Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Banky žádají EU o krizovou pomoc i pro střední a východní Evropu

ČTK: Banky žádají EU o krizovou pomoc i pro střední a východní Evropu

22.01.2009 11:32
Autor: ČTK

Londýn (ČTK) - Mezinárodní banky působící ve střední a východní Evropě společně žádají Evropskou unii a Evropskou centrální banku o rozšíření jejich opatření proti úvěrové krizi i na východoevropské země, které nejsou členy EU. Devítka bank včetně vlastníků českých ústavů Erste Bank, KBC, Société Générale a UniCredit požaduje, aby orgány EU přispěly v regionu ke zmírnění nedostatku likvidity a oživení půjček. Dnešní zprávu britského listu Financial Times později potvrdila Evropská komise.

Šéf rakouské Raiffeisen International Herbert Stepic, který skupinu devíti bank zorganizoval, považuje za důležité, aby zásahy na podporu bank nebyly omezeny pouze na západní Evropu. Nečlenské země EU z východu Evropy, které bojovaly za přechod na tržní ekonomiku, by v nynější těžké situaci neměly být ponechány svému osudu, řekl Stepic.

Skupina podle něj nyní vystoupila, protože ekonomická situace se zhoršila. Náklady na podporu těchto zemí by podle něj byly relativně umírněné ve srovnání s obřími sumami přislíbenými západoevropskými vládami tamním bankám.

Mluvčí Evropské komise Amelia Torresová uvedla, že EU se snaží nečlenským zemím pomoci prostřednictvím Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Rovněž se snaží rychleji uvolňovat fondy regionální pomoci. EU také posílila zvláštní fond pro nečlenské země eurozóny, které mají problémy s platební bilancí.

Počátek roku je po eskalaci finanční krize loni na podzim ve znamení nových otřesů na finančních trzích; motivovány jsou především obavami z dalšího zhoršení situace v bankovních sektorech. Zdrojem obav jsou také horšící se ekonomické vyhlídky. Evropská komise tento týden předpověděla pro celou EU na letošní rok pokles ekonomiky o 1,8 procenta.

Instituce EU již ve východní Evropě přispěly ke krizové finanční pomoci organizované Mezinárodním měnovým fondem, i když hlavně pro členy unie jako Maďarsko a Lotyšsko. Evropská centrální banka ale nabídla podporu peněžní likvidity Polsku, které není členem eurozóny.

Mezinárodní banky hlavně chtějí, aby Brusel a ECB daly jasně najevo, že jsou připraveny pomoci nečlenským zemím EU. Stepic odmítl specifikovat, které země by takovou pomoc potřebovaly, podle bankéřů by ale mohlo jít o Srbsko, Bosnu nebo Ukrajinu.


Váš názor
  •  
    22.01.2009 14:32

    mno hosi az se na to vykaslou tak uvidite tady neni o prozrani ale o spatnycvh ivesticich ktery se ztratily vevvalkach ktere vedl Bush a ktere si zaplatil aby lidi druzeli hubu tema cdo ktere tady hlupaci podle agentur kupovali
    jirka
  • ehm ehm
    22.01.2009 12:47

    mam takovy asi nejapny dotaz, ale nema si tato "skupina"(neni presnejsi rici konecne pravdu a ze to neni zadna skupina, ale KARTEL) KONKUROVAT??? me je uz na bliti z toho, jak je poslapavan kapitalismus. At ty banky proste zkrachuji jedna po druhe... takovy moralni hazard nema v dejinach lidstva obdoby a jestli jim EU A ECB skoci na tudle nudli, tak NIKDY V ZIVOTE ZADNA LISABONSKA SMLOUVA A EURO... at si to strci do pr....
    praguemonk
    • Re: ehm ehm
      22.01.2009 14:21

      Naprosto s tebou souhlasim. V komentářích to píšu často. Tržní je nechat to všechno zkrachovat. Kdo hospodařil nehospodárně a všechno prožral, tak ať zkolabuje. Tyhle nesmyslny dotace nemají žádnej význam. Výhrůžky nezaměstnanosti jsou nesmyslné. Všechny firmy v rámci přijímání vládních peněz stejně polovinu lidí propustí tak jako tak. Konečně rozumný názor.
      karel1980
    • Re: ehm ehm
      22.01.2009 12:51

      Vpostatě máš pravdu. Oni svůj obchod dělají kvůli penězům a nikoliv z lásky k lidem. Ale teď se za lidi bijou. (Ve správném překladu za svoje blbě zainvestované peníze ...)
      Muff
      • ze se ptam...
        22.01.2009 12:56

        ale kdo nakonec zaplati vsechny ty dluhy.... _??? Patria, ktera bude porad mainstreamove blbnout lidem hlavu, jakoze je vsechno v poradku, nakupujte kafky, o vse je postarano?
        praguemonk
        • Re: ze se ptam...
          22.01.2009 13:48

          Tak to je hezky řečeno..., nejsou prachy velcí investoři stagnujou a malí investoři zatáhněte to. :-) Vždyť se vlastně nic tak strašného neděje... :-)) ideální čas na nákupy... :-DD
          Dario
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.