Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská komise dle Oettingera nehodlá dotovat Česko do vyřešení kauzy Babiše

Evropská komise dle Oettingera nehodlá dotovat Česko do vyřešení kauzy Babiše

13.12.2018 8:38, aktualizováno: 13.12. 12:07
Autor: ČTK

Aktualizováno

Dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet České republice žádné dotace. Vyplynulo to ze středečního prohlášení komisaře EU pro rozpočet Günthera Oettingera během debaty v Evropském parlamentu. Aniž komisař konkrétně jmenoval podnik Agrofert, upozornil, že od 2. srpna, kdy platí nová pravidla posuzování střetu zájmů, nebyly České republice vyplaceny žádné dotace. Většina europoslanců v debatě vyzvala EK, aby vůči Babišovi zaujala přísný postoj, podle jiných by zase měla Praha dostat šanci zjednat nápravu bez politického tlaku europoslanců. Česká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová dnes uvedla, že evropské dotace byly do vyjasnění problému pozastaveny pouze Agrofertu.

Komisař Oettinger poslancům řekl, že informace o neposkytování dotací zaslal české vládě v dopise, v němž ji zároveň vyzval k urychlené nápravě situace. "V době nových rozpočtových pravidel (po 2. srpnu) dosud nebyly z evropských programů dotyčnému členskému státu nebo na projekty v dotyčném členském státu vyplaceny žádné prostředky... V dopise jsme také dali najevo, že dokud nebude právní situace z našeho pohledu uspokojivá a také dokud nebude odstraněn konflikt zájmů, nemáme v úmyslu prostředky posílat," řekl Oettinger.

EP dnes řešil bod s názvem "Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice" na podnět klubu Zelených, který Babiše kritizuje na základě studie právní služby EK. Ta dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér s ohledem na zmíněná nová pravidla stále profituje z činnosti Agrofertu, ačkoli jej převedl do svěřenského fondu. Spolu se Zelenými se na textu rezoluci vyzývající EK mimo jiné k zastavení poskytování dotací holdingu Agrofert, o níž budou poslanci hlasovat ve čtvrtek, podílela lidovecká poslankyně Ingeborg Grässelová.

"Vítáme studii právní služby a dopis (EK Babišovi), ale požadujeme činy. Žádné další peníze Agrofertu, dokud je narušena hospodářská soutěž," řekla ve středu poslankyně, která se Babišovým vztahem k Agrofertu a jeho čerpáním dotací zabývá dlouhodobě. Český premiér, který v dopise komisi slíbil situaci řešit, podle poslankyně minulosti již několikrát podobné sliby dal, ale nikdy nedodržel.

Ze dvou desítek poslanců, kteří v následné mnohdy emotivní diskusi vyjádřili svůj pohled na čerpání evropských dotací firmami kolem českého premiéra, byla téměř polovina Čechů.

Zástupci TOP 09, KDU-ČSL či ODS vesměs vyzývali komisi k rázným krokům, které podle nich mají zabránit zneužívání evropských peněz. "Špinavé prádlo se sice má prát doma, ale v tomto případě jde o peníze z evropského rozpočtu a to je potřeba řešit zde," prohlásil občanský demokrat Jan Zahradil na výtku jednoho z diskutujících politiků, zda by se český případ neměl primárně řešit na domácí půdě.

K tomu vyzývaly například poslankyně Babišova hnutí ANO či komunisté, podle nichž nedostaly české orgány dostatek času k vyřešení případu.

"Česká policie, státní zastupitelství a soudy jsou nezávislé a mohou jednat... Politický tlak nezávislosti, stejně jako nikdy v minulosti, nepomůže," prohlásila komunistická poslankyně EP Kateřina Konečná.

Samotný Babiš, podle něhož je česká vláda v kontaktu s EK a celou záležitost se snaží vyřešit, označil snahu o přijetí rezoluce za poškozování Česka, k němuž poslance vede touha zviditelnit se před květnovými volbami do EP.

Poslanec TOP 09 a bývalý český ministr financí Miroslav Kalousek na twitteru upozornil, že zastavení dotací pro Agrofert z EU automaticky neznamená, že firma peníze nedostane. "Aby bylo jasno: Neexistuje žádný vztah EU-Agrofert. Peníze Agrofertu platí Česká republika a pak je účtuje EU," napsal. Propad příjmů podle něj bude mít ČR.

Vývoj kolem kauzy pokračřuje i dnes. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová uvedla, že evropské dotace byly do vyjasnění problému okolo možného střetu zájmů premiéra Babiše pozastaveny pouze Agrofertu.  

 
 

Ministerstvo financí mezitím sdělilo, že nebude žádosti o platby spojené s Agrofertem zasílat Evropské komisi k proplacení. "Jedná se o předběžné a opatrnostní opatření reagující na aktuální zkoumání stížností, které ve věci domnělého střetu zájmů Evropská komise obdržela. Toto opatření umožní Evropské komisi zajistit plynulé platby do České republiky za jakékoliv další výdaje. Tímto krokem se vyloučí ohrožení proplacení dalších žádostí. Toto opatření neznamená provedení finanční opravy," uvedlo ministerstvo. Oettingerova slova o pozastavení vyplácení dotací Česku podle rezortu nejsou pravdivá.

Evropská komise mezitím dnes oznámila, že se chystá začátkem příštího roku poslat do Česka auditory, kteří prověří, zda při čerpání dotací v několika programech nebyla porušována pravidla. Audity by měly zkoumat finanční období let 2007 až 2013 i dobu od roku 2014 do letošního srpna, tedy do chvíle, než začala platit nová úprava v posuzování střetu zájmů. Podle Oettingera by se měly prověřovat české dotace čerpané v rámci programů rozvoje venkova, politiky soudržnosti a sociální politiky.

 
 
 

Čtěte více:

Babiš: Vláda je v kontaktu s EK, řeší údajný střet zájmů
12.12.2018 15:57
Česká vláda je v kontaktu s Evropskou komisí a řeší s ní údajný střet ...
Libra odpoledne roste, sází na udržení Mayové a dohodu o brexitu
12.12.2018 17:20
Hlavních finančních trhů se nadále drží dobrá nálada díky naději na př...
Wall Street zakončila v plusu; Under Armour -10 %
12.12.2018 22:04
Americké akciové trhy dnes zaznamenaly pozitivní obchodní den, kdy sea...
Mayová ustála hlasování Konzervativců o nedůvěře. Do dalších voleb je nepovede
13.12.2018 0:28
Britská premiérka Theresa Mayová dnes ustála hlasování poslanců své vl...
Dostálová: Pozastavení evropských dotací se týká pouze Agrofertu. MF o jejich proplácení žádat nebude
13.12.2018 10:56
Evropské dotace byly do vyjasnění problému okolo možného střetu zájmů ...

Váš názor
  •  
    13.12.2018 9:44

    Spinave pradlo bychom si meli prat doma a netahat ho do EU. At uz jednani s EK dopadne jakkoli bude to pro Cesko jako celek negativni.
    Hroch2
  •  
    13.12.2018 9:27

    Kampáááááň, Kalousééééék !!!
    stanislav.hrouzek
    • Trest za nepřijímání migrantů
      13.12.2018 9:45

      EUSSSR trestá Babiše za to že si dovolil prohlásit že nebudeme přijímat migranty. Před časem takto provedli defacto státní převrat na Slovensku a zavedli i trestou výpravu proti Polsku. Madarsko příjde na řadu později. Také se může sát že za neposlušnost sem pošlou z Bruselu tanky stejně jako Miloševič v bývalé jugoslávii.
      Karl Wolf
  • no jo
    13.12.2018 9:06

    on je sakra rozdíl být podnikatel a skutečně vydělávat a nazývat se podnikatelem a nechat si od občanů a skutečných firem platit to "podnikání" každý rok převody v řádu stamilionů :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data