Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mayová ustála hlasování Konzervativců o nedůvěře. Do dalších voleb je nepovede

Mayová ustála hlasování Konzervativců o nedůvěře. Do dalších voleb je nepovede

13.12.2018 0:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Britská premiérka Theresa Mayová dnes ustála hlasování poslanců své vlastní strany o nedůvěře, ve kterém se rozhodovalo, zda bude dál vůdkyní Konzervativní strany a potažmo i předsedkyní vlády. Informoval o tom poslanec Graham Brady, předseda výboru, který měl na starosti sčítání hlasů. V tajném hlasování, které vyvolali poslanci nespokojení s vyjednanou dohodou o brexitu, podpořilo Mayovou 200 poslanců, 117 jí vyjádřilo nedůvěru. Předsedkyně vlády v reakci na své vítězství uvedla, že je třeba, aby se politici semknuli a dosáhli brexitu.

Zákonodárci vládní Konzervativní strany, jichž se hlasování zúčastnilo všech 317, odpovídali v tajném hlasování na otázku, zda mají důvěru v Theresu Mayovou jako svou vůdkyni. Aby svou funkci Mayová uhájila, potřebovala získat prostou většinu 159 konzervativních poslanců. Kritikové premiérky Mayové vyvolali hlasování v souvislosti s bouřlivými spory kolem příprav na ochod země z Evropské unie.

Skutečnost, že dnes zvítězila, znamená, že nové vnitrostranické hlasování o nedůvěře nemohou poslanci její strany vyvolat přinejmenším příštích dvanáct měsíců.

Mayová v první reakci na výsledek hlasování uznala, že "významná část kolegů hlasovala proti mně", trvala ale na tom, že "musíme pokračovat v práci a zajistit brexit", který naplní vůli lidu vyjádřenou v referendu v roce 2016. Politici všech strany se podle ní nyní musí semknout a jednat v národním zájmu. Na čtvrtečním summitu EU chce Mayová žádat o právní a politické záruky k takzvané irské pojistce, která je hlavním terčem kritiky dohody, již Mayová vyjednala v Bruselu. Pojistka má zajistit, aby po brexitu nevznikla na hranici Irské republiky a Severního Irska přísně střežená hranice.

Zatímco poslanci podporující premiérku v prvních reakcích oslavují vítězství Mayové, její odpůrci upozorňují na to, že ji nedůvěru vyjádřila více než třetina poslanců.

"Velká gratulace Therese Mayové, jejíž výdrž, odolnost a slušnost opět vyhrála a dala jí šanci zajistit naší zemi brexit," uvedl na twitteru ministr zahraničí Jeremy Hunt. Ministr dopravy Chris Grayling řekl, že premiérka získala pohodlnou většinu.

Konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který se v posledních týdnech stal jednou z hlavních tváří odpůrců premiérky Mayové, výsledek hlasování přijal, uvedl ale, že pro premiérku je "hrozný" a že je vážnou ranou pro její autoritu. Mayová by se podle něj měla nyní zamyslet nad svou budoucností. Nemá podle něj podporu především těch poslanců, kteří zasedají pouze v parlamentu a nemají žádnou vládní funkci. "Viditelně nemá důvěru Dolní sněmovny a měla by udělat místo někomu, kdo ji má," dodal Rees-Mogg.

"Více než třetina parlamentní frakce ji nepodporuje, bude muset zvážit svou pozici," řekl i další odpůrce premiérky z řad konzervativních poslanců Peter Bone.

Jako porážku Mayové dnešní hlasování interpretují také někteří novináři. Například hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová uvedla, že většina, kterou má po hlasování na své straně premiérka Mayová, "není vůbec pohodlná".

Předseda nejsilnější opoziční strany Jeremy Corbyn v reakci na hlasování řekl, že na životy běžných lidí nemělo žádný vliv. "Musí svou ponurou dohodu příští týden přinést zpět do Dolní sněmovny, aby parlament mohl zpět získat kontrolu," vyzval předseda labouristů Mayovou. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová označil premiérku za "chromou kachnu". Tento výraz se přitom používá pro dosluhující politiky bez naděje na delší politickou kariéru.

Podle informací některých konzervativních poslanců Mayová v proslovu před hlasováním naznačila, že neplánuje stranu vést do řádných voleb v roce 2022. Podle britských médií je tak možné, že jako vůdkyně strany dříve či později sama odstoupí. Podle některých zdrojů, které citovala například televizní stanice Sky News, ale Mayová poslancům své strany přímo neodpověděla na otázku, zda by vedla stranu do případných předčasných voleb.

Vlastní poslanci lídrovi Konzervativní strany nedůvěru vyjádřili naposledy v roce 2003, kdy formace byla v opozici. Tehdy byl na základě hlasování funkce zbaven Iain Duncan Smith, který nyní patří ke kritikům premiérky Mayové.

 

Čtěte více:

Zatřese Icahn „Dolarovým stromem“?
12.12.2018 17:27
Včera jsme se věnovali prvním třem společnostem z nedávno zveřejněného...
Vojtěch Benda (ČNB): Slabší koruna může být důvodem pro prosincové zvýšení sazeb
12.12.2018 11:57
Nečekaně slabý kurz koruny je důvodem pro diskusi o dalším možném zvýš...
Babiš: Vláda je v kontaktu s EK, řeší údajný střet zájmů
12.12.2018 15:57
Česká vláda je v kontaktu s Evropskou komisí a řeší s ní údajný střet ...
Libra odpoledne roste, sází na udržení Mayové a dohodu o brexitu
12.12.2018 17:20
Hlavních finančních trhů se nadále drží dobrá nálada díky naději na př...
Wall Street zakončila v plusu; Under Armour -10 %
12.12.2018 22:04
Americké akciové trhy dnes zaznamenaly pozitivní obchodní den, kdy sea...

Váš názor
  •  
    13.12.2018 11:52

    Je to takove roztomile britske jakobyste hrali sachy s dvojbarevnymi figurkami na plose ktera se dynamicky prizpusobuje .... a hlasovani o brexitu je pro ted zapomenuto. V zakulisi vetsina potvrdila ze zdrzovani s mayovou je asi nejlepsi taktika nedelat nic. nikdo jiny nechce jit do sebevrazedne pozice v jake je ted ona tj se silnym mandatem na to aby vedla brexit pro ktery neziska vetsinu. Jedine reseni se ted nabizi samo je jiz posvecene jejich soudnim systemem .. anulovani brexitu. Ale bylo by proklate nebritske kdyz by to jen tak navrhla. V dalsi fazi tak dojde asi k liberalizacnimu procesu tohoto tematu.
    eple
  • Británie je trpaslík Červený
    13.12.2018 7:49

    Británie zapříčinila 1. světovou válku, nepomohla odvrátit 2. světovou válku, Británie je nic, vše co tam vidíte ukradli po celém světě, kdo nechápe že británii zrodila moderní éra v 16. a 17. století, a průmyslová revoluce v 18. a 19. století, nepochopí proč Commonwealth chřadne, Kanada a Austrálie jsou poslední perly koruny, nerostné suroviny má Trump a tudíž modré límce, nové silné US, už to, že británie chtěla či chce okrást ruské miliardáře, kteří kradli v rusku mnohé vypovídá, jsou také na dně, musí stavět flotilu jaderných ponorek, aby zachránili průmysl, píšete tady, že ji klesá vývoz zbraní, špatná politika znamená chudou budoucnost :-), rozvojový svět prostě sečte impérií hříchy, a to s nimi nutně otřese, líbil se mi Volcker, ale když popírá války v zahraničí, popřel tím celý průmysl a politiku od 2. světové války, všechno to tedy bylo špatně, otázka zní bylo vůbec něco dobře, ????????????????????????????????????????? strašit lidi komunismem, to jest něčím co neexistuje nikde a nikdy nikde existovat nemůže, možná pár měsíců jako krvavá Robespierova diktatura, TO JE HLOUPOST, lidé mají totiž precizní vzdělávací systém, a internet, Kundun Kundera jasně říká že OPIEM lidstva je NADĚJE, nedáš lidem naději a oni Tě sežerou, kapitalistický OTESÁNEK narazil na RUSKO a Čínu, rakovina se nemá kam šířit, CAPITALISM has its END, kapitalismus není VESMÍR, a víme že tu máme i teorii VELKÉHO KRACHU :-)
    rob
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení