Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kyjev: Gazprom snížil dodávky plynu do Evropy na čtvrtinu

Kyjev: Gazprom snížil dodávky plynu do Evropy na čtvrtinu

06.01.2009 8:37
Autor: ČTK

Článek byl aktualizován:

Kyjev (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom dnes snížil dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropy již na pouhou čtvrtinu normální úrovně, sdělila dnes ukrajinská energetická společnost Naftogaz. Český ministr průmyslu Martin Říman v Kyjevě prohlásil, že situace s dodávkami ruského plynu se dramaticky změnila a neustále se zhoršuje.

"Situace na ukrajinsko-slovenské hranici se zhoršuje každou minutou a my bychom o této nové situaci rádi jednali," řekl Říman novinářům po setkání s ukrajinskými činiteli.

Kvůli omezení dodávek ruského plynu do České republiky dnes telefonicky hovořil prezident Václav Klaus s ruským velvyslancem v ČR Alexejem Fedotovem a pozval jej k dalšímu jednání ve středu na Pražský hrad. ČTK o tom informoval Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Naftogaz ráno oznámil snížení toku ruského plynu na třetinu normální úrovně po pondělní redukci o zhruba pětinu. Podle mluvčího Naftogazu objem plynu proudícího přes Ukrajinu klesl dnes nejprve na 92 milionů metrů krychlových za den ze zhruba 300 milionů kubíků před 1. lednem, a později se propadl na necelých 74 milionů kubíků.

Rusko a Ukrajina by měly usilovat o rychlé, přijatelné a transparentní řešení nynějšího sporu o zemní plyn a nalézt takový dlouhodobý režim dodávek a tranzitu, který by byl výhodný pro obě strany a zajistil bezpečné dodávky do zemí Evropské unie. České předsednictví EU to uvedlo v prohlášení po setkání své delegace v Kyjevě s ukrajinskými činiteli. Podle ukrajinské strany dohodu ztěžují rozdílné názory na právní a technické záležitosti mezi Naftogazem a Gazpromem.

"Situaci analyzujeme, ale důvody výrazného poklesu nejsou přesně identifikovatelné. Máme k dispozici pouze informace, že tranzitní dodávky přes Ukrajinu na Slovensko do předávací stanice Velké Kapušany byly omezeny," sdělil ČTK mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský a řekl, že těžba z podzemních zásobníků plynu na území Česka byla spuštěna na plný výkon. "S využitím norských dodávek a zásobníků jsme schopni aktuálně pokrýt spotřebu zemního plynu v ČR," dodal Chalupský s tím, že dodávky norského plynu severní cestou do ČR jsou v plné výši a firma aktuálně plně využívá tento zdroj pro zásobování.

Zastavení dodávek ruského plynu již hlásí prakticky celý Balkán. Všechny ruské dodávky do Bulharska, Turecka, Řecka a Makedonie byly zastaveny, úplné zastavení hlásí i Chorvatsko a dodávky plynu do Rumunska klesly o 75 procent. Rakousko oznámilo, že dodávky se mu snížily o 90 procent; polský plynárenský podnik PGNiG uvedl, že dodávky z Ruska zůstávají na pondělní mírně nižší úrovni.

Nynější spor Ruska a Ukrajiny se zdramatizoval poté, co Gazprom přestal na začátku ledna posílat plyn Ukrajině, protože se s ní nedohodl na nové smlouvě s novými cenami. K pondělnímu zkrácení dodávek o víc než 65 milionů kubíků Gazprom přistoupil po poradě s ruským premiérem Vladimirem Putinem a tento výpadek postihl i Českou republiku.

Gazprom tvrdí, že jeho postup má přimět Ukrajinu, aby ze svých zásob kompenzovala množství plynu, které si z tranzitu neoprávněně neodebrala. Během prvních čtyř dnů letošního roku šlo podle Gazpromu o 65,3 milionu metrů krychlových plynu, která firma požadovala od Kyjeva nahradit do 8:00 SEČ dnešního dne. "Optimalizovat" vývoz plynu prý Gazpromu nařídily ruské celní úřady, podle nichž nedohodnutý odběr plynu Ukrajinci porušuje ruské předpisy a zákony. "Odpovědnost za změny v přepravě plynu a následné snížení jeho dodávek leží na ukrajinské společnosti Naftogaz," tvrdí Gazprom.

Delegace Evropské komise a českého předsednictví po dopoledních jednáních v Kyjevě odletí do Berlína. Zde by se měla odpoledne setkat se zástupci Gazpromu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data