Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová: Vláda má odpovědnost za Opel, třetí balík odmítám

Merkelová: Vláda má odpovědnost za Opel, třetí balík odmítám

13.03.2009 17:58
Autor: ČTK

Berlín (zpravodaj ČTK) - Německá vláda má ohledně pomoci automobilce Opel politickou odpovědnost. K případné podpoře firmy v její snaze vymanit ze z problémů jejího mateřského koncernu General Motors (GM) to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Vyslovila se rovněž proti zavedení dalších opatření na stimulaci ekonomiky, jak požadují Spojené státy. Dosavadní dva německé stimulační balíčky podle ní stačí.

Kancléřka dnes na tiskové konferenci v Mnichově po setkání se špičkami průmyslových svazů řekla, že pomoc automobilce Opel, jíž hrozí finanční problémy, je ve vládní odpovědnosti. Současně však potvrdila dosavadní postoj vlády, že stát může uvažovat o pomoci pouze společnostem, které budou mít pozitivní vyhlídky do budoucna. O dalším osudu továren Opelu dnes budou v Bruselu jednat ministři Evropské unie s vedením automobilky GM.

Debata o tom, zda by Německo mělo nějakým způsobem Opelu pomoci, se zasekla na tom, že firma vládě nepředložila dostatečně propracovanou koncepci svého dalšího rozvoje. Nejasnosti jsou například kolem práv k patentům Opelu, jenž má v Německu i své vývojové centrum.

"Co se týká Opelu, podmínky vazeb na General Motors a další jsou tak složité, že máme politickou odpovědnost být nápomocni například při případném odloučení General Motors a Opelu nebo jejich částečné nezávislosti," připustila kancléřka. Zároveň však odmítla zvláštní zacházení s touto automobilkou, neboť pro všechny musí platit stejná kritéria.

GM Europe na konci února představila záchranný plán, podle kterého se má německá divize od mateřské firmy částečně oddělit. Detaily plánu na záchranu automobilky ale zatím nejsou hotové. Na Opel doléhají především problémy mateřské GM. Jeho malé vozy i vlajková loď, automobil roku Opel Insignia, se i v současné krizi prodávají relativně dobře.

Opel požaduje od států, na jejichž území působí, pomoc v celkovém objemu 3,3 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). Ředitel GM Europe Carl-Peter Forster tento týden v rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici Deutschlandfunk uvedl, že se jedná o státní garance, ne o úvěry. O pomoci Opelu se hovoří od minulého podzimu.

Forster navrhuje, aby GM snížila svůj podíl v Opelu na minoritní. Zatím však není znám žádný zájemce o podíl v německé automobilce, která jenom v Německu zaměstnává kolem 23.000 lidí. Německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg se má v pondělí ve Washingtonu sejít se šéfem GM Rickem Wagonerem.

Merkelová se dnes vyjádřila také k americkým tlakům, aby ostatní velké ekonomiky vynaložily více prostředků na boj se světovou hospodářskou krizí. Podobně jako po čtvrtečním setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym to odmítla. Řekla, že Německo nepotřebuje nová ekonomická stimulační opatření.

Německo, které se nachází v nejhorší hospodářské recesi od 2. světové války, už přijalo dva balíčky na povzbuzení hospodářství v celkovém objemu 81 miliard eur (přes dva biliony Kč). "To je značný příspěvek, který teď musí zapůsobit," prohlásila Merkelová.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university