Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
2050 podle EIA: Ceny ropy u 100 dolarů, velká rotace od nafty k elektromobilům

2050 podle EIA: Ceny ropy u 100 dolarů, velká rotace od nafty k elektromobilům

07.11.2019 17:56

Americká EIA na konci září představila nové projekce vývoje na trzích s energiemi. Pracuje se třemi základními scénáři, v prvním z nich poroste světová ekonomika o 3,7 % ročně, v druhém (základním) o 3 % ročně a ve třetím o 2,4 %. Podívejme se na vybraná témata a co u nich scénáře podle expertů implikují.

V následujících dvou grafech jsou projektované ceny ropy a světová poptávka po energiích v oněch třech scénářích. Poptávka je rozdělena na vyspělé a rozvíjející se ekonomiky a tahounem jejího růstu by přirozeně měly být energeticky „nesaturované“ rozvíjející se země. Mně osobně se pak líbí projekce vývoje cen ropy. Je totiž zřejmé, že i malé rozdíly v očekávaném globálním ekonomickém růstu generují obrovské rozdíly – od necelých 50 dolarů za barel po cca 180 dolarů za barel. Navíc jde o dolary reálné, roku 2018. A všimněme si, že ony nůžky se začínají prudce rozevírat už krátce po roce 2020. Pokud bychom pak uvěřili scénáři základnímu, tak ceny ropy se budou kolem roku 2050 pohybovat kolem 100 dolarů.

0 

Asi to moc nepřeženu s tvrzením, že možná hlavní informací plynoucí z prvního grafu je, že ceny ropy v podstatě nemá smysl predikovat (a nemyslím to nijak posměšně, prostě to tak je). Dodat bychom zřejmě mohli, že se tu očividně počítá s poptávkovými scénáři – s tím, že čím rychlejší ekonomický růst, o to větší poptávka po ropě, a tudíž vyšší ceny. Nejde tedy o scénáře nabídkové, kde by polarity byly obrácené – čím vyšší ceny ropy, o to nižší ekonomický růst (na globální úrovni).

Další dva grafy, které jsem z analýzy vybral, se týkají základního scénáře a popisují strukturu vývoje poptávky po energiích v OECD zemích a mimo ně. U první skupiny půjde spotřeba nahoru zejména kvůli průmyslu, u druhé se k němu přidávají v podstatě všechny další složky, včetně obytných domů:

2 

U dopravy se trochu zastavme – z hlediska spotřeby energií a s ní souvisejícím znečišťováním životního prostředí jde totiž o oblast možná nejvíce sledovanou. Další dva grafy ukazují, co si EIA myslí o dalším vývoji elektromobility, respektive celkové struktury prodejů osobních vozidel. Německé automobilky by pravděpodobně tyto projekce nepotěšily, protože podle nich bude v zemích OECD prodej aut s benzínovými motory stagnovat, či mírně klesat, ale naftové motory míří po špičce dosažené někdy po roce 2020 v podstatě k zániku. Celkově mírně rostoucí prodeje pak ve vznikající mezeře „dorovnávají“ elektromobily, hybridy a auto využívající plyn. U rozvíjejících se zemí je pak kvůli znatelnému růstu obrázek jiný – roste vše mimo nafty. A celkově je zřejmé, že i přes určitý rozvoj elektromobility EIA nečeká žádnou revoluci, natož aby tento způsob dopravy byl za nějakých 30 let naprosto dominantní:

 

0 

 

K projekcím EIA se ještě vrátím, v tomto příspěvku bych nakonec rád poukázal na to, co si její odborníci myslí o dalším ekonomickém růstu vybraných zemí. Podle poslední dvojky obrázků by se tempo růstu Spojených států mělo dlouhodobě pohybovat pod 2 %, Japonska jen mírně nad nulou a vyspělé Evropy pod 1,5 %. Indie by měla upalovat více jak 5% tempem, čínský růst klesne pod 4 %, Rusko na tom bude podobně, jako Evropa.

0 

Podotýkám, že jde o růsty hodně dlouhodobé, které by měly odpovídat odhadovanému dlouhodobému potenciálu. Ten je a bude dán tím, jak se bude investovat (akumulovat reálný kapitál), jak se bude vyvíjet pracovní síla a produktivita. Z tohoto pohledu a kvůli demografickému vývoji tedy nejsou ani čísla u Evropy a Japonska tak překvapivá (a produkt na hlavu by vypadal rozdílně).

 

Čtěte více:

Íránský tanker prý zasáhly střely. Ropa vyletěla nahoru
11.10.2019 11:05
O více než dvě procenta na barel dnes vystřelily ceny ropy poté, co Í...
Turkstream ještě letos: Gazprom začal plnit plynovod do Turecka, Bulharska, Srbska, Maďarska
18.10.2019 14:28
Ruská plynárenská společnost Gazprom začala plnit plynem první větev n...
Rosenberger: Kuvajtská lekce
03.11.2019 14:27
Kuvajt se na první pohled zdá být vzorem pro řadu zemí, které by chtěl...
Stojatá ropa: Slábnoucí poptávka versus agresivní OPEC
01.11.2019 14:42
Ropa vstoupila do posledního čtvrtletí tohoto roku nesměle a s minimál...
Saudi Aramco vstoupí na burzu v Rijádu. 9 listopadu řekne, kolik chce a na co
04.11.2019 8:29
Saúdskoarabský regulátor schválil žádost státní ropné společnosti Saud...

Váš názor
  •  
    09.11.2019 19:13

    Kde berou tu jistotu, že ve vzdálené budoucnosti bude ropa za 100 dolarů za barel? Levná ropa (břidlicová) skončí do 4-5 let (její podstatný vliv), pak už bude ceny diktovat ta dražší, navíc poptávka ve světě stále roste a nabídka jí přestane stačit. Předpokládám, že už za pár let cena prudce stoupne (což přinese spolu s krizí aut. průmyslu a recesí další světovou krizi). Boom už se nikdy nevrátí a jsem zvědav na ekonomy, analytiky a politiky, jak budou najednou měnit názory a strategie, protože laciné úkony, ke kterým inklinuje i často zásadně chybující EU, budou k ničemu. Téměř nikdo nevidí dopředu a tito neschopní nás řídí. A až přijde skutečný pr...., utečou z těch "chytrých" pozic jako malí kluci. Každý systém stojí na "falešných autoritách", které se o sebe vzájemně opírají, aby měly moc. Nic, než lidské ego. Bohužel, zničíme se sami.
    James Bond
    • Opravdu?
      19.11.2019 14:50

      Břidlicová ropa je ta levnější?? Náklady na ní jsou někde kolem 40 -50 USD. Zatímco třeba Saudové jsou někde schopní těžit i za 6-8 USD. Takže tvůj základní předpoklad je mylný...
      qwer
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení