Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MfD: Ministerstvo financí se chystá vydávat dluhopisy pro občany

MfD: Ministerstvo financí se chystá vydávat dluhopisy pro občany

20.02.2009 8:15
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Ministerstvo financí (MF) připravuje dluhopisy, které nabídne k odkupu občanům. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na náměstka ministra financí pro veřejné finance Eduarda Janotu. Cenný papír by mohl lidem přinést vyšší úrok než vklad v bance. Podle Janoty nemá oživení myšlenky stáních obligací pro drobné střadatele nic společného s krizí.

"Je vytvořena expertní skupina, kterou zastřešujeme s členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jiřím Schwarzem," potvrdil deníku Janota. Ta by během jednoho až dvou měsíců měla říct, zda zavedení dluhopisů nějak brání současná legislativa a jak by jejich vydávání a správa měly fungovat.

Jak píše MfD, pro stát by půjčování mohlo vyjít levněji, než za kolik dnes získá peníze na kapitálovém trhu. Ročně nyní platí stát z dluhu zhruba pětiprocentní úrok.

Podle odborníků by státní dluhopisy mohly lidem vynést až čtyři procenta, což je více, než nyní nabízejí bankovní domy na termínovaných vkladech. Ty peníze nyní úročí maximálně třemi až čtyřmi procenty. Státní dluhopisy navíc představují nejbezpečnější uložení peněz, protože státy, na rozdíl od bank, téměř nekrachují. Bankéři by se pak museli snažit nabídnout klientům lepší úrok, aby si u nich peníze uložili, píše list.

Deník připomíná, že občané už s dluhopisy zkušenost mají - v roce 1997 se vydávaly povodňové obligace v nominálních hodnotách 1000 a 10.000 korun. Prodalo se jich za pět miliard korun, částečně obyvatelstvu, zčásti institucím. Zatímco povodňové dluhopisy byly vázány na výši inflace, ty chystané by měly mít fixní úrok. Podle Pavla Makovce z Arca Capital, který je koordinátor NERV, by takové nastavení bylo transparentnější.

"Nemá jít o jednorázovou záležitost, ale o model, který by doplňoval současné dluhopisové emise v eurech a v korunách," vysvětlil Janota. Ty však stát prodává po balících, jejichž hodnoty dosahují milionových částek a běžní lidé na ně nedosáhnou.

Na rozdíl od povodňových obligací, které měly papírovou podobu, se nyní uvažuje o podobě elektronické. Ty by byly zapsány na příslušného majitele ve Středisku cenných papírů, kde se dnes evidují vlastníci akcií. Experti řeší, jakým způsobem by se dluhopisy dostaly k občanům. Právě distribuce může přijít draho. Jednou ze zvažovaných variant je nabízet je v pobočkách pošty, napsala dnešní Mladá fronta Dnes.


Váš názor
  • dobrý nápad
    20.02.2009 10:03

    Dobrý nápad. Ne všichni mají chuť kupovat dluhopisové fondy, navíc citlivé na změnu úrokové sazby. Řada klientů, občanů si rád koupí dluhopis, bude držet do splatnosti a pak zase nakoupí. Navíc 98% národa když slyší "fond" tak vidí vytunelované Harvardské fondy a jinou spoušť nasekanou Klasovými vládami po kupónové privatizaci a velké privatizaci.
    Ales Muller
    • Re: dobrý nápad
      20.02.2009 12:05

      nápad je to dobrý, ale NE TEĎ - stát tím stahne od lidí peníze na úkor spotřeby, skrouhne likviditu bankám a zdraží bankovní úvěry pro všechny - opravdu super nápad (nebo že by MF už nedokázalo udat dluhopisy nikde jinde ?)
      H.B.
      • Třeba výnos půjde na šrotovné?
        20.02.2009 14:40

        nebo na přídavky pro bankovní manažery nebo na luxusní zboží. :o)
        Harp.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data