Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou Škoda i PPF

Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou Škoda i PPF

11.01.2019 8:12, aktualizováno: 11.1. 8:30
Autor: ČTK

Aktualizováno

Čína kvůli varování českých úřadů před technologiemi čínské společnosti Huawei chystá vůči Praze odvetná opatření, prohlásil dnes prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov. Takové informace podle něj mají někteří členové vlády. V ohrožení jsou investice automobilky Škody Auto a investiční společnosti PPF v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku, uvedl prezident.

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ředitel Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil, jejichž instituce před možnými riziky čínských technologií varovaly, ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně, prohlásil Zeman. Pro svá tvrzení totiž podle něj nemají šéfové civilní kontrarozvědky a úřadu pro kybernetickou bezpečnost žádné důkazy a svou kampaní vůči Huawei poškodili zájmy českých firem v Číně i chystané investice do digitálních technologií v Česku.

Český prezident více věří vyjádření ředitele německého úřadu pro kybernetickou bezpečnost, podle něhož varování před Huawei nejsou podložena žádnými důkazy. "Aniž by měli důkazy, ohrozili naši pozici a naše ekonomické zájmy v Číně," uvedl Zeman na adresu Koudelky a Navrátila.

NÚKIB před Vánocemi veřejně varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Vláda tento týden uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru obou čínských společností, a to podle metodiky, kterou vydal NÚKIB. Zeman dnes řekl, že dává přednost hodnocení německých odborníků na kybernetickou bezpečnost před stanoviskem českého úřadu, a to s ohledem na vyšší profesionalitu, vybavenost a informovanost Němců.

BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, ale tajná služba o ní píše v dokumentu týkající se už roku 2013. "Potenciální nebezpečí pro ČR může představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách," uvedla tehdy BIS. Upozornila na to, že v některých zemích byla Huawei v minulosti vyloučena z účasti na vládních zakázkách či budování sítí pro přenos citlivých informací, neboť bezpečnostní rizika převažují ekonomické úspory, které tyto společnosti nabízí.

Brabec i Ťok věří BIS

Čínskou reakci na varování českých úřadů před technologiemi čínské společnosti Huawei bylo možné očekávat, řekl dnes místopředseda vlády Richard Brabec (ANO). "To se dalo očekávat, že Čína nějakým způsobem zareaguje," řekl Brabec. Mnoho evropských zemí se podle něj k Huawei staví jinak, i když jejich zpravodajské služby mohly mít podobné informace. "Mně se to hůř komentuje, protože ta jednání, která se vedla, se vedla v utajeném režimu," doplnil.

Bezpečnostní informační službě (BIS) Brabec věří, řekl. Podle Zemana však šéf BIS Michal Koudelka a ředitel Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil, jejichž instituce před možnými riziky čínských technologií varovaly, ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně.

Brabec poukázal na to, že síťové vybavení od Huawei využívají telekomunikační operátoři v řadě evropských zemí. Věří, že varování českých úřadů nebude mít soudní dohru, ekonomické dopady ale nevyloučil. "Kdyby to mělo nějakou soudní dohru a Česká republika by neuspěla třeba v nějaké mezinárodní arbitráži, tak by to nepochybně mělo nějaké dopady, takže nelze to vyloučit," řekl místopředseda vlády.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) neví konkrétné o ohrožení českých investic v Číně, mluví se o tom, řekl. Je podle něj nešťastné, že se o věci debatuje veřejně. Zastal se šéfa BIS Koudelky. "Myslím si, že zrovna pan Koudelka v tom žádnou roli nehrál, že to spíš nešťastně sehrál NÚKIB," podotkl Ťok.

Kauza Huawei:

Varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) loni 17. prosince. Používání těchto prostředků podle úřadu představuje bezpečnostní hrozbu. Premiér Andrej Babiš (ANO) o den později NÚKIB kritizoval kvůli tomu, že varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů varování na státní tendry. Ředitel úřadu Dušan Navrátil ale řekl, že musel jednat bezodkladně.

V reakci na zprávu NÚKIB Babiš nařídil, aby se úřad vlády zbavil mobilů od firmy Huawei, stejně se rozhodla postupovat také ministerstva průmyslu či zdravotnictví. V pátek 21. prosince ovšem předseda vlády po jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že takový krok byl unáhlený, protože úřad varování nedostatečně vysvětlil. "Varování se týká pouze systémů zařazených do kritické informační infrastruktury nebo významných informačních systémů, kterých je několik desítek," uvedl.

Kvůli případu se v neděli 23. prosince premiér sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem, o schůzce informovala ambasáda na facebooku na Štědrý den těsně po půlnoci. "Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem," napsala ambasáda v prohlášení, které vyvolalo vlnu kritických reakcí.

Ke schůzce se poté 27. prosince pro server iROZHLAS.cz vyjádřil Babiš, podle kterého čínský velvyslanec komentoval schůzku neobvykle a veřejně. Kabinet bere varování vážně a od NÚKIB si vyžádal dodatečné informace, o kterých bude vláda jednat v pondělí 7. ledna, dodal. Babiš řekl, že Čang Ťien-min o setkání urgentně žádal a velice nestandardním způsobem na ní vyjádřil stanovisko čínské strany.

V neděli 6. ledna Babiš v České televizi řekl, že čínský velvyslanec o jejich schůzce lhal. Česká vláda ani český stát podle něj neudělaly žádnou chybu v otázce varování NÚKIB před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.

Podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery označil dnes čínský velvyslanec za chybu, že se na sociální síti vyjádřil k schůzce s Babišem ohledně varování před technologiemi Huawei.

Ke kauze kolem varování před výrobky Huawei a ZTE se ve vánočním projevu nepřímo vyjádřil i prezident Miloš Zeman. "Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti," řekl prezident, který již dříve kritizoval Bezpečnostní informační službu (BIS), jež ve výroční zprávě za rok 2017 upozornila na rozsáhlou aktivitu čínských zpravodajských služeb. Zeman dnes v televizi Barrandov prohlásil, že Čína kvůli varování českých úřadů před technologiemi a výrobky čínské společnosti Huawei chystá vůči Praze odvetná opatření. V ohrožení jsou podle něj investice Škody Auto a PPF v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku. Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ředitel NÚKIB Navrátil ohrozili kvůli kauze Huawei pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně, řekl dále Zeman.

Premiér Babiš také v souvislosti s varováním v prosinci poukazoval na nejasnosti ohledně zadávání veřejných zakázek. NÚKIB 8. ledna zveřejnil metodiku, podle které úřady při obměně komunikačních technologií mohou při výběrových řízeních zohlednit jejich rizikovost už při zadávání zakázky, přičemž podle NÚKIB nejde o porušení zákona.

Česká republika není jedinou zemí, kde se o Huawei hovoří jako o možné bezpečnostní hrozbě. Do potíží se firma dostala již v roce 2012, kdy zpráva tajných služeb pro americký Kongres ukázala, že firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojeny s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA. Americký mobilní operátor AT&T byl počátkem loňského roku donucen přerušit obchodní vztahy s firmou Huawei.

Američtí odborníci na národní bezpečnost se obávají toho, že údaje ze zařízení firmy Huawei, například o poloze uživatele, by byly dostupné zpravodajským službám čínské vlády. Používat techniku Huawei a ZTE tak mají zakázáno v USA od loňska státní úředníci a jejich přímí spolupracovníci. Kromě USA se proti Huawei snaží vystupovat i další západní země. Zákaz přístupu Huawei do chystaných 5G mobilních sítí již vydaly například Nový Zéland, Austrálie a Japonsko, Británie Huawei výrazně omezí.

Agentura Reuters 27. prosince s odvoláním na tři informované zdroje uvedla, že prezident Donald Trump zvažuje, že v roce 2019 vydá nařízení, které by zabránilo americkým společnostem používat telekomunikační zařízení od společností Huawei a ZTE. Trumpova vláda se tak chystá učinit další krok ve snaze dostat dva největší čínské výrobce síťového vybavení z amerického trhu.

Web Lupa.cz loni v červnu informoval, že podle jejích informací společnost Huawei si před časem podala žádost na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), aby od něj získala bezpečnostní prověrku. Důvodem je podle serveru snaha firmy získat zbraň proti obviňování, že může spolupracovat s čínskou vládou a tamními tajnými službami. Web zároveň připomněl zprávu BIS za rok 2013, která firmy Huawei a ZTE zařadila mezi bezpečnostní hrozby.

 

Čtěte více:

Francie a Itálie si na sebe nastražily hospodářskou past
11.01.2019 6:06
Investiční banka Natixis se domnívá, že francouzská a italská ekonomik...
Nejdivočejší segment na trhu začal opět slavit
10.01.2019 17:36
Oblíbeným tématem investorů a také několika mých komentářů byly v roce...
ECB by mohla jednat o nových levných úvěrech pro komerční banky
10.01.2019 17:08
Evropská centrální banka (ECB) by v příštích měsících mohla diskutovat...
Trhy netěší výhled Macy´s ani táhnoucí se spor o rozpočet. Dolar mírně posiluje, směr může ukázat Powell
10.01.2019 17:23
Hlavní akciové trhy si dnes vybírají oddechový čas po několikadenním r...

Váš názor
  •  
    11.01.2019 17:37

    Bohužel největší bezpečnostní hrozba pro ČR sedí na hradě a nechává si říkat prezident...
    qwer
  • Samá mlha
    11.01.2019 15:23

    Tajné služby ČR samozřejmě spolupracují s tajnými službami EU a USA. Tajné služby USA moc dobře vědí, že moderní IT technologie se používají také ke špionáži. Za tím účelem jsou "zadní vrátka" v podstatě v každém moderním IT zařízení. Číňané jsou učenliví a tedy zřejmě také po vzoru USA, zabudovali své zadní vrátka do svých moderních IT zařízení, které však nejsou Američanům k dispozici. A v tom je jádro pudla. Číňané podstřelili cenu 5G technologie, aby vytlačili americkou konkurenci z trhu a ovládli 5G sítě (a tedy informace) na celém světě a ti reagují tak, jak reagují. Jsme svědky otevřené jednak obchodní války a také skryté informační války tajných služeb USA-Čína. A to je jen začátek. Ještě se dost pobavíme. Přemýšlím, jestli si mám zvolit šmírování od Američanů nebo od Číňanů. :)
    Drahokoupil
  • vm
    11.01.2019 14:09

    Naivně se domníváš, že nepřítel oficiálně předem ohlašuje své odvetné - nebo útočné - kroky. Je zajímavé, že v zájmu očernění Zemana se využívá všeho - i když to může znamenat ohrožení naší země. Pamatuju se, jak se mu tady veřejně posmívali, když řekl, že má infotmaci z arabského prostředí, že Muslim brotherhood stojí za vlnou migrantů. Prý je to organizace existující jen v Egyptě... ;-)
    Kalka.
    • Re: vm
      11.01.2019 14:18

      Nemůžu nza to, že podporuješ odsouzené lháře
      Velkamedvědice
      •  
        11.01.2019 14:18

        A neví, že bych někdy bránil jakéhokoliv lháře.
        Velkamedvědice
    • Re: vm
      11.01.2019 14:15

      Nepřítel své kroky předem neoznamuje, ale prezident ví přesně, že kroky nepřítele /snad spíš přítele, ne?/ budou vedeny vůči PPF a Škodě. Zajímavé. Jinak o tom neví nikdo - vláda, ministři, tajné služby..
      Hygge
  •  
    11.01.2019 13:55

    Když pominu to, jestli čínské vedení vůbec tuší, kde je ČR a bude chtít vůbec půl hodiny na nějaké schůzi strávit vymýšlením jak ČR plácnout přes zadek, a to, jestli má Zeman správné info a nehřeje si svou polívčičku jako demokrati na Trumpovi, nevím moc o co jde. Přece nechceme být levná čínská montovna, jak si lidi stěžují, know how nám sem stejně žádné nepošlou, zisky těch údajných lumpů z PPF taky lidi odepíšou s nadšením a 5G sítě - pokud budou profitabilní rád postaví někdo jiný....
    premaj
    •  
      11.01.2019 14:01

      Jen bych dodal, že ty Zemanovi miliardy nidy nedorazily
      Velkamedvědice
      •  
        11.01.2019 14:09

        ČT24 13,00 - Vláda nemá žádné informace o nějákých protiopatřeních a sankcích Číny ve věci Huawei. Jeden z ministrů měl schůzku ze které by snad možná šlo odvodit, že teoreticky by mohlo k nějákým protiopatřením dojít. Tvrzení prezidenta není možno potvrdit. Tolik k včerejším mystifikacím Zemana, který, pokud by ho někdo snad ještě bral vážně, systematicky destabilizuje situaci v ČR ve prospěch cizích mocností..
        Hygge
        •  
          11.01.2019 14:11

          Viz totéž, co zrovna Velkemedvědici...
          Kalka.
          •  
            11.01.2019 14:17

            To je opravdu argumentění úroveň. Naděeně tleskáte lháři, důkazy nemaje
            Velkamedvědice
  • vm
    11.01.2019 13:33

    Babiš zrovna na čt24 přiznal, že některý ministr má informace o možných důsledcích z čínské strany, ale oficiálně jim nic z čínské strany sděleno nebylo. Jsi prostě naiva, co Plusce žere všechno i s navijákem.
    Kalka.
    • Re: vm
      11.01.2019 13:41

      Pak je tedy lhář. Šlo o jeho citaci. Plusko neposlouchám.
      Velkamedvědice
    • Re: vm
      11.01.2019 13:38

      Tobě nějak furt v hlavě řádí nějáká Pluska. Smutné. Na zrávy ČT24 se podívám..
      Hygge
  •  
    11.01.2019 13:26

    stejně si myslím, že kdybychom se všichni setkali u vína či u whisky, nakonec bychom si rozuměli :-)
    achilles
    • Achilles
      11.01.2019 13:35

      Co se týče tebe, já bych problém neměl. Seš slušný člověk, co nelže, nepřekracuje, poze má částečně jiné názory a volby. To respektuji. Ve fungujícím státě by nám ostatně mělo být fuk, kdo je prezident a kdo ve vládě.
      Velkamedvědice
  •  
    11.01.2019 10:34

    Nejnovější dokument je součástí širšího úniku informací s názvem Vault 7. Samotný soubor Dark Matter pak poukazuje na možnost zásahu ze strany americké vlády do mobilních telefonů iPhone a laptopů MacBook. Nástroje, které vláda vyvinula, umožňovaly přístup k zařízením mezi lety 2009 a 2013, v současnosti není jasné, zda CIA tuto technologii stále používá.
    hans666
  • Hradní děda
    11.01.2019 9:38

    Jsem nevěděl, že Milda dělá na vedlejšák ČLR velvyslance, není to střet zájmů? :)
    Marcinescu
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení