Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
„První blok ČEZ určitě zvládne ze svého.“ Babiš tlačí na budování jádra

„První blok ČEZ určitě zvládne ze svého.“ Babiš tlačí na budování jádra

02.08.2017 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Určitě chceme urychlit výstavbu nového bloku v Dukovanech a následně i v Temelíně. První blok určitě zvládne ČEZ ze svých zdrojů," uvedl lídr hnutí ANO a očekávaný vítěz letošního parlamentních voleb v Česku Andrej Babiš pro Hospodářské noviny.

Pokračování článku je dostupné jen klientům placených služeb Patria Plus / Investor Plus případně uživatelům platformy Patria Direct. Pokud jste klientem těchto služeb, potom je nutné se Přihlásit.

Patria Plus / Investor PlusV rámci placeného informačního servisu získáte přístup ke kompletnímu zpravodajství www.patria.cz bez jakýchkoliv omezení. Veškeré zprávy, komentáře a horké zprávy jsou zobrazovány terminálovou metodou (bez nutnosti obnovovat stránku) bez zpoždění a v plné verzi. 

Nejen zpravodajství, ale i další služby získáte v Patria Plus / Investor Plus - sms a e-mailové zpravodajství, data z finančních trhů v reálném čase, kompletní analytický servis, rozsáhlé databáze časových řad ke stažení, prognózy vývoje a valuace, ekonomické fundamenty, nástroje a kalkulátory... více


Čtěte více:

Parlamentní volby a tuzemské akcie: Předvolební průzkumy v ČEZu radost jistě nedělají
07.07.2017 12:05
Poslední průzkumy před říjnovými parlamentními volbami zatím ukazují n...
Elektrárna ČEZu v Dětmarovicích zůstává po požáru mimo provoz. Škoda 100 milionů, zní první odhad hasičů
31.07.2017 12:56
Elektrárna Dětmarovice na Karvinsku, v níž v pátek hořelo, zůstává mim...
ČEZ vyplácí dividendu. Kam ji investovat?
01.08.2017 15:37
Tuzemská energetická skupina ČEZ vyplácí dividendu z výsledku roku 201...

Váš názor
  • vládní materiál ke stavbě JE
    03.08.2017 20:01

    Závěr právní analýzy a závěr 100 str. vládního materiálního k možnostem financování bloků JE, projednaného 15.6. vládním SVJZ, jsem již několikrát zveřejnil na mém twitter účtu @michalsnobr. Fakticky vylučuje, že by mohl stát, vláda, premiér, MF přikázat ČEZ stavět/financovat jaderné bloky. Minimální podmínkou - garantované ceny. Studie ale jednoznačně určuje, že nejvýhodnější variantou a to při zohlednění preferencí státu, je investice do jádra pod 100% vlastnictvím státu. Rozebrány jsou dvě varianty: 1) stát koupí v okamžiku vydání stavebního povolení od ČEZ 100% SPV JEDU II za prokazatelně vynaložené náklady + přiměřený zisk 2) ČEZ se rozdělí a stát vykoupí minoritní akcionáře z té části ČEZ, kde zůstanou stávající jaderné elektrárny
    Michal Šnobr
    • Re: vládní materiál ke stavbě JE
      03.08.2017 23:42

      Vláda přece nemusí nic přikazovat. Až bude novým generálním ředitelem soudruh Faltýnek, on na to přijde sám, že si ČEZ ty bloky dostaví...
      qwer
  •  
    03.08.2017 0:22

    Pokračování příběhu nejspíš až po volbách... Když AB bude premiér, Beneš se nenechá odvolat (i když je to přes dozorčí radu na dlouhé lokte) a odstoupí sám a s ním i část managementu spřízněná po léta s ČSSD. A nový management otevírá možnost nových rozhodnutí.
    First Knight
  •  
    02.08.2017 21:56

    Analytik pan Sýkora už prokázal několikrát,že na této pozici nemá co dělat. Dnešním fundovaným komentářem to opět potvrdil. Politická rizika tu byla již před pěti lety a nijak se nezměnila, ale z nějakých důvodů nebyla podstatná pro stanovení doporučení minulé ceny akcií ČEZ za 555. Nebo holt plní pokyny, ale to je snad ještě horší.
    jack
    •  
      02.08.2017 22:40

      Byki jiné zisky a divi
      Velkamedvědice
      • VM
        02.08.2017 22:45

        pamatuješ doporučení Patrie, když se dělilo O2? Já ano. :o)
        Lišák
        • Re: VM
          03.08.2017 0:38

          Ja si pamatuji 3 mesice nazad jak jisty Honzik B. Slovutny to ekonom placal ze koruna je prekoupena 60 miliard eur a ze kurz na 26 bude tak za rok mozna rok a pul a pokud ti nedouci z cnb zitra zvednou sazby a pohrbi hypotekare pujde koruna na 25.5 a objevime opet deflaci..... mozna pak pockame na zazrak a koupime si vsici od alzy model 3 a budem se tu vsici prohanet v modelu tesla tazenemu konmi, psy nebo malou parni lokomotivou dopovanou uhlim z okd
          martík
        • Re: VM
          02.08.2017 22:53

          To jim nevyšlo, o tom žádná...PS Teď sem přijel, vůbec nestíhám...
          Velkamedvědice
          • VM
            02.08.2017 23:37

            Ale tady nejde o to, že někomu něco nevyšlo. Ostatně to snad dneska s odstupem času vidí všichni. Tady jde o to, co si o tom vůbec myslet. Např. p.Sýkora tvrdil, že očekává, že uhlí půjde dolů a s ním i logicky cena ČEZ. Až potud to má logiku, ale když se cena uhlí vyvíjí naprosto obráceně a ČEZ i přesto stagnuje pod 400Kč, tak se hledá jiný důvod a na uhlí se tak nějak zapomene? a přijde se s dalším odůvodněním? Na mě osobně to dobrý dojem nedělá. Analytikům nevěřím a to ani těm, kteří jsou na ČEZ pozitivní. Předpokládám, že víš kam tím mířím.
            Lišák
            • Re: VM
              03.08.2017 0:20

              Analytici jsou mi fuk...Já vůbec ty řeči o korelacích neřeším..Zvýšená cena uhlí tak zvětší maximálně uhlí. To je jako Lexova ropa. Podstané jsou zisky a výhledy..Takže z komodit je podstaná cena elektriky. Pořád se předprodává za méně, než bylo předpordáváno. Tyhle útoky na analytiky jsou zbytečné a vypovídají spíše o psychickém stavu investora neschopného se smířit se stavem akcie a faktem, že burza přehrává do obou stran. Analytik je navíc kolikrát logicky neobjektivní, páč nemá dostatečný odestup.
              Velkamedvědice
              •  
                03.08.2017 1:47

                nn cena elektřiny je opravdu řízená cenou (kupodivu hlavně černého) uhlí (ne ropy, ale ta je s uhlím v částečné korelaci) a cenou povolenek. Ovšem okamžitá vyšší cena elektřiny pomůže ziskům jen u špičkové, base load je už předprodaná. Z toho dna průměrné ceny za kterou prodává by se měl ČEZ zvednout někdy cca 2019, pokud trendy plus mínus vydrží...
                karel304
                •  
                  03.08.2017 23:38

                  Cena elektřiny se řídí nabídkou a poptávkou po eletřině. Nikoliv cenami uhlí, ropy, povolenek, nebo jiných nesmyslů...
                  qwer
                  •  
                    04.08.2017 0:08

                    To platí ale hlavně pro špičkovou (ta vyletí při nějakých velkých náhlých výpadcích, velkých mrazech, velkém vedru...), ale vývoj ceny base load a cen aktuálně předprodávané elektřiny na různá období závisí opravdu hlavně na cenách uhlí a povolenek.
                    karel304
                    •  
                      04.08.2017 9:06

                      nezávisí i když možná dlouhodobě častečně koreluje..uhli tak zdraži vstupy...pro dlouhodobou cenu jsou podstatné jen ceny ekektriny, které tvoři poptávka na základě které se předprodává...mimochodem djw tvé logiky se múzeš ptát, jwstli prvni slepice nebo vejce.jestli uhli elektriku nebo obraceně
                      Velkamedvědice
                      •  
                        04.08.2017 18:25

                        Ne tak to opravdu není. Viz nějaké podrobnější články p. Šnobra nebo Sýkory. Cena elektřiny v Evropě se táhne za cenou černého uhlí (jde o mezní zdroj v tomto teritoriu) a povolenek (ne naopak). ČEZ spaluje černé jen v Dětmarovicích, s dražším uhlím = dražší elektřinou mu začnou více vydělávat atomovky, vodní, soláry etc. (všechny uvedené taky získávají s dražšími povolenkami). Tyto zdroje cena uhlí nákladově nezatěžuje, zde máme tedy vejce = uhlí a z nej je slepice = cena elektřiny, opačně nikoliv! I hnědouhelné, které jsou pod mezními náklady pravděpodobně s rostoucími cenami uhlí zvednou zisky (samo závisí na relaci cen černé/hnědé). Opakuji tedy závěr: ceny černého uhlí a povolenek jsou pro výsledky ČEZu klíčovým faktorem.
                        karel304
                        •  
                          04.08.2017 18:53

                          Fakta. Cena uhlí roste. Cena ČEZ klesá.
                          Velkamedvědice
                          •  
                            04.08.2017 19:12

                            No to je stále dokola. Probrali jsme na čem zásvisí cena elektřiny a kdy se zřejmě u ČEZu může obrátit snižování zisků ve zvyšování. Nikoliv to, že by se nutně musela teď zvedat cena akcií. Pravděpodobný obrat výsledků je ještě dost daleko, navíc cenu akcie určuje taky psychologie investorů & významní hráči atd. včetně různých poplašných zpráv jako byla teď od Bureše. Možná něco uvidíme po Q2 výsledcích, možná ne.
                            karel304
                            •  
                              04.08.2017 19:20

                              Celkem slušně stav a perspeltivy ČEZu popsalo Fio v lednu tady (je tam i o tom černém uhlí, dále o propadu cen el až k 20 EUR/MWh a opětném vzpamatování atd.), s divi za 2016 se teda trefili přesně https://www.fio.cz/zpravodajstvi/odborne-clanky/188856-zaostreno-na-stocklist-dil-1-cez
                              karel304
                          •  
                            04.08.2017 19:10

                            tuhle korelaci nabourává politika
                            mamon
                  •  
                    03.08.2017 23:49

                    ...pricemz nabidku nezridka ovlivnuji ceny vstupu, ne, pistolniku... :)
                    Hruškovec přelahodný
                • Karel304
                  03.08.2017 12:55

                  Nechce se mi hledat, o kolik rostlo letos uhlí a kolik elektřina..Můžeš to doložit čísly??? A technická..Podstaná není cena elektriny na burze, ale cena, za kolik bylo předprodáno... Zatímco minulé předprodeje byli kolem 40, budoucí jsou kolem 30!!
                  Velkamedvědice
                  • Re: Karel304
                    03.08.2017 20:31

                    Jo dyť píšu v podstatě to samý...Uhlí tady byly grafy i lepší než https://www.investing.com/commodities/coal-cme-futures, okamžitá elektřina už byla skoro u 20 EUR teď je nad 30 (base load), s cenami a podilem predprodané na jednotlivé roky to loni v říjnu vypadalo takhle https://ibb.co/dC5npv (zdroj investicniweb.cz). Otočka vývoje výsledků ČEZu po 2019 je zatím pravděpodobná (tj. poklesy zisků se otočí v nárusty), pokud se tedy trendy výrazně nezmění...
                    karel304
              •  
                03.08.2017 0:24

                Analytik je osoba ktera kope za sveho chlebidarce to ze se tim snizuje kredit dane osoby na uroven saskovstvi je jiny problem, nicmene vetsina slovutnych analytiku v ceskych zemich jsou vyuceni kuchari a zbytek studenti andragogiky a medialnich komunikaci vetsina z nich videla matiku z rychliku tak jako jisty Foxik :-))
                martík
    •  
      02.08.2017 22:30

      Pan Sýkora predikoval pokles ceny uhlí a toto byl hlavní důvod proč cíloval ČEZ na 395.(tzv.6-ti měs.cílová cena) Predikce ceny uhlí byla mylná, ale negativní názor i nadále přetrvává. Více se k tomu nebudu vyjadřovat. Názor nechť si každý udělá sám.
      Lišák
    •  
      02.08.2017 22:15

      Nebo se zkus smířit s tím, že ČEZ už není co býval...
      qwer
  • Politické riziko
    02.08.2017 19:59

    Pokud říkáte, že akcii ohrožuje politické riziko, tak říkáte, že je ČR na úrovni banánové republiky. Nikdo nemůže přinutit management k realizaci ztrátové investice. Za takové rozhodnutí by byl management odpovědný. A níže zmíněný vládní materiál říká, že to není možné ani v zájmu bezpečnosti státu. Pročtěte si vládní materiál a taky Zákon o obchodních korporacích.
    MPO
    • Re: Politické riziko
      02.08.2017 20:13

      ale my přece jsme banánová republika. S kamarádem Milošem Z. se o to snažíme každý den a myslím, že jsme byly úspěšní. Všechny parametry na banánovou republiku splňujeme. Akorát teda ty banány tady nerostou :-)
      Andrej Bureš
  •  
    02.08.2017 19:40

    No , nechce se mě věřit , že by zrovna Babiš takový nesmysl vypustil z úst. Možná má zájem na poklesu hodnoty akcií a až budou za babku , tak ČEZ koupí a Kalousek zase bude mít o čem přemýšlet.
    Karel LV
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení