Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Vývoj ropy v uplynulých sedmi dnech pod vlivem světových událostí

10.04.2002 17:15
Autor: 

Minulý týden se zvýšily zásoby ropy a ropných produktů v USA. Růst je dán vysokým dovozem, který s 9,25 mil.bd se přiblížil letošnímu maximu 9,6 mil.bd. z poloviny ledna. Byl registrován zvýšený zájem rafinérií předzásobit se z obav o vývoj na Blízkém východě a ve Venezuele. Rafinérie pracovaly na 90,7% své kapacity, tj. o 3,6% více než týden předtím.

Osmého dubna oznámil Irák, že na 30 dnů zastavuje export ropy v rámci programu ropa za potraviny. Přerušit embargo chce pouze v případě, že se Izrael stáhne ze všech arabských území. Zájem o embargo podpořil rovněž Irán. Protože však tato politika byla odmítnuta především Saudskou Arábií, slevil Teherán na nutnost jednoznačného souhlasu všech zemí OPEC. Saudská Arábie je však také připravena nahradit chybějící dodávky irácké ropy na světový trh. Většina zemí OPEC má totiž obavy z ropných embarg. Jednak potřebují stálý příliv peněz, jednak každá taková akce dosud vedla ke snížení podílu zemí na světové spotřebě ropy.

Export ropy z Venezuely byl ohrožen. Stávka v státní ropné společnosti Petroleos de Venezuela byla podpořena Konfederací venezuelských pracujících. Důvod byl prozaický, vláda dosadila do řídících orgánů společnosti několik svých lidí. Stávka zastavila těžbu a nakládání ropy, která se většinou vyváží do USA. Venezuela těží 2,5 mil.bd, 2 mil.bd. exportuje z toho 1 mil.b. do USA.

Podle dnes uveřejněné zprávy IEA (International Energy Agency) zůstala v březnu těžba ropy v porovnání s únorem nezměněna a to na úrovni 76,3 mil.bd. Snížil se objem těžby ze zemí mimo OPEC, byl ale zvýšením dodávek od OPEC nahrazen. Produkce deseti zemí OPEC se zvýšila o 440 tis.bd. na 23 mil.bd. Nejvíce přidala Saudská Arábie, +240 tis.bd., o 320 tis.bd. snížilo těžbu Norsko. Předpověď růstu letošní poptávky po ropě zůstává s 440 tis.bd. nezměněna. V prvním čtvrtletí přitom byla tato světová poptávka vyšší, než se původně předpokládalo. Současný nárůst cen ale přináší riziko zpomalení ekonomického růstu a tím i snížení poptávky. Podle téže zprávy IEA klesla zásoba ropy v únoru v zemích OECD o 480 tis.bd.

Ministerstvo energetiky v USA předpokládá, že také letos zaplatí během dovolených spotřebitelé za pohonné hmoty vyšší ceny. Ty by ale neměly dosáhnout loňských maxim, protože v zemi jsou vyšší zásoby.

Na ropném trhu bylo tedy v minulém období opět živo. Příznivý dopad zvýšení zásob v USA tentokrát převážil negativa vývoje na Blízkém východě a ve Venezuele. Sliby Saudské Arábie nahradit výpadky dodávek z Bagdádu dále přispěly k stabilizaci ceny ropy. Návrat k cenám kolem 22 USD je ale zatím nepravděpodobný, i když mírný pokles lze předpokládat.

Technická analýza:

V průběhu poslední doby se cena ropy podle předpokladu dostala do sestupné korekce, ale stále se nachází v dlouhodobém vzestupném trendu. Včera byla nakonec zavírací spotová cena ropy Brent na hodnotě 25,24 USD/barel.

V současné chvíli se zdá, že v tomto období by cena ještě měla pokračovat ve své sestupné korekci. V takovém případě by se cena měla dostat k supportu na úrovni 24,83 USD/barel. Při výraznější sestupné korekci cena může dokonce klesnout i k dalšímu supportu, který je na hladině 23,72 USD/barel. Následující support je potom na úrovni 22,93 USD/barel, ale jeho dosažení v tomto období není moc reálné.

Shora by měl být pohyb ceny omezen rezistencí na hladině 27,14 USD/barel. Další rezistence jsou pak na úrovních 28,20 USD/barel a 28,85 USD/barel, ale jejich dosažení v tomto období není moc pravděpodobné

(ČSOB, Trhy a Komodity)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.