Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Novým ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula

Novým ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula

21.09.2020 11:43, aktualizováno: 21.9. 13:45
Autor: ČTK

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává od nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že převezme v resortu krizové řízení v době epidemie koronaviru. Na tiskové konferenci premiér zdůraznil, že krizový štáb, o jehož zřízení bude vláda rozhodovat odpoledne a v jehož čele má stát vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), má být platformou pro jednání státu s kraji. "Není zřízen, aby řídil ministerstvo zdravotnictví," řekl. Prymula má podle něj dohlédnout na dodržování dosud přijatých opatření, například na to, aby nemocnice informovaly o naplnění svých kapacit, což ne vždy činí.

Právě po naléhání krajů, které žádaly lepší komunikaci s ministerstvem, Babiš v pátek přitakal zřízení krizového štábu. Požadavek koaliční ČSSD a opozice předtím odmítal. Ve stejný den mu podle jeho slov dosavadní ministr Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že hodlá rezignovat. Vojtěchovi na tiskové konferenci Babiš poděkoval, odvedl podle něj hodně práce především v koncepčních změnách na ministerstvu. Premiér odmítl komentovat informace serveru E15, že končící ministr bude vést největší zdravotní pojišťovnu - Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Prymulu premiér do úřadu na Palackého náměstí v Praze uvede v úterý v 08:00. Dnes ve 14:00 přijme vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví prezident Miloš Zeman. Podle Babiše hlava státu slíbila, že výměnu ministrů zúřaduje během dneška.

Prymula před příchodem do funkce vládního zmocněnce při úřadu vlády pracoval od roku 2017 jako náměstek ministra zdravotnictví. Musel ale odejít, protože neměl bezpečnostní prověrku. Chybějící prověření od Národního bezpečnostního úřadu pro něj jako pro ministra problém nebude. Členové vlády mají ze zákona výjimku a mají přístup k utajovaným informacím všech stupňů.

Na post náměstka Prymula nastoupil za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), místo bylo více než rok neobsazené. Předtím bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice působil na ministerstvu jako poradce. V roce 2013 chtěl kandidovat v Královéhradeckém kraji do senátu za SPOZ - Zemanovci, nakonec ale s nimi do voleb nešel. Jako šéf fakultní nemocnice prosazoval například stavbu kliniky tradiční čínské medicíny. Z čela nemocnice jej v červnu 2016 odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), podle něho kvůli napojení na firmu Biovomed, která provádí klinický výzkum pro společnosti z celého světa. Firmu vlastnila Prymulova dcera. Letos v září média uvedla, že Prymula má od poloviny června živnostenské oprávnění mimo jiné pro výrobu zdravotnických prostředků. Vysvětlil to tím, že si živnost založil po odchodu z ministerstva a nic nevyrábí.

V době pandemie Prymula vedl žebříčky důvěryhodnosti politiků, objevil se i na webu ANO v rubrice Naši lidé. Od poloviny března zhruba dva týdny vedl Ústřední krizový štáb. Některá jeho tehdejší vyjádření vyvolala velkou pozornost, mluvil například až o dvouletém uzavření hranic. Prezident Zeman v době vrcholu pandemie uvedl, že Prymulovi udělí státní vyznamenání.


Čtěte více:

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil rezignaci
21.09.2020 8:25
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se rozhodl po necelých tře...

Váš názor
  • Uvidíme...
    21.09.2020 13:21

    je to v branži zkušený člověk, který v křesle usedl v logickém postupu po kariérních stupíncích. Tu prověrku mu Bureš zajistí, respektive přestane blokovat. Jak jsem tady (aspoň myslím) už v jedné diskuzi psal, tak prověrku nedostal kvůli konfliktu zájmů - podílí či podílel se na zkoušení nových vakcín. Není to úplná banalita- spíš by s ním neměly firmy spolupracovat, ale to by snad nemohl dostat prověrku nikdo, kdo má nějaký byznys. - U Prymuly se i k věku dá očekávat jistý respekt od Babiše a nadhled, ale obávám se protežování fakultek a velkých nemocnic.
    Hawkie
    • Re: Uvidíme...
      22.09.2020 9:56

      no, spíše vidím střet zájmů....z Hradecké menocnice musel odejíti z důvodu dohazovaní kšeftů pro svoji dcerušku....zalobován v rouškách.....
      abc1
    • Re: Uvidíme...
      21.09.2020 13:36

      Nikdy není tak špatně aby nemohlo být ještě hůř. Uvidíme jak dlouho se v úřadu udrží. nejspíš to není tupý kývač a asi nebude mít psychický problém znovu omezit ekonomiku. Taky nebude mít moc na výběr až za měsíc budou plný chladáky mrtvol.
      ..
      • Uvidíme...
        21.09.2020 15:24

        Myslím, že nebude tak zle, ale potíže budou- otázka je, jak to ustojí nemocnice. Jednak kapacitně stran lůžek, jednak stran personálu. Výhodu Prymuly vidím v tom, že není manipulovatelný- z klinického hodnocení vakcín bude mít jistě slušně nasušíno- a nemá problém s razancí rozhodování. Ač nerad, očekávám nucené práce... Ale počínal bych si stejně
        Hawkie
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m