Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Podnikatelé Evropy vyzvali Topolánka k úsilí o oživení ekonomiky

ČTK: Podnikatelé Evropy vyzvali Topolánka k úsilí o oživení ekonomiky

30.01.2009 18:34
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Zástupci evropských podnikatelů vyzvali premiéra Mirka Topolánka jako předsedu Evropské rady ke konkrétním krokům, které by oživily ekonomiky EU. O výstupu ze zasedání předsednictva Konfederace evropského podnikání Businesseurope dnes ČTK informoval Svaz průmyslu a dopravy ČR. Businesseurope sdružuje 36 podnikatelských a zaměstnavatelských svazů z 33 zemí Evropy.

Evropské podniky poukazují na nutnost řešení dopadů finanční krize, ekonomického zpomalení, krize v dodávkách plynu i zmrazení jednání Světové obchodní organizace. "V obtížných měsících, které jsou před námi, by mělo být stálou snahou politiků zajistit, aby životaschopné podniky měly přístup k financování a nezbankrotovaly následkem krátkodobých problémů s likviditou. Vlády a banky již přišly s důležitými iniciativami pro zažehnání bezprostředních obav," uvedlo v prohlášení Businesseurope.

Právě na zhoršující se dostupnost tuzemských podniků k úvěrům poukazuje Svaz průmyslu a dopravy a stále naléhavěji vyzývá bankéře i vládu k nastavení funkčního bankovního systému. "Je zcela přirozené, že v době stále tíživějších dopadů globální krize volají evropské podniky po funkčním bankovním systému. Peníze jsou krví oběhu hospodářství. Pokud banky budou držet peníze a nebudou poskytovat provozní úvěry, krevní oběh se zastaví," uvedl prezident svazu Jaroslav Míl.

Busineseurope očekává od českého předsednictví, že bude činnost na úrovni EU směřovat k rychlému vyjasnění důležitých praktických otázek. Týká se to i ambiciózního energeticko-klimatického balíčku přijatého EU v prosinci 2008, což prý ještě více zdůraznilo nutnost vystupňovat úsilí EU, které by vedlo ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropy a zvýšilo by bezpečnost dodávek.


Váš názor
  •  
    01.02.2009 16:27

    Vizionář si myslí, že našel velmi jednoduché a elegantní řešení, jak a co nejrychleji otočit současný negativní vývoj světové ekonomiky, který vázne na přístupu k úvěrům a jeho dostupnosti, respektive na velikosti nastavení úrokové sazby bankami, které brání normálnímu fungování ekonomiky. Řešení je následující: Pokud si chce někdo v současné době koupit např. automobil, mobilní telefon, fotoaparát, televizor, atd. na úvěr, dal bych mu možnost, at' si náklady související s úvěrem, může na konci roku započítat do nákladů a odečíst od základu daně. Tím se mu sníží RPSN na úvěr v podobě nižší zaplacené daně. Samozřejmě, aby to mělo nějaký výrazný dopad na ekonomiku, musí se to takto uplatnit globálně. Myslím, že tímto způsobem, může dojít k rychlému otočení současného negativního trendu, který má přívlastek světová hospodářská krize. Vizionář
    Zdravý rozum
  •  
    01.02.2009 15:58

    Vizionář si myslí, že našel velmi jednoduché a elegantní řešení, jak a co nejrychleji otočit současný negativní vývoj světové ekonomiky, který vázne na přístupu k úvěrům a jeho dostupnosti, respektive na velikosti nastavení úrokové sazby bankami, které brání normálnímu fungování ekonomiky. Řešení je následující: Pokud si někdo chce v současné době koupit např. automobil, mobilní fotoaparát, televizor,atd. na úvěr, dal bych mu možnost, at' si naklady související s úvěrem, může na konci roku započítat do nákladů a odečíst od zakladu daně. Tím se mu sníží RPSN na úvěr v podobě nižší zaplacené daně. Samozřejmě, aby to mělo nějaký výrazný dopad, musí se to takto uplatnit globálně. Myslím, že tímto způsobem, může dojít k rychlému otočení současného negativního trendu, který má přívlastek hospodářská světová krize.
    Zdravý rozum
    •  
      02.02.2009 13:54

      nechci brat vizionari iluze, ale povazuji za nutne vysvetlit, ze tento problem neni dan nezajmem podnikatelu o uvery, ale nezajmem bank je poskytovat. Banky k poskytovani uveru samozrejme moznost odpoctu na dani u prijemce uveru skutecne neprimeje.
      bukefalos
      •  
        02.02.2009 15:19

        To co jsem napsal je řešení pro lidi a ne pro firmy. Podle mého názoru jsou to oni, kteří můžou nejsilněji přispět ke změně současné situace. Pokud nebudou nic kupovat tak si žádné úvěry brát nemusíte.
        Zdravý rozum
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university