Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tisk: Pavla prověří první politická krize, Babišova konfrontace odpudila

Tisk: Pavla prověří první politická krize, Babišova konfrontace odpudila

30.01.2023 9:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Styl šéfa ANO Andreje Babiše založený na konfrontaci v prezidentských volbách nezafungoval a Babiš dělal chyby. Zvoleného prezidenta Petra Pavla pak prověří první politická krize, se kterou se bude muset ve funkci hlavy státu potýkat. V komentářích v tisku to dnes uvádějí české deníky. Pavel, který nemá zkušenosti z politiky, je podle některých komentátorů velkou neznámou. Podle jiných pomůže sjednotit zahraniční politiku vlády a Hradu a otevře českému prezidentovi i českým podnikatelům znovu cestu na Západ.

Generála ve výslužbě Pavla si ve druhém kole volby v pátek a sobotu za prezidenta vybralo téměř 3,36 milionu voličů. Získal 58,32 procenta hlasů. Babiše porazil zhruba o 959.000 hlasů, tedy o 16,6 procentního bodu, a vystřídá tak na Hradě Miloše Zemana. "Šéf hnutí ANO nedokázal převzít voliče po Miloši Zemanovi, chyběly mu rétorické schopnosti dosluhujícího pre­zidenta a dalo by se říct, že před druhým ko­lem dělal jednu chybu za druhou," komentoval výsledek volby deník E15. "Zdá se, že Babiš, coby stroj na úspěch, se zadrhl, což je v politice zlá zpráva. Řadu let Babiš vyhrával všechny volby vyjma senátních, které ANO nikdy neumělo. Pak přišla prohra ve sněmovních, plichta v komunálních, prohra v senátních a teď tedy vysoká prohra v bitvě o Hrad," napsal deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Volební finále online: Prezidentem Petr Pavel, počtem hlasů překonává Zemana

Šéfovi ANO se nyní neosvědčila dříve úspěšná volební taktika. Babiš vsadil podle komentáře Lidových novin (LN) zejména ve druhém kole volby na konfrontační kampaň podsouvající protikandidátovi úmysly, které nemá. "Využíval v kampani emoce voličů, jejich obavy, a navíc se snažil vykreslit všechny důležité protikandidáty a pak i jednoho zbylého soupeře jako součást vládní koalice," uvedl deník. Z veřejných vystoupení Pavla se podle E15 stala spontánní oslava svobody a demokracie. "Zatímco Babišovi nezbývalo než dohánět zjevný rozdíl negativní kampaní a ne- nepovedenými útoky, během nichž začal hrát vabank. A několikrát si přitom kopl míč do vlastní brány," popsal kampaň deník.

O vítězi prezidentské volby se rozhodlo nejspíš hned po prvním kole volby, kdy Babiš na tiskové konferenci začal strašit válkou, mluvil o sovětské tajné službě KGB a ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, píše v komentáři Právo. "Nejspíš vyděsil vlažné podporovatele generála - především voliče Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera. A přiměl je, aby šli volit," doplnil deník. Pavel si je pak podle něj přesným vedením kampaně před druhým kolem udržel.

Další vadou bylo to, že Babiš nastolil jako hlavní témata dalších dní válku, mír a bezpečnost, tedy oblasti blízké Pavlovi, uvedlo Právo. Z domácí i zahraniční ostudy poté, co odmítl případnou vojenskou pomoc napadenému Polsku, což jde proti závazkům v NATO, se pak Babiš podle deníku už nevykroutil. Nepovedla se mu ani jeho kontaktní kampaň a jeho plán na diplomatické řešení války na Ukrajině se den po dni ukazoval jako narychlo spíchnutý a nevěrohodný, píše Právo. Po odmítnutí možné povolební spolupráce s SPD pak Babiš nejspíš ztratil desítky tisíc příznivců této strany, uzavírá deník výčet v komentáři s názvem "V čem Andrej Babiš chyboval".

Pavlova výhra by podle E15 mohla pomoci k posílení vztahů se zeměmi na Západě. "Pavlova autorita založená na minulosti vy­soce postaveného vojáka a diplomata by po odmlce vyplněné Zemanovým nadbíháním Číně a Rusku mohla českému byznysu více otevřít západní trhy a vazby ve vyspělých demokraciích," napsal deník.

"Češi si zaslouží republiku pohody". Vítězství o 960 tisíc hlasů a osobní gratulace Čaputové

"Petr Pavel je však teprve na začátku a do vysoké české politiky už vstupuje lehce svázaný s vládnoucí koalicí Petra Fialy (ODS)," uvedla v komentáři MfD. To by pro nového prezidenta mohlo podle deníku znamenat do budoucna problém. "Petr Pavel se skvěle hodí do normálního politického provozu, kdy vše funguje v pořádku, ale ještě uvidíme, jak bude plnit svoji funkci, pokud se politický systém začne zadrhávat, přijdou tvrdé ideové střety, kdy se bude třeba postavit na nějakou stranu, či přijde nějaká krize," napsaly LN.

Podle komentáře v Hospodářských novinách (HN) je třeba brzdit optimismus premiéra Petra Fiala (ODS), že prezidentské volby jsou začátkem konce Babišovy éry v české politice. Babišův volební zisk sice rozhodně není "famózní výsledek“, jak to oligarcha ve snaze zakrýt rozměr porážky s Pavlem interpretuje, pokud by ale některé získané voliče SPD, Trikolory nebo Přísahy dokázal například ostřejší národoveckou rétorikou udržet, může výrazně posílit ve sněmovních volbách v roce 2025, píše deník. Vládní strany by proto podle komentáře neměly propadnout triumfalismu a měly by se od Pavla učit v souladu s heslem jeho kampaně ˇřádu a klidu".

Do budoucnosti může nicméně "nebabišovský" svět hledět s mírným optimismem, píšou HN. "Skoro 60 procent voličů řeklo, že nechce, aby se blábolivý populismus a lež vyskytovaly na Hradě. Teď jde jen o to, aby se tato voličská koalice udržela a výše uvedené v roce 2025 opět neproniklo do Strakovy akademie," doplnil deník.


Čtěte více:

Volební finále online: Prezidentem Petr Pavel, počtem hlasů překonává Zemana
28.01.2023 22:20
Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve...
28.01.2023 23:14
V pořadí 4. prezidentem ČR se po Miloši Zemanovi stane generál ve výsl...

Váš názor
  •  
    02.02.2023 17:13

    Kocicaku, pry, se, stejne jako na Slovensku, maji jit podepsat nejaka lejstra, ze se nechces ucastnit mobilizacniho cviceni :D:D. Tutoinformaci uvedly zdroje Dezolatnich informaci. No Milda tu chtel Cinany a Pavel zapadaky.
    Gyroskop
    •  
      02.02.2023 17:19

      ... jj, máš naprostou pravdu. Už se těším, jak z bezpečí při skleničce a doutníčku Tě budu s Pávkem sledovat jak za nás bojuješ v prví linii. Budeme Ti držet palce. Snad se vrátíš živý :o)
      Kočičák
      • Být tebou, moc bych se nesmál Skryta mobilizace už probíhá
        02.02.2023 17:30

        Odvodové komise mají seznamy stovek proruských štváčů, bez ohledu na věk. Tito půjdou do první linie jako potrava pro ruská děla. Tak až tě odvedou dej vědět, mám tady jednu starou polní lopatku a taky jednu polní láhev. Bude se ti hodit
        oradapoisson
        • Re: Být tebou, moc bych se nesmál Skryta mobilizace už probíhá
          02.02.2023 17:45

          ... musíš počkat, až bude oficiálně uveden do funkce hlavy státu (protože za jednání mimo mandát mu hrozí až dva roky vězení) a pak můžeš mašírovat (https://youtu.be/fvCc6lUnrUI)
          Kočičák
          •  
            02.02.2023 18:06

            Sorykamo, ale jsi a) retardovan, nebo b) mas vazne psychicke problemy. Kdyz se clocek zpetne podiva par mesicu zpet na tve prispevky, tak si opravdu rekne, ze je tu nejaky klaun nebo mesuge. V tomto pripade jsi na hrane s trestnym cinem Sireni poplasne zpravy, jak je take klasifikovano fake news nedavno publikovane na Slovensku. Mel by ses nad sebou zamyslet.
            Gyroskop
            •  
              02.02.2023 18:07

              https://fb.watch/irFS2h8lRi/
              Kočičák
      •  
        02.02.2023 17:22

        Komicke je, ze te vyfabulovane hlouposti tolik lidi veri. Jestli jsi to nepochopil, na Slovensku zacali na uradech naprosto vygumovani hlupaci, co sezrali fejk.
        Gyroskop
        • vyfabulované hlouposti v US TV
          02.02.2023 17:29

          https://fb.watch/irDycCYobU/
          Kočičák
          • Re: vyfabulované hlouposti v US TV
            02.02.2023 17:37

            Sancta simplicitas
            Gyroskop
  •  
    01.02.2023 21:04

    ... tak uvidíme, co řekne lidem při mobilizaci (https://youtu.be/hTYem7QTicI)
    Kočičák
    •  
      02.02.2023 16:16

      Nejvíc vyklepaní z toho, že by museli bránit svou vlast, jsou místní vlastenci. Jak příznačné...:)))
      STX
      •  
        02.02.2023 16:52

        ... o obranu vlasti zde určitě nepůjde? Možná tak jedině o obranu zájmů USA a oligarchů (https://youtu.be/OVGfJyPCKQo)
        Kočičák
        • Máš pravdu
          02.02.2023 17:14

          O obranu vlasti v tvém případě nepůjde rusáckej haysle
          oradapoisson
    • Politická prostitutka
      02.02.2023 8:12

      A užiteční id.oti jedou. U Bobošíkové nevadí, že za komunisty kandidovala i po orevratu, u Oavla vadí, ze tam byl pred. Tomu se říka objektivita. V případě valka NATO s ruskem jsme součástí NATO, to je ale překvapení. Radeji lezme do ruské pr.ele jako kolabiranti, to je bezpečnější.
      Velkamedvědice
    • My chápeme, že to byla pro vás komouše velká rana
      02.02.2023 6:05

      Tak už tě taky pustili z Bohnic? Byls tam asi nejdýl. To víš vsadit všechno na babiše bylo horší rozhodnutí než nakoupit akcie čezu,
      oradapoisson
  • Omyl, ovšem záměrný :)
    31.01.2023 14:00

    Není to "Babišova konfrontace", které odpudila, ale víceletá kontinuální masáž mainstreamu za kandodáty dobra.
    Ullsperger
    • Re: Omyl, ovšem záměrný :)
      31.01.2023 15:10

      Taky si říkám, že to mainstreamová média - iDnes a Lidovky - s podporou Blekoty přeháněla. Tímto zdravím pana Plesla...
      STX
      •  
        01.02.2023 14:55

        To je velmi jemná ironie, velmi jemná.
        Ullsperger
    • Re: Omyl, ovšem záměrný :)
      31.01.2023 14:26

      Kecy. Stačí se podívat na prvníkolo a počet hlasů. Po té tiskovce a hrátky s válkou mu včetně těch, co volili jako antipavelpřibylo jen 8 procentních bodů, páč spousta ubyla. kdo je trochu při smyslech viděl jak lže, neodpovídá na dotazy, kroutí se, nebo odpoví dva tři oxymorony. Myslím, že lidi mají už plné zuby konfrorntační politiky, kdy se lidi pomlouvají pro jméno a příslušnost, ne skutky. mediální masáž je neměnná od doby, co šel údajně do politiky vymezite se ptori jednání, kterého se on dopouštěl taky.
      Velkamedvědice
      •  
        31.01.2023 14:34

        Nebýt skutečnosti viz můj původní příspěvek, taková osoba jako je Pavel, by snad vůbec nemohla kandidovat. Doba je vymklá z kloubů a každá medvědice si myslí, že má rozumu, jako bába v konzumu.
        Ullsperger
        • A pak je tady jeden zhrzeny bolševik,
          01.02.2023 19:48

          Který se zatím nevzpamatoval z pádu jeho modly. Který si nikdy nepřipustí, že lidi mají dost tandemu babiše a zemana. Taky si myslí, že nás tady bude všechny poučovat a přesvědčovat.
          oradapoisson
          • Re: A pak je tady jeden zhrzeny bolševik,
            02.02.2023 15:11

            Táhni do p r d e l e, zlatá rybičko. Ostatním, normálním čtenářům se omloyuvám za použitý vulgarizmus.
            Ullsperger
            • Zveš mě k vám domů?
              02.02.2023 16:34

              Dík, už jsem zvracel. Omlouvat se nemusíš, všichni tady ví co si zač tudý khmere. Takovou rudou $vini nelze přehlédnout
              oradapoisson
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení