sparťan". Z čeho to plyne? Jedním ze tří znaků státu, tj. že organizuje obyvatelstvo podle území, které logicky musí být vymezené (bránitenou) hranicí. Viz třeba Golda Meyerová po obsazení Golanských (Syrských) výšin Izraelem.
        Harp.
        • Harp
          23.08.2017 22:40

          Vyplývá z principu globalismu. Máme ochranu hranic? Ma EU ochranu hranic? Dostanu se do Nemecka bez jakékoli kontroly? Je tam hraniční kontrola?
          spartan
          • Re: Harp
            23.08.2017 23:19

            Ochrana hranic je jednou z podmínek fungování státu. Stát, který neubrání své území, zanikne. Známe to z historie.
            Harp.
          • Re: Harp
            23.08.2017 22:43

            Ty bys rád zpátky do klece. Hm. Nezvládáš svobodu. Ta zodpovědnost je drsná.
            Velkamedvědice
            •  
              01.09.2017 10:46

              medo jednoduchý dotaz máš pas nebo občanku ? kontroluje tě někdo uvnitř Schengenu ? JKak je možné že se zde potuluji lide kteří žadné doklady nemaji ? Zkus to nějak racionalně vysvětlit- mimochodem někdo zde pronesl že pokud stát nehlidá sve hranice tak se rozpadne- fakta potvrzená historii lidstva - pleteš si totiž svobodu z anarchii a to je dost zasadni problem a rozdil ...
              martík
            • VM
              24.08.2017 7:20

              Medvěde, ty opravdu věříš, že všichni ti co jdou směrem k nám do republiky a EU mají dobré úmysly? Nepředpokládám, že jsi tak naivní. Jak jsem psal na jiném místě. Každý jednotlivec si svůj majetek a bezpečnost chrání. Předpokládám, že i ty doma zamykáš a neumožňuješ přístup do domu každému, kdo vezme za kliku. Jelikož republika sestává z množiny takových jednotlivců, je třeba i takové množině zajistit bezpečnost ve vlastním domě, rozuměj státě. Toto dříve zajišťovala na hranicích armáda formou pohraniční stráže. Byla však zneužívána k ideologickým účelům. Dnes mladí ani netuší, co je pohraniční stráž a vojna. A to je druhý extrém na opačné straně. Hranici je třeba chránit nikoli proti slušným lidem, ale proti těm, kteří ji mají chuť překročit ilegálně, tedy bez jakékoli identity a často s pochybným cílem. Nakonec to vidíš i na letištích. Pročpak tam jsou ty kontroly, než nastoupíš do letadla. Je to o bezpečnosti. Problém je v tom, že s potřebnou ochranou hranic se pere globalizace, která potřebuje pro svůj rozvoj volný pohyb osob a majetku.
              ..
              • Re: VM
                24.08.2017 7:44

                Typicky strach z neznameho. Zaplat za to, ze mladi ani netusi, co je vojna a pohranicni straz. Ja jim to preju, nebylo vetsiho zmaru.
                Hruškovec přelahodný
                • Monika
                  24.08.2017 11:56

                  Klec buď je nebo není. Zvířata v džungli jsou ohrožena více než v klecích. Daň za svobodu. O vojně pro synka se raději vyjadřovat nebudu. Nebyl bych milý.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    24.08.2017 12:51

                    Opět jako vždy nehledáš řešení, pouze omlouváš nepřijatelnou realitu. Já na rozdíl od tebe neomlouvám mrtvé a zraněné po teroristických útocích daní za svobodou volného pohybu. Svoboda a bezpečnost jsou pro mě nedělitelné potřeby člověka a proto je třeba hledat jejich vzájemný kompromis.
                    ..
                    • Re: VM
                      24.08.2017 13:06

                      Ale běž...poze vycházim z reality..o potřebě chránit hranice Schengenu a mimo ten třídit uprchliky na ekonomické a válečné sem psal davno.. Stejně jako o prioritni pomoci v místě jejich bydliště. Pouze nežvaním zbytečně..V Eu jsou davno miliony muslimů, spozstu jsne jich natahali sami z kolonii..Radikalizují se už tady narození...Půjčit si dodavku a přihlasit se k IS může kdokoliv...Uzavírat tedy teď české hranice je úsměvné...U nás je jen pár desítek těch, co jsme proti jejich vůli vytáhli z vlaku do německa...Jsem okouzlen Tvým přesvědčenim o vlastní důležitosti...Tvůj pocit, že si přínosem pro lidstvo ba rozdíl ode mně Ti neberu. He fajn mít iluze..
                      Velkamedvědice
                      • VM
                        24.08.2017 13:30

                        Vezmi např. odbavení cestujících na letišti nyní a před čtvrt stoletím a ještě dříve. Za tu dobu přibyla řada bezpečnostních opaření, bohužel na úkor omezení právě cestujících. Jejich pohyb je více omezován, nikoli znemožněn. A důvod? Bezpečnost. Proto opakuji a realita taková je, že bezpečnost člověka a svoboda jeho pohybu je kompromis. Kdo si před tím bude zakrývat oči a tvářit se, že toto problém není, ten na to v konečném důsledku doplatí. Já např. už bych raději ani nenavštěvoval z obavy o vlastní bezpečnost určité lokality. Tam, kde jsem před léty trávil bezstarostně svoje dovolené už je mnohem méně bezpečno než nyní. Pamatuj je to o tom buď my nebo oni.
                        ..
                • Hruškovec
                  24.08.2017 8:04

                  No vidíš to. To já když vidím občas přístup svého syna k životu tak si říkám, že by mu půl roku vojny prospělo.
                  ..
                  • Re: Hruškovec
                    24.08.2017 9:13

                    Posli jej na rok do Botswany. Bude to uzitecnejsi. Mej se dobre.
                    Hruškovec přelahodný
            •  
              23.08.2017 23:14

              klec vypadá jinak. Nemůžeš z ní ven. Zamykáš svůj dům?
              mša
              •  
                24.08.2017 12:07

                Moc nezamykám. Chceš stavit?? Nemám ale zvonek, je tam klepadlo. Ne , už nechi do klece. Zvířata v kleci nejsou ohrožena jinými zvířaty, což jsou pro Tebe imigranti..//Kromě Babiše a Okamuru.
                Velkamedvědice
                •  
                  24.08.2017 19:16

                  pochopila jsem pouze začátek Tvého příspěvku - tři věty. Následující text je jakési nesmyslné podsouvání
                  mša
    • ach joo
      23.08.2017 15:48

      Ještě dodám, že ochrana vnějších hranic jednotlivého státu je v rozporu s principy globalismu.
      ..
    • Re: ach joo
      23.08.2017 15:36

      Ozbrojují se magoři, co si rádi hrají na válku. Imigranti z vlaku do německa zadrřeni evidentně byli.
      Velkamedvědice
  • Spart'ane
    23.08.2017 15:05

    Mluvíš o důkazech a presumpci neviny. Dnes tady mizí příspěvky a i bez hmatatelného důkazu víme kdo je za to vymazávání odpovědný. Předstírat tedy, že se to neděje nebo že nevíme kdo to dělá z něj nedělá fair player. Taky to dokázat nemůžeme ale víme to. Pak se to ale zvrhne tak, že se někdo rozhodne a bez soudů mu dá pár do zubů místo pouhého napomenutí. K tomu vede ta tvoje preumpce nevinny. Pověz nám k čemu máme a platíme policii a armádu, když ted' Zeman chce aby se lidé ozbrojovali a chránili si vlast sami.
    ach joo
  • Názory do diskuse
    23.08.2017 13:09

    Bývalá ministryně spravedlnosti a současná rektorka Vysoké školy podnikání a práva prof. Helena Válková - jako snad každý právník ctím presumpci neviny a bez důkazů nechci spekulovat ani o tom, zda pan Babiš něco spáchal, ani o tom, zda někteří policisté konají účelově, například tím, že dva měsíce před volbami, po půldruhém roce svého vyšetřování, jsou právě nyní přesvědčeni o opodstatněnosti zahájení trestního stíhání. Neznáme spis, tedy ani důkazy, o které opírají svá tvrzení o vině pana Babiše. Ve své dlouholeté praxi, a to nejen jako právník specializovaný na trestní právo, ale i jako poslankyně v rámci projednávání stížností občanů na práci orgánů činných v trestním řízení, jsem se bohužel setkala s mnoha případy, kdy byli zcela nevinní lidé obviněni z trestné činnosti, která se později, často až u soudu, neprokázala a oni byli zproštěni viny až po letech nejistoty a strádání. Sumy, které v takovém případě musí stát vyplatit jako odškodnění za způsobenou újmu, nejsou malé a některá příkoří a ztráty (rozvrat rodiny, zničení profesní kariéry, apod.), již stejně nejdou napravit. Věc se stala před devíti lety. Rok a půl policie vyšetřovala. Není to skutečně dost dlouhá doba? Pokud by byl pan Babiš obviněn dejme tomu před půl rokem, nikdo by nemohl tvrdit, že se narušuje demokratický průběh voleb, čímž může být ohrožena demokracie jako taková. Tak předně, s ohledem na již řečenou absenci důkazů, odmítám spekulace podobného typu, byť je podle řady novinářů (a také bohužel některých právníků) pan Babiš již předem „odsouzen“. Pokud by byl nakonec skutečně obviněn a posléze i obžalován, předpokládám, že se pravomocného rozsudku, ať již bude jakýkoliv, nedočkáme dříve než za tři až pět let.
    sparťan
    • Re: Názory do diskuse
      23.08.2017 14:54

      Ano, je to bývalá ministryně vyhozená pro neschopnost, bývalá ministryně za ANO, koho chleba jedla, toho píseň zpívá, že ANO. ;-)
      Harp.
    • Re: Presumpce neviny ?????
      23.08.2017 13:25

      Podle toho by politici mohli ke všemu tomu lhaní a zlodějnám přidat i vraždu, v předvolebním období ? Jsou myslitelé kteří by tím ospravedln'ovali i Hitlera a Stalina. Kdo je viděl nebo má svědky na jejich podíleni se na jejich zločinech. Než něco kvákneš tak se zamysli joo.
      abc
      •  
        23.08.2017 13:27

        U politické reprezantace všude v civilazaci stačí už k nekandidování podezření. Politik odstupuje a vrací se po očištění jména. Mimochodem tohle vyšetřování pozdržel nejprve Bureš sám
        Velkamedvědice
        • VM
          23.08.2017 14:01

          Podle slov paní profesorky Válkové "věc se stala před devíti lety". A kdo do vlády nepatřil (do očí bijící střet zájmů Babiše), nemohl by z ní ani odstoupit. Bohužel si pana Babiše vybral pan premiér Sobotka a pan prezident rád provedl jmenování. No a koalice ANO - ČSSD - KDU-ČSL vládě vyslovila důvěru. Tak takový je u nás parlamentní systém. Mně na rozdíl od tebe se nelíbí.
          ..
          • Re: VM
            23.08.2017 14:20

            Nejde o to, kdy se stala vražda, ale kdy padne obvinění. Zdejší Augiášův chlív jsem nikdy slepě neobhajoval, důkazem je snad fakt, že nevolím parlamentní strany. To mě nijak nezbavuje možnosti být technicky subjektvině-objektivní. Při vědomí , že všude chleba od dvou kůrkách mi nezbývá než konstatovat, že nic lepšího než parlamentní demokracii nikdo nevymyslel. Vnímám geopolitický kontexst střední Evropy, kde se více méně pohybujeme stejně jako ostatní postkomunistické země. Chápu, že problémy nejsou v duchu zákona . ale neustálí snaha zvrhlíku očůrat literu. Chápu, že morálka se vytváří několik generací. Teď jsme u moci my, generace vyrůstající ve lži. Mladí budou jiní.
            Velkamedvědice
            •  
              23.08.2017 14:59

              Jako právník taky respektuju presumpci neviny. Ovšem politika není o právu. ;-)
              Harp.
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:40Seidler z ČBA: ČNB dnes dle očekávání snížila sazby o 0,5 p.b.
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.