Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU a USA chtějí globální dohodu, která by měla přispět k dekarbonizaci výroby oceli a hliníku

EU a USA chtějí globální dohodu, která by měla přispět k dekarbonizaci výroby oceli a hliníku

01.11.2021 9:02
Autor: ČTK

Evropská unie a Spojené státy po vyřešení sporu o cla na hliník a ocel začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku. Dohoda má být novým milníkem v transatlantických vztazích a v úsilí EU a USA o dekarbonizaci odvětví výroby ocele a hliníku v rámci boje proti změnám klimatu. Oznámili to ve včerejším společném prohlášení prezident Spojených států Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Americká ministryně obchodu Gina Raimondová v sobotu uvedla, že USA a EU se dohodly na vyřešení vleklého obchodního sporu ohledně amerických cel na ocel a hliník. Bližší podrobnosti však neposkytla a komisař pro obchod Valdis Dombrovskis dodal, že dohodu formálně oznámí Biden a von der Leyenová včera.

Současně se zrušením cel budou pozastaveny také oboustranné spory v rámci Světové obchodní organizace (WTO) týkající se oceli a hliníku. Nová dohoda navazuje na nedávné obnovení transatlantických obchodních vztahů a pozastavení cel ve sporech týkajících se výrobců letadel Boeing a Airbus.

Výroba oceli a hliníku je jedním z největších zdrojů emisí oxidu uhličitého na světě. Pokud má být výroba a obchod s oběma kovy udržitelný, je podle prohlášení nutné řešit uhlíkovou náročnost tohoto odvětví spolu s problémy souvisejícími s nadměrnou kapacitou. Nová globální dohoda má zajistit dlouhodobou životaschopnost průmyslu obou regionů, podpořit výrobu ocele a hliníku s nízkou uhlíkovou náročností a obchod s nimi a obnovit tržně orientované podmínky. Bude také otevřena všem podobně smýšlejícím partnerům.

Dohodu, která umožní bezcelní vývoz hliníku a ocele z EU do USA, včera také přivítala Evropská komise, která ji označila za krok správným směrem. Dombrovskis, který je také místopředsedou EK, ale označil dohodu spíše za pauzu než za úplné ukončení sporu. Konečným cílem by podle něj mělo být úplné zrušení cel.

Nová dohoda je zatím na dva roky. Podle ní zůstanou platit cla zavedená předchozím americkým prezidentem Donaldem Trumpem, ale pouze na dovoz překračující stanovené kvóty. Současně dohoda ruší odvetná cla EU na americké výroby, od bourbonu po motocykly Harley Davidson. EU plánovala od prosince řadu těchto cel zdvojnásobit.

Podle dohody může EU vyvézt bez cla do USA ročně 3,3 milionu tun ocele a dalších 1,1 milionu tun ocelových produktů, na které byly uděleny výjimky z cel. Celková kvóta odpovídá vývozu z let 2015 až 2017, tedy z období před zavedením cel.

V případě hliníku může být bez cla do USA dovezeno 18.000 tun kovu a 366.000 tun polotovarů. To podle představitelů EU odpovídá obchodu z let 2018 a 2019.

Cla 25 procent na dovoz ocele a deset procent na dovoz hliníku zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump. Široce kritizované opatření zdůvodnil tím, že dovoz těchto produktů ohrožuje americkou ekonomiku a tím i národní bezpečnost. Kromě EU se cla týkala i dalších zemí. Biden se od nástupu do funkce snaží napravit vztahy se spojenci z EU, napsala agentura Reuters.


Čtěte více:

Velké evropské banky varují před zásadními nedostatky v metrice měřící jejich zelenost
21.07.2021 6:09
Údajně to má být skvělý nástroj pro měření čistoty evropských bank. Je...
Cena baterií již klesla o 97 %, potřebujeme ale ještě větší pokles
13.08.2021 14:09
Jeden z plánů na vyšší využití obnovitelných energií by se mohl jmenov...
Švédský podnik začal vyrábět ocel bez fosilních paliv, jako první na světě
20.08.2021 14:59
Švédská společnost SSAB zahájila testovací výrobu ocele bez použití fo...
Zpoplatňování emisí uhlíku nemusí být u státních firem efektivní, ukazuje analýza
02.09.2021 5:56
Zpoplatňování uhlíku ekonomové obecně považují za vynikající cestu ke ...
Bez podpory ekologických zdrojů energie uhlíkově neutrální dopravy nedosáhneme, říká šéf Volkswagenu
07.09.2021 15:27
Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess žádá co...

Váš názor
  • Kácení pralesů
    02.11.2021 17:23

    v Amazonii má na svědomí zejména jeho lukrativní vývoz do USA, kde z něj vyrábí ty jejich dřevěné a paprndeklové baráky. Jsem zvědav, jestli USA v zájmu ukončení kácení lesů v Jižní Americe a záchrany klimatu přestane dřevo dovážet. Podobně dřevo jako z Kanady.
    FYI
  • ICPP
    01.11.2021 18:20

    Kumulativní emise CO2 za období 1751-2012 řadí "LODĚ,LETADLA" jako přispěvatele +3% příspěvku za uvedené období. Odkdy se začalo masově převážet lodí nebo letadlem nechci hodnotit. Zřejmě existuje více vědeckých studií za období 2021-1750, ale již méně jich hodnotí období 2021-1990, kdy LODĚ a LETADLA zažily BOOM, včetně příspěvku k HDP (GNP). (viz.odkaz https://cs.wikipedia.org/wiki/Globální_oteplování#/media/Soubor:Percentage_share_of_global_cumulative_energy-related_carbon_dioxide_emissions_between_1751_and_2012_across_different_regions_CS.svg ) zde je uveden poměr CO2-producentů 1751-2012 z celku: https://cs.wikipedia.org/wiki/Globální_oteplování#/media/Soubor:Radiacni_pusobeni_AR5.svg
    Mudr.c
  • Globální dohoda musí zahrnovat celý globus
    01.11.2021 10:46

    Pokud dohoda zahrnuje jenom EU a USA, pak není globální.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Globální dohoda musí zahrnovat celý globus
      01.11.2021 15:30

      To by si teprv naše část planety musela uvědomit, že není pupkem světa, což asi nepřijde, dokud nepadne úplně na hubu. Už to, že je nám tu často podáván názor většiny (tedy snad většiny) z cca miliardy obyvatel, jakožto trend a názor celé planety, je úsměvné. Ono si stačí promluvit s někým mimo euroamerickoaustralský "region" a zjistíte, že tam vidí Evropu a USA úplně jinak, než jaké jsou naše představy. Takže vždy, když někdo argumentuje názorem z naší bublinky, říkám mu, aby stejnou měrou bral v úvahu minimálně i indický a čínský postoj. No a pak zjistí, že jsou ty představy světa většinou diametrálně odlišné. :)
      netix
  •  
    01.11.2021 10:03

    Tj. z hliníku a železa se stane v západním světě luxusní zboží. Společně s energetickou situací... Dobře už bylo. Elity došly k názoru, že životní úroveň sprostého lidu už není udržitelná.
    Ullsperger
    •  
      01.11.2021 14:38

      Tak každý, kdo si umí spočítat 1+1 si již spočítal. že pokud lidstvo nechce úplně zdevastovat planetu musí radikálně omezit spotřebu neobnovitelných zdrojů. No a jelikož únosný počet lidí bude na planetě tak nejdřív za 150 let není jiné cesty než snížení životní úrovně v rozvinutém světě. Žádná zázračná technologie, která by taky mohla taky teoreticky problém vyřešit není na obzoru. Takhle jednoduché to prostě je.
      ..
      •  
        01.11.2021 16:27

        Úplně jednoduché je, že zbytek zemeguľe se tomu směje a bude z toho profitovat. Takže pofidérní zelené efekty propagované v EU těžko něco celoplanetárně vyřeší, pokud nezhorší, viz např. povinné biosložka do motorových paliuv a důsledky typu řepkové lány atd.
        Ullsperger
        • Ullsperger
          02.11.2021 17:03

          Jak si přišel na to, že je přimíchávání biosložky povinné?? Prosím o zdroj. U nás ji prosadil Babiš v době, kdy ještě nebyl v politice. Dokázal prolobovat svolání parlamentu rozpuštěného na prázdniny za tímhle bodem.
          Velkamedvědice
        •  
          01.11.2021 16:35

          Tak rozvojový svět skutečně zatím nemá prostor k tomu snižovat lidem životní úroveň. Možná se smějou možná se časem přidají. Pokud nepřidají je jistota, že to skončí úplnou katastrofou pro všechny. Co rozvinunutý svět maximálně riskuje , že snížení životní úrovně přijde o dekádu dřív. Podle mě to za pokus stojí. Ale lidem co nemají děti nebo jsou už dnes na dně tohle nevysvětlíš.
          ..
          •  
            02.11.2021 9:49

            Jestli ono v grýndýlu spíš nejde jen o to, že těžké průmyslové váhy se konečně rozhoupaly, usoudili že zelený marketing bude přínosný a místo rejžování na uhlí, ropě a spalování už přestavily svůj byznys na lithium baterky, větrníčky, solární články a jiné hračky, jejichž výroba zatěžuje ŽP úžasným způsobem, jen zatím převážně mimo EU a USA. Osobně si myslím, že jedna ´plně nejpodstatnější věc k zachování kvality ŽP je drasticky omezit až zastavit zábor doposud nezastavěné půdy. K tomu se ale nikdo nemá, ani jako politický program. Proč, to je na bíledni. Zisky ve velkém z toho nekoukají a naopak, stavební byznys žije z toho, že většinou staví na novém. Z tohoto pohledu je grýndýl pokrytectví s zločinnými dopady na populaci EU.
            Ullsperger
            •  
              02.11.2021 12:47

              Jaký jsou postranní úmysly těch, kdo tlačí green deal je celkem jedno. Fakt je ten, že pokud se pojede jako doposud, tak se moje děti dočkají kolapsu dávno před svým důchodem.
              ..
              •  
                02.11.2021 16:34

                myšlenka je ta, že grýndýl nepomůže ale uškodí. v jistém smyslu je to jen zástěrka dalších intenzívních aktivit kapitálu va velkém.
                Ullsperger
    •  
      01.11.2021 14:23

      Tak nějak to bude postupně času se vším…
      Čert
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university