Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální ústup od volného obchodu

Globální ústup od volného obchodu

02.10.2019 13:01

Administrativa amerického prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech donutila Japonsko přijmout „dobrovolná“ omezení vývozu, zejména automobilů, aby snížila americký obchodní deficit a ochránila své firmy před japonskou konkurencí. Do roku 1994 se sice schodek nezmenšil, ale američtí výrobci automobilů posílili svou schopnost konkurovat, a tak byla tato omezení ukončena. Rok nato byla zřízena Světová obchodní organizace (WTO) a podobné neférové „dobrovolné“ restrikce byly postaveny mimo zákon.

Japonsko – pro něž obchod představuje asi 35 % HDP – bylo od té doby skalním zastáncem multilaterálních obchodních pravidel. V reakci na stupňující se útoky amerického prezidenta Donalda Trumpa proti obchodnímu systému založeném na pravidlech se to ale možná změní.

Nedávno Japonsko souhlasilo s dojednáním preferenční obchodní dohody se Spojenými státy, která by mohla zpochybnit jeden z pilířů multilaterální obchodní soustavy: povinnost „doložky nejvyšších výhod“ (MFN), která stanoví, že jakékoli ústupky či výsady poskytnuté v obchodní dohodě jedné zemi se musí rozšířit i na všechny členy WTO. Japonsko v této věci opět jedná „dobrovolně“ pod silným tlakem z USA.

Podle zpráv v tisku Trump postavil Japonsko před neúprosnou volbu: buď otevře svůj (silně chráněný) trh americkému zemědělskému exportu, anebo bude čelit zvýšeným americkým clům na automobily a další průmyslové zboží. Přístup na japonský zemědělský trh by zřejmě rozptýlil Trumpovy „národně bezpečnostní“ obavy z dovážených Toyot a Hond – údajný důvod jeho cel, který mu umožňuje obcházet pravidla WTO.

V souladu s povinností MFN by však každý ústupek, jejž dohoda přinese, musel být rozšířen na zbytek WTO. To by neplatilo, kdyby USA a Japonsko vytvořily oblast volného obchodu (FTA), na niž by se povinnost MFN nevztahovala. Naplnění podstaty FTA však vyžaduje zrušení cel a dalších omezujících regulací u „v podstatě veškerého obchodu“ – dle výkladu u nejméně 90 % všech bilaterálních směn. Takové úrovni se chystaná americko-japonská obchodní dohoda ani zdaleka nepřiblížuje.

Trumpovu administrativu to sotva odradí. V odvážném novém světě řízeného obchodu, do něhož nás Trump zatahuje, jsou jeho vlastní uzavřené dohody důležitější než multilaterální pravidla a normy. Stejně jako s výjimkou z důvodu národní bezpečnosti by se mohl pokusit přechytračit systém tvrzením, že bilaterální dohoda je prvním krokem, který vyvrcholí ucelenou FTA, byť to by ji, přísně vzato, od povinnosti MFN stále neosvobozovalo.

Klenot bez lesku


Organizace spojených národů svou Úmluvou o dohodách o mezinárodních urovnáních plynoucích z mediace zatlouká do rakve WTO (možná nevědomky) další hřebík. Přestože WTO má už prověřené mechanismy k řešení sporů, úmluva, nyní otevřená k podpisu, má nabídnout „alternativní a efektivní metodu“ urovnávání obchodních sporů.

Mechanismus WTO pro řešení sporů je už dlouho považován za jeden z jejích klenotů. Příslušný orgán má povinnou jurisdikci nad spory vzniklými v rámci jím pokrytých dohod, přičemž od členů se vyžaduje dodržení „zpráv poroty“ (doporučení vydaných třemi nezávislými experty). Odvolání proti těmto zprávám projednává sedmičlenný Odvolací orgán, který může zjištění poroty potvrdit, pozměnit nebo zvrátit. Jakmile Orgán pro řešení sporů schválí zprávu Odvolacího orgánu, všechny strany sporu ji musí přijmout.

Díky Trumpovi je teď tento systém na pokraji zhroucení. Jeho administrativa blokuje výměnu soudců Odvolacího orgánu, jakmile jim vyprší funkční období, a tvrdí, že překročili svůj mandát. Odvolací orgán má už jen tři členy, minimum potřebné k podpisu rozhodnutí. Pokud USA nezmění kurs do poloviny prosince, kdy vyprší pověření dalším dvěma soudcům, Odvolací orgán se zadrhne. Země, která pak nebude spokojená s výrokem poroty, by její rozhodnutí mohla odvoláním uložit k ledu.

Nová úmluva OSN se snaží zaplnit vakuum, které po Odvolacím orgánu zůstane. Mediátoři ale nemohou vykládat pravidla ani určovat řešení; mohou pouze pomáhat stranám dosáhnout dohody. (Přeji hodně štěstí v přesvědčování Trumpovy administrativy, aby ustoupila.) Zachránit mechanismus WTO pro řešení sporů by významně pomohlo k zachování multilaterální obchodní soustavy. Nahradit jej čímsi slabším by však mohlo mít opačný účinek.

Rostoucí opozice

Jistě, WTO nepodrývají pouze USA, avšak těm, kdo by toto těleso velice rádi zpochybnili, poskytly právě USA nepochybně významnou vzpruhu. Svým dílem přispívá také skupina zarytých rozvíjejících se ekonomik – zejména Kuba, Indie, Jižní Afrika a Venezuela.

Tyto země neberou na vědomí negativní vliv domácí politiky na jejich ekonomické vyhlídky a tvrdí, že WTO je zaujatá v neprospěch rozvojových zemí. (Trump trvá na tom, že je tomu naopak.) Chtějí tedy jakoukoli reformu WTO podmínit uspokojivým završením téměř mrtvého rozvojového kola obchodních rozhovorů z Dauhá. Takovým přístupem napomáhají Trumpově snaze rozmontovat soustavu založenou na pravidlech, která investorům zajišťovala předvídatelnost a dala tak mnoha rozvojovým zemím příležitost prosperovat.

Dokonce i Japonsko rozjíždí vlastní výpad proti volnému obchodu. Minulý měsíc, zjevně inspirováno Trumpem, uvalilo přísnější regulaci na chemikálie, jež dováží Jižní Korea k výrobě polovodičů (hlavní korejský vývozní artikl), údajně kvůli obavám o národní bezpečnost. Poté odstranilo Jižní Koreu ze svého „bílého seznamu“ důvěryhodných obchodních partnerů, čímž Jižní Koreu přimělo vyškrtnout Japonsko i ze svého vlastního seznamu obchodních partnerů a odstoupit od paktu o sdílení vojenských zpravodajských informací.

Světoví lídři na summitu G7 v Biarritzu minulý měsíc opět slibovali do větru, že WTO reformují. Není však mnoho důvodů dělat si naději, že na slova navážou skutky. Spíš možná míříme k novému světovému řádu, v němž pravidla obchodu budou nahrazena obchodními dohodami, a rozsudky bude v případě sporu suplovat surová mocenská politika.

Autor: Hector R. Torres, vědecký pracovník výzkumného programu Mezinárodní právo v Centru pro inovace v mezinárodní správě, byl dříve výkonným ředitelem pro Argentinu v Mezinárodním měnovém fondu a zaměstnancem Světové obchodní organizace.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

VoxEU: Střet málo slučitelných ekonomických systémů může ohrozit celou globální ekonomiku
06.06.2019 6:07
Dvě světové velmoci se pustily do bezprecedentní obchodní války, napja...
Roztržka mezi Jižní Koreou a Japonskem může obrátit polovodiče vzhůru nohama
08.07.2019 17:34
Kypějící napětí mezi Japonskem a Jižní Koreou by mohlo převálcovat výr...
Japonsko škrtlo Koreu ze seznamu preferovaných obchodních partnerů
02.08.2019 9:32
Japonsko dnes vyhrotilo rostoucí spory s Koreou, když dlouholetého spo...
Trump: USA dosáhly s Japonskem dohody o clu a digitálním obchodě
17.09.2019 9:15
Spojené státy dosáhly s Japonskem obchodní dohody týkající se celních ...
Politico: Podle Airbusu by si Američané novými cly uškodili sami sobě
18.09.2019 14:20
Šéf společnosti Airbus ostře varoval amerického prezidenta Donalda Tru...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university