Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velké evropské banky varují před zásadními nedostatky v metrice měřící jejich zelenost

Velké evropské banky varují před zásadními nedostatky v metrice měřící jejich zelenost

21.07.2021 6:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Údajně to má být skvělý nástroj pro měření čistoty evropských bank. Jenže někteří z oboru říkají, že má od začátku plno chyb. Green Asset Ratio, neboli poměr zelených aktiv, který představila Evropská unie a který má pomoci zjistit, kolik banky půjčují ekologickým firmám, nabízí podle průzkumu Bloombergu mezi 20 evropskými bankami zkreslený obrázek reality.

Banky, které se při výpočtu tohoto poměru spoléhají na data od klientů, poukazují na to, že mnoho malých či mezinárodních firem jim je prostě neposkytuje. Pro banky je sice jednodušší vymluvit se na špatná data než přepracovávat své půjčky, ale tyto obavy zdůrazňují klíčovou překážku na cestě k ekologizaci finančního odvětví. Průzkum Bloombergu ukazuje, že klimatické riziko je třeba nejprve přesně měřit, než jej bude možné řešit.

Evropa zaujímá v oblasti změny klimatu agresivnější přístup než USA a další jurisdikce a chce penalizovat finanční firmy, které před globálním oteplováním zavírají oči. Po bankách nyní žádá, aby přednesly tvrdá data, což pro banky znamená riziko ztráty investorů a vkladatelů.

Evropský bankovní regulátor (EBA), který s poměrem zelených aktiv přišel, říká, že tato metrika umožní porovnat banky jak z hlediska jejich expozice, tak z hlediska jejich strategie udržitelnosti a toho, jak plánují zmírnit rizika související se změnou klimatu. EBA „pevně věří“, že správným regulačním rámcem a pobídkami lze zlepšit dostupnost, kvalitu a výměnu dat, uvedla e-mailem mluvčí tohoto úřadu. Banky rovněž budou moci používat odhady dopadu svých klientů na životní prostředí, dodala.

EBA v květnu představila svůj první odhad toho, jak moc jsou úvěrové knihy bank zelené, a zjistila, že banky měly poměr zelených aktiv v průměru pouhých 7,9 %. Tato metrika tvoří klíčovou součást nových standardů, které podle EBA poskytují srovnatelné kvantitativní údaje o rizicích souvisejících se změnou klimatu a které identifikují aktiva, která jsou podle taxonomie EU ekologicky udržitelná. Banky dotazované agenturou Bloomberg však tvrdí, že bez lepších dat tato metrika poskytuje zavádějící obrázek.

UBS Group patří mezi mezinárodní banky, které tvrdí, že mají problém získat od korporátních klientů data, která nejsou z regulatorních důvodů požadována, protože sídlí mimo Evropu. Několik dotazovaných bank rovněž uvedlo, že mnoho malých a středních společností, které tvoří páteř evropské ekonomiky, nemá povinnost poskytovat bankám data o dopadu na životní prostředí. Německá Commerzbank dodala, že zelené ukazatele některých bank vypadají nižší kvůli specializovaným půjčkám, které poskytují, nebo kvůli regionům, které pokrývají.

Špatné načasování

Banky rovněž vyjádřily frustraci z rozhodnutí EU implementovat poměr zelených aktiv do konce roku 2022, což je rok před tím, než má unie aktualizovat požadavky na vykazování ve firmách tak, aby zahrnovaly více údajů o životním prostředí. Další obavou je, že tento poměr sám o sobě dostatečně neodráží snahu poskytovat úvěr společnostem, které potřebují podporu při přechodu na nízkouhlíkovou budoucnost, protože tyto půjčky nejsou technicky zelené.

EBA prohlašuje, že harmonogram zveřejňování poměru zelených aktiv je „přiměřený a vhodný vzhledem k obsahu a časové ose plánů klimatických cílů EU, a navrhuje postupné zavádění těchto informací“. Banky by měly být transparentní, pokud jde o jejich plány pomoct dlužníkům přizpůsobit se nízkouhlíkové ekonomice, a tento poměr pomůže transparentnost posílit, uvedla mluvčí.

„Zpočátku bude obtížné odlišit portfolio s nízkým poměrem zelených aktiv, ale také s několika škodlivými závazky a neutrální portfolio z hlediska udržitelnosti,“ uvedla banka Svenska Handelsbanken. "Časem očekáváme, že poměr zelených aktiv v kombinaci se zveřejňováním škodlivých aktivit poskytne přehled a možnost srovnání.“

Již nyní tu jsou náznaky, že se úvěrové praktiky mění. Swedbank, další švédská velká banka, „zastavila veškeré nové financování nekonvenčních fosilních paliv a také nové financování průzkumu ložisek ropy a zemního plynu,“ uvedl generální ředitel Jens Henriksson. V účetnictví banky daná firma zůstane, pouze pokud „může dodat a přednést plán přechodu celého svého hodnotového řetězce, který je v souladu s Pařížskou dohodou“. "Jako banka musíte pochopit, že musíte převzít odpovědnost za to, co děláte," uzavřel.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Závazek USA více snížit emise podpořil zelené investice. Akcie míří vzhůru
22.04.2021 16:44
Americký prezident Joe Biden se během probíhajícího klimatického summi...
Greasuries? Bidenovy klimatické plány mohou změnit americký trh s dluhopisy, říká Fidelity International
04.05.2021 14:37
Prezident Biden ohlásil 22. dubna cíl snížit emise skleníkových plynů ...
Co udělají zelené investice s ekonomikou? Záleží na chování úspor, říká Artus z Natixis
24.06.2021 13:05
Podle odhadů budou muset investice do přechodu na jiný systém získáván...
Zelené evropské akcie čeká zotavování. Ale jen pro trpělivé, předpovídá Goldman Sachs
22.06.2021 10:49
Akcie v evropském sektoru obnovitelných energií, které byly po většinu...

Váš názor
  • blázni
    21.07.2021 10:54

    banku snad ještě vlastní akcionáři a najmutá prac.man.síla snad má odpovědnost vytvářet pro ně max. zisk nic víc nic míň, kydy o nějaké spol.odpovědnosti patří max.do Pow.prezentace ale ne aby zvyšovaly náklady, zelenoeumagorie asi bude vypadat tak, že dojdeš do banky - chci úvěr na uhelnou elektrárnu a zeleně ji ihned zavřu, to bude zelený pod.plán jak stehno :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    21.07.2021 9:16

    Rentabilita zelených projektů bude alespoň zpočátku mizerná minimálně obtížně predikovatelná. Pokud by měly být banky nějak sankciovány, že do takových projektů ať již z důvodů rentability či kdy se mnohdy jedná o vzdušné zámky (viz první propočty nákladů Energiewende a realita) nejdou, měla by EU na financování takových jí požadovaných "zelených aktiv" poskytnout ručení. Zatím např. Německu chybí 40 % zelené energie pro její plány elektromobility do roku 2030. Lze si představit, že např. banka bude nucena financovat nabíjecí stanice, které zůstanou bez proudu, jako čerpací stanice na celém světě bez benzínu během íránské krize v 70tých letech. NB. Ono to s erudicí napříč Bruselskými úřady souvisí. Již několik dekád se bohorovní úředníci rekrutují z politického no name odpadu jednotlivých zemí. Ví tady někdo, že šéfka ECB Madam Lagarder je pravomocně odsouzená - ovšem bez uloženého trestu - korupčnice? Že Madam Von der Leyen je pro neschopnost odvolaná německá ministryně obrany?
    big brother
    • Lagardeová byla odsouzena jen za nedbalost
      21.07.2021 9:53

      ČTK 19. 12. 2016 Francouzský soud v pondělí rozhodl, že stávají šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová coby někdejší francouzská ministryně financí připravila svou nedbalostí stát o více než 400 milionů eur. Informovala o tom agentura Reuters. V roce 2007 měla Lagardeová připravit mimosoudní vyrovnání kontroverzního podnikatele Bernarda Tapieho se státem.
      Špaček
      • Re: Lagardeová byla odsouzena jen za nedbalost
        21.07.2021 11:07

        Čtu pro nedbalost, ne pro korupci
        Velkamedvědice
      • Re: Lagardeová byla odsouzena jen za nedbalost
        21.07.2021 10:28

        Děkuji kolego. Tak to je fakt smutné.
        Velkamedvědice
    • Big brother
      21.07.2021 9:27

      Mám rád ve věcech jasno. A protože vidím. Kolik je obětí hoaxů a tvé info mě zaujalo, hledal jsem. Nikde sem nenašel, že je šéfka ECB madam Lagarder odsouzena za korupci. Proto bych rád, abys doložil zdroj a nemusel to považovat za pomluvu. Ještě se kouknu na tu obranu a dám vědět.
      Velkamedvědice
      • VM
        21.07.2021 10:23

        https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/sefka-mmf-lagardeova-je-vinna-rozhodl-francouzsky-soud/r~6dfa883cc5f711e697d3002590604f2e/
        Jan47
        • Honza
          21.07.2021 11:07

          Tak sem si to přečetl, no, nedbalost není korupce.
          Velkamedvědice
          • VM
            21.07.2021 11:20

            Souhlasím.
            Jan47
            • Honza
              21.07.2021 11:22

              Tak každopádně je to smutné, takoví lidé degradují celou unii.
              Velkamedvědice
              • VM
                21.07.2021 11:38

                To jo, je pro mne nepochopitelné, že byla v roce 2019 nominována Evropskou radou na post předsedkyně ECB, když už měla za sebou malér z roku 2016.
                Jan47
      • VM
        21.07.2021 10:01

        Lagarde byla obviněna z podvodu a odsouzena z nedbalosti, ale nedostala trest. https://www.thedailybeast.com/christine-lagarde-convicted-hangs-on-at-imf https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/438304/sefka-mmf-lagardeova-je-vinna-podnikateli-pomohla-ke-stovkam-milionu-eur.html https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sefka-mmf-lagardeova-byla-obvinena-z-podvodu.A140827_125916_eko-zahranicni_fih
        Jan47
      • Re: Big brother
        21.07.2021 9:31

        Takže to samé. Madam Von der Leyen byla odvolána pro neschopnost?? Nic takového sem nenašel, opět prosím o zdroj tézo závažné informace. Děkuji.
        Velkamedvědice
        •  
          21.07.2021 10:52

          https://www.dw.com/de/von-der-leyen-es-sind-fehler-passiert/a-52373552 a spousty spousty dalších. Velké medvědici schází přehled. Důkaz? Usvědčuje se sama. A to jí teď asi naštve. No nic.
          big brother
          • velký bratr
            21.07.2021 11:15

            Myslel jsem, že se to obejde bez osobnách útoků. Bohužel seš chudák a lhář. takže chcešli to osobně. Jen id.ot o mě píše v ženském rodě, protože mám nick medvědice. To samo už vypovídá o charakteru a toleranci pisatele. za druhé si lhář. Prní nebyla odsouzena za korupci, ale za nedbalost. Jen i.iot nechápe rozdíl. A v tom německém textu nečtu nic, že druhá byla odvolána pro neschopnost. Jinak hezký den. Lituji, že si to převedl do osobní roviny, ale když to tak chceš.
            Velkamedvědice
            • Re: velký bratr
              21.07.2021 12:30

              :-)))))) ale jen o převádění do osobní roviny viz. např. reakce velké medvědice v 8.22 na příspěvek x2 ze 7:22 odesláním autora na psychiatrii. Opět sebeusvědčení. :-))))) No nic.
              big brother
              • velký bratr
                21.07.2021 13:22

                Sebeusvědčuješ tak sebe. Předpokládám, že nejseš multinick, který dialog mezi námi dávno do osobní roviny dostal a už pod jinými nicky. Za druhé. Upozornění je zcela na místě, pokud dotyčný použije každé téma k oslímu můstku na to . aby ho zneužil a na všechna vlákna psal to samé o EU a ostatní buzeruje, ať se drží tématu. Nicméné chápu, že tě je věcná diskuze cizí, zvláště když rozšiřuješ hoaxy a někdo tě na to upozorní.
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení