Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Gilead a dobrá data k remdesiviru. Dále výsledky Oersted a glosa k evropskému sektoru aut

Summary: Gilead a dobrá data k remdesiviru. Dále výsledky Oersted a glosa k evropskému sektoru aut

29.04.2020 18:08
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences dnes publikovala slibné výsledky klinických studií k léku Remdesivir. Ten v této chvíli figuruje jako velice horký kandidát v léčbě koronaviru. Data jsou velice povzbudivá – 14. dnem dosáhlo uzdravení 64,5 % testovaných pacientů po 5denní léčbě a 53,8 % po 10denní léčbě. Pozorovatelné zlepšení zdravotního stavu nastalo u 50 % testovaných pacientů do 10 dnů při 5denní léčbě a do 11 dnů při 10denní léčbě. Mortalita byla na 8/11% při 5/10denní léčbě, což je v podstatě v rozmezí širší neléčené populace.

Co si z toho vyvodit? Za prvé, 5denní léčba je minimálně stejně účinná jako 10denní (nižší spotřeba Remdesiviru). Za druhé, při zlepšení kolem 65 % není ani Remdesivir lék na všechno. Za třetí, mortalita zůstává pořád vysoká. Za čtvrté, je potřeba mít na paměti, že se nejedná o plnohodnotnou studii s kontrolovaným vzorkem (nebylo testováno placebo). Přesto však data ukazují, že Remdesivir pravděpodobně bude mít svoje místo při léčbě koronaviru.

Pro Gilead je to pořád těžko kvantifikovatelný benefit, jelikož část léků společnost určitě jednoduše daruje a u zbytku bude při cenotvorbě držena zkrátka regulátory a strachem ze špatného PR. Navíc nezapomínejme, že ani s 3 miliony pacientů není korona při porovnání s HIV a jeho 40 mil. pacientů až tak rozšířená. Toto srovnání děláme proto, že Gilead se specializuje právě na léčbu HIV.

Pro trh jako takový bude důležitá kompletní zpráva od amerického institutu NIAID, který bude vyhodnocovat i dopad léku na zdravotnictví jako takové. Důležité totiž je, aby léčba byla rychlá a cenově přijatelná. Jedině tak pacienti znovu nezahltí nemocnice a jedině tak nebude třeba znovu zavádět přísná karanténní opatření. To by z trhu vymazalo rizikový diskont dalších vln pandemie. Zpráva by měla být uveřejněna ještě dnes.

Akcie Gileadu rostou o 4,5 %.

EVROPA:

Další nejasná zpráva o konci světa dnes přichází z evropského automobilového sektoru. Ne že by to však investorům nějak vadilo.

Akcie obou německých automobilek, které dnes zveřejnily čísla za 1Q20, obchodují s přehledem v zeleném. V sektoru, stejně jako na celém akciovém trhu, tak investoři vědomě přehlížejí probíhající hlubokou recesi a upínají se k domnělému oživení v příštím roce. Jak jinak si vysvětlit vysoké P/E násobky vycházející z očekávaných zisků pro letošní rok, které již dosáhly únorových hodnot? Trh jako takový již nyní obchoduje na P/E násobku pro rok 2021, přičemž výjimkou nejsou ani zcela zdecimovaná odvětví turizmu, letecké přepravy apod., u nichž se stále častěji skloňují valuační násobky založené na tržních odhadech pro rok 2022. Tvar a rychlost budoucího hospodářského oživení jsou přitom nadále zcela v režii těžko předvídatelného epidemiologického vývoje.

Daimler

Dnešní kompletní výsledky Daimleru za první kvartál nepřinesly vzhledem k předběžným číslům z 23. dubna nic nového. Tržby sklouzly jen o 6 % yoy na 37,2 mld. USD, zatímco trh počítal s poklesem až na 33,7 mld. USD. Provozní marže se úplně rozpadla a z již tak nízkých 7 % šla dolů na 1,5 %. Provozní zisk 620 mil. EUR je v linii s tržním konsensem a jeho více než 20% yoy propad je způsoben hlavně slabými prodeji ve všech divizích znásobenými provozní pákou. Daimler spálil dohromady nějakých 2,3 mld. EUR v hotovosti, což není málo, avšak čistá hotovost (dluh minus hotovost) se ocitla jen lehce pod cílem (9,3 mld. EUR proti cíleným 10 mld. EUR).

Počet prodaných vozidel sklouzl meziročně o 16 % na nějakých 640 tis. kusů. Nepoměr mezi poklesem na tržbách a na prodaných vozech je dán hlavně nižšími cenami v 1Q19, kdy se Daimler snažil nakopnout zpomalující poptávku. Prodeje nákladních automobilů se propadly až o 20 % yoy. Stejně jako Volvo, i Daimler registroval propady prodejů v podstatě na všech globálních trzích, jak se kamionová přeprava zpomalila, a ekonomiky zastavily.

Výhled na tento kalendářní rok je ve světle koronakrize a značných nejistot dost vágní. U tržeb i provozního zisku management jednoduše počítá s poklesem proti předešlému roku. Za zajímavost možná stojí jen předpokládaný růst provozního zisku v divizích osobních aut a dodávek, jelikož tam se v roce 2019 objevily dost velké jednorázové negativní položky. K dividendě se společnost vyjádřila jen tím, že jelikož musela odložit valné shromáždění akcionářů plánované na 1. dubna, musela odložit i definitivní rozhodnutí o vyplacení dividendy.

Akcie Daimleru dnes nabírají 6 %.

Oersted (Investiční tipy

Dánská společnost Oersted se do našeho portfolia Brave New World dostala díky svému zaměření na výrobu energie z obnovitelných zdrojů – je to největší výrobce elektřiny z pobřežních větrných parků na světě. První komentář pro účely našeho portfolia začíná na pozitivní notu. Ukazatel EBITDA (provozní zisk + odpisy) vyskočil meziročně o 30 % na 6,8 mld. DKK, zatímco konsensus očekával jen 6 mld. DKK. Hlavní zásluhu má na tom lepší míra využití (utilization rate 60 % vs 51 % v předešlém roce). Výrazně vyšší úrokové náklady bohužel přibrzdily růst čistého zisku na +25 % yoy a ten se tak s hodnotou 3,3 mld. DKK již drží predikcí trhu.

Akcie Orsted se po dobrém startu vrátily na včerejší zavírací cenu.

MasterCard

Zdá se, že uzavření ekonomik v posledních dvou týdnech nedokázalo Mastercard (Investiční tipy) zcela zastavit. Tržby narostly o 3 % yoy na 4 mld. USD, což do puntíku vyplnilo předpoklady trhu. Zpomalení z průměrného 15% meziročního růstu předešlých období je však znatelné. Přesun některých plateb do digitálního rozhraní jednoduše nedokáže plně nahradit výpadek spotřeby jako takové – dnešní makrodata ukazují na 7,5% anualizovaný pokles americké spotřeby za 1Q20. Provozní marže meziročně zhubla o 160 bps na 55,3 %, avšak do čistého zisku na akcii se to již neprolilo. K 3% yoy růstu jej pošoupla nižší efektivní daňová sazba a nižší počet akcií. Celková výše 1,83 USD je o 10 centů nad konsensem trhu.

Globální objem zpracovaných plateb vyrostl o 8 % yoy na 1,2 bil. USD, zatímco před rokem byl meziroční růst 12%. Opět se tím vracíme k slabé globální spotřebě vyvolané opatřeními proti šíření korony. Nejznatelnější zpomalení růstu pozorujeme na kreditních kartách v USA (z +9 % yoy na +3 % yoy), což jsme tušili již z výsledků tamních velkých bank. Platby debetními kartami globálně rostly o 15 % yoy (+17 % před rokem).

Mastercard se postavil do řady ostatních společností pozastavujících zpětný odkup akcií (zůstává 6,9 mld. USD), avšak dividendu, tvořící podstatně menší část odměny pro akcionáře, ponechal beze změny.

Akcie Mastercard dnes rostou o 6 %.

Alphabet

Hned na úvod musíme říct, že výsledky nejsou zas tak úžasné, jak by napovídala nadšená tržní reakce. Tržby narostly o 13 % yoy (+15 % ex-fx) na 41,2 mld. USD a v podstatě se shodovaly s konsensem trhu.

Poplatky pro partnerské weby a distribuční zařízení udávané metrikou traffic acquisition costs se zvedly jen o 9 % yoy na 7,45 mld. USD (konsensus 7,51 mld. USD) a jako podíl na tržbách z reklamy se tedy drží na 22 %. Provozní zisk se zvedl meziročně o 20 %, avšak nebudeme-li počítat pokuty, které zatížily srovnávaný 1Q19, tak provozní zisk klesl o 5 % yoy. Provozní marže tím pokračuje v klesajícím trendu (viz graf). Čistý zisk na akcii a jeho 4% yoy růst na 9,87 USD bohužel na dosažení konsensu nestačil a minul jej až o 80 centů.

alphabet výsledky

Nyní se podíváme na tržby dle jednotlivých divizí. Vlastní weby Alphabet vygenerovaly na tržbách z reklamy o 12 % více než v předešlém roce (vyhledávač +9 % yoy a YouTube až +33 % yoy). Partnerské weby se bohužel dost flákaly a jejich 4% yoy růst tržeb nikoho ze židle nezvedne. Divize Google Other (aplikace Google Play, hardware Google Nest, atd) si v tržbách polepšila o 22 % yoy na 4,4 mld. USD, což je slušný výsledek, avšak pořád se jedná o ztrátovou část Alphabet. Na závěr je tady současný miláček investorů, cloudový byznys. Ten zvedl svoje tržby meziročně o 52 % yoy, stejně jako v předešlém kvartálu. To je asi hlavní důvod euforie na akciích, a tedy, že klienti kvůli koronakrizy neutlumili své výdaje na cloud.

Publikovaná čísla musíme samozřejmě pozorovat i ve světle dočasné sociální izolace světové populace. Dle CFO společnosti Ruth Porat byly sice uživatelé v používání vyhledávače aktivnější, avšak zároveň vyhledávali méně komerčních produktů a klienti navíc snižovali výdaje na marketing. Důkazem tohoto se zdá být právě pomalý růst tržeb partnerských webů (+4 % yoy) a také vyhledávače (+9 % yoy). To, že lidé sedící doma víc sledují YouTube dokazuje akcelerace jeho tržeb (+31 % yoy ve 4Q19, nyní +33 % yoy), avšak ve srovnání s vyhledávačem je YouTube jen malá ryba. Další kvartál by na tom měl být dle Porat ještě hůř, jelikož většina karanténních opatření přišla až v březnu. Dále dodala, že koncem března klesly tržby z reklamy o cca 15 % yoy. V rámci úsporných opatření chce Alphabet výrazně omezit nábor nových zaměstnanců (pozorovatelné již v těchto výsledcích) a zastropovat režijní náklady.

Akcie Alphabet se ode dna neodrazily tak dobře jako zbytek technologických gigantů. Možná i proto dnes po nepřesvědčivých výsledcích skáčou nahoru o více než 8 %.

AMD:

Výsledky AMD v prvním kvartálu roku asi nikoho neurazí, avšak radostnou reakci akcií taky nevyvolají. Tržby se po 40% meziročním růstu dostaly na 1,8 mld. USD, což odpovídá i konsensu trhu. Hrubá marže se díky rostoucím cenám procesorů Ryzen a EPYC zvedla meziročně až o 5 p.b. a při úrovni 46 % dále pokračuje v nastoleném rostoucím trendu. Čistý zisk na akcii se meziročně ztrojnásobil na 0,18 USD, avšak i s tímto již konsensus počítal.

Žádné pozitivní překvapení se tedy bohužel nekoná. V mezikvartálním srovnání tržby klesly v návaznosti na slabší prodeje grafických karet. Tady ale může jít čistě o sezónní povahu byznysu, první kvartál roku je tradičně slabší než poslední.

AMD marže výsledky

Co se týče jednotlivých divizí, celou společnost v této chvíli jednoznačně táhnou procesory Ryzen, které nemilosrdně útočí na pozice konkurenčního Intelu. Je to vidět na výsledcích divize Computing & Graphics, jejíž tržby meziročně narostly o dalších 70 % na 1,4 mld. USD (viz graf vlevo). Tady je ještě dobré zmínit, že nejde jen o rostoucí prodané objemy ale i o rostoucí prodejní ceny, což je příznivé pro marže. Na druhou stranu je tu divize Enterprise Embedded & Semi-Custom, která obsluhuje datová centra a další korporátní klienty, a jejíž meziroční vývoj tržeb připomíná housenkovou dráhu (viz graf vpravo). 20% yoy pokles tržeb na 350 mil. USD byl dle managementu zapříčiněn slabými prodeji zakázkových produktů (semi-custom), který do jisté kompenzovaly lepší prodeje procesorů EPYC.

amd výsledky

Trh nezaskočil ani výhled na další kvartál, který počítá s tržbami mezi 1,75 až 1,95 mld. USD (+21 % yoy) a hrubou marží v okolí 44 %. Konsensus udává 1,88 mld. USD na tržbách a 44,9 % na hrubé marži. Růst bude do velké míry opět výsledkem zlepšujících se prodejů procesorů Ryzen a EPYC. Je škoda očekávaného mezikvartálního zúžení hrubé marže, avšak jelikož se AMD chystá uvést na trh nové zakázkové čipy (semi-custom) za nižší startovní ceny, je to pochopitelné. Pro celý kalendářní rok management kreslí 25% růst tržeb (odpovídá konsensu) s tím, že slabší poptávka způsobená koronavirem se projeví až v druhém pololetí.

Akcie AMD klesají o 2 %.

 
 

Čtěte více:

Čtvrtletní čistý zisk Erste pravděpodobně poklesl (odhad Patrie)
29.04.2020 16:22
Erste Group Bank (v Revizi) zveřejní své výsledky za první kvartál ro...
Americká ekonomika v 1Q spadla skoro o 5 % (komentář analytika)
29.04.2020 14:57
Dopady koronakrize na americkou ekonomiku byly už v prvním čtvrtletí h...
Amazon a Walmart v době pandemie
29.04.2020 17:37
Americké akcie v indexu SPX jsou za poslední tři měsíce více než 10 % ...
Výsledky a lék na COVID-19. Optimismus na trzích sílí
29.04.2020 17:24
Dnešní odpoledne se na hlavních trzích nese znovu pozitivním duchu, kt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data