Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Jakub Hemerka z KARO: Letos chceme růst ve výrobě i v prodejích

Jakub Hemerka z KARO: Letos chceme růst ve výrobě i v prodejích

12.01.2021 6:24
Autor: Redakce

Zvýšit objem prodejů i výroby. Takové jsou plány boršovského zpracovatele kůží KARO INVEST pro letošní rok. V rozhovoru s Patria.cz to řekl finanční šéf skupiny Jakub Hemerka. Potřebné kroky k dalšímu růstu jí pomohly udělat předloňská a loňská nabídka akcií na trhu START pražské burzy, zatímco nábytkářský průmysl v EU po konci první covidové vlny oživil. Patria.cz Vám nabízí další ze série rozhovorů s emitenty na trhu START, určeném pro tuzemské malé a střední firmy. 

Patria.cz: Co vnímáte jako nejdůležitější počin Vaší firmy v uplynulém roce? Kam jste se jako firma posunuli?

V roce 2020 jsme udělali velký krok pro rozvoj skupiny KARO v oblasti rozšiřování výrobního zázemí. Vybrali jsme brownfield pro další rozvoj společnosti a přesunuli jsme na toto místo štukování. V hlavním výrobním závodě KARO přibyla druhá stříkací linka a rozšířil se zadní trakt, kde je instalována nová čistička.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

Nábytkářský průmysl v EU po skončení první vlny lockdownů velmi rychle oživil. Důvodů pro oživení je několik a pro KARO jakožto strojního zpracovatele kůži pro nábytkářský sektor to byla významná okolnost, která umožnila návrat k plánovaným výkonům.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a opatření proti šíření nákazy?

Největší výzvou se stalo plánování. Museli jsem řešit spoustu nových situací a úkolů, abychom udrželi plynulost výroby, dodávek materiálu a výstavby.

Patria.cz: A naopak, jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či zatím nemuseli zvládnout realizovat, případně zda se k nim nějak postavíte v budoucnosti?

Došlo ke změně pozice skupiny KARO u části předních evropských producentů nábytku. Dlouhodobě bylo ve vnímání některých nákupčích zakotveno, že nakupovat kůži od Italů je podobné jako kupovat hodinky nebo čokoládu od Švýcarů. Produkty od KARO, jediného průmyslového zpracovatele kůže pro nábytkářský průmysl severně od Alp, neměly v jejich očích srovnatelnou reputaci bez vazby na skutečnou kvalitu naší produkce. Díky dočasnému uzavření severní Itálie bylo nutné revidovat zavedené postupy, do popředí při hodnocení výrobků se dostala faktická kvalita, regionální diverzifikace a cena. KARO díky flexibilitě moderního výrobního závodu vybudovaného v roce 2015 nabízí pro odběratele vysokou kvalitu v dané kategorii výrobků a velmi výhodnou geografickou polohu, jelikož prvovýroba nábytku je významně soustředěna v severní polovině EU.

Patria.cz: Jak velkou rupturu přinesla krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí Vašemu „business as usual“?

Jednorázové zastavení průmyslové produkce na jaře většina zdravých podniků v našem odvětví překonala, ačkoli první lockdown byl velmi nákladný, protože to byla bezprecedentní situace. Následně bylo možné s omezeními počítat a přizpůsobit se nové situaci, tudíž šlo, i díky dostatečné poptávce po produktech v našem odvětví, znovu se postavit na nohy a pokračovat v růstové strategii společnosti.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro následující rok?

Hlavním rizikem roku 2020 byly neočekávané změny se zásadním dopadem na chod celé společnosti. Například část našich zákazníků musela v průběhu roku opakovaně omezovat výrobu, protože nedokázali zajistit dostatek zaměstnanců pro její realizaci, ačkoli měli značný převis poptávky nad svou výrobní kapacitou, to ovlivňovalo i dodávku našich výrobků. Mnoho podnikatelských subjektů čelilo a čelí novým, v daný okamžik možná neřešitelným situacím, nicméně našemu odvětví se naštěstí fatální problémy vyhnuly. Věříme, že možné kritické hrozby roku 2021, které jsme identifikovali ještě na podzim 2020, jako byly možné dopady tvrdého brexitu, nezvládání opakovaných lockdownů, se vyřešily nebo nejpozději do podzimu 2021 vyřeší. Celosvětově se budeme muset vypořádávat s důsledky změn a politických rozhodnutí roku 2020 a snad jen nepatrným rizikem zůstává, jak dobře a rychle to zvládneme v ČR a Evropě.

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro nadcházející rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na trhu START?

V roce 2021 budeme pokračovat v rozvoji hlavního výrobního závodu KARO a zahájíme vertikální integraci směrem k primární surovině. Díky novým výrobním kapacitám plánujeme signifikantní růst objemu výroby a prodejů v průběhu roku 2021. Obě emise (2019, 2020) na trhu START nám umožnily udělat nutné kroky v dalším růstu společnosti a věřím, že vývoj cen akcií potvrzuje, že se KARO investorům patřičně odvděčí.

Hemerka Karo kůže rozhovor Patria 

Ing. Jakub Hemerka, MSc.

Jakub Hemerka vystudoval finance v ČR a Anglii, působil v globální síťové agentuře, vybudoval a prodal IT firmu zaměřenou na vývoj informačních systémů fungujících ve webových prohlížečích, řídil několik investičních projektů pro privátní investory. Od roku 2011 se věnuje finančnímu řízení projektů, je zakladatelem a řídí skupinu firem ARDECON poskytující konzultační, účetní a daňové služby. 

Od roku 2016 je Jakub Hemerka úzce spjat s osudem výrobně-obchodního holdingu KARO působícího v segmentu zpracování hovězí a buvolí usně pro nábytkářský průmysl, kde zastává pozici ve statutárních orgánech, má na starosti strategický rozvoj, řízení financí a investičních projektů skupiny. 

Rozhovor byl uskutečněn korespondenčně a připravila ho Jana Knechtlová.



 

Čtěte více:

Trh START pražské burzy začne obchodovat denně již od zítra
11.03.2020 14:43
Již zítra, 12. března, přejde trh START pražské burzy na denní aukce z...
START Day živě: Pilulka.cz spouští úpis akcií. Co nového u stávajících emitentů?
06.10.2020 12:30
Pilulka.cz zveřejnila podrobnosti o vstupu na trh START pražské burzy....
Firma Karo získala v druhém úpisu na trhu START přes 13 milionů Kč
14.12.2020 13:59
Dnes byl ukončen úpis akcií boršovského výrobce kůží Karo Invest a.s. ...
Pražská burza v roce 2020: Objemy +15 %, index -5 %, Pilulka +38 %
04.01.2021 16:39
Netypický rok 2020 byl přes jeho složitost na burze plný zajímavých ud...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více