Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro nejdražší v historii také v Polsku a Maďarsku... a další devizové zprávy

Euro nejdražší v historii také v Polsku a Maďarsku... a další devizové zprávy

17.02.2009 9:38
Autor: 

Nárůst rizikové averze po zveřejnění zpráv o propadu japonské ekonomiky zasáhl bez rozdílu všechny středoevropské měny včetně české koruny. Ta prorazila klíčovou technickou bariéru 28,80 EUR/CZK a dostala se až na 29,24 EUR/CZK, což je její tříleté minimum. Koruna přitom ignorovala zprávy o tom, že vláda schválila stimulační balíček na podporu ekonomiky.
 
Dnes budou zveřejněny české maloobchodní tržby, které ale za současné situace velké globální rizikové averze nebudou mít na devizové trhy žádný vliv. Podle našeho názoru bude nervozita i dnes přetrvávat. Plány na restrukturalizaci amerických automobilek zřejmě mnoho optimismu nepřinesou a ani dnes vydaná zpráva ratingové agentury Moody’s, že recese ve střední a východní Evropě povede k tlaku na změnu ratingů bank, ke změně nálady také nepřispěje. Tato situace by tedy dnes mohla vést k dalším ztrátám české měny. Z technického pohledu další klíčovou bariéru vidíme na 32,40 EUR/CZK.

I přes uzavřené americké trhy se včera s měnovým párem EUR/USD čile obchodovalo. Dolaru i nadále svědčí vzrůstající averze k riziku, kterou tentokrát podpořily zprávy o propadu japonské ekonomiky. Vůči euru dolar včera posílil až k hranici 1,27 EUR/USD, kterou se mu dnes ráno podařilo prorazit. Z technického pohledu tak má dolar otevřenou cestu k další bariéře na úrovni 1,2342 EUR/USD. Vůči yenu se dolaru podařilo posílit dnes poté, co japonský ministr financí prohlásil, že je připraven rezignovat kvůli kritice svého chování na summitu G7.
 
Co se týká dnešního obchodování, domníváme se, že nálada zůstane špatná. K tomu přispěje nejen zveřejnění německého indexu podnikatelské nálady ZEW, ale hlavně obavy o americké automobilky, které mají dnes představit své plány na restrukturalizaci. Dolar by tak vůči euru mohl ještě posílit.

Zlotý v pondělí oslabil, po ranních EUR/PLN 4,639 končil den na 4,85, tj. na nejnižší úrovni od vstupu země do EU. Při absenci domácích dat ztrácela polská měna kvůli negativní náladě na rizikovější aktiva, aniž by investoři příliš rozlišovali mezi jednotlivými zeměmi. K lepší náladě pak určitě nepřispěly poznámky agentury Moody’s, že problémy emerging markets se odrazí na zdraví bank EMU angažovaných ve východní Evropě. Navíc centrální banka varovala před příliš rychlým vstupem do režimu ERM-2.

Ani dnes nebudou zveřejněny nové statistiky. Negativní nálada na rizikovější aktiva ale přetrvává, a tak ani zlotý nebude mít šanci své ztráty umazávat.

Forint se kvůli nárůstu globální averze znovu dostal pod tlak a dosáhl nového historického minima. Maďarské měně nepomohlo ani zveřejnění plánů na podporu klesající ekonomiky, zahrnující snížení zdanění práce a zvýšení DPH spolu se změnami v sociálním a důchodovém systému, které kladně ohodnotil i MMF. Trhy nepřesvědčil ani guvernér centrální banky Simor, že centrální banka má nástroje na zmírnění volatility maďarské měny.
 
Podle našeho názoru bude forint i nadále pod vlivem globální nálady, pro jejíž zlepšení dnes nevidíme mnoho důvodů. Forint tak zřejmě vytvoří nová historická minima.
 
(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university