Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nesmíme Afriku přenechat Číňanům, říká rakouský kancléř

Nesmíme Afriku přenechat Číňanům, říká rakouský kancléř

19.12.2018 8:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Prohloubení hospodářské spolupráce Evropské unie s Afrikou bylo hlavním cílem fóra Afrika-Evropa, které se v úterý konalo ve Vídni. Rakouský kancléř Sebastian Kurz vyzval, aby EU nepřenechala kontinent Číně, která v posledních letech v afrických zemích mohutně investovala. Podle předsedy Evropské komise (EK) Jeana-Claudea Junckera má sice Peking v hospodářských vztazích s Afrikou náskok, Evropská unie to ale umí lépe. Česko na fóru zastupoval premiér Andrej Babiš, který svou účastí chtěl zejména pomoci otevřít dveře českým podnikatelům na africké trhy.

Účastníci fóra, které bylo poslední velkou akcí v půlroce rakouského předsednictví v Radě EU, se zabývali především hospodářskou spoluprací v oblasti digitalizace a inovací. Na akci přijeli mimo premiérů a prezidentů i zástupci řady velkých mezinárodních společností i malých afrických start-upů. Celkem se fóra zúčastnilo přes 1000 podnikatelů.

Předseda vlády hostitelské země Kurz na fóru vyzval, aby Evropa v Africe mnohem více investovala. "Nesmíme africký kontinent přenechat Číňanům," řekl po počátečním uzavřeném jednání zástupců zúčastněných zemí. Podle něj nestačí poskytovat Africe jen rozvojovou pomoc, navázat je třeba i partnerské obchodní vztahy. Témata migrace a lidských práv, která dosud jednáním s Afrikou dominovala, jsou podle Kurze sice důležitá, musejí ale stát na širším základě. Afriku označil za "kontinent šancí".

Juncker zdůraznil, že Evropské unii jde o "partnerské zrovnoprávnění" s Afrikou. Na otázku, zda EU ve srovnání s Čínou nemá v rozvoji hospodářských vztahů se zeměmi afrického kontinentu zpoždění, odpověděl: "Ano, ale my to děláme lépe."Babiš označil obchodní vztahy Česka s Afrikou za nedostatečné, zároveň ale podle něj mají "velký potenciál". Dnešní fórum bylo v tomto ohledu podle premiéra důležité především kvůli navázání nových kontaktů, například s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. V afrických zemích podle něj mohou právě politici podnikatelům "otevírat dveře". Egypt spolu s Nigérií a Etiopií označil Babiš za země důležité pro Česko. Na základě podnětů z dnešního fóra by měla vláda připravit novou obchodní strategii pro mimoevropská teritoria. "Musíme se soustředit na exportní diplomacii mimo Evropu," zdůraznil premiér.

Afrika podle něho potřebuje pomoc s rozvojem průmyslu s vysokou přidanou hodnotou. "Mezi Českou republikou a africkými státy vidím velký obchodní potenciál nejen v automobilovém průmyslu, ale například i v textilním průmyslu či v letectví," dodal Babiš.

I vzhledem k předpovídanému nárůstu počtu obyvatel Afriky je podle předsedy české vlády důležité, aby Česko kontinentu pomáhalo, především v oblasti vzdělávání, investic a hospodářské spolupráce. "Tyhle všechny aktivity vlastně perspektivně zařídí to, aby ti lidi neodcházeli a nebyla jejich migrace do Evropy organizována pašeráky, ale aby zůstali v Africe," řekl Babiš a potvrdil, že se dnes na fóru věnovaném převážně hospodářskému rozvoji hovořilo také o migraci.

Podle ředitele odboru exportního financování České exportní banky Františka Šindlera je největší potenciál pro investice českých firem v Africe v oblasti zemědělství a obnovitelných zdrojů energie. "Vnímáme Afriku jako jeden z dalších exportních trhů, který se bude výrazně rozvíjet a kde pro české exportéry je velký potenciál," řekl českým novinářům ve Vídni Šindler. Podle něj se nyní zájem českých firem zaměřuje na Angolu, Senegal a Ghanu.

Země EU zastupovalo na fóru 14 premiérů a prezidentů. Kromě hostitelského Rakouska přijeli šéfové států a vlád především ze zemí východní části EU. Z nejvyšších představitelů afrických států byli na fóru například prezidenti a premiéři Egypta, Etiopie, Keni, Namibie či Toga. Spolu s rakouským kancléřem Kurzem zaštítil fórum rwandský prezident a současný předseda Africké unie Paul Kagame. I s ním dnes Babiš v rámci fóra jednal.Podle odhadů by měl do roku 2050 počet obyvatel Afriky stoupnout na 2,5 miliardy. Evropská unie dlouhodobě usiluje o to nabídnout pomocí hospodářského rozvoje Afričanům alternativu k migraci do jiných zemí, často právě evropských.


Čtěte více:

Trumponomie a ekonomický fanatismus
19.12.2018 5:56
Podle známého ekonoma Gregoryho Mankiwa se někteří jeho kolegové snaží...
Deficit aktivního investování a akcie všech akcií
18.12.2018 17:36
Ze seznamu akcií pro příští rok od Goldman Sachs jsme minulý týden vyb...
Trhy před zasedáním FEDu nepřinášejí žádné terno
18.12.2018 22:02
Zámořské trhy dnes vyprávěly pozitivní příběh. Dow Jones přidal 0,4 %...

Váš názor
  • česká republika je napřed
    19.12.2018 12:55

    není pochybností o tom, že Česká republika má v Africe náskok. Hradní čínomil tam prozřetelně založil pátou kolonu vedenou nejlepším českým podnikatelským expertem panem Krejčířem. Krejčíř tam mapuje situaci. Jeho pobyt ve vězení je takzvaná ,,přípravka,, na převzetí moci. Poté tam náš marocký STB agent začne ve velkém pěstovat řepku. Hradní čínomil tam bude dělat prezidenta vychází to akorát až mu tady skončí volební období. Jediný problém je v tom, že se v Číně po dvou flaškách becherovky podřekl
    oradapoisson
  • Zase ten
    19.12.2018 11:13

    stejný "koloniální" pohled. "Nesmíme Afriku ponechat Číňanům". Není to tak dávno co Briti nechtěli ponechat Afriku frantíkům, frantíci britům, Němci Francouzům i Britům a smozřejmě Itálie se rozhodla uzobnout si taky kousek. V čem se to dnes liší? Jo liší se v modernější metodě, ale výsledek se očekává podobný - transfer bohatství z Afriky do Evropy (tedy přesněji do západní Evropy). Nebo snad někdo věří, že EU bude Africe pomáhat nezištně, a že ten kdo na tomto vydělá bude především Afrika? :) Svatá prostoto.
    Drahokoupil
  • Už jsme přenechali
    19.12.2018 10:51

    Jednak už jsme Afriku dávno Číně přenechali. Za druhé Čína se nesnaží afričanům vysvětlovat, že maj dodržovat něčí lidská práva. Číně jde o holý byznys a nic víc po Africe nechce. Tak koho si asi zkorumpované vlády afrických zemí vyberou ke spolupráci? Hádejte.
    Vilém
  • Proč byl v Německu úspěšný Marshallův plán?
    19.12.2018 9:37

    Velká část Marshallova plánu nebyly (nevratné) dotace, ale nízko úročené úvěry pro malé a střední podniky. Předpokladem pro to, aby tyto půjčky přinesly efekt je, že existuje silný sektor malých a středních podniků a že existuje zdrav prostředí a podhoubí pro neustálý vznik nových, nahrazujících ty zkrachovalé. Společenské klima musí přát živnostníkům a samostatným, musí existovat vymahatelnost dluhů a dodržování smluv. Splátky z Marshallva plánu se v německé bance obracejí dodnes!!! Nic z výše řečeného se v Africe, ani v Dubajinevubuduje tak, že narveme peníze do těžby surovin, výstavby škol a nemocnic nebo dálnic.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení