Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pověste je vejš, ať se houpaj…

Pověste je vejš, ať se houpaj…

19.01.2009 12:43
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Závěr minulého týdne přinesl finančním trhům několik událostí, které by rozhodně neměly upadnout v zapomnění. Tou první byl de facto konec bankovního kapitalismu v Irsku, reprezentovaný faktickým znárodněním Anglo Irish Bank Plc. Dle slov ministra financí Briana Lenihana již navrhovaná kapitálová injekce ve výši 1,5 miliardy euro přestala stačit původnímu záměru a převzetí banky do rukou státu se tak jevilo jako jediné možné řešení.

Tento krok tedy přidal Anglo Irish Bank Plc do skupiny bank, které již evropské vlády plně nebo částečně vlastní – Royal Bank of Scotland Group Plc, Northern Rock Plc, Commerzbank AG nebo neslavně známé islandské banky. 

Krátkou sirku si v této hře evidentně vytáhli akcionáři AIB, kteří se teď mohou jenom modlit a doufat, že vládou stanovený odhadce uvede ve své závěrečné zprávě alespoň nějakou hodnotu akcií a oni neostrouhají úplně. Jejich šance nicméně nejsou vysoké – již citovaný ministr financí Brian Lenihan zcela nemilosrdně utrousil, že „bude-li hodnota akcií stanovena odhacem jako nulová, kompenzace pro akcionáře prostě nebude“.

Zdánlivě nesouvisející událost se odehrála o několik stovek kilometrů jižněji, na východě Francie. Zde v pátek během návštěvy továrny firmy PSA Peugeot Citroen nyní již beze všech pochyb šílený prezident Nicolas Sarkozy pronesl, že „Francie na pomoc churavějícím automobilkám poskytne opravdu hodně peněz“. A je to tady. Po Detroitu už natahují ruku po penězích daňových poplatníků také francouzští výrobci aut a jejich dodavatelé. Aby toho však nebylo dost, N. Sarkozy doplnil ještě několik dalších vět:

- plán by zahrnoval nejenom výrobce, ale také jejich dodavatele. De facto by tak francouzský daňový poplatník sanoval celý automobilový průmysl, ať se mu to líbí nebo ne.
- vláda poskytne buďto půjčky nebo garance za půjčky, ve snaze eliminovat neochotu bank půjčovat. Nic však není zadarmo a na oplátku bude N. Sarkozy požadovat ukončení přesunu výroby do zahraničí („off-shoring is dead“) a posílení domácí produkce.
- slib a dohoda s výrobci však nebude stačit, státní administrativa bude požadovat formální stvrzení výše uvedeného stavu mezi vládou a automobilovým průmyslem. Nabízí se samozřejmě otázka, na co potom budou firmy potřebovat management…

Co mají výše citované události společného? Žijeme ve vyjímečné době, která si do určité míry vyžaduje vyjímečná řešení. Tato situace vždy nahrává populistům se sklonem k jednoduchým řešením na složité problémy. V zásadě všechny vládní administrativy celého světa do této pasti v nedávné době spadly a usoudily, že cesta nejmenšího odporu je ta nejlepší – napumpovat do systému peníze. Jak nicméně již v roce 1963 (!!!) napsal Murray Rothbard ve své knize „America’s Great Depression“, existuje několik věcí, které by vlády za situace jako nyní rozhodně dělat NEMĚLY:

1) Zamezit nebo oddalovat likvidaci neperspektivních firem: půjčovat peníze firmám s nejistou budoucností, pobízet (více či méně silově) komerční banky k půjčkám do neperspektivních oblastí ekonomiky
2) Pokračovat v dalším nafukování již vytvořené bubliny: pokračující expanze jen zamezuje ozdravnému poklesu cen a prodlužuje tak dobu ekonomické deprese. Pumpování nelogicky levných peněz do systému vede k dalším chybným investicím, které stejně v budoucnu budou muset být zlikvidovány. Politika „easy money“ zabraňuje trhu v návratu k přirozeně vyšším úrokovým mírám.
3) Udržovat uměle vysoko cenu práce: umělé udržování mzdových pásem na před-krizové úrovni je téměř jistý recept na vysokou nezaměstnanost.
4) Umělé udržování cen výrobků na vysoké úrovni: viz. snahy typu „kupujte domácí výrobky“, pro důkazy netřeba chodit daleko.
5) Stimulovat spotřebu a odrazovat od snahy spořit: je prokázáno, že více úspor a méně spotřeby proces ozdravění ekonomiky zrychlí a nikoliv zpomalí. Opačná cesta jenom dále prohloubí deficit dostupného kapitálu.
6) „Uplácet“ nezaměstnané formou podpůrných programů

Nikdo nás nenutí souhlasit se všemi výše uvedenými body, ale tendence současných vlád aplikovat „řešení“ popsaná v bodech 1,2 a 5 je zarážející. Všichni asi cítí, že nejlepší řešení by bylo nechat ty neperspektivní padnou a vyčistit ekonomický systém rychle a efektivně. Na pohádky jsme nicméně přestali věřit už před dlouhou dobou…proto si tedy počkejme, koho se zase vlády rozhodnou za naše peníze zachránit. V mezidobí se jako akcionáři a investoři vyhněte bankám a automobilkám, pro několik příštích čtvrtletí to nebude nijak vzrušující byznys a dividend se spolehlivě nedočkáte…


Váš názor
  • Celková zadluženost USA a kurz CZK/USD
    20.01.2009 14:29

    http://english.pravda.ru/opinion/columnists/82008-0/ Nic dobrého z toho nekouká. USA celkem cca 250 trilionů (bilionů dle evropských norem) tj. cca 100 aktuálních rozpočtů USA. ČR celkem cca 3 bl.CZK tj. cca 2 rozpočty Držte si koruny, teď je to jen ztahování USD zpátky na hromádku. Mirek
    mtxcz
    • Re: Celková zadluženost USA a kurz CZK/USD
      22.01.2009 18:16

      GRATULUJU ! Konečně pravdivý článek. Mám radost, že i na Patrii zjistili, co uzdraví nemocné trhy. Přestat cpát peníze nenažrancům a ty nechat zkrachovat. To je cesta zpět k výšinám.
      karel1980
  • Co je a co není vidět (volná parafráze)
    19.01.2009 14:40

    Dobrý článek. Rovněž se začínají objevovat články o dalších bublinách (.. st.dluhopisy, jejichž expozice jsou už teď často předimenzované a budou dále stoupat s potřebou vlád najít zdroje na svou záchranářskou mánii) .., dle mého soudu objektivní. Je načase přistoupit k dalšímu kroku a položit si otázku, cože motivuje politiky k těmto šílenostem. Tím je bezesporu jejich perverzní potřeba/doměnka, že oni jsou bodem poslední instance a oni jsou "povinni" situaci(e) zachraňovat (posloupnost: ..pracovní místa .. voličský potenciál). Jakým způsobem(?) je v postatě jedno - hlavně nějak. Dostáváme se k tomu, že politici vlastně pracují na objednávku - lid/občané jim svěří potřebné kompetence výměnou za to (sláva! "konečně!", hurá!), když politici z nich (lidí) sejmou odpovědnost a přenesou ji v rámci této dohody na sebe. Masám to vyhovuje - neochota mas nésti odpovědnost začíná dosahovat obludných rozměrů. A stejně jako u bulváru (bulvár sám není příčinou škváru který rozšiřuje, příčinou jest společenská poptávka po tomto statku) ani zde není politik primární příčinou těchto zvhrlostí, nýbrž masa, která volá - politiku, dostůj naší odpovědnosti, nám se do toho nechce. Jo, jo, nechce, lide(!), ale budeš muset. Nic netrvá věčně a všechny indicie jednoznačně potvrzují názory které říkají, že tentokráte je to naposled. Pokud sledujeme paralelně a s myslí otevřenou impulsy/informace ze sfér duchovna, ekonomiky, sociologických témat, přibližující se VELKÉ změny již jasně vidíme. Držme si klobouky, jedeme z kopce (a sklon se stále více a více .. no co(??) - no správně - ZVĚTŠUJE).
  •  
    19.01.2009 14:09

    Panebože to je hrobař. Chtěl jsem něco nakoupit, ale budu držet keš, myslím, že se ještě budeme divit a co mě mrzí, hlavně dlouho divit.
    Homo
  • Super článek!
    19.01.2009 13:39

    Výborný článek s velmi otevřeným názorem. Už jsem se pomalu začínal bát, že lidé s rozumným nadhledem na věc vyhynuli. Jsem rád, že žiji v ČR a nemusím se bez možnosti to změnit, dívat na svého prezidenta, jak systematicky likviduje základy kapitalismu. Nepřeji Francii nic špatného, ale pokud ten šílenec bude pokračovat, zbyde z ní jen stín její minulé slávy.
    Vlasi
    • Re: Super článek!
      19.01.2009 15:11

      No mám Francii docela rád, ale stín minulé slávy už to je dnes. Smutné na tom, ale je, že se možná ani nenadějem a bude se to samé dít u nás a ještě smutnější je, že i když se to dít nebude, tak to na cekovou situaci zřejmě nebude mít žádný vliv:-(
      Rosťa
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
    13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m