Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Cesta USA z krize je cesta do pekel

Topolánek: Cesta USA z krize je cesta do pekel

25.03.2009 13:22
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Štrasburk (zpravodaj ČTK) - Český premiér Mirek Topolánek, jehož země v současnosti předsedá EU, dnes v Evropském parlamentu tvrdě kritizoval opatření USA pro boj s ekonomickým útlumem. Podle něj jsou obrovské finanční injekce do hospodářství cestou do pekel, přičemž jsou zároveň opakováním chyb z krize ve 30. letech minulého století. V Evropské unii podle něj dokonce kvůli některým opatřením USA zavládlo "zděšení". Vicepremiér Alexandr Vondra nicméně Topolánkova slova později mírnil.
 
"Je třeba číst historické učebnice, které zapadly prachem. Cesta zvolená USA se historicky zdiskreditovala sama," uvedl Topolánek. Vondra novinářům v sídle EP ve Štrasburku tvrdil, že Topolánek přirovnání k cestě do pekel, o nějž se po celý den zajímají zahraniční novináři, nepoužil, protože vedle něj prý seděl, ale nic takového neslyšel. ČTK má ale k dispozici nahrávku premiérova vystoupení, kde je jeho vyjádření zcela jasné.
 
"Nejenom, že Amerika opakuje chyby z 30 let minulého století, to jsou rozsáhlé stimuly, tendence a volání po protekcionismu, kampaň Buy American a podobně. Všechny tyhle kroky a jejich kombinace, a co hůř iniciativa za jejich permanentní ustanovení, jsou cestou do pekel," řekl doslova Topolánek.
Agentura AP, která Topolánkova slova rovněž citovala, je označila za dosud nesilnější kritiku amerických záměrů z úst evropského státníka.
 
Jedněmi z nejvýraznějších opatření americké administrativy prezidenta Baracka Obamy, který za necelé dva týdny přijede do Prahy na summit EU-USA, jsou záchranný plán ve výši téměř 800 miliard dolarů a nedávné rozhodnutí očistit banky od takzvaných toxických aktiv, která představují například nesplacené úvěry. Tento krok by přitom měl Spojené státy přijít zhruba na jeden bilion dolarů. Podobné návrhy pocházejí z dílny amerického ministra financí Timothyho Geithnera, který se stal terčem Topolánkovy kritiky.
 
"Po slovech Geithnera o permanentní akci zavládlo zděšení," doplnil český premiér. Názory na opatření USA a EU, která na podporu ekonomiky dosud vydala zhruba 400 miliard eur, se liší nejen mezi politiky, ale i mezi ekonomy. Například nositel Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman před časem unii kritizoval, že dělá proti krizi příliš málo a měla by vydat velké finanční prostředky.
 
Podle Topolánka je ale EU ve srovnání se Spojenými státy ve velké výhodě především kvůli svému sociálnímu systému. "Ten systém (sociální) prostě funguje. Naším jediným úkolem je ten systém udržet v chodu, garantovat stejné sociální standardy jako měli (občané) před krizí," dodal premiér. Údajnou výhodu Evropy přitom ilustroval na případu propuštěného dělníka z švédské automobilky Saab a propuštěného dělníka z amerického výrobce automobilů General Motors. Ten americký je na tom podle Topolánka výrazně hůře než ten švédský.
 
Za odsouzení amerických opatření proti krizi si Topolánek vysloužil kritiku šéfa socialistů v Evropském parlamentu Martina Schulze, který jako svého osobního přítele často označuje šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Podle něj byla tvrdá kritika USA nepatřičná. "To přece není úroveň, na které EU spolupracuje s USA. Vy reprezentujete Radu EU, vy nereprezentujete sám sebe. To je ta velká chyba, které jste se dopustil," doplnil.
 
Topolánek nicméně není prvním českým politikem, který americkou "odpověď" na krizi kritizoval. Ministr financí Miroslav Kalousek již v minulosti vyjádřil obavy, že by masivní finanční injekce mohly v USA roztočit inflační spirálu, tedy odstartovat rychlý růst spotřebitelských cen. "Není možné, aby z této krize profitovaly tiskárny peněz," upozornil na stejný problém v parlamentu premiér.


Váš názor
  • odvážný Topolánek
    25.03.2009 14:10

    Obdivuju Topolánka, že po včerejší porážce ve sněmovně, vystupuje s takovym prohlášením.(nebo možná právě proto). Rovněž ho obdivuju, že vyslovil nahlas to, co se ostatni evropští politici říct bojí. V postoji k USA Topolánka plně podporují a doufám, že ho hlavně podporuje Evropský parlament. Jen se obávám, aby USA nakonec stejně nevnutili Evropě svoje pravidla hry.
  • Náhodou má pravdu
    25.03.2009 14:02

    Jde o to, že vláda rozdává peníze daň. poplatníků bez přemýšlení a upřednostňuje jiné skupiny před druhými. Vládní výdaje by měli být na snížení daní a zrušení cel a to bohatě stačí na oživení ekonomiky. A ne nesmyslný cpaní peněz do firem, který stejně můžou krachnout a co pak s utopenými penězi že?
    VŠE LIMITED
    • Re: Náhodou má pravdu
      25.03.2009 14:26

      To co Topolánek říká není ani náhodou jeho moudro, je to reprodukce určitého ekonomického názoru, který si myslím je ale správný. Podpora naprosto neperspektivních firem, které v lepším případě bez vizí parazitovaly na celosvětovém ekonomickém bumu na úkor těch schopných je přesně to co desetiletí dělali komunisti a kam to vedlo. Rozdávání peněz např. důchodcům s cílem zvýšení kupní síly tak tomu se nedá snad ani smát. Je to jen sprostý bezohledný politický populismus, který výrobcům ani nikomu jinému v ničem nepomůže mimo části polkitiků, kteří si z nás všech dělají prdel. Bolestivý řez, snížení daní, ponechání prostoru pro schopné a konec podpory zlodějských konglomerací je podle mě cesta. Já fakt osobně nepotřebuju 198 bank a 215 výrobců aut. Mě stačí 3,4 ale schopní. Pravda je že i matky většinou víc podporují a chrání své syny kteří jsou feťáky, zloději a povaleči než syny kteří makají,. studují a nedělají problémy.
      bertik
  • Schizofrení Topolánek
    25.03.2009 13:51

    Pan premiér učí číst pana B. Bernankeho a spol. historické učebnice a obhajuje sociální stát. Pane premiére jste směšný a navíc, coby předseda Evropské rady, nesmírně nebezpečný pupulista.
    Petr
  •  
    25.03.2009 13:47

    Fascinuje mě jak absolvent VGJŽ Opava poučuje USA o tom co je nebo není cesta do pekel,myslím,že každý z nás by si před rychlou smrtí vždy vybral pomalé umírání s možností přežití...
    simro
    • chyba překladu
      25.03.2009 14:24

      jestli jim to říkal svou angličtinou, je docela dobře možné, že chtěl vlastně říct, že EU by měla následovat Ameriku. viz. jeho oblíbené : Aj ém prájm minister of Čék republik, nebo báječné "máj goverment " .
      TBA
    •  
      25.03.2009 14:00

      On to řekl špatně, asi i proto že tomu málo rozumí, ale to co dělá amerika je skutečně cesta do pekel. Ono vubec na světě je teď obrovské množství zbytečných firem, které zde vznikly kvůli levnému kapitálu a zvýšené poptávce. Ekonomiku je třeba od těchto firem očistit. Samozdřejmě to bude mít za následek větší nezaměstnanost, ale ta už u nás začínala být na hranici přirozené míry a myslím ,že na tom naše ekonomika není tak dobře, aby se mohla na této hranici dlouhodobě udržet. Jinak hlavní otázkou je co z bankami. Potopit je nemůžou a vydat biliony a nechat tam ty lidi, kteří to způsobili mi nepříjde zrovna nejlepší. Asi by bylo dobré je z části znárodnit a mít tak dočasně kontrolu nad bankovním sektorem, ale jinak by se banky z této šlamastiky měly dostat samy jinak to tu máme za deset let znovu.
      Max
      •  
        25.03.2009 15:25

        Můžete mi Maxi říct jak se odliší zbytečná frima od nezbytečné? To pak asi zůstanou jen zemědělci...
        Alda
      •  
        25.03.2009 14:16

        Aha, znárodnit banky... A uvědomujete si vůbec, kdo dnes ty banky z velké části vlastní? Že to nejsou jenom křesťanští Evropané a Američané, ale že jsou to mimo jiné i státní suverenní fondy a investoři z oblasti kolem Arabského poloostrova, dále pak Čiňané apod. Co myslíte, co by tyto skupiny udělali, až by před ně předstoupila americká vláda a řekla jim: "vyplatíme Vám pár promile nebo procent Vaší investice, navíc nemáte nárok"? Jistě by nesklonili hlavu a potupně neodešli, naopak, pocítili by nezměrný hněv na Ameriku a jejich spojence a vzhledem k tomu, že Čína je dnes největším věřitelem Spojených států, tak nechci ani spekulovat, jaký by tento hněv měl následky. Proto je to všechno tak složité a nelze na to nazírat jen z pohledu teoretické ekonomie a člověk myslící v souvislostech nikdy nemůže prohlásit: "nechte to padnout, však ono se to za pár let zase spraví...".
        Petr
        • Mueheh
          25.03.2009 18:07

          Nesklonili by hlavu? Čínani? Arabáši? No a co? Jo horší je, že Rusové mají petrodolarů plnou kredenc. d;-))
          kompi
        •  
          25.03.2009 14:28

          Evropa přece Obamovi nebrání sanovat jejích finanční sektro. ale At US administrativa nenuti Evropu postupovat stejným způsobem.
          F.B.
          • hm
            25.03.2009 18:34

            ja to tady rikal uz nejmin pred rokem: oplotit amiky, ustrihnout kabely, domluvit se s cinany a araby. Amici na nic nemaj jen do vseho kecaj. jediny co umej je zit na dluh a vydirat. A kdo jim pujci na hamburger? Vcera to byli arabove, dnes cinani a zitra eu.
            hm
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.